Pengikut

Cari Makan Sikit

Sunday, November 18, 2012

Jom Doakan Kesejahteraan Mereka

Ya Allah Ya  Tuhan kami, Engkau hentikanlah keganasan ini dan selamatkanlah kaum Muslimin di sana Ya Allah. dan Engkau hembuskanlah rasa takut dan kurniakan cahaya hidayah kepada askar-askar yang zalim itu Ya Allah. semoga penderitaan umat Islam di seluruh dunia ini akan berhenti buat selama-lamanya. Amin. 
Imam Sa'id bin al-Musayyib rahimahullah merupakan seorang ilmuan hadis dan fiqh yang tersohor. Sumbangannya dari segi keilmuan tidak dapat dinafikan. Satu ketika, beliau mendengar seruan jihad fi sabilillah. Lalu, beliau tampil untuk turut serta dalam peperangan tersebut. Akan tetapi, komander telah menolak penyertaannya memandangkan usia beliau yang telah tua bahkan telah pun buta sebelah matanya. 

Walaubagaimanapun, beliau berkeras untuk turut serta lalu berkata, "Seandainya aku tidak mampu mengangkat senjata, sekurang-kurangnya aku mampu meramaikan bilangan tentera dan menjaga barang-barang!" 

Begitulah sikap Imam Sa'id bin al-Musayyib rahimahullah yang sangat ghairah memperjuangkan agama Allah. Beliau mahu terus menyumbangkan sesuatu untuk Islam sedangkan beliau sudah banyak menyumbang dari segi keilmuan. 

Soalan untuk diri masing-masing, "Apa yang aku buat demi Islam?"

(Kisah di atas disebut oleh Imam al-Qurtubi rahimahullah di dalam Tafsirnya, al-Jami' li Ahkamil Quran)


No comments: