Pengikut

Cari Makan Sikit

Friday, November 8, 2013

Kisah #48 Ehem ehem

Assalamualaikum!

Lama gila aku tak meralat kat sini. Haha. Perasan busy. Boleh? Ni pon saje je nak try test publish post pakai handphone. Hahaha. Kalau tak, kena buat draf aje la. Tu pun wordless wednesday je. Haha.

Well alhamdulillah hidup aku sekarang bertambah baik daripada sebelumnya. Syukur sangat dengan semua nikmat yang Maha Esa kurniaka , yang mana aku tak sangka aku akan dapat kecapi juga. Cewah. Ayat mesti nak berbunga gak.

Mengada!

Okay lah, stop kat sini dulu.

Ate, katanya testing. Mesti la pesanan ringkas je kan. Hehe.

Adios amigos.

Eh, salam satu malaysia.

Eh, wassalam.

P/s Saya sayang peminat saya! Tu pun kalau ada la. Hahaha.

Tuesday, July 23, 2013

23rd July 2013

Today is my special day.

*happy*

So, I am forcing myself to write this entry.

As a reminder for me.

That I've lived happily.

For another year.

And hopefully for the future.

I wore my best outfit today.

I put the biggest smile on my face.

I treat others gently today.

Haha!

Just because today is my birthday!

Alhamdulillah.

Thank you Allah.



Tuesday, April 30, 2013

Edisi Kerja #20 - Duta Kecil

tadi kat office - sekarang dalam proses menanda kertas peperiksaan yang baru habis last week. biasanya proses ni memakan masa erm lama jugak lah, kalau untuk unit aku - so my colleague offered me his mentos as refreshment.

masa tu pagi lagi, dalam jam 0915 - eceh, awal pulak pergi kerja hari ni walaupun sebenarnya dah takde student pung! - so aku tolak la cakap, not now.

so nak dipendekkan cerita, kerja kitorang buat ni makan la masa sampai ke jam 1700. masa tu tengah duk tunggu approval from our Big Boss and sambil-sambil tunggu ni dia offered lagi mentos dia. sebab the day before that, dia belum sempat offer, aku yang mintak dulu. hihi. 

pastu aku cakap la. no thanks. actually i'm fasting today.

so kawan yang lagi sorang dengar terus macam terkejut la. so dia respons la cakap, eh, is it fasting month already?

no, not yet. but we are advised to fast on Monday and Thursday.

oo. like that aa? so, what about Friday?

Friday, also possible. but we need to partner it with either the day before or the day after it. 

oo. - macam dapat satu input yang baru je - hihi.

because on Friday you have that prayer right.

yes, but that one for males only.

oo. -again-

colleague yang no 2 ni senior sikit, so dia tahu banyak information compare to the one who offered me the sweets because he is much more younger.

lepas tu nak dipendekkan cerita lagi, kawan no 2 tanya pulak pasal Hajj. huhu. aku takut aku tersalah beri info. yelah, aku tak pernah pergi lagi kan - insyaAllah kalau ada rezeki, pergi lepas kawin, wee - dia tanya la, berapa kos and then dia suggested to me to go there whenever I get my bonuses, let say for 2 years after working here. 

LOL.

aku cakap la, tak cukup kot. and surprisingly dia tahu pasal Tabung Haji yang patut uruskan pasal ni, and then aku cakap la aku tak daftar pun lagi. hihi. maafkan saya. i'm still sorting things out. - alasan -

pastu aku cakap la, as a single lady aku tak boleh pergi sorang-sorang, aku kena bawak at least sorang teman. then dia cakap bawak la kawan. hihi. very costly la aku cakap. 'you don't need to pay for him too right?' he said when I mention that I need to go with my mahram - of course, I need to explain what mahram means first.

lepas tu datang la pulak Ketua Kumpulan kitorang pasang telinga. dia nak masuk campur tapi belum faham apa topik, and then lepas dah tahu, dia pun share his input pulak.

this guy surprised me even more!

because he actually have erm I can say like 15% of informations about Islam. ^^

he even tried to read the translation of Quran therefore he knows a bit about us, Muslims and he can understand quite well - the reason between our rules and else. he knows that woman are protected in Islam where men should always protected his wife. he knows the responsibility of a men towards a woman - men supposedly provided to his wife and should be leader and not woman. he knows about the divorce process - even can divorce by sms. he knows about nafkah. he knows about Mekah and Hajj -thumbs up- 

I wonder if he can read Arabic? hehe.

and so we discussed further more about Islam until it went to Hudud part. huhu!

colleague no 2 seems cannot accept the part of Hudud. poor him because I also cannot explain quite well in that part. I just mentioned to him that Hudud is Islam's way of treating the criminal but it is very fair not only to the criminal itself but to the community. 

they gave one example that they see in Mukabuku which stated that Hudud said we need to crush one man's hand if caught stealing, then I said, no. we just cut it! huhu. but in a very simple way so that it cannot seems like torture but for sure it can be one of good example for those who watch it. 

correct me if I'm wrong, please. thank you.

the Ketua Kumpulan later mentioned about rejam 'thing'. huhu. 

the most interesting part, rejam until death - and I responded, that was for those who are married and caused an adultery. he actually knows the process as well, like buried the body until the neck level and need to be stormed with stones until they died.

so,when the colleague no 2 heard about this, he actually seem like scared or shocked, I don't know. hihi.

at some point, of course pointing to the upcoming GE2013, that their community - I work with majority non-Muslims here - are actually afraid if we applied the Hudud law and it will also be applicable to them.

and again, the Ketua Kumpulan did his research and help colleague no 2 to understand better by sharing his thoughts about how this law only applicable to Muslims. luckily this time around, colleague no 2 can accept -he is a quite an outspoken person and likes to question many many things, phew!-

then he, colleague no 2 complained about this Hudud law, because it is always been on the news but no one actually really do a complete explanation about these especially for them, non-Muslim community. huhu. 

and truth to be told, I also do not think I myself are capable of doing so, meaning I still need to study more and more so that I will not give wrong impression or information to non-Muslim about our beloved religion. 

as my friend once said, wherever we are, we are actually one little ambassador of Islam, therefore we need to show good example of what Islam has taught us so that the others also can see and share our beautiful Islam. ^^

and I'm always trying, please pray for me to be success in this task. amin.







I cut a lot of stories in here because I was so lazy, -maafkan saya- but the point is about the DUTA KECIL part. :)


and if I did something wrong in here, please do correct me. thank you! ^^

Tuesday, March 26, 2013

Halal vs Haram

A man goes to a sheikh and says,

“Oh sheikh, I’ve been married for year and I have kids but in the past few years I’ve noticed I’m not attracted to my wife any longer.

”The sheikh starts to ask him why? 

Has she gained any weight?

Man: No, she looks the same.

Sheikh: Did she get into an accident, did something deform her image?

Man: No, she looks the same.

So the sheikh asks “Do you have a hard time lowering your gaze when women walk past you? 

Do you have issues with pornography?

”Man: Yeah, how did you know about that?

Sheikh: “When you indulge in Haraam, when you fall in love with the Haraam, when you eat, sleep, and breathe in the Haraam, then the Halal becomes disgusting to you.”



naudzubillahiminzalik~

Thursday, March 14, 2013

The Obedient Wife

Just before he died, he said to his wife..."When I die, I want you to take all my money and put it in the casket with me. I want to take my money to the afterlife with me."

And so he got his wife to promise him, with all of her heart, that when he died, she would put all of the money into the casket with him.

Well, he died. 

He was stretched out in the casket, his wife was sitting there - dressed in black, and her friend was sitting next to her. When they finished the ceremony, and just before the
undertakers got ready to close the casket, the wife said, 

"Wait just a moment!"

She had a small metal box with her; she came over with the box and put it in the casket. Then the undertakers locked the casket down and they rolled it away. So her friend said,

"Girl, I know you were not fool enough to put all that money in there with your husband."

The loyal wife replied, "Listen, I cannot go back on my word. I promised him that I was going to put that money into the casket with him."

You mean to tell me you put that money in the casket with him!?!?!?"

"I sure did," said the wife. 

"I got it all together, put it into my account, and wrote him a check.... 

If he can cash it, then he can spend it."

Thursday, February 21, 2013

Tuesday, January 15, 2013

10 Amalan Ahli Syurga

Mari kita pakat amalkan...:

Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua:
Melazimi membaca Al-Qur'an dan zikir al-mathurat sebelum terbit matahari.

Ketiga:
Memelihara kesempurnaan solat kerana inilah kekuatan mukmin muslim yang utuh.

Keempat:
Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Walaupun hanya dengan sekuntum senyuman.

Keenam:
Jaga wudhuk terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu'.

Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap masa agar terhapus segala dosa dan noda.

Kelapan :
Perbaharui Azam dan Tekad untuk terus berkhidmat kerana Allah SWT

Kesembilan :
Sentiasa ceria dan berfikiran positif kerana itulah watak seorang mukmin sejati.

Kesepuluh :
Memelihara Diri dengan keikhlasan yang tulus kerana Allah SWT
kerana disitulah terletaknya nilai amalan di sisi Allah SWT.

Monday, January 14, 2013

Sebelum Mata Terlelap

Antara sunnah-sunnah Nabi saw sebelum tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.

3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.

4. Baca 4 Qul (An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafiruun) tiup ke tapak tangan dan sapu ke seluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia. Kemudian baca bismillahirrahmanirrahim 21 kali. Barangsiapa membaca bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhu’ sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur. Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.

Sunday, January 13, 2013

Adab Wanita Keluar Rumah

1. Seseorang wanita boleh keluar rumah sekiranya ia mempunyai sesuatu hajat yang amat perlu yang diharuskan oleh syarak.

Contohnya:
- Menuntut ilmu fardhu ain sekiranya ibu bapa atau suami atau penjaganya tidak berkesempatan atau tidak berkemampuan mengajarnya.
- Menziarahi kaum kerabat, saudara-mara, jiran ataupun sahabat.
- Keluar mencari nafkah yang halal disebabkan wanita itu sebatang kara atau keadaannya miskin atau penjaganya sakit atau cacat.
- Untuk menjadi saksi.

2. Keluar dengan berdoa meminta perlindungan dari fitnah dan gangguan manusia serta syaitan.

3. Apabila tempat tujuan kurang dari dua marhalah (48 batu) wanita boleh ditemani oleh kanak-kanak.Apabila perjalanan lebih jauh dari itu, hendaklah wanita itu ditemani oleh muhramnya.

4. Hendaklah menutup aurat supaya:
- Mudah dikenali bahawa dia adalah wanita beriman
- Tidak ada gangguan
- Mendapat keampunan Allah

5. Elakkan berjalan di jalan besar yang sesak dengan orang ramai. Hendaklah berjalan di laluan tepi yang bukan laluan umum.

6. Jangan menampakkan perhiasan diri (seperti rantai, gelang dan sebagainya) atau menghentakkan kaki untuk membunyikan perhiasan (seperti gelang kaki atau kasut berladam).

7. Berjalanlah dengan sopan. Elakkan daripada banyak bergurau senda di jalanan.

8. Jangan memakai bau-bauan kerana ia memberangsangkan nafsu lelaki. Jika memakainya, jangan terlalu banyak, cukuplah sekadar tidak berbau busuk.

9. Tundukkan pandangan dan kekalkan sifat malu. Jangan sekali-kali bertegur sapa atau melayan lelaki yang bukan muhram.

10. Meminta keampunan kepada Allah di sepanjang perjalanan.



copied. sekian daripada saya yang sentiasa duduk rumah pada hujung minggu. tsk~

Friday, January 11, 2013

1 Hari, 70 Kali

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

“Bahawa malaikat maut MEMERHATI wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail: Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa.”


Ya..malaikat maut perhatikan kita 70 kali sehari :

1 HARI = 24 JAM

1 JAM = 60 MINIT

Maka, 60 MINIT x 24 JAM = 1440 MINIT

Oleh itu, 1440 MINIT / 70x 

malaikat maut memerhati kita maka kita akan dapat jawapan = 20.5714285 minit. Kalau kita bundarkan dapat la jawapan dalam 21 minit..



SETIAP 21 MINIT MALAIKAT MAUT AKAN PERHATIKAN KITA...




"Tidak ada suatu umatpun yang dapat mendahului ajalnya, dan tidak (pula) dapat mengundurkan (nya)."(Surah Al-Hijr ayat 5)



copied

Thursday, January 10, 2013

Kisah Pohon Semalu

Pada suatu hari, Rasulullah S.A.W berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah R.A. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah.

Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya). Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim. Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja. Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.

Friday, January 4, 2013

Lobak, Telur atau Kopi?

Seorang anak mengadu kepada ibunya tentang kehidupan barunya di tempat kerja.

Dia baru sahaja grad dan bekerja di sebuah syarikat terkemuka ibu kota.

Macam-macam yang dirungutkannya; dari gaji yang sedikit, kerja yang menimbun, gosip rakan-rakan, hinggalah ke kesesakan jalan raya yang dihadapinya setiap pagi...

Ibunya hanya tersenyum, sambil tangannya ligat mengurus dapur manakala anaknya terus duduk bersungut di meja dapur meluahkan perasaan.

Sambil itu ibunya mengambil tiga periuk berisi air dan diletakkan dapur dan didihkan.

"Tolong ambilkan ibu sebatang lobak, sebiji telur dan sesudu serbuk kopi dari rak dapur", kata si ibu kepada anaknya.

Tanpa banyak soal si anak mengambil bahan masakan yang diminta ibunya.

Kemudian si ibu mengambil lobak, telur dan serbuk kopi yang dibawa anaknya ke dalam periuk berasingan yang berisi air yang sedang didihkan tadi.

Selang beberapa minit...

... periuk pertama - lobak yang keras, beransur-ansur menjadi lembut dan lembik.

... periuk kedua - telur yang rapuh dan lebut, menjadi semakin pejal dan keras.

... periuk ketiga - serbuk kopi menghilang dan sebati di dalam air dan mengeluarkan aroma yang harum dan segar.

"Lihat anakku", si ibu memecah hening.

"Air mendidih itu ibarat pancaroba dalam kehidupan ini", si ibu berkias.

"Ketiga-tiga lobak, telur dan kopi menghadapi 'cabaran' dan 'masalah' yang sama, iaitu air yang panas mendidih, tapi kesannya berbeza".

"Lobak asalnya keras dan kuat serta tidak mudah dipatahkan, tapi sekarang ia menjadi lembut dan rapuh sekali.

"Manakala telur yang asalnya rapuh dan cair di dalamnya sekarang bertukar kepada keras dan pejal di dalamnya.

"Manakala kopi pula yang asalnya hanyalak serbuk, telah meresap ke dalam air dan mengubah warna air malah menghasilkan aroma yang enak"

"Mana yang kau pilih, anakku?", duga sang ibu.

Sambil anaknya berfikir, si ibu meneruskan kiasannya

"Ada orang yang seperti lobak. Asalnya seorang yang kuat, tapi apabila mengahadapi cabaran dan pancaroba, dia menjadi semakin lemah dan lembik. Mereka menyerah kalah dengan kehidupan".

"Ada pula orang seperti telur, asalnya seorang yang lemah lemput tetapi apabila berhadapan cabaran demi cabaran hidup, dirinya semakin keras dan kasar.

"Berbeza pula dengan orang yang seperti kopi. Ketika keadaan menjadi semakin getir dan pancaroba semakin panas, ia menjadi semakin baik malah berjaya menghubah sekelilingnya menjadi lebih baik. Bukan dirinya yang berubah tapi keadaan sekelilingnya yang berubah".

"Nah, sekarang kau pilih sama ada untuk menjadi lobak, telur ataupun kopi.....", si ibu menghabiskan bicara.