Pengikut

Cari Makan Sikit

Thursday, March 24, 2011

Mencari Erti Bahagia

apabila kita asyik termenung memikirkan nasib diri kita di sini, merenung jauh mereka di sana hidup dengan keseronokan dan kegembiraan. namun, kita masih tidak sedar tentang hakikat erti kebahagiaan yang sebenar-benarnya.

ramai orang tersalah sangka tentang maksud ketenangan hidup. semua orang mengaitkan ketenangan itu dengan faktor harta. faktor kekayaan. walaupun itu boleh menjadi penyumbang, tetapi itu bukan segala-galanya.

betapa ramai orang yang berada dalam rumah yang besar, tidur di atas katil yang empuk, tetapi dia tidak lebih enak atau lenanya tidak nyenyak. bahkan ada orang yang tidur di pondok buruk, kadang-kadang tidurnya lebih lena daripada kita.

ada orang yang berada di hadapannya hidangan yang hebat, lauk-pauk yang bagus tetapi lidahnya tidak enak. lebih enak lagi orang yang makan kadang-kadang dengan satu dua mata lauk tapi dia lebih sedap dan selesa makannya.

kata Hamka, lihatlah. bagaimana Allah membahagi-bahagikan nikmat-Nya.

semua orang sangka kalau orang itu duduk dalam rumah besar dan makanan sedap, sudah tentu hidup dia bahagia.

belum tentu.

jika Allah hendak memberikan kebahagiaan kepada seseorang, ia tidak boleh dihalang oleh mana-mana tangan sekalipun dan jika Allah menghalang kebahagiaan daripada seseorang, ia tidak boleh dihulur oleh mana-mana tangan sekalipun.

jika Allah uruskan urusan kita, dan Allah tidak serahkan diri kita kepada kita walaupun sekelip mata. dunia boleh berbuat apa-apa, tetapi mereka tidak boleh mencabar kehebatan Allah.

jika Allah mengatur kita apa yang orang sangka tewas, kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah. apa yang orang rasa rugi, Allah akan memberikan keuntungan yang mana jalan-jalan manusia tak sangka. tetapi Allah boleh mewujudkan keajaiban dalam kehidupan.



La Tahzan Ya Habibi ^^

Tuesday, March 22, 2011

Kompleks #45 - Igauan Atau Mimpi Ngeri

malam minggu lepas, selepas beberapa hari digantung tidak bertali [eceh, ayat nak best aje] disebabkan oleh kepulangan Mr.Magoo ke kampung, maka aku menjalani hujung minggu seperti biasa. ala, sebelum ni pun macam ni jugak, selepas mengalami kemelesetan ekonomi sejak beberapa bulan lepas. tsk tsk.

maka bila sampai waktu untuk ketiduran, aku dan seluruh isi rumah masuk ke bilik masing-masing. jam masih menunjukkan tanda-tanda 'malamasihmuda' tapi sebab kebosanan dan keazaman untuk menidurkan diri lebih awal daripada biasa, maka aku paksakan juga mata untuk terkatup rapat dan masuk ke alam lain. eceh!

tiba-tiba terbangun!

terdengar bunyi talipon. tak sure samada sms atau call masuk atau misscall atau panggilan miskin atau alarm atau aku saja-saja nak bangun bila dengar bunyi dari talipon yang mungkin sudah berlalu lebih kurang 15 minit, tapi memerlukan reaksi dan tindak balas yang lambat daripada tuan punya talipon, yakni aku. haha!

maka aku bangun dan check talipon. dalam keadaan mamai.

eh eh. ada sms dari si dia.

baca sms. check waktu sms dihantar, jam 0204. check waktu sms dibaca, jam 0230. check jam loceng di sebelah, jam 0235.

dan sesi monolog dalam hati pun berlaku. "hah! lama gila aku dah tidur. dah pukul 2.30 petang??"

sambil tengah mamai yang amat itu, aku letak balik talipon kat sebelah radio, letak balik badan ke atas katil dan letak balik selimut ke atas badan. hehe! mata masih berat, berpinar dan sangat mengantuk. maka aku ambil keputusan untuk sambung tidur mungkin dalam lagi sejam. [anak dara jangan tiru aksi macam ni tau!]

selepas mengalami beberapa kali proses pejam-tutup-pejam-tutup mata dan akibat terkejut kerana merasakan telah mengalami tidur yang dah begitu lama, aku pun bangun. check jam loceng. dah nak masuk jam 3 petang dah. sangat tak percaya! makan ubat tidur ke ubat batuk ke apa malam semalam nih?

terus capai tuala, buka lampu dan menghala ke luar. sebaik saja bukak pintu, mata mesti tengok ke beranda rumah. [perkara biasa buat sebaik sahaja bangun tidur]

eh eh. apasal masih gelap? blackout ke?

lampu bilik aku elok je terpasang ni. gosok-gosok mata. masuk bilik balik, check jam loceng. check jam talipon 1. check jam talipon 2. check minda sendiri. otak pun dah mula berfungsi secara normal.

doh, sekarang pukul 0300 pagi!

pappp! kat dahi sendiri.

letak tuala atas meja, letak balik badan ke atas katil, letak balik selimut ke atas badan dan lantas mentalipon Mr.Magoo dan share 'lawak hari ini', gelak panjang-panjang dan terus berjaga sampai pagi. ^^


anda pernah ke kena macam ni? ^^

Monday, March 21, 2011

Ralat #62 - Sila Berasa Malu Sekarang!

satu hari pada bulan lepas, sewaktu proses terakhir membeli barang untuk persiapan majlis Misi April Si Dua, kami dan Si Parents ke rumah Si Mak Sedara. sambil pergi cari barang, sambil melenguhkan tulang kot. merayau sana-sini dalam bermacam-macam pesen kedai nak cari barang yang dikehendaki. nasib baik, semua barang dalam list pun dah masuk dalam bonet kereta.

tapi, masuk satu kedai. aku, Si Ayah dan Si Emak sahaja. orang lain mungkin kat kedai lain.

Si Emak tiba-tiba keluarkan hasrat nak beli beg. ala, biasa lah. dah jalan-jalan, mesti nak beli barang kehendak, bukan keperluan. hehe. cari punya cari, telek punya telek, jumpa la barang yang berkenan. aku pun sibuk jugak beri pendapat. itu tak comel. ini tak elok. colour ni tak naik. yang itu macam pelik. haha! bila dah berkenan tu, kena la pergi bayor, ye tak?

aku berlagak macam anak solehah, terus pergi kat kaunter. bawak barang-barang yang mendapat perkenan tu dan siap-sedia keluarkan purse macam orang nak bayor la.

*memang-orang-pergi-kaunter-bayaran-sebab-nak-bayar-lah*

time nak keluar duit tu, tiba-tiba hero aku datang.

'kamu ada ke duit nak bayor tuh?' - sambil keluarkan duit dari wallet beliau.

'err' - sambil masukkan balik duit ke dalam purse.



ok. sila malu kat situ! nak belanja ibu sendiri pun tak mampu. sob sob.


terima kasih hero ku, yakni Si Ayah saya yang comel!

Friday, March 18, 2011

Ya Allah

Ya Allah, bantulah saudara-saudara kami para mujahidin di Iraq dan di semua tempat.
Ya Allah, bantulah mereka dan janganlah Engkau membantu musuh melawan mereka.
Ya Allah, bantulah mereka dan janganlah Engkau menolong musuh melawan mereka.
Ya Allah, berilah mereka (cara membuat) makar untuk menghadapi musuh-musuhnya dan janganlah Engkau memberi makar kepada mereka.
Ya Allah, tepatkanlah bidikan mereka dan kukuhkanlah kaki-kaki mereka serta berilah taufiq-Mu pada setiap langkah mereka.
Ya Allah, satukanlah barisan mereka dan kumpulkanlah segala upaya mereka.
Ya Allah, jadikanlah jihad mereka di jalan-Mu dan janganlah haramkan pahala jihad mereka atas kami.
Ya Allah, tolonglah kaum muslimin yang terzalimi di Iraq dan semua tempat.
Ya Allah, tolonglah mereka (kaum muslimin) dan perbaikilah hubungan mereka.
Ya Allah, binasakanlah Amaerika dan sekutunya yang zalim, goncangkanlah dan hancurkan mereka.
Ya Allah, cerai beraikan barisan mereka dan luluh lantakkan kalimat mereka.
Ya Allah, janganlah Engkau memberikan kedudukan yang baik bagi mereka di muka bumi ini.
Ya Allah, lemparkanlah rasa takut dalam hati-hati mereka.
Ya Allah, hitunglah jumlah mereka, bunuhlah mereka dan jangan sisakan seorang pun dari mereka...

Thursday, March 17, 2011

Kenapa Perlu Baca Al-Quran?


sebab dah lama sangat bajet busy dan sangat takde masa, maka aku copy dan paste sahaja dari sumber lain. boleh begitu? ^^


Ini adalah satu kisah yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.

Mengapa Kita Membaca Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca?.
Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.

Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’ Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata, ‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata. ‘ Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’ dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi. Orang tua itu berkata, ‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’ dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada katika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya,’ tengok Atuk, tak guna!’ ‘ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata,’ tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.

‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.’


dalam seminggu, berapa kali anda baca kitab suci ni? ^^

Monday, March 7, 2011

Edisi Balik Kampung #10 - Suri Rumah Separuh Masa

cerita ni patut masuk dalam Edisi Kenangan, sebab sudah berbulan-bulan coretan berada dalam kepala tapi nak transfer ke dalam bentuk penulisan amat menguji tahap kerajinan saya. sudah tentu kejadian berlaku ketika berada di kampung, saksikan! eh, baca lah! eceh.



Hari #1
aku dan Si Dua sampai kat kampung dalam tengahari, terus diminta untuk singgah ke rumah tempat kenduri akan diadakan. kami menolong apa-apa yang patut dan selepas makan tengahari, Si Emak menyuruh Si Dua untuk menjemput Si Enam pulang dari asrama. alang-alang dah lalu kat rumah, aku pun ikut sekali [Si Emak suruh rehat dulu]. sampai je kat rumah, terus cari port baik punya depan tv, langsir dan tingkap pun tak bukak dan aku terus masuk dunia mimpi.[konon penat sangat jadi co-driver ni]. petang sikit, Si Emak, Si Ayah dan Si Satu pun pulang. soalan pertama keluar dari mulut Si Emak, 'kain dah angkat ke belum?' uh-oh!

Hari #2
masih lagi dalam operasi Mari Bergotong-Royong Membikin Kenduri. Si Emak, Si Ayah, Si Satu dan Si Dua dah pun terlebih dahulu ke tempat kejadian sebab bertindak sebagai wakil keluarga pengantin lelaki. aku and the rest kemudian menyusul sebagai pasukan kedua sebab err, tak perlu diberitahu. hari ni majlis kat sebelah pengantin perempuan, dan aku bertindak sebagai pemandu terlibat dalam konvoi. oleh sebab kejadian semalam memberi impak kepada aku, maka hari ni aku pun menjengah kat tempat ampaian sebelum keluar. oh, cuaca masih lagi panas [keluar sebelum waktu tengahari] pada hemat aku, tak perlu nak angkat kain lagi. ok, beres! nanti kalau Si Emak tanya, aku boleh jawab. haha! tapi bila aku sampai kat kampung, lain pulak soalan beliau, 'ampaian tu dah alih ke tepi ke? nanti tempias kalau hujan' uh-oh! again.

Hari #3
hari ni kenduri sebelah pihak lelaki, belah kami la tu. sekali lagi, keluarga kami terbahagi kepada 2 pasukan. pasukan pertama dah pun berada kat kampung seawal pagi, manakala aku dan pasukanku masih berada di rumah menonton tv. hehe. majlis katanya bermula selepas Zohor, maka aku pun nak pergi selepas majlis bermula-lah! haha. berlagak macam tetamu jugak. [sila jangan contohi sikap buruk ini] tapi selepas 2 3 kali mendapat panggilan daripada Si Ayah, maka kami terpaksa bertolak lebih awal. masa tu kitorang dah siap pakai baju-nak-pergi-kenduri sedangkan pasukan pertama masih lagi berpakaian baju-nak-buat-kenduri. hehe! masa pergi pun dalam tengahari, jadi untuk mengelakkan berlaku perkara serupa seperti semalam, aku mengalihkan ampaian ke dalam sedikit. haha! aku jugak check sekeliling dapur in case Si Emak boleh lagi bertanyakan soalan hampir serupa. bila sampai je kat kampung, Si Emak tanya soalan lain pulak. bukan pasal ampaian lagi dah, tapi pasal cucur yang jadi sarapan pada pagi hari kejadian yang berbunyi begini, 'cucur tadi tu dah masuk dalam peti sejuk ke tak?' ades!

FAIL! hahaha.

Hari #4
Si Emak kembali menjadi suri rumah sepenuh masa dan aku kembali ke pangkal jalan. haha. sekian.



maka cubaan untuk menjadi suri rumah separuh masa, mungkin 1/4 masa je pun, adalah gagal! ^^


jadi suriram je la nampak gayanya ni.

Friday, March 4, 2011

Kisah #36 - Surat Untuk Bakal Encik Suami

Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu).

Oh, laling (boleh saya call kamu laling kan?)

Laling, saya tulis ini bukan sebab saya sangap nak kahwin laling, walaupun biological clock saya dah tik-tok-tik-tok –kesha dah dengan saya ni. Bukan juga untuk menyindir dan meletak syarat tinggi2 ala puteri Gunung Ledang laling, tapi nukilan ini hanya semata luahan hati saya.

Oh Laling (chewah geli pulak dah ni)

Laling, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah laling, geli you vaca statement I kan? Tapi laling, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau laling, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la laling!  Tambah dosa je tau kapel ni.

So kalau kita jumpa nanti laling, tapi saya jual mahal, laling jangan marah tau. Kalau saya tak boleh dating, you mesej saya dalam Facebook pun tak pe. Jangan mesej2 gersang sudahla! Saya report sama itu Mark Zuckerberg!

Oh laling,

Kalau nanti saya first time jumpa laling saya tanya dah Solat Subuh ke belum, laling jangan marah tau. Wajib tau laling saya ni tak tinggal solat. Saya tengok rakan-rakan saya selalu merungut pakwe die tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon die tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh laling, nanti kalau dalam proses mengenal diri saya miscall-miscall pagi-pagi laling tak angkat…siap laling!

Pastu laling mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surah Juz Amma pun jadilah. Qunut pendek Qunut panjang dua-dua mesti tau.  Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? Laling kata macamlah saya tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la saya tinggal solat, saya kan perempuan. Kikikiki…

Oh laling,

Kalau awal-awal kahwin nanti saya masak tak sedap laling jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk mama and papa je. Dah diorg suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap laling kata banyak sangat pulak. Laling, nanti laling tegur la baik-baik. Kata “masakan sayang sedap, lain kali kurang skit garam je.”. penat tau saya masak.

Jangan pulak asik2 makan kat luar sebab saya masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku reispi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asik-asik lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau kita. Time ni la saya tunggu laling balas segala jerit perih saya masak dan jaga anak laling….

Oh laling,

Tau nanti tak lama lagi bila kahwin laling mesti mau anak. Kalau boleh satu pasukan bolasepak laling nak kan? Ye la, nanti boleh la jemput Chelsea datang KL buat friendly match! Anyway laling, I on je (wah terkejut kau!).

Tapi syaratnye laling kenalah tolong-tolong kemas rumah dulu, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang saya masak. Penat laling? Saya pon penat gak. Laling pikir, kerja saya 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju…lepas tu kena layan laling pulak. Heisss…kalau kurang layan laling nak jadikan tu alasan pasang dua pulak!

Senang-senang laling, kita upah bibik sorang. Takpe laling, I bayar separuh you bayar separuh. Yang penting kita bahagia…ke laling bahagia?

Oh Laling,

Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), laling jangan la malu nak pegang tangan. Ni saya tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak, laling. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekatttt je kat pinggang ok.

Laling, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke laling? Saya tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la).

Dan laling,

Kalau laling tengok awek-awek cun depan mata jangan la laling sweet-sweet jelling-jeling pulak. Kalau laling type yang gatal depan-depan saya laling pi usik dia lagi. Amboi laling, laling suruh saya pakai tutup aurat segala jadi wanita muslimah, tup-tap bila laling keluar dgn saya laling pi tengok yang baju singkat macam Fasha Sendat. Apa laling kata? “dia pakai macam tu laling tengok la?” Laling, dia pakai macam tu dosa dia dengan Allah aje. Tapi bila laling tengok laling pon tumpang dose sekali. Laling nak? Laling kata laling tak boleh tahan diri dari tengok? OK laling, next time kita keluar saya pakaikan blindfold ya. Dapat jugak pahala saya menghalang zina mata. Hihihhiihhi

Laling,

kalau you betul, betul sedia, I tunggu you lama-lama pun takpe. Maklum la I tau payah nak simpan duit untuk masa depan. Papa I pun makan megi je dulu taw, sebab nak kumpul duit kahwin. Tapi laling, kena la ingat untuk berjimat cermat. Jangan laling merungut sebab kos kahwin tinggi, tup-tap-tup-tap, laling pergi beli iPhone 4G. Haa~~ kalau kahwin nanti lagilah. Jangan sengkek kalau anak nak beli coklat Tora Datang Lagi Dengan Mainan Pistol Air tapi laling boleh pulak pergi beli LCD TV. Apa laling kata, itu keperluan kita bersama? Ah, laling sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti laling kongker tengok Chelsea main EPL kan….

Laling, kita tak payah hidup kaya raya pun takpe. Kalau gaji laling kecik, kita campur dua jadi besar. Tapi jangan mengada-ngada nak anak ramai pulak kalau gaji kecik. Tak termakan diorg nanti. Bukan apa, saya cuma ingat kat anak je. Saya dapat makan separuh pinggan takpe. Asal anak dapat makan sampai gemuk macam Giant. Kalau tak dapat fulfill syarat tu jangan harap nak kahwin dua laling!

Cuma ingat laling, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah laling, kita senang.

Sekian sajalah laling. Hope to see you soon! ^_^



*gambartiadakaitan*
credit to Encik IZ

Wednesday, March 2, 2011

Pada Suatu Hari #18 - Update!

'hello. Encik Zainal ke?'

'hello. ya, saya'

'oh, saya Cik Ralat binti Si Ayah'

'ok'

'saya nak tanya status pasal pelanjutan biasiswa hari tu'

'oh, patut la nama familiar* je'

[gelak sorang-sorang dalam hati]

'hehe. so macamana ya dengan pelanjutan tu?'

'nanti kita akan buat next meeting, lepas tu kita decide'

'oh, bila next meeting?'

'bulan ni. 23hb'

'akhir bulan?'

[aduh. lama lagi la ni]

'yap'

'ok. so bila pulak dapat tahu result?'

'sebaik sahaja selepas habis meeting. samada dapat lanjutan dengan biayaan atau tidak'

'oh, kalau tak dapat biayaan tu macamana pulak ye?'

[kekonpiusan mula melanda diri ini]

'dapat lanjutan, tapi takde biayaan'

'err. macamana ye?'

'kiranya lanjutan lulus, dan tak dikenakan apa-apa. haritu kan, buat kontrak kena siapkan dalam tempoh masa tertentu. dan kalau tak siap, boleh kena saman. kalau dapat lanjutan, maksudnya bebas lah'

[start nervous pulak. haha]

'oh, macam tu. ok, terima kasih'

'sama-sama'




*nama familiar sebab masuk ni dah 4 atau 5 kali aku menyibukkan diri dengan membuat panggilan kepada beliau bertanyakan benda serupa. hehe.


dalam hati macam kata tak dapat je. tsk tsk.

Kompleks #44 - Sebuah Aku

kebanyakan cerita ralat dan kompleks aku yang terpatri di dalam blog ini hampir 80% adalah berdasarkan cerita yang sebenar, baki yang tinggal mungkin sebab aku gunakan dalam membaiki grammar atau mungkin membuat penambahbaikan kepada sesuatu ayat yang barangkali tidak elok untuk dibaca oleh orang awam. eceh!

tapi hampir kesemua cerita adalah benar belaka, melainkan jika sekiranya aku telah terlebih dahulu menyatakan bahawa ia adalah sains fiksyen. haha.

dulu banyak sumber ilham yang datang daripada Si Cekgu.

Si Cekgu macam tu, Si Cekgu macam ni. Si Cekgu buat itu, Si Cekgu buat ini. Si Cekgu marah aku. Aku marah Si Cekgu balik [dalam blog ni la]. hehe. kat luar aku jarang TERbiadap secara sengaja, melainkan kalau memang angin monsun datang tanpa diundang.

tapi aku pulak kena tegur.

'awak banyak merungutlah'

'awak kena hormat cikgu awak'

'saya tak suka awak cerita pasal cikgu awak macam tu'

'tak baik lah awak buat macam tu'

'awak kena banyak bersabar je'

eceh!

sebagai seorang rakyat yang menyahut cabaran Malaysia Boleh, maka aku pun kurangkan entri mengenai Si Cekgu. malah sekarang memang dah takde langsung. mungkin jugak berkaitan dengan perangai Si Cekgu yang menuju puncak!, eh menuju ke arah positif dan lebih sejuk [harap berkekalan hingga bila-bila lah hendaknya]

dan tidak lupa juga sumber ilham yang datang daripada Mr.Magoo. ^^

ada je benda yang aku nak coretkan kat sana sini. kalau kalian belek-belek muka belakang blog ni, mesti jumpa entri karut-karut tersebut. kadang-kadang malu jugak bila baca balik. haha. tapi oleh sebab nak jadikan itu satu kenangan kononnye, eceh, maka aku pun abadikan jugak dalam ni. even satu entri mengutuk pun aku tak buang tau! haha.

sampai sekarang ni aku dah lali dengan permainan takdir, maka aku pun dah tak berapa nak meralat lagi pasal beliau. lagipun aku tahu korang bosan kan? haha. sebab yang biasa buang masa baca blog aku hanyalah golongan yang biasa aku berkongsi kisah kasih secara face to face, jadi no need untuk kalian repeat dan baca lagi sekali kat sini kan? haha. i know!

aku jugak suka buat entri pasal study, pelajaran aku, tesis aku, research aku dan sebagainya yang berkaitan.

pun kalian akan bosan jugak kan? haha. aku tahu jugak, sebab kalian dah move on. dah bergerak ke sana sini, dah menukar status 2 3 kali tapi aku masih di sini. tsk tsk.

kadang-kadang aku cerita jugak pasal kawan-kawan, hosmet dan adik-beradik kesayangan. tidak lupa juga orang kampung.

itu pun sikit-sikit aje, sebab kebarangkalian untuk tragedi menarik berlaku ke atas aku dan kawan-kawan aku adalah sangat rendah dan kalau ada pun, hanya lah bahagian ekstrem sahaja yang aku rasa tidak perlu untuk aku sematkan di sini, di ruangan umum ini. aku cuma semadikan ia di dalam lubuk hatiku. ewah! ayat nak jiwang aje. haha.

sebenarnya banyak gila je benda aku nak cerita, ayat-ayat yang terhasil dalam minda semasa mengikuti seminar, semasa mandi, semasa makan, semasa berbual, semasa menonton tv, even selepas bangun tidur adalah sangat banyak dan ideal untuk dicoretkan di dalam ruangan ini, tapi jarang punya masa untuk diluangkan demi mengarang sebuah cerita yang boleh membuatkan aku tergelak sorang-sorang bila dibelek ketika kebosanan melanda.

ah, alasan je semua tu!

sejak bila entah, aku pandai bagi alasan, bina sempadan, buat yang bukan-bukan, penuh kepura-puraan.

ok, takde kaitan. sekian.


selamat malam dunia!

Ralat #61 - Complex I Error

haha!


tengah gelak sorang-sorang sambil membaca entri-entri terdahulu dalam blog ini dengan menggunakan browser Google Chrome yang membenarkan berlaku penterjemahan dan kemudiannya menjadikan entri-entri melalut dalam blog ini menjadi sangat hilarious dan menyebabkan aku tergelak geli hati lalu tanpa sedar menyebabkan masa tidur sudah dipanjangkan. even tajuk pun jadi Complex I Error. oh! sangat tidak macho.


*saja taip panjang-panjang nak tengok terjemahan jadi macamana*


ok, ini yang diterjemahkan. ^^ 




haha!


middle of a nurse-nurse giggles while reading the previous entries in the blog is by using Google Chrome browser that allows the prevailing interpretation, and then make entries in the blog melalut is a very hilarious and made me laugh so amused and without causing sleep time was extended . even the title was so Complex I Error. oh! is not macho.


* Only type of long-term want to see a translation so How *


ok, this is translated.  





tidak cukup kelakar buat kalian, but it really made my day. ^___^