Pengikut

Cari Makan Sikit

Monday, April 9, 2012

‎10 Perkara Menarik Tentang Bayi Baru Lahir

oleh sebab baru lepas jumpa anak buah yang pertama dalam donia, aku rasa terpanggil nak share benda alah ni. memang istimewa betul budak-budak kecik comel yang hidup dalam perut kita, eh perut kawan-kawan kita tu kan? rasa geram je tengok macam nak culik. 

tapi bila fikir-fikir balik, tak sanggup! penat kot. haish~ sila berusaha lagi nak jadik mommy mithali. ehem ehem! ^^

so, here's a few amazing facts about newborn babies!

* Bayi mengenali ibu terlebih dahulu sebelum ayah. Bayi mengenali suara ibu dari dalam rahim dan dapat mengenali suara dan bau ibu sebaik lahir.

* Bayi boleh melindungi diri sendiri daripada tercekik. Dikenali sebagai “protective reflex”, lidah bayi secara automatic akan menolak keluar objek asing untuk mengelakkan bayi dari tercekik.

* Warna asal mata kebanyakan bayi yang baru lahir adalah biru dan warna ini akan berubah kemudian selepas beberapa minit lahir.

* Bayi mengenali bau susu ibu. Anda mungkin menyedari bahawa sebaik anda mendekati bayi anda, dia akan meragam dan banyak kerenah. Ini kerana bayi anda mengenali bau susu dan dia tahu makanannya sudah sampai.

*Bayi mula tersenyum pada usia 6-12 minggu.

* Bayi menangis tidak mengalirkan air mata sehinga berusia 3-12 minggu.

* Bayi dilahirkan mempunyai 300 tulang tetapi tulang-tulang ini akan bercantum kemudiannya membentuk 206 tulang sahaja seperti mana jumlah tulang orang dewasa.

* Bayi dilahirkan tanpa tempurung lutut.

* Bayi dilahirkan dengan keupayaan untuk berenang dan menahan nafas tetapi kelebihan ini akan hilang sepanjang tumbesarannya.

* Di dalam 1 kajian, saintis di Norway membuat 1 penemuan mengejutkan apabila bayi yang baru dilahirkan dan diletak di atas perut ibunya, merangkak perlahan-lahan menuju ke payudara ibunya dan menyusu tanpa sebarang bantuan dari ibu.


boleh tak tiba-tiba rasa naluri keibuan terbit dalam diri ini. cewah! hahaha.

No comments: