Pengikut

Cari Makan Sikit

Wednesday, June 22, 2011

Thank You is Not Enough

What way is there to thank you,
for your heart, your sweat, your tears?
For ten-thousand little things you've done
for oh-so many years?
For changing with me as I changed,
Accepting all my flaws,
Not loving 'cause you had to,
but loving "just because".

For never giving up on me
when your wits had reached their end.
For always being proud of me,
for being my best friend.
And so I come to realize
the only way to say.
The only thank you that's enough,
it's clear in just one way.

Look at me before you,
see what I've become.
Do you see yourself in me?
The job that you have done?
All your hopes and all your dreams
the strength that no one sees.
A transfer over many years,
your best was passed to me.

Thank you for the gifts you give,
for everything you do.
Thank you Mama most of all
for making me like you.

'Thank You is Not Enough'
by Blair witch


Happy Birthday Mom..!!. I heart you a lot.. :)

Monday, June 20, 2011

Belasungkawa

Pelakon komedi veteran, Zami Ismail , 67, atau dikenali dengan panggilan Pak Uda kembali ke rahmatullah pagi tadi.

Pak Uda yang terkenal menerusi sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu menghembuskan nafas terakhir kira-kira pukul 10.30 pagi di sisi semua anaknya.

Menurut anaknya yang juga pelawak, Mohd. Soupi atau Opie, bapanya menghidap sakit jantung.

“Jenazah ayah akan dikebumikan di Tapah Road selepas Asar petang ini,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Pada 5 Mei lalu, Pak Uda dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) Hospital Ampang setelah mengadu sakit dada dan semput akibat penyakit pneumonia. – Utusan


Al-Fatihah

Thursday, June 16, 2011

Edisi Kerja #2 - Hari Pertama!

akhirnya aku terima tawaran bekerja itu. eceh! macam la hangpa takleh nak agak kan? konpem je la aku amik peluang ni, walaupun sangat lari bidang dan tujuan pembelajaran selama beberapa tahun di sekolah. tapi kutip pengalaman tak salah, kan? tambah lagi kutip duit yang boleh masuk poket lepas kerja. hehe!

maka aku bergerak ke tempat kerja seawal yang mungkin ditambah dengan kesesakan lalu lintas yang hanya aku pernah dengar, tapi tak pernah terlibat sama dalam menjayakan kesesakan tersebut.

boleh pulak 1st day aku tu lah, Boss nak guna punch card. haha! haru jadinya sebab aku mengaku, aku memang susah nak punctual sangat kalau aku tak pressure lebih. macam tempat kerja ni, aku tengok agak fleksibel, masa interview pon sempoi semacam aje. hehe! tapi takde la aku ambik endah tak endah, cumanya aku takde la gabra tahap gaban bila TERsampai lambat.

tapi salam aku disambut dengan ayat ' haa.. lambat!' tsk tsk.

1st day pun dah kantoi, korang jangan ikut tau.

mula-mula masuk, of course lah kena dengar cakap Senior. aku bertindak sebagai pak turut, eh pekerja berdedikasi lah, dengan mengikut sahaja apa yang diajarkan. paham-paham la bila masuk bidang yang sangat janggal dan di luar tabiat seharian kita ni. haru jugak jadinya.

tugas aku paling awal adalah kena mop lantai, sepatutnya kena sapu dulu, tapi sebab sampai lambat 3 minit maka dah ada orang tolong ambil tugas tu. eheh!

*sayatakpandaimoplantai*

maka, kena gelak jugak dengan Senior tersebut. tsk tsk. dekat rumah pun aku takde pernah pegang batang mop tu, tetiba nak kena buat, mop satu kedai pulak tuh. memang fail kalau ada bakal mak mertua nampak. haha! takpe, lesson's learned!

belajar lipat kain gulung-gulung sepanjang 4 meter [sebenarnya yang dah lipat, cuma aku kena kemaskan balik], belajar jahit butang baju comel pada kurung budak yang super cute, belajar jahitan sembat! haha.

so far, best jugak lah walaupun terkena kejutan budaya setiap kali tercucuk jarum di jari runcing ini. eceh! tapi banyak benda dan perkara baru yang aku belajar dan paling penting communication skills yang memang aku cuba nak upgradekan dari dulu lagi dan aku nak jumpa orang-orang di luar bidang aku, nak faham apa 'bahasa' diorang.

*sayaseorangpendiam*

eceh! bunyi macam bagus je kan. haha. undi lah saya!

sekian. nanti aku cerita bab esok pulak ye. nanite.

balik rumah terus pergi ke saluran Bilik Utama nak sampaikan berita. hehe!

Wednesday, June 15, 2011

Edisi Kerja - Operasi Mencari

semalam, eh kelmarin. entah dapat hidayah apa tah terus rasa bersemangat nak survey secara betul dan telus kerja-kerja sementara yang boleh dilakukan sepanjang musim kewangan merosot ni. maka aku cepat-cepat menjenguk laman web 'Mari Mencari Kerja Kosong' takpun 'Pekerja Diperlukan' takpun 'Kerja Sementara'. eceh!

ada la 2 3 tempat yang meninggalkan nombor talipon untuk dihubungi, dan aku pun terus hantar sms. sangat tidak profesional, sebab aku pun memang cari kerja yang tidak memerlukan resume. pemalas punya pasal. heheh!

kesemua majikan-to-be bagi respons yang baik, maka temujanji pun dibuat. yakni pada petang yang sama lah. dan aku pun tanpa was-was terus berkunjung ke tempat-tempat yang dijanjikan. siap pakai kurung bagai. bawak jugak sijil-sijil in case diperlukan. sangat skema kan? haha! sebab aku memang bajet interview betul la. tinggal lagi tak pakai kasut je. 

dah sampai tu, jumpa assistant dan tanya mana bos. tapi dengan nada baik la. haha! first impression is so important. please do not forget that. ceh! 

sekali tengok dia punya assistant selamba je pakai jeans! pakai t-shirt round neck lagi. haha! terus aku sorokkan sijil-sijil tu kat belakang. patut dia tengok aku atas bawah atas bawah, macam nak pergi interview kerja besar sangat je kan. haha!

tapi malangnya kerja dah full. tsk tsk. aku cuma diminta tinggalkan contact number sahaja, andai ada kekosongan baru akan dipanggil. nak tahu aku jawab apa? haha. aku cakap 'saya pun mintak kerja lain jugak ni. tak tahu lah nanti masih available ke tak' wah, gitu! majikan-to-be tu cakap 'kalau macam tu, nak buat macamana kan, kira takde lah tu'.

seterusnya aku ushar tempat depan tu sebab masa parking nampak macam ada iklan jawatan kosong jugak. -sambil-sambil tu aku tengah talipon majikan-to-be nombor 2 sebab nak makesure tempat kejadian, eh tempat kerja. lepas tu aku masuk la dalam kedai depan tadi dan terus tanya, ada kerja kosong tak sebab nampak iklan kat cermin depan tu, sambil aku tunjuk iklan yang aku nampak tadi. sekali, iklan tu dah dicabut! haha. masa aku talipon tadi kot. sebab nampak ada orang kat situ tadi. ceh!

so, aku pergi ke tempat seterusnya yang dah lama dah aku ushar, tapi takde guts nak datang masuk dan apply kerja. masa tu mungkin bajet masih kaya dan hidayah belom sampai. hehe!

kerja tu pun dah full. tauke dia suruh pulak aku pergi kedai bertentangan, sebab dengar-dengar macam nak pakai orang. aku pun ikut aje ler. kena isi borang jugak sebab dah full jugak. maka balik lah aku kepada Encik Johnny dengan muka seposen. tsk tsk. 

dalam hati kata ' susah woo nak cari kerja'

terus pergi kedai majikan-to-be nombor 2 dan berpusing-pusing bagai jugak lah. sebab aku tak biasa jalan-jalan kat situ. memang fail.

bila dah jumpa, masuk kedai, kena interview, kenal-kenal rakan sejawat-to-be, tengok-tengok tempat-kerja-to-be, tanya soalan cepucemas sikit-sikit dan aku pun decide tang tu jugak. jeng jeng jeng!



esok sambung. haha! saspen tak?

Thursday, June 9, 2011

Kisah #38 - Abang Zakat

yello!

lama gila dah tak cuba meralatkan diri, sebab bila masuk realiti ralat menyebabkan aku takde masa pun nak curahkan idea-idea lapuk dan luahan-luahan hati nak kasi korang muntah dekat sini. gila busy kan? ceh!

last week ada cerita hot yang berjaya merembeskan air mata turun laju-laju, badan terhenjut-henjut, bunyi sob-sob dan mulut paling kurang pun membebel-bebel. sampai sekolah terus kepala pening, mata sembab dengan muka tak malu pergi mengadu kat kawan-kawan, lelaki pulak tuh.

nak tahu ke sebab apa? haha!

sebab kalah dalam perdebatan semasa interview bersama Abang Zakat dalam usaha meminta bantuan untuk membantu meringankan beban dalam dada mengenai yuran pengajian yang telah tertunggak sekian lama. hampir 6 bulan, maybe?

dan jawapan kejam Abang Zakat yang mengeluarkan fakta bahawa aku tidak pandai menguruskan kewangan sekaligus menyalahkan Encik Johnny yang tiba-tiba muncul dalam hidup aku apabila belum sampai waktunya. ewah! rasa masa tu macam nak juga hentak kaki kuat-kuat sebab dia salahkan Encik Johnny atau perkataan lainnya kekasih-hati-saya-seumur-hidup, memang nak cari gaduh la tuh!

*emo*

maka, sekarang ni aku masih mencari Ayah Gula untuk menanggung perbelanjaan pengajian saya. sila isi borang kat dalam ruangan komen ye. eheh!