Pengikut

Cari Makan Sikit

Saturday, July 30, 2011

Edisi Kerja #5 - Saya Budak Baru Belajar

sejak dari minggu lepas, kedatangan aku ke tempat kerja dah seringkali jadi peluru senjata kemarahan Boss di mana setiap kali memandang aku mesti dia tarik muka masam, tanda tidak puas hati. kalau ada kesempatan, selamba je dia akan melepaskan bom-bom kemarahan tersebut, tak kira samada depan rakan sekerja atau pelanggan.

aku?

mesti lah tarik muka masam sama! haha. tapi dalam hati lah, semua perasaan berbulu tu aku telan hidup-hidup, harap-harap tak tercekik. kat luar, aku tunjuk muka ya-saya-bersalah-dan-saya-janji-takkan-ulanginya-lagi.

pelakon!

tapi sejak akhir-akhir ni, bilamana Si Cekgu pun mula nak berebut kasih sayang macam zaman dulu kala, memang buat aku serabut. dia suka-suki nak talipon aku dengan arahan supaya aku jawab segera! dalam masa yang sama menggunakan talipon semasa bekerja adalah tabu bagi Boss.

so, macamana?

aku memang selalu silent pon talipon sebab taknak terganggu dengan anasir-anasir karut seperti itu lah, yang mana kalau aku dah tahu nanti bikin kepala pening dan serba salah. siapa yang nak aku menangkan? dua-dua boss aku yang punya perangai pelik tersendiri. sorang macam ni, sorang macam tu.

ada sekali, aku mintak off. tapi dari pagi hati dah tak sedap sebab fikir Boss tak luluskan cuti on the spot. aku bagi alasan nak siapkan kerja sekolah yang banyak kali dah dapat reminder dari another boss, Si Cekgu yang kalian pahamlah kan kalau baca sms yang dia hantar pasal nak settlekan hal dia secara serta merta, memang kau rasa macam nak hempas-hempas je talipon tu. dalam masa yang sama, terfikir kalau aku pergi kerja memang tak siaplah kerja sekolah aku.

sudahnya aku duduk rumah terguling sana tergolek sini tertidur sana terlelap sini. tambah-tambah pulak itu lah hari ulangtahun kejadian, dan-dan pulak semua orang tak ingat. ulang suara, SEMUA orang tak ingat. sob sob!

*kesathingus*

fikir punya fikir, ada baiknya kalau aku mintak belas ihsan Boss untuk bekerja hanya separuh hari minggu ni, dengan alasan aku memang nak kena berlari-lari anak dengan Encik Johnny untuk berulang-alik ke sekolah nak siapkan kerja. kalau nak mintak belas ihsan Si Cekgu pulak, aku dah givap dah. dia sekarang macam dah nak berubah jadi dulu balik je. [sumber dari bernama]

tak kisahlah bayaran gaji berapa banyak pun, asalkan tak tensen. kerja sana aku buat sikit, kerja sini aku buat sikit. kan adil? eh, sebenarnya kisah jugak sebab bulan ni Bulan Membuang Duit. itu nak bayar, ini nak bayar, itu dah expired, ini nak kena tukar. haru!


sekarang baru kenal erti kesempitan hidup. rasakan!

Saturday, July 23, 2011

Kisah #39 - Hari-Hari Terakhirku

tajuk mesti suspen! hehe. kejap lagi saya akan menyambut ulangtahun kelahiran yang ke suku abad dengan kerja yang belum tetap dengan tesis yang hampir siap dengan paper yang kena buat dengan perasaan yang separa cacat. tsk tsk.

resolusi?

perlu ke asyik nak buat resolusi yang takkan tercapai akalmu? ewah!

tak kira, sebab setahun sekali je jumpa tarikh ni, nak buat jugak. hehe!

*dengan muka penuh semangat macam wakil rakyat nak menang undi*

saya...

mestilah nak kerja bagus! kerja yang mendatangkan imbuhan sama seperti usaha membanting tulang, telinga, jiwa, raga dan perasaan selama bertahun-tahun. atau lebih banyak pun takpe, saya terima dengan hati terbuka sambil terbayang muka-muka pemiutang. huhu!

mestilah nak sihat tubuh badan! kalau boleh dengan rasa tamaknya saya nak jadi slim dan maha ramping. haha. skip!

dan paling penting mestilah nak keberkatan dalam hidup yang sangat terumbang-ambing tika ini, berikan aku petunjuk dan kemudahan Ya Allah. amin.



selamat hari ulangtahun ke doplohlima Cik Ralat aka Cik Siti Sifir.

Wednesday, July 13, 2011

Edisi Kerja #4 - Bersih

ewah! tajuk nak provoke aje. hihi. sebenarnya nak cerita pasal tempat kerja aku, takde kena mengena langsung dengan tempat kerja kerajaan. ok, fullstop!

harini bersempena dengan meeting bulanan, maka banyaklah benda yang diupdatekan oleh boss, banyak jugak benda yang kena tegur, banyak jugak benda yang berlaku. alahai, macam-macam lah benda yang boleh jadi bila dah masuk dunia kerja. ni pun aku tak consider aku kerja betul-betul lagi tau. haha! perahsan.

setiap hari ada je benda yang jadi, ada je kejadian yang berlaku. eh, macam sama je maksudnya.

aku memang nak update setiap hari blog aku ni dengan pengalaman-pengalaman manis pahit getir bekerja ni. haha! bunyi macam kerja susah giler kan? macam ramai sangat nak kena handle ye? padahal colleagues aku baru ada dalam pat lima orang je. tapi, kisah cerita stori mori yang aku dapat memang banyak.

memang tak terkata sampaikan ia berjaya memenatkan aku secara minda dan raganya sekali lantas aku terus jadi malas nak taip panjang-panjang jadi ceritera yang best untuk korang baca dengan harapan biar korang pun turut merasa derita merindu, eh derita bekerja aku ni. [sebenarnya takde la derita sangat, tapi sikit-sikit boleh lah]

mulai sekarang aku perkenalkan watak aje la dulu. oke tak? haha! dah nak masuk bab keji ni.

pertama, kita mesti ada Boss. kedua mesti ada Penolong Boss aka Chief. ketiga mesti ada Mata-Mata Boss aka Sista. keempat mesti ada pembangkang aka Mangkau. kelima mesti ada pembantu aka Bibik. dan keenam mesti ada pencerita yakni aku. haha!

ok, sekian update hari ini. sila ucapkan selamat berkenalan tau!

Tuesday, July 5, 2011

Edisi Kerja #3 - Gaji Pertama!

dua tiga hari lepas, saya dah dapat gaji pertama. weehoo!

tapi hanya cukup-cukup nak belanja ke atas Encik Johnny sahaja. huhu!

gaji dah lah separuh, sebab kerja setengah bulan je, tapi dapat hanya setengah daripada separuh tu je. gara-gara tak punya akaun yang betul. jadi tadi aku pergi ke bank berkaitan yang berdekatan dengan tujuan nak buat akaun baru. tapi malangnya sistem bank pulak down. ugh!

tapi aku tanya jugak, berapa deposit yang diperlukan?

duaratuslimapuluhringgit!

haha. gelak dalam hati. sudahnya, jangan harap nak bukak akaun dah lepas ni.

sekarang makin lambat pulak aku pergi kerja. hehe! tak tahu pasal apa, tapi rasa sangat lemah semangat. sebelum ni memang la aku malas sebab asyik kena sound je dek Senior tuh, buat aku meluat nak pergi kerja. tapi lepas aku pandai buat muka selamba tuh, aku boleh layankan aje. sebelum ni bila kena marah, aku serap dan simpan dalam hati. itu yang jadi macam durhaka sikit tuh. haha! sekarang ni aku dengar je lepas tu buat muka poyo. dia pun malas nak sound sangat dah lepas tu.

lagipun aku dah macam tahu tugas dan tanggungjawab aku, jadi pandai-pandai lah aku bawak diri. cuma sesekali dua kena marah tu, aku layankan aje la.

tapi aku memang tak suka bila kena paksa-paksa buat kerja. alasan kan? haha!

aku suka kerja ni sebab aku memang nak kerja, Boss pulak baik cuma ada masalah sikit, kawan-kawan agak ok, dunia yang baru aku nak biasakan diri tapi waktu kerja memang tak boleh blah! huhu. penat gila dari pagi sampai malam lepas tu peluh tak keluar pun tapi asyik lapar dan selalu makan. macamana nak kurus? tsk tsk.

yang paling aku risau takut kerja aku yang betul-betul kerja tu jadi terabai, tapi buat masa sekarang ni memang aku curi-curi masa jugak, nak siapkan kerja tu semua.

kerja apa? tesis la! haha. lama gila nak habis belajar. harap-harap semuanya berjalan dengan lancar. dah terasa tua dah ni, sebab tadi ada pekerja baru masuk. umur dia muda 2 tahun daripada aku tapi dah ada anak hampir 2 orang! hoho.

aku tak risau sangat pun pasal jodoh, sampingan aje. tapi pasal kerja memang dah siap merayu-rayu kat Si Satu suruh tolong rekemenkan. hehe. nak jugak rasa pakai kabel dalam. agak-agak dapat tak dengan prestasi kerja aku yang tak berapa nak cemerlang ni?

korang doakan aku cepat habis belajar dan cepat habis kerja dan cepat dapat kerja baru tau!

tapi kata orang, orangtamakselalurugi. huhu!

Friday, July 1, 2011

Ralat #63 - Mari Marah Perompak!

dah lama sangat ya blog ni tak berupdate, serius perasan sibuk memang bersarang dalam diri ini. sebenarnya, tiap-tiap hari memang ada cerita hot yang aku nak nak nak sangat share dengan kalian, tapi apakan daya diri ini memang seorang yang perasan busy. eceh!

mulai sekarang, aku cuba nak update sehari sekali sebelum tidur walaupun karangan pendek dan merapu. heh!

ini nak cerita pasal tempat aku kerja ni ha. boleh pulak dimasuki perampok kan? tadi pagi lah, sebelum azan Subuh. korang mesti masih lagi berselimut kan? aku pun. thee hee hee.

kalian tahu tak aku kerja apa? eheh. kan dah cerita kat entri bawah, kerja biasa-biasa di kedai baju. so, yang dirompak of course la baju-baju kan. aku pun naik hairan jugak lah, apasal tak rompak kedai emas ke kedai kasut ke kedai barangan elektrik ke kedai macam-macam kedai lagi, kedai lain lah maksud aku, selain kedai aku. sob sob.

blur jugak lah tadi sebab aku ni slow absorber sikit kalau pasal kejutan mendadak macam gini. hehe.

so, hari ni tutup sekejap and uruskan pasal kedai dan barang-barang yang hilang. yang nak buat aku dan Ladyboss sakit hati sebab perampok ni sengaja ambil baju customer yang ditempah, tau? bukan yang ready made yang bergantungan kat luar tu. dorang jugak tak amik kain pasang yang ada kat depan tu berlambak boleh masuk dalam guni, tapi nak jugak susah-susah panjat kerusi nak amik baju-baju yang customer tempah tu. entah apa lah yang dorang fikir agaknya ya? mungkin dorang agak baju kat situ kainnya lagi mahal kot. padahal kain yang dorang tak amik tu lah yang lagi mahal, latest stock in the shop. haha! sorry, TERbiasa promote kedai sekarang.

tadi pergi jumpa jugak 'orang pandai' suruh dia tengokkan. hehe! boss aku memang dah blur sekarang, so dia ikut je la pekerja dia cadangkan suruh pergi sana sini kan. aku jadik driver je. biasa lah budak baru. heh! tapi sekurang-kurangnya ada usaha nak memastikan benda tu tak berulang dan harap berlaku pemulangan barang kecurian itu. amin.

boleh ke nak doa semoga pencuri itu panas buntut dan perut dan hati dan limpa dan jantung dan segala organ yang ada di badan dorang agar dorang mengalah dan mengembalikan barang bukan milik dorang.

*emosional*


korang doakan jugak tau! jangan lupa doa aku cepat habis belajar jugak. hehe!