Pengikut

Cari Makan Sikit

Wednesday, September 7, 2011

Kisah #40 - Kerja Oh Kerja!

pergh! gila punya lama aku tak update cerita kat sini, eh silap assalamualaikum kalian! rindu aku tak? haha. perahsantan mode - on.

sebelum terlambat aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat kalian semua yang beraya dan selamat berpuasa enam kepada orang-orang tertentu sahaja. tak puasa enam, tak payah wish la kan? oke, mengarut sudah.

well, berbalik kepada tajuk nun di atas sana, kalian tahu kan status aku sekarang, orang yang perasan sibuk ni sudah bekerja di suatu tempat yang membuatkan masa aku hilang sehari suntuk. ini untuk rekod lama sebab selepas raya ni aku belum lagi start masuk kerja. hihi. esok kot, dan akan bersambung kembali episod tidak mengupdate belog ini. maklum lah, saya kuli di sebuah butik pakaian yang sangat gelemer dan femes di tempat itu menyebabkan saya sentiasa bekerja lebih masa. oleh sebab saya rasa bekerja lebih masa itu tidak memuaskan hati saya, maka saya masuk ikut suka waktu yang sesuai buat saya dan mata saya. fuh! [jangan baca dengan satu nafas sahaja ya, satu nada tak mengapa]

even aku masuk kerja lambat pun, aku still akan menghabiskan separuh kehidupan seharian di kedai, senang cakap i practically lives in that kedai. dalam bahasa mudah lagi setiap hari 4 waktu solat aku akan sentiasa berada di kedai tersebut. tapi aku masih takkan dapat gelaran pekerja komited. aku lagi rasa sekarang nickname aku mesti pekerja bermasalah! perasaan je lah tu, entah betul entah tidak aku pun tak pasti.

biasa lah, orang dah buat salah kan? hehe!

tambah pulak dengan keadaan politikus yang berlaku dalam tempat kerja tu kadang-kadang buat aku bingung, sekejap-sekejap buat aku konfius tapi kebanyakannya buat aku jadi ralat. kalau aku sibuk nak fikir sana-sini keadaan jadi tambah kompleks! so aku buat tak tahu je. tapi kalau kalian kenal aku lah, aku ni jenis terus terang je, takde nak simpan dalam-dalam kecuali kalau marah.

contohnya lah, kau tak suka A, kau dengan B bertemankan aku jugak sibuk mengutuk-ngutuk si A, tapi bila kau, aku dan B berhadapan dengan si A, takda pulak kau nak tunjuk kau gila-gila tak suka dia lah, tapi kau lagi pandai bodek, pandai ikut cakap, jadi tulang belakang pulak, macam lembu kena cucuk hidung pun ada. si B pun sama. tadi belakang bukan main cakap itu ini begitu begini macam ahli politik. keluarkan fakta stok bulan-bulan lepas, keluarkan cerita edisi tahun sudah-sudah. tapi bila depan mata pijak semut pun tak mati. senyum pulak tak lekang di mulut. bila tengok dekat-dekat, nampak tebu dah tumbuh di pinggir bibir. woha!

sudahnya, aku yang terpinga-pinga keseorangan sebab aku tak pandai nak react macam talam dua muka. eceh! tadi epiod benci-benci, sekarang aku kena buat muka aku sayang-sayang, suka-suka. eh, takde sebut perkataan action! pun nak suruh start berlakon. terus aku naik hairan.

tambah-tambah lagi kalau situasi tu diterbalikkan, sama jugak. kau dengan A bertemankan aku memburukkan B atau A dengan B juga bertemankan aku memburukkan kau pulak. lagi buat aku malas nak fikir, bila kau, A dan B memburukkan aku, camana?

tapi bila difikirkan balik, aku rasa ragam manusia memang normal macam tu kot. sedangkan darah daging sendiri pun sekarang dah pandai main libas parang curah asid bagai, apalagi hanya rakan sekerja yang memang sentiasa menikam belakang untuk melompat lebih tinggi. rakan sekerja baru ada pat kerat pun dah main macam ni, aku terus jadi seram sejuk nak bekerja kat company besar satu sebab aircond, satu lagi sebab di atas. eceh! macam ada peluang je kan?

tapi itu lah dunia, Si Ayah pun cakap macam tu. Si Kakak Long pun cakap benda sama. Si Hosmet pun cerita benda serupa. orang lain punya pendapat aku tak sempat pulak nak tanya. hehe!

oke, habis pasal kerja, biar cerita tergantung sebab aku belum tahu ending macamana. harap-harap aku ada ending happy ever after macam cerita klasik dongeng zaman budak tadika.

cerita pasal kereta, pasal study, pasal kehidupan peribadi akan aku karang kemudian hari sebab susah nak jadi penglipur lara secara spontan nowadays. brain activity dah makin slow, daya kreativiti pun dah makin kurang. saya dah makin tua! tsk tsk.

saya doakan yang baik-baik untuk pembaca semua, semoga hidup kita sentiasa maju ke hadapan menuju wawasan 2020. ececeh!


sebelum saya mengundurkan diri nak buat teka teki bosan. kalau anda bijak bistari, cuba kira berapa banyak peribahasa yang termaktub dalam entri tak senonoh saya hari ini? sekian.