Pengikut

Cari Makan Sikit

Wednesday, April 11, 2012

Mari Pilih Pasangan Hidup Dengan Betul!

hehe! macam senang je kan?

kita selalu tertanya-tanya macamana nak cari jodoh yang baik. ?

apadia tanda-tanda yang menunjukkan si dia jodoh kita. ?

betul ke si dia ni bakal pasangan hidup kita. ?

bahagiakah kita kalau pilih dia. ?

jadi, aku nak kat sini cara-cara Rasulullah dalam memilih pasangan hidup dengan menggunakan konsep 5K.

Tahukah anda Konsep 5K ?

1. Kenal - Rasulullah SAW syorkan mana-mana pasangan yang nak nikah, kenal dulu siapa bakal suami/isterinya. Sekurang-kurangnya kena tengok dulu wajah dia. Kenali dia dulu samada dia seorang yang mempraktikkan agama atau tidak. Kenal = kenali melalui saluran yg betul. Samada melalui mahramnya atau wakilnya. Kenal = bukan sampai kapel.

2. Kelas - Rasulullah SAW syorkan umat Islam pilih dari kelas keturunan yang baik. Agar dapat nasab yang baik. Bukan dari kelas penzina-penzina yang enggan bertaubat.

3. Kufu - Rasulullah SAW syorkan pilih pasangan yang sama kufunya dengan diri dan keluarga. Contohnya, jika kita orang miskin janganlah kita nak kawin anak raja pula. Jangan sampai menyusahkan keluarga nak keluarkan kos tinggi semata-mata nak minang anak orang kaya. Pilihlah yang sederhana dan memahami.

4. Kasih - Bila dah kenal orangnya, tahu profilenya, tahu keluarganya, keluarga kita boleh terima - keluarga dia boleh terima, elemen yang penting juga adalah berKENAN atau tidak kita padanya, BERKENANkah dia pada kita. Jika dua2 dah berkenan, maka timbullah kasih. Tanpa kasih, tidak akan wujud sesebuah keluarga. Kasih bukan bermakna kena berkasih dulu. Tidak. Kasih lebih kepada kenan.

5. Kahwin - Bila keempat-empat elemen di atas diredhai oleh kedua-dua mempelai dan keluarga, maka kahwinlah kamu. =)jadi, kalau kita dah ikut saranan Rasulullah ni, insyaAllah kita akan bahagia dengan pilihan yang dibuat tu.  selebihnya tawakkal dan redha. (=

No comments: