Pengikut

Cari Makan Sikit

Friday, April 20, 2012

Edisi Kerja #11 - Second Job Interview - UPDATED!

berkenaan tajuk di atas, sila rujuk entri ini. eceh!

sehari selepas interview kot, kalau tak salah aku la - malas nak go through e-mails and check the date sebenarnya - aku dapat feedback email from my supposed-to-be-future-boss.

e-mail tu berjaya buat hati aku jadi gundah-gulana, tak semena-mena inform Cik Hosmet Baru yang duduk bilik sebelah pakai YM. beliau pun pom pang pom pang berlari masuk ke bilik aku. well, macik tu memang seorang yang kepoh and ceria selalu! iklan jap. heh!

aku pulak time tu tangan kat dada, mata kat atas, mulut berucap 'ada aku kesah?'

haha! kidding.

apa yang sebenarnya berlaku adalah - tangan kat mata, mata berair, mulut berucap 'jahatnya kamu!!'

sob sob sob.

rasa macam down selama 12 jam. 

terus malam tu mata tak lena sebab asyik basah je, mulut pulak ligat asyik menyumpah je, hati pun tak tenang sebab asyik rasa menyampah je, kepala pulak pening sebab asyik berfikir je. 

bila dah takde aral melintang pukang sangat dah, terpaksa dail nombor Orang Kampung walaupun tahu Si Ayah dan Si Emak mesti dah lena diulit intan, eh mimpi masa tu. tapi I got nowhere else to turn to. 

maka, bila panggilan berjawab macam biasa lah, sob sob sob yang dengar dulu. 

tahap concern Si Ayah terus meningkat dengan tingginya sampai beliau suruh aku sms ucap terima kasih kepada yang bertanggungjawab itu. woha! lepas tu macam biasa jugak dengar suara Si Emak yang menyampuk dari belakang. nasihat itu ini begitu begini. 

aku hanya mendengar dalam sedu sedan. oh! sayasayangmakayahsaya. tetiba. hehe!

mungkin salah aku, tamak haloba dengan segala tawaran yang datang. tapi pada masa tu aku hanya fikirkan yang terbaik untuk masa depan aku sendiri agar lebih terjamin dengan cemerlang, gemilang dan terbilang. eceh!

untuk pengetahuan korang yang tak tahu menahu pasal apa yang aku cerita ni, meh aku story. cewah!

aku tolak tawaran jadi pensyarah di kolej swasta yang aku dapat hari tu.

aku tolak jugak tawaran jadi pembantu penyelidik di tempat aku belajar tu.

aku tolak jugak tawaran sambung belajar di tempat aku belajar tu.

sebab?

sebab aku nak sambung belajar di tempat yang aku mintak ni.

kenapa?

sebab aku nak berpindah dari kawasan tempat aku belajar tu, nak cuba suasana belajar yang baru, nak hirup udara tercemar dari tempat lain pulak. dan offer ni datang dengan tawaran pekerjaan yang memberi faedah besar sikit daripada jawatan pensyarah tu.

aku tamak, ya aku mengaku tu.

tapi tu semua jadi pengajaran kat aku. tsk tsk!

rasa-rasanya masa tu pun aku dah buat keputusan sambil guna kepala otak, tapi entah kenapa rasa macam semua keputusan tu hasil dari kepala lutut punya otak. semua pun jadi tak betul. tambah-tambah lagi bila jadi macam ni kan? aku dah lulus temuduga, aku dah dapat first task - kena buat research proposal, aku dah iklan rumah besar ni dan aku dah cari rumah sewa area sana. just wait one more month and I can start in May. 

tapi ini takdir nya? sob sob sob! 

*buatmukabudaknangistakdapatbarangmainan*

sedih gila tahap dewata raya - rasa macam nak balas dendam je kat orang bertanggungjawab tapi apakan daya, aku punyai hati yang baik. eceh!

apa yang orang tu buat kat aku?

well, dia bagi bad reference kat aku. aku tak tahu secara detail tapi sebagai kesimpulannya, dia telah menidakkan hak aku dengan merosakkan peluang yang aku beri dengan harapan dia akan berubah. dalam erti kata lain, dia telah memberi impak negatif kepada tatasusila, peribadi atau mungkin sikap aku sekaligus dia berjaya merosakkan perjalanan hidup yang aku baru nak rancang. faham?

bak kata retiss zaman sekarang, dia telah menaburkan pasir dalam periuk nasi aku. faham tak?

dalam kata mudah nya, dia burukkan aku depan bakal boss aku. faham tak?

tak faham jugak? okay, boleh masuk kelas darjah lima balik. terima kasih. ceh!

dia tu siapa?

ala, dia la. Si Cekgu yang tak suka saya tu. Si Cekgu yang selalu buat saya sakit hati tu, suka cakap saya lembap, pemalas, bengong, biadap, bullshit and other stuff tapi lepas tu dia dapat sakit saraf disebabkan oleh saya tu. haha! dia sangat famous di kalangan rakan-rakan terbaik saya dan juga dalam famili saya sebenarnya. hebat tak dia? hehe!

silap aku lagi, sebab letak dia jadi reference! well, another thing I learned that day. so, I removed her from the list, permanently.

why I put her there in the first place?

well, I thought she has changed, for starters. even if she doesn't, I thought she might play neutral part where each and every ex-lecturers would just say yes, okay, recommended or something simple. but, what I don't really know was the devil inside her. haha! exaggerated, i know. but, thanks for this experience I know now and so do you, so be careful guys. I feel pity for my friends who are still fighting out there under her supervision. they might get lucky or they would end up just like me. hohoho! naudzubillah~

aku masih ada peluang untuk berebutkan jawatan ni, tapi aku buat keputusan untuk move one, bergerak ke hadapan dan lupakan yang lain, eh dia. 

aku maafkan dia dan aku redha dengan apa yang dia buat ni, tapi aku akan berusaha sampai dapat buktikan pada dia bahawasanya aku ada apa yang aku ada yang dia tak nampak aku ada. eceh! 


doakan rezeki saya kawan-kawan, insyaAllah Yang Satu akan murahkan rezeki kalian jua. Amin.

No comments: