Pengikut

Cari Makan Sikit

Wednesday, December 22, 2010

Kisah #31 - 1000 Kali Cinta

tadi macam biasa balik dari sekolah terus menerpa depan tv sebab nak layan CSI ulangan tahun lepas. dengan ditemani oleh Cik Ceria yang tidak boleh berenggang dengan hp beliau.

cerita yang kami layan adalah 1000 Kali Cinta diselang selikan dengan Hawaii Five-O yang lama.

korang ada layan ke?

ala, cerita dia macam cerita 50 First Dates tu, heroin dia selalu hilang ingatan lepas bangun esok pagi sebab amnesia.

tak ingat? sila mintak tolong dengan Enche' Google.

cerita 1000 Kali Cinta ni dah nak habis dah pun, akan diganti dengan cerita-apa-tajuk-aku-lupa lakonan Liyana Jasmay dengan Pierre Andre. mengikut ilmu hisab yang aku ada, cerita 1000 Kali Cinta ni patut habis hari Khamis.

semalam aku ingat hari ni lah hari Khamis, sebab tu beria duduk depan tv nak tengok ending selepas Miasara aka Intan Ladyana kena culik dengan Huda aka Marsha Milah Londoh. aku bajet ending dengan Mia dijumpai lepas tu -TAMMAT- je lah kan even cerita macam takde kesinambungan sebab dorang tak bersanding lagi sebelah pihak lelaki, Encik Nizam aka Kamal Adli, takde baby lagi, penyakit pun tak sembuh lagi.

rupa-rupanya hari ni Mia sempat pregnant enam bulan. lepas tu bangun pagi duk jerit 'mak! apasal dengan perut Mia ni? kena busung ni mak. mati la Mia lepas ni'

adoi!

gelak ketawa jugak tengok scene tuh. nasib baik Nizam dah keluar bilik awal 10 saat. kalau tak, kena hempuk dengan kerusi lagi lah jawabnya.

aku ada beberapa persoalan pasal cerita ni walaupun baru tengok sejak minggu lepas, tapi tak susah pun nak catch up.

  • awatnya tak pergi berubat dulu before kahwin? dia dah dikira berkahwin dengan orang yang 'agak kurang waras' - macam tak cukup la akalnya masa nak kahwin tu walaupun dia sedar. sebab dia sedar hanya untuk hari tu. ingat pun untuk hari tu je. kesian dia. kesian lagi kat Nizam. kesian kat bakal anak. sudahnya kalau mak ayah dia mati esok camana? haru tak?
  • macamana dalam masa sehari, Mia dah boleh percaya dan senang hatinya jatuh sayang dengan Nizam setiap kali selepas tengok gambar/video kat laptop? senangnya perasaan sayang dia bercambah. konpius!
  • selepas enam bulan, Huda masih lagi tak boleh lepaskan Nizam, dengan ayatnya 'aku nak kena pergi sana, nak tengok muka dia pun jadilah. aku rindu sangat' walhal sebelum tu dia kata 'aku lepas rindu dengan baca blog Nizam setiap hari. tengok gambar dia kat blog je' 
  • dengan bekas boss Huda tu yang duk tergila-gilakan dia sangat sampai datang cari kat rumah dan kena sound dengan Mina tu sambil tutup telinga. lepas tu tanya 'umur berapa nak nasihat orang ni?' tapi mungkin orang macam ni la yang akan menyebabkan bercambahnya jenayah membunuh akibat cinta tidak dibalas sekarang ni ye? bahaya ni.
  • dan lepas setahun lebih kahwin, takkan lah takde usaha nak cari pakar yang betul pakar dan boleh ubati Mia tu? orang kaya kot. tsk tsk. 
yang bagusnya cerita ni sebab Nizam tu sangat lah sabar orangnya. sebab tu tajuk pun 1000 Kali Cinta. ada lagi ke dalam dunia akhir zaman ni lelaki sebegitu rupa? nak 'cop' satu! ^^

cuma rumit sebab angkara orang ketiga dan keempat yakni Huda dengan Peah dan Mak Nab. lepas tu Mina yang macam tak boleh simpan rahsia dan bekas boss yang tak paham bahasa. tapi sedih jugak scene Peah yang mengintai Nizam dengan Mia bersanding. kesian!

takde kerja aku nak update pasal cerita ni pulak. haha.

tunggu jelah esok ye. sekian!


ini sedikit info pasal amnesia.

What is amnesia?

Amnesia is a profound memory loss which is usually caused either by physical injury to the brain or by the ingestion of a toxic substance which affects the brain. In addition, the memory loss can be caused by a traumatic, emotional event.

What are the characteristics of amnesia?

People with amnesia have difficulty learning new information, and/or they have difficulty recalling previously learned information. They may be disoriented and confused. Their memory deficit causes problems for them either at work, in school, or in social settings. Sometimes the memory loss is severe enough to necessitate a supervised living situation.

Does amnesia affect males, females, or both?

Amnesia can affect anyone, male or female.

At what age does amnesia appear?

Amnesia can occur at any age.

How is amnesia diagnosed?

A mental health professional will want to take a careful personal history.

Causes of amnesia can include:
  • External trauma, such as a blow to the head
  • Internal trauma, such as stroke
  • Exposure to a toxic substances such as carbon monoxide
  • Inadequate diet
  • Brain tumors
  • Seizures
There are no laboratory tests that are necessary to confirm amnesia nor are there any physical conditions that must be met. However, it is very important not to overlook a physical illness that might mimic or contribute to amnesia. If there is any doubt about a medical problem, the mental health professional should refer to a physician, who will perform a complete physical examination and request any necessary laboratory tests.

Very sophisticated psychological testing, called neuropsychological testing, can be very helpful in determining the presence of amnesia. Sometimes the diagnosis of amnesia can be aided by the use of brain scans such as the magnetic resonance imaging (MRI).

How is amnesia treated?
Psychotherapy can be helpful for people whose amnesia is caused by emotional trauma. For instance, hypnosis may help some patients/clients recall forgotten memories.

Sometimes it is appropriate to administer a drug called Amytal (sodium amobarbital) to people suffering from amnesia. The medicine helps some people recall their lost memories. The use of hypnosis or Amytal has become controversial when it is used to help a patient recall repressed memories, especially repressed memories associated with sexual abuse. After recalling memories of abuse, some patients have filed suit against the alleged perpetrator of the sexual abuse. The validity of memories recalled under these treatment situations is being questioned and tested in the courts.

Hospitalization is usually not necessary to treat amnesia unless the person is at risk for harming himself/herself.

What happens to people with amnesia?

The course of the amnesia is variable depending upon the cause of the memory problem. By removing the toxic substance, for instance alcohol, the person’s memory will recover within hours. However, if the brain has been severely injured, it may take weeks, months, or years for recovery to occur. In some instances, the amnesia never goes away.

Therefore, the prognosis depends upon the extent of the brain trauma. If an ingested substance caused the memory loss and the body can rid itself of the offending substance without causing permanent brain injury, the prognosis is quite good. However, once the brain is damaged it may be very slow to heal, and therefore, the prognosis can be quite poor.

What can people do if they need help?

If you, a friend, or a family member would like more information and you have a therapist or a physician, please discuss your concerns with that person.



bak kata Mina la tadi kan. 
sayang tidak boleh dipaksa tetapi cinta boleh dibeli, 
namun bahagianya sekejap sahaja. eh, tetiba lah pulak.

2 comments:

jatt said...

pembetulan: cerita br yg bakal menggantikan 1000 times love tu adalah lakonan pierre andre dgn sharifah amani bkn liyana jasmay..kuang kuang kuang..hahaa

Si Ralat said...

eh, amani. haha. baru tengok iklan tadi. tajuk dia tiramisu. sekian. harap maklum. haha~