Pengikut

Cari Makan Sikit

Thursday, June 16, 2011

Edisi Kerja #2 - Hari Pertama!

akhirnya aku terima tawaran bekerja itu. eceh! macam la hangpa takleh nak agak kan? konpem je la aku amik peluang ni, walaupun sangat lari bidang dan tujuan pembelajaran selama beberapa tahun di sekolah. tapi kutip pengalaman tak salah, kan? tambah lagi kutip duit yang boleh masuk poket lepas kerja. hehe!

maka aku bergerak ke tempat kerja seawal yang mungkin ditambah dengan kesesakan lalu lintas yang hanya aku pernah dengar, tapi tak pernah terlibat sama dalam menjayakan kesesakan tersebut.

boleh pulak 1st day aku tu lah, Boss nak guna punch card. haha! haru jadinya sebab aku mengaku, aku memang susah nak punctual sangat kalau aku tak pressure lebih. macam tempat kerja ni, aku tengok agak fleksibel, masa interview pon sempoi semacam aje. hehe! tapi takde la aku ambik endah tak endah, cumanya aku takde la gabra tahap gaban bila TERsampai lambat.

tapi salam aku disambut dengan ayat ' haa.. lambat!' tsk tsk.

1st day pun dah kantoi, korang jangan ikut tau.

mula-mula masuk, of course lah kena dengar cakap Senior. aku bertindak sebagai pak turut, eh pekerja berdedikasi lah, dengan mengikut sahaja apa yang diajarkan. paham-paham la bila masuk bidang yang sangat janggal dan di luar tabiat seharian kita ni. haru jugak jadinya.

tugas aku paling awal adalah kena mop lantai, sepatutnya kena sapu dulu, tapi sebab sampai lambat 3 minit maka dah ada orang tolong ambil tugas tu. eheh!

*sayatakpandaimoplantai*

maka, kena gelak jugak dengan Senior tersebut. tsk tsk. dekat rumah pun aku takde pernah pegang batang mop tu, tetiba nak kena buat, mop satu kedai pulak tuh. memang fail kalau ada bakal mak mertua nampak. haha! takpe, lesson's learned!

belajar lipat kain gulung-gulung sepanjang 4 meter [sebenarnya yang dah lipat, cuma aku kena kemaskan balik], belajar jahit butang baju comel pada kurung budak yang super cute, belajar jahitan sembat! haha.

so far, best jugak lah walaupun terkena kejutan budaya setiap kali tercucuk jarum di jari runcing ini. eceh! tapi banyak benda dan perkara baru yang aku belajar dan paling penting communication skills yang memang aku cuba nak upgradekan dari dulu lagi dan aku nak jumpa orang-orang di luar bidang aku, nak faham apa 'bahasa' diorang.

*sayaseorangpendiam*

eceh! bunyi macam bagus je kan. haha. undi lah saya!

sekian. nanti aku cerita bab esok pulak ye. nanite.

balik rumah terus pergi ke saluran Bilik Utama nak sampaikan berita. hehe!

No comments: