Pengikut

Cari Makan Sikit

Saturday, September 29, 2012

Edisi Kerja #15 - Hubungan Dengan Pak Guard

pergh!

tajuk asyik sentuh pasal hubungan je. haha!

maklum lah, mak nak tarik trafik nyah oi. kena buat tajuk bajet sensasi mencari publisiti murahan untuk tingkatkan pendapatan sampingan dari belog ini. phew!

kalau kalian nak tolong aku, sila klik segala jenis iklan-iklan dalam belog ni. terima kasih! [sempat lagi nak promote. hehe]

berbalik pada tajuk kat atas, sebenarnya nak cerita benda yang dah lama jadi dah. maybe dah basi tapi tetap menjadi ingatan dalam hati ni sampai bila-bila. cewah giteww!

pada suatu hari bekerja yang biasa, aku pun pergi la kerja. takkan nak ponteng pulak kan. untuk jadi rujukan kalian nak faham cerita ni, daerah atau kawasan yang selalu jadi jajahan aku ketika masuk kerja cuma lah bertempat pada Blok 1 yakni bilik aku, Blok 2 yakni tempat mengajar dan Blok 4 iaitu tempat buat amal praktis apa yang diajar.

okay, dah dapat dah koordinat? haha! penting ni nak pahamkan jalan cerita aku hari ni, esok lusa dan selamanya selagi berkait dengan tempat kerja aku.

nak dijadikan cerita, hari tu awal pagi aku kena terus pergi ke Blok 4, so aku tak singgah langsung la kat Blok 1 even masa datang aku memang lalu ikut situ dan masa tu aku dah nampak dah macam pak guard - pak guard yang biasa kita nampak cuma terletak berhampiran pintu masuk je tetiba berdiri tercegat kat situ tandanya mengawal lalu lintas atau lebih tepat lagi mengawal trafik atau jumlah kereta yang masuk parking pada hari tu.

keadaan ni biasanya berlaku jika sekiranya ada event atau majlis yang memerlukan keutamaan untuk mendapat ruang parking kepada tetamu-tetamu besar. biasanya lah kan.

so, aku buat tak kisah pun.

sebab takde kena mengena dengan aku, at least pada masa tu lah. lagipun aku kena cepat nak masuk kelas. jadi buat tak tahu je lah. lepas kelas dah habis, aku biasa memang drive balik dan parking dekat dengan bilik aku yakni di sekitar kawasan Blok 1.

sekali lagi, nak jadikan cerita memang parking TAK ADA. Yillek! even aku dah pusing beberapa kali.

atas sebab dah penat dah asyik pusing sana sini dan aku macam malas dah nak cari, aku pun buat la parking space aku sendiri. hehe.

ruangnya memang ada dan memang cukup untuk parking dan tak mengganggu lalulintas punya la, aku konpem dan konpiden cumanya parking tu takde garisan putih je nak menunjukkan pengesahan tempat parking tersebut. tapi dah hampir 2 bulan aku kerja, aku memang selalu nampak kereta parking kat situ pun. dan oleh sebab dah terbiasa parking macam tu dekat shopping mall bila takde parking kan, dan terlebih pandai maka aku buat keputusan nak park je la kat situ.

aku pun berlenggang kangkung mak limah pergi bilik.

dalam sejam lebih jugak la aku duduk dalam bilik tu, aku duk tanya-tanya la survey dekat kawan-kawan aku perihal parking haram ni. hehe! sebenarnya, dalam hati tu takut. gundah gulana. tapi penat kaki tu lagi diutamakan, maka aku amik keputusan macam tu.

tapi lepas dengar nasihat kawan tentang kemungkinan-kemungkinan yang bakal menimpa, aku pun bergegas turun dan pergi check.

hati memang rasa tak sedap pun.

bertambah tak sedap bilamana telahan kawan-kawan aku tadi benar belaka.

Encik Johnny sudah kena CLAMP!!!

aiyark.

serasa tak tahu nak bertindak balas macamana, siap ada tinggal surat cinta lagi dekat tingkap tu.

malu jugak rasanya sebab ramai student yang lalu lalang tengok. haha!

aku pun dah jadi kelam kelibut, pergi la tanya dekat aci guard berhampiran yang selama ni hanya senyum 1 Malaysia je setiap kali jumpa, tapi sekarang terpaksa mintak tolong. nasib baik aci guard tu baik. dia macam mahu tolong aku, tapi tak dapat sebab hal ni kena discuss dengan orang atasan. haihs!

nasib baik kelas dah takde, so aku totally free masa tu.

maka aku terus pergi la even sepatutnya urusan buka clamp tu hanya boleh dilakukan lepas waktu bekerja rasanya lah, kalau tak silap.

dah sampai kat Pusat Berkumpul Pak Guard punya Pihak Atasan, aku jumpa la orang yang paling tepi dengan muka paling sememeh nak mintak belas ihsan nih. tapi tak berjaya sebab muka gua garang semula jadi. haha!

dia kata kalau bab kena clamp, sila jumpa Big Boss bahagian Pak Guard yang duduk selang semeja daripada dia.

aku pun pergi la dengan langkah longlai, hati gelisah, otak duk cari alasan dengan cubaan menghafal tips-tips yang diberi oleh aci guard tadi. lol.

aci guard suruh aku merayu dengan bercakap pada nada suara paling lembut menandakan kitalah manusia paling kesian dalam dunia ni pada masa tu dan bersungguh-sungguh mintak maaf sambil diselang seli dengan permintaan untuk unclamp tayar kereta tapi dalam masa sama juga mintak kensel denda yang berjumlah sekitar RM20 - RM50 dengan alasan tak sempat cari parking yang sah sebab kejarkan meeting atau class dan sebagainya.

caya la aci guard ni. haha!

aku pun cuba la buat apa yang disuruh, sebijik demi sebijik aku keluarkan buah-buah idea dan alasan depan Big Boss bahagian Pak Guard ni. tapi dia macam taknak mengalah, maybe sebab nak tunjuk dia tegas depan anak-anak buah pun aku tak pasti, sebab tempat duduk dia terbuka je makanya perbincangan, alasan dan rayuan yang aku kemukakan tu semua orang boleh dengar kalau diorang pasang telinga. huhuhu!

lagi satu alasan paling kukuh dia bagi, sebab ada 2 kes hari ni.

hoho! so maksudnya ada lagi seorang yang buat perangai macam aku, tapi dia punya alasan sangat super kukuh maka dia dilepaskan, so kat situ dia buat comparison la masalah orang tu dengan masalah aku yang tak berapa rupa macam masalah pun, dan memang aku kalah la. tsk tsk.

aku pulak memang jenis pak turut je.

aku sebenarnya memang malas nak merayu pun, ingat nak bayar je. bukan sebab aku nak cakap aku banyak duit, tapi aku tak suka argue dan merayu dan panjangkan benda tu. ceh, cakap besar lah pulak. haha! tambahan lagi masa kejadian adalah betul-betul di hujung bulan dan aku baru je kerja 1 atau 2 bulan so gaji memang takde bajet untuk bayar benda-benda bodoh macam ni atas kesilapan dan kecuaian diri sendiri, so aku decided nak buat rayuan.

maka terjadi lah episod di atas.

tapi, malang buat aku sebab aku kalah dalam argument tu dengan hujah yang sangat tidak kukuh, dan alasan yang tidak boleh diterima pakai, juga muka dan ekspresi diri yang tak meyakinkan, maka aku kalah dan kena bayar!

dan, kat sini lah keajaiban berlaku!

haha. aku belum lagi keluarkan senjata wanita. tee hee. paham tak?

masa tu lepas kalah dengan argument tu, aku bersetuju la keluarkan purse nak ambik duit kononnya sambil-sambil tu menahan sebak sebab aku tak suka kalah. haha! alasan lagi. manakala Big Boss bahagian Pak Guard tu tak habis-habis lagi keluarkan hujah-hujah dia nak menunjukkan aku salah ni.

tapi bila dia tanya, aku tak respon, dia mula tanya banyak kali.

aku makin lama makin tunduk la sebab kolam mata dah penuh. haha!

pastu aku cakap, 'sorry' sambil keluarkan tisu dan sob sob depan dia dan anak-anak buah dia di dalam office yang terbuka ittew.

aiseh!

malu tak usah nak cakap la, tapi aku memang jenis ekspreskan sesuatu melalui air mata! haha. sebab aku tak pandai nak ekspres dengan marah depan-depan. merajuk sebagai tanda protes dengan mendiamkan dirim menghempaskan pintu tu biasa lah, tapi mulut memang terkunci rapat. belakang-belakang tu toksah kira la, memang laju buat kesimpulan. haha! tapi at that very moment aku jenis diam dan keluar air mata tanda geram atau marah. haha! siapa-siapa paling rapat dengan saya dalam dunia ni kalau tak pernah tengok saya menangis tu tipu la tu.

okay, another secrets revealed. sigh!

dan bila je Big Boss bahagian Pak Guard tu tengok aku macam tu, dia pun macam tak sampai hati. haha!

sebabnya beberapa kali dia cuba nak bercakap dengan aku tapi yang aku balas cuma sob sob je. serius tak boleh bercakap sebab air mata tak habis keluar lagi sebab hati belum lega lagi.

terus dia cakap, 'okay, never mind. because this is your first time so I'll let you pass today, but don't repeat it again,'

lepas dia cakap macam tu, aku terus rasa takde burden tapi dalam masa yang sama perasaan malu seumur hidup sebab menangis nak cancel denda kereta kena clamp tu buat aku tertunduk malu dan keep saying sorry over and over again berselang seli dengan bunch of thanks. haha!

pastu dia mintak details Encik Johnny dan sebagainya and I'm out!

Thanks Allah sebab permudahkan urusan saya. huhu.

lepas tu terus pergi jumpa aci guard, mintak tolong dia unclamp tayar tu dan berkongsi perihal episod malu seumur hidup tadi. haha! dia cakap takpe la, as long as tak kena bayar.

betul jugak tu.

aku rasa bila bukak purse yang nipis tu yang jadi trigger pengumpulan air mata tadi sebenarnya. rasa macam sayu nak habiskan duit yang tak berapa nak ada untuk bayar sesuatu kesilapan yang dibuat sebab tak berfikir panjang.

lepas tu aku terus bawak lari Encik Johnny dan parking jauh-jauh nun 4 blok dari tempat kejadian.

dan berkait dengan tajuk di atas, bermula pada hari tu aku dah takde nak senyum-senyum atau angkat tangan sebaik sahaja lalu pos pak guard tak kiralah masa nak pergi kerja ke nak balik kerja ke nak keluar pergi lunch ke nak balik dari lunch ke.

mogok lah kononnya kat pak guard ni. boleh? haha!

sebab?

sebabnya yang clamp Encik Johnny tu jugak adalah pak guard yang merupakan orang pertama yang aku jumpa masa aku mula-mula daftar kerja sebab sebelum masuk, kita kena daftar dengan pak guard dulu ye tak? pak guard yang sebok nak tanya status perkahwinan aku, bujangkah atau sudah berkahwinkah? pak guard yang sebok setiap kali aku datang lalu kat pos kawalan pak guard, dia sebok nak beri salam bagai [which is good] tapi macam nak menggatal dan bila balik sebok nak tanya 'nak balik dah ke?' kalau masa aku balik, dia tak duduk kat luar tapi duduk dalam bilik kecik tu sanggup bukak tingkap nak tanya soalan yang sama. dan kalau sebok layan kereta yang sebelum aku, tapi bila aku dah lepa boleh nampak dari cermin sisi terkinja-kinja nak melihat Encik Johnny ni berlalu pergi. hahaha!

okay, ni semua sebab dah annoyed, tapi aku memang tak suka sangat kalau pak guard melebih-lebih.

sekadar senyum, angkat tangan, atau angkat kepala tanda hormat sudah lah.

tapi dah masuk semester baru ni, aku tengok pak guard dah tukar. so aku dah boleh dah start angkat tangan balik, sebab pak guard yang ni tak bersalah. tapi pak guard lama bersalah sebab menggatal tapi menyaman. haha! malas nak layan.

tapi ye, memang salah aku pun dari awal. hehe!

so, sekarang aku dah parking jauh punya dan kalau nak pergi mana-mana pun aku jalan kaki je dari Blok 4 ke Blok 1. konon boleh buat senaman ringan. ceh! 







haritu ada jamuan, terjumpa balik Big Boss bahagian Pak Guard ni, tapi tak tahu dia recognize aku lagi ke tak, tapi macam biasa aku tunduk je MALU. huahua!

Friday, September 28, 2012

Kisah Cinta Seorang Wanita Kepada Allah

Dalam sebuah riwayat mengatakan bahawa seorang lelaki munafik yang sangat kedekut telah bersumpah kepada isterinya supaya isterinya itu tidak menyedekahkan sesuatu apa-apa pun kepada orang lain.

Maka pada suatu hari datang seorang peminta sedekah ke rumah orang munafik itu dengan berkata "Wahai penghuni rumah, tolonglah berikan aku sesuatu"


Sebaik sahaja isteri orang munafik itu mendengar ada orang meminta sesuatu maka dia pun memberi kepada orang itu 3 keping roti.

Dalam perjalanan orang munafik itu telah melihat akan pengemis yang sedang mebawa 3 keping roti dan lalu bertanya "Dimanakah kamu mendapat roti ini?" Maka pengemis itu pun berkata "Orang rumah di sana itu memberikan kepadaku."

Setelah orang munafik itu tahu bahawa rumah yang dimaksudkan itu adalah rumahnya maka dengan perasaaan marah dia ke rumahnya dengan berkata "Bukankah aku telah melarang kamu dari memberikan sesuatu kepada sesiapaun?"

Kemudian isterinya berkata "Aku memberikan kepada pengemis itu adalah kerana Allah" Apabila orang munafik itu mendengar kata-kata isterinya maka dia menjadi marah, lalu dia menyalakan api dapur rotinya sehingga panas, kemudian berkata orang munafik itu "Berdirilah dan campakkan diri kamu ke dalam api ini kerana Allah"

Lalu isteri munafik itu memakai perhiasannya tetapi orang munafik itu berkata "Kamu jangan pakai perhiasan-perhiasan ini". Berkata isteri orang munafik itu "Seseorang kekasih akan memakai perhiasan untuk kekasihnya, sedang aku adalah orang yang sedia berkunjung pada kekasihku Allah".

Setelah berkata demikian maka isteri orang munafik itu pun terjun ke dalam dapur tempat buat roti, lalu orang munafik itu menutup tudung dapur dan beredar dari situ.

Setelah 3 hari maka orang munafik itupun membuka tudung dapur dan dia terperanjat apabila melihat isterinya itu masih sihat tanpa terdapat apa-apa cacat dengan kuasa Allah.

Setelah itu orang munafik itu mendengar suara berkata "Kamu tidak mengerti bahawa sesungguhnya api tidak akan membakar kekasih-kekasih Kami".



pengajaran kepada diri sendiri untuk masa depan - dahulukan Allah dalam segala hal, insyaAllah, DIA akan permudahkan hal kita. ^^

Tuesday, September 25, 2012

Kisah #45 - Apa Kata Anda?

Apa perasaan anda apabila melihat dompet anda yang kelihatan semakin kosong dan kosong dan kosong dan nipis dan makin nipis pada hujung bulan tetapi anda berasa sangat lapar dan kebulur dan kemaruk rasa mahu mengisi perut dengan daging ayam yang disaluti tepung dihimpit dengan dua keping roti berbijan sebagai menu pagi dan tengahari disebabkan kekangan kerja yang sangat bertindanan dan pada masa yang sama perut berkecamuk dengan angin monsun barat daya diiringi lagu slow metal, dan sejak beberapa hari lepas juga anda sebenarnya telah berjaya setkan di minda anda bahawasanya anda sudah patut berhenti berharap untuk menjamu diri dengan makanan yang best dengan harga super mahal sambil anda bersedia buat perancangan baik punya dari ladang tentang bagaimana untuk membelanjakan baki wang yang tinggal dengan penuh cermat dan jimat lagi tidak cemerkap dan juga bagaimana anda berkira-kira samada mahu memohon bantuan pinjaman daripada orang ramai, rakyat alam jelata, kekanda kekanda dan ayahanda dan sekalian alam yang ada malah anda juga sudah bersiap sedia dengan menu-menu harian bernama Maggi Mi Goreng, Maggi Tomyam, Maggi Asam Laksa dan sardin untuk mengisi perut anda buat hari ini, esok dan selamanya sehingga upah anda dimasukkan ke dalam bank sambil membuat doa dan harapan di minda anda supaya tarikh keramat 30 atau 31 haribulan sampai lebih seminggu lebih awal kerana anda secara mengejut telah membuat keputusan untuk pergi melawat ibu kota negara cintaku 1 Malaysia pada minggu sebelumnya walaupun sudah diketahui umum tahap kewangan yang kronik hampir membawa padah itu, tetapi ketika anda ingin  mengeluarkan duit yang anda rasa cuma ada satu keping not lima puluh ringgit, dengan tiba-tiba BERTUKAR menjadi dua keping.

apakah?

APA PERASAAN ANDA?

itulah yang berlaku kepada saya pagi tadi.

saya rasa macam nak buat lompat bintang tang tu jugak.

hoho!

*happy*




alhamdulillah.



marimenujukekedaimakan ^^

Sunday, September 16, 2012

Tentang Anak - Anak Kita

Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda :

Janganlah kamu pukul anak-anak kamu 

Di sebabkan mereka menangis dalam masa setahun.

Kerana pada empat bulan pertama kelahiran nya

Ia bersyahadat LAA ILAAHA ILLALLAH.

Pada empat bulan kedua pula ia berselawat ke atas Nabi s.a.w.

Dan pada empat bulan seterus nya pula ia mendoakan kedua ayah bonda nya.

( H.R. Abdullah Ibnu Umar r.a. ).


Baginda Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa tangisan anak di waktu kecil pada bulan pertama adalah tanda ia bertauhid kepada Tuhan Nya dan empat bulan kedua pula ia membacakan selawat kepada Nabi nya dan empat bulan seterus nya ia memohon istighfar untuk kedua ayah bonda nya.



Bersabda Baginda Rasulullah s.a.w. :

Anak-anak sebelum sampai ia baligh maka apa-apa yang di perbuat nya daripada kebaikan maka di tuliskan untuk nya dan kedua ibu bapa nya.

Dan apa yang di perbuat nya daripada kejahatan maka tiadalah di tulis untuk nya dan tidak pula di tulis untuk kedua ibu bapa nya.

Apabila ia telah baligh maka berlakulah yang di tulis itu atasnya ia itu segala amal baik atau buruk nya.

( H.R.Imam Anas bin Malik r.a.)

Saturday, September 15, 2012

Jangan Menangis Lagi Sayang

Tak perlu KECEWA kepada orang yang telah MEMUSNAHKAN harapanmu..

Kenapa perlu LEMAH kepada orang yang telah MENJATUHKANMU?

Kenapa perlu IKUT perasaanmu yang terlampau SEDIH?

KAMU seharusnya perlu belajar untuk SENYUM bila orang menyakitimu, 

KAMU seharusnya belajar untuk BANGUN tika orang memusnahkan harapanmu, 

KAMU seharusnya belajar untuk KUAT bila orang telah menjatuhkanmu, 

Dan kamu seharusnya belajar untuk LAWAN perasaan SEDIH, Jangan mudah mengikut perasaan yang akhirnya akan menjerat dirimu sendiri..




Berusahalah untuk redha dlm setiap perkara, 

Meskipun adakalanya rebahnya jiwa, tapi bangkitlah semula.. 

Bersedih itu tak salah, kerana itu lumrah. 

Cuma jangan sampai menyalahkan ketentuan Allah...

Kesedihan itu tak dapat dielakkan.

Tapi andai kita melihat dari sudut positif, pasti ia akan menjadi pengalaman berharga yang mendewasakan kita..

Sesungguhnya Allah jadikan sesuatu tidak sia-sia. 

Meskipun kadang - kadang dengan menitiskan air mata kerana derita, ia mampu menenangkan kembali jiwa.

Menangis bukan bererti jiwa lemah,tapi mungkin sudah lama jiwanya tabah..




sabarlahduhaihati~

Thursday, September 13, 2012

Jadi Isteri Solehah Dapat Apa?

1) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.

2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”


3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.

4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.

5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.

6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.

7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)

8) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.

Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu "TAAT"...

(Hadis riwayat Anas Bin Malik)


Saturday, September 8, 2012

Mengapa Saya Masuk Islam?

Saya dilahirkan dalam sebuah rumah yang penghuninya beragama Kristian. Diajar bahawa tuhan itu wujud, tetapi kita tidak ada hubungan secara langsung dengan tuhan.

Lantas kita perlu mewujudkan satu cara untuk menghubunginya, iaitu melalui Jesus. Dan apabila mereka mengatakan yang tuhan itu tiga, saya menjadi lebih bingung tetapi saya tidak mampu membantah a
tau membahaskannya.

Namun, sedikit demi sedikit, saya mendapati diri semakin jauh daripada pendidikan yang berbentuk agama ini.
Saya mula mencipta muzik dan mahu menjadi seorang bintang terkenal. Akhirnya, saya berjaya menjadi seorang yang sangat terkenal.

Pada waktu itu, saya berusia belasan tahun tapi nama dan gambar terpampang di semua bentuk media.
Mereka membuat saya lebih besar dan kerana itu saya juga mahu hidup dengan cara yang lebih besar daripada hidup yang sebenarnya, dan satu-satunya cara untuk mendapatkannya ialah dengan menikmati arak dan dadah.
Selepas setahun berjaya menikmati kemewahan dan hidup secara high, saya sakit teruk dijangkiti penyakit TB dan perlu dirawat di hospital.

Kemudian, tiba satu ketika apabila saya rasa agama Buddha itu nampak baik dan mulia, tetapi saya masih belum bersedia menjadi seorang sami Buddha dan memisahkan diri daripada masyarakat sepenuhnya.

Saya mencuba pula Zen dan Ching, numerologi, kemudian kad-kad pakau dan astrologi. Saya cuba membuka semula kitab Bible tetapi tidak menjumpai apa-apa. Pada waktu itu, saya masih tidak tahu sesuatupun tentang Islam.

Titik Permulaan

Kemudian satu keajaiban berlaku. Abang saya melawat sebuah masjid di Jerusalem. Dia begitu kagum dengannya. Masjid itu dirasakan penuh dengan kehidupan (tidak seperti gereja-gereja dan rumah-rumah biara yang dirasakan kosong), aman dan tenang.

Dia memberikan saya senaskah terjemahan al-Quran yang dibawanya dari sana. Dia tidak pula menjadi seorang Muslim tetapi dia dapat merasakan yang ada sesuatu dalam agama itu, dan dia fikir mungkin saya akan menjumpai sesuatu juga.

Apabila saya terima kitab itu, saya mendapat petunjuk yang bakal menerangkan segala-galanya kepada saya - siapa diri saya, apakah tujuan hidup di dunia, apakah sebenarnya hakikat hidup dan apakah hakikat yang akan berlaku, dan di mana saya datang. Saya sedar bahawa inilah agama yang benar; agama yang bukan dalam erti kata yang difahami oleh Barat, bukan agama yang hanya berguna untuk masa tua anda.

Perkara pertama yang ingin saya lakukan pada waktu itu ialah menjadi seorang Muslim.
Pada tahap ini juga, saya mula menemui keyakinan. Saya merasakan sudah pun menjadi seorang Muslim. Apabila saya membaca kitab al-Quran itu, barulah saya sedar bahawa kesemua para nabi yang diutus Allah itu membawa ajaran yang sama.
Lantas, mengapakah penganut Kristian dan Yahudi saling tidak sefahaman? Sekarang saya tahu bagaimana orang Yahudi tidak mahu menerima Jesus sebagai utusan Tuhan dan mereka juga telah menukar ayat-ayat Tuhan.

Penganut Kristian salah faham akan ayat-ayat Tuhan dan menganggap Jesus anak Tuhan. Kesemuanya masuk akal dan begitu mudah difahami.

Inilah keindahan al-Quran. Ia membuat anda berfikir dan mencari jawapan, dan tidak menyembah matahari atau bulan tetapi Tuhan yang Esa yang telah menciptakan segala-galanya.
Apabila saya lebih banyak membaca kitab al-Quran, ia menceritakan pula tentang sembahyang, sifat pemurah dan sifat suka berbuat baik.

Saya masih belum menjadi seorang Islam lagi, tetapi saya sudah dapat merasakan bahawa satu-satunya jawapan untuk saya ialah al-Quran; bahawa Tuhan telah menghantarnya kepada saya, dan saya menyimpannya sebagai satu rahsia. Tetapi al-Quran itu juga berkata-kata pada beberapa peringkat yang berlainan. Saya mula memahaminya pada peringkat yang lain pula.
Al-Quran mengatakan, "Mereka yang beriman tidak menjadikan orang kafir sebagai temannya dan orang beriman itulah saudaranya."
Pada tahap itulah, timbul keinginan saya untuk bertemu dengan saudara-saudara selslam.

Melawat Jerusalem

Saya melawat Jerusalem (sepertimana yang dilakukan abang saya). Di Jerusalem, saya masuk ke dalam masjid dan duduk. Seorang lelaki datang menghampiri dan bertanya apa yang saya mahu. Saya beritahu dia yang saya seorang Muslim. Dia bertanya lagi, apakah nama saya. Saya jawab, "Stevens". Dia kelihatan keliru. Setelah itu, saya menyertai sembahyang berjemaah, walaupun tidak begitu menjadi.

Peristiwa ini berlaku pada tahun 1977, lebih kurang satu setengah tahun selepas saya menerima al-Quran daripada abang saya.
Lantas, pada satu hari Jumaat, iaitu selepas menunaikan sembahyang Jumaat, saya pergi bertemu imam Masjid New Regent dan melafazkan syahadah di tangannya.

Saya telah menjadi seorang yang memiliki kemasyhuran dan kemewahan. Tetapi saya begitu sukar mendapatkan petunjuk, walau bersungguh-sungguh saya cuba mendapatkannya, sehinggalah saya ditunjukkan dengan al-Quran.

Sekarang saya sedar bahawa saya boleh berhubung secara langsung dengan Tuhan, tidak perlu menggunakan perantara. Islam mengangkat semua halangan ini.

Saya tidak pernah berjumpa orang Islam sebelum saya memeluk agama suci ini. Saya lebih dahulu membaca al-Quran dan menyedari bahawa tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini.
Hanya Islam yang sempurna, dan sekiranya kita semua meniru akhlak Rasulullah s.a.w., kita akan berjaya.

Moga-moga Allah memberikan kita petunjuk dan hidayah-Nya untuk menuruti jejak langkah Rasulullah s.a.w.. Amin!


Saya di atas adalah saudara Yusuf Islam.

Thursday, September 6, 2012

Tiga Pintu

Pintu masuk bagi syaitan ke dalam Hati anak Adam itu ada Tiga. 

Syaitan tidak akan masuk padamu melainkan dengan 3 pintu ini.

Sekiranya ketiga-tiga pintu ini ditutup,maka tiadalah bagi syaitan pintu untuk masuk padamu.


1. Pintu Syahwat (Nafsu).

Ubat dan cara mengatasinya adalah dengan mentarbiyah/mendidik nafsu. 

Mendidik nafsu itu caranya adalah dengan mengingkari dan menyanggah kehendaknya.


2. Pintu Kelalaian (Ghaflah).

Ubat dan cara mengatasinya adalah dengan Berzikir.

Barangsiapa yang Berzikir mengingati Allah dia akan sentiasa berada dalam benteng yang kukuh.


3. Pintu Kejahilan.

Ubat dan cara mengatasinya adalah dengan Ilmu.

[Ini adalah petikan dari Pengajian Syarah Soheh Al-Bukhari oleh Fadhilatus Syaikh Yusri Rusydi As-Sayyid Jabr Al-Hasani.

Fadhilatus Syaikh menamakan nasihat ini dengan "Petikan dari Al-Yusriyat"]

Tuesday, September 4, 2012

Ayat Kursi

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis :

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.


Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah di sekitarnya.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang fardhu,Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan tujuh puluh ribu Malaikat kepadanya mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda, "Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."

Monday, September 3, 2012

Haram and Halal

A man came to Iyas Ibn Mu'awiyah, a Muslim judge famous for his wisdom, and the following conversation took place between them:

Man: What is the Islamic ruling regarding wine?

Judge: It is Haram (Forbidden).

Man: How about water?

Judge: It is Halal (Permissible).

Man: How about dates and grapes?

Judge: They are Halal.

Man: Why is it that all these ingredients are Halal, and yet when you combine them, they become Haram?

The judge looked at the man and said: If I hit you with this handful of dirt, do you think it would hurt you?

Man: It would not.

Judge: How about if I hit you with this handful of straw?

Man: It would not hurt me.

Judge: How about a handful of water?

Man: It surely would not hurt me.

Judge: How about if I mix them, and let them dry to become a brick, and then hit you with it, would it hurt you?

Man: It would hurt me and might even kill me!

Judge: The same reasoning applies to what you asked me!!

Sunday, September 2, 2012

Cinta Itu

Maka berderailah air mata wanita jatuh berguguran, ditinggalkan lelaki yang disayangi, dicintainya. Mengapakah begitu wahai wanita? Adakah, pengorbanan lelaki ini demi syurga Allah Rabbul Jalil? Maka siramilah pepohon hidupmu dengan ganjaran Allah, hatta tiadanya lagi perasaan sedih kecewa kerna cinta, yang tiada pastinya menjanjikan syurgaNya.

Begitulah perasaan sang hati, yang sentiasa dicemari air mata yang tiada gunanya. Jalan Rabbul Haq, yang sudah pasti menghala ke syurgaNya, tapi apakan daya. Tersimpang dari awalnya, terjatuh terngadah tapi tiada mengingatiNya, kewajipan sebagai seorang muslim ditinggal jauh, apatah lagi menyahut seruan Allah. Astaghfirullah, cinta dunia yang leka, ditelan tidak kenyang diludah tiada merasa. Itulah hakikat cinta, yang sentiasa diapit syaitan, awalnya hanya kata-kata, akhirnya dihiasi zina.

Firman Allah ; ‘ Janganlah kamu menghampiri perbuatan zina, kerana ia adalah kejahatan yang sangat keji dan sejahat-jahat jalan’ – Surah Al-Isra’ Ayat 32

Ayat di atas terang mengatakan, setiap apanya yang menghampiri zina itu menjerumus ke jalan yang tidak diredhai Allah. Ayuh berfikir sejenak, cinta apakah yang kamu halalkan itu? Sedangkan kamu tiada bernikah. Dalam konteks penulisan ini, ana menyuluh dari aspek kaum Adam kebanyakannya. Wahai lelaki, tugas dan tanggungjawabmu adalah terhadap Allah s.w.t, terhadap Rasul junjungan kita, ibubapa kita yang masih hidup mahupun meninggal dunia, adik-adik bagi yang berpunya adik, dan abang kakak sekiranya ada. Bukankah masih banyak tanggungjawab terhadap insan-insan ini? Apakah cukup kita, kaum Adam berbakti pada ibu bapa? Pada Rasulallah s.a.w? Pada Tuhanmu Rabul Jalil?

Sayang, cinta itu kamu bazirkan, dengan menyayangi seorang wanita, yang tiadanya mahram bagimu, dan belum tentunya jodohmu. Maka, berpalinglah kita dari jalan Allah, semakin lama semakin dekat, menghampiri jalan kemaksiatan. Astaghfirullah! Ampunkan dosa kami ya Allah! Bahkan kaum Adam, adalah pemimpin, maka bagaimana mampu kamu memimpin kaum Hawa sedangkan hati kamu dipimpin nafsu amarahmu? Fikirkan sejenak, nafsu itu ibarat anak kecil yang belum tiada mempunyai akal fikiran, dan bagaimana mahu kita belajar dari sesuatu seperti itu? (Menjadi Kekasih Allah;Syekh Abdul Qadir Al-Jailani). Maka pimpinlah nafsumu, ibarat kamu mengajar anak kecil, dimanja jangan ditegas mesti. Maka pabila kamu mampu menguasai nafsumu, pada saat itulah, sebenar-benar Kaum Adam akan terlahir. Tiada perlu kita bazirkan cinta yang tiada pastinya cinta yang suci, halal di sisi Allah.

Cinta itu suatu yang istimewa, disimpan, disiramnya dengan amalan-amalan baik, ditambahnya keberkatan oleh Rabbul Haq, dan bila tiba suatu masa, jodohnya akan tiba di muka pintu, sebaik-baik wanita, untuk sebaik-baik lelaki diutuskannya oleh Allah, menjadi pasangan hidupmu. Sebaik-baiknya, urusan jodoh itu biarlah ditentukan oleh Allah, Kaum Adam hanya berusaha, istiqarah dalam pilihan kerna hanya Rabb yang Maha Mengetahui segala sebelum dan selepas. Hanya kepada Dia, dan Rasul junjungan kita, Rasulallah s.a.w cinta itu diutuskan, diusahakan, dikuatkan erat agar tiada terjatuh di lembah kehinaan. Janganlah hiasi cintamu itu dengan maksiat, maka dengan demikian, makin kuatnya hasutan syaitan untuk kita berbuat zina. Seelok-eloknya, hiasilah diri kita dengan akhlak yang mulia, amalan berterus-terusan demi mengharapkan rahmat dan redha Allah. Bergaullah dengan teman yang baik, yang membimbing kamu ke jalanNya, berdampinglah dengan ilmuan dan orang yang wara’, ditambahnya amalan-amalan seharian, dan beristiqarahlah dalam jodohmu, dijanjikanNya akan hadir dalam hidup kita, sebagai hamba Allah. Janganlah kita berputus asa, kerna Allah tiada suka pada hambaNya yang mengalah.

Berserahlah diri pada Allah, hanya Dia yang mengetahui perkara yang terbaik dalam hayat hambaNya.

“ Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria as, ketika ia merayu kepada Allah dengan berkata : Ya Allah, janganlah engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat), dan hanya engkaulah yang sebaik-baik mewarisi.”

Moga disirami, dan diberi peluang agar merasa, menikmati kemanisan iman buat Kaum Adam yang suatu hari nanti, akan menjadi khalifah keluarga. Dijanjikan Allah dalam tujuh golongan yang dijamin masuk syurga, iaitu khalifah (pemimpin) yang baik.

“Maha suci Engkau, Ya Allah, Aku memuji kepada-Mu. Aku bersaksi tiada tuhan selain engkau, aku minta ampun dan bertaubat kepada-Mu”

Saturday, September 1, 2012

Orang Perempuan Yang Dah Akil Baligh, Meh Baca Ni

Nabi Muhammad S.A.W.bersabda dalam hadis baginda yang maksudnya :.

“Wahai Asma! Sesungguhnya seorang perempuan apabila sudah cukup umur, tidak boleh dilihat seluruh anggota tubuhnya, kecuali ini dan ini, sambil Rasulullah menunjuk muka dan kedua tapak tangannya”.

Perintah Allah diatas adalah jelas dan tegas yang wajib hukumnya bagi kaum wanita sebagaimana dinyatakan Allah pada pembukaan surat An Nur yaitu : “Inilah satu surah yang Kami turunkan kepada rasul dan Kami wajibkan menjalankan hukum-hukum syariat yang tersebut didalamnya. Dan Kami turunkan pula didalamnya keterangan-keterangan yang jelas, semoga kamu dapat mengingatnya”.

Dari bunyi ayat diatas jelaslah wanita yang tidak memakai tudung telah melakukan dosa yang besar karena ingkar kepada hukum syariat Islam yang diwajibkan oleh Allah SWT.

“Aku berdiri dimuka pintu syurga, tiba-tiba yang masuk ke syurga hanya orang-orang miskin, sedangkan orang yang kaya-raya masih tertahan, hanya sebahagian mereka telah diperintahkan masuk neraka, dan aku berdiri di pintu neraka maka kebanyakan yang masuk neraka adalah kaum wanita.

Banyak kaum wanita yang masuk neraka, semata-mata keranana didalam hidupnya tidak memakai tudung kepala atau Jilbab, didalam neraka mereka akan mendapat seksaan yang amat berat sekali sebagai mana diceritakan Nabi Muhammad dalam hadis beliau yang bermaksud ;

“Wanita yang akan digantung dengan rambutnya, sampai mendidih otak dikepalanya didalam neraka, ialah wanita-wanita yang memperlihatkan rambutnya kepada laki-laki yang bukan muhrimnya”

Barang siapa yang mengingkari hukum-hukum syariat islam sesudah beriman, maka hapuslah pahala amalnya bahkan diakhirat dia termasuk orang-orang yang merugikan..." (surah Al Maidah ayat 5)