Pengikut

Cari Makan Sikit

Tuesday, September 28, 2010

Kisah #22 - Jiwa Celaru Aku Keliru

banyak benda nak cerita, tapi kemalasan melanda bilamana aku start nak tekan button 'New Entry' tambah pulak dengan kelajuan streamyx yang berpada-pada membuatkan aku seringkali membatalkan niat untuk berceloteh di sini.

sekarang fikiran tengah kusut masai sebab masih lagi cuba nak mengatur langkah demi langkah dalam menyiapkan tesis tambah pulak dengan tekanan yang sedikit demi sedikit dirasai bilamana memikirkan Oktober makin hampir.

aku cuak!

tapi mujur lah proses ini tidak diburukkan lagi dengan tekanan daripada Si Cekgu yang nampaknya semakin melonggarkan segala kekangan dan arahan yang selama ini menghantui diri ini. eceh. aku tak pasti pun perubahan ini akan kekal pada Si Cekgu, tapi buat masa sekarang aku sangat bersyukur.

walaupun sebenarnya, semalam baru je dapat panggilan rindu dari Si Cekgu yang sedikit sebanyak menggugat keharmonian rumah tangga, eh hidup aku tapi aku berjaya buat tak tahu dengan mengambil kira isu yang lebih penting iaitu mengutamakan apa yang lebih utama untuk diri sendiri bukan untuk orang lain, walaupun berkemungkinan besar akan memberi sedikit impak kepada apa yang penting buat aku tu.

takpaham? aku pun.

namun aku percaya bahawasanya tindakan aku adalah betul buat masa sekarang sebab aku memang macam dah tak pandai nak buat dua kerja serius dalam satu masa. aku boleh pengsan dan pening nak fikir mana satu lagi penting dan langkah mana yang perlu aku buat terlebih dahulu.

maka aku terpaksa buat keputusan ini.

melangkah kaki ke lab bilamana kawan-kawan lain sudah berjaya menulis separuh tesis. tsk tsk.

pray for me dear friends!

Tuesday, September 21, 2010

Edisi Kereta #9 - Surat Cinta dan Dot Dot Dot

tadi, sewaktu mode rajin aku diactivatekan, maka aku berhijrah dari satu lab ke lab lain. konon nak hantar sample, siapkan bahan-untuk-jadi-sample.

dengan itu, aku bertemankan Encik Johnny melalui liku-liku perjalanan seorang pelajar yang sedang rajin. tu pun sebab tempoh belajar dah nak habis. isk.

tiba-tiba, nampak la satu kereta buatan nasional yang dipandu oleh bukan warganegara kita meluncur laju, straight je ke arah aku. ya, bertentangan dengan aku dalam lane yang sama.

aku optimis, mungkin dia nak masuk simpang tapi jenis malas nak bagi signal.

malangnya, tekaan aku meleset belaka.

[ewah, sekali sekala buat ayat cerpen]

kereta tu jalan straight je, aku pulak yang kena mengelak. macam jalan itu dia yang punya. nasib baik aku tak bawak laju sebab dalam kawasan kampus dan aku jarang langgar had laju dalam kawasan macam ni. eceh.

belakang kereta tu, ada motosikal lalu. penunggang motosikal tu macam tahan gelak tengok aku buat muka blur. tak pun, dia pun konpius sama.

seminit lepas tu, baru aku terfikir.

apasal lambat sangat tindak balas aku nak bunyikan hon? jem! aku memang dah lama nak hon orang yang bawak kereta selamba ikut mak bapak dia je.

haritu sekali masa puasa pertama, aku pernah hon seekor kancil yang tiba-tiba buat u-turn depan aku masa aku tengah laju sebab lambat beli barang nak masak untuk bukak puasa. aku pun masa tu tak sempat nak buat u-turn dan terpaksa lalu jalan luar keliling satu kampung tu sebab jalan sangat la busy dan kereta tak putus-putus. tsk tsk.

semalam pulak, aku TERparking tempat yang tak-boleh-park-kereta-bila-akreditasi-dijalankan.

*buat muka tak bersalah*

memang masa sampai tu aku dah curiga dah, sebab banyak parking lot kosong and ada label setiap parking kosong as if dah dichop untuk seseorang dan mestilah orang yang penting. masa aku nak masuk tu pun ada kon 2 bijik, tapi oleh sebab Encik Johnny ni tidak la sasa sangat, maka boleh lepas halangan tu.

lepas tu, masa aku dah dalam keadaan was-was nak tarik handbreak ke tak, ada lagi sebuah kereta mini lalu kat sebelah dan beliau jugak berjaya melalui halangan yakni 2 kon tersebut menyebabkan aku berfikir bahawasanya keberadaan Encik Johnny di situ tidak akan mengganggu-gugat penghuni alam semesta yang lainnya.

keluar dengan penuh yakin dan terus menuju ke lab tanpa pandang belakang. eceh.

tapi masa nak balik tu, ada la jugak terasa macam ada kemungkinan je Encik Johnny untuk kena clamp. tsk tsk.

sebab tu bila dah nak balik, terus menuju ke depan Encik Johnny.

ada surat cinta yang berbunyi seperti di bawah;

'SILA ALIHKAN KENDERAAN ANDA SEBELUM PIHAK KESELAMATAN MENGAMBIL TINDAKAN. TQ'



*buat muka tak bersalah*

Monday, September 20, 2010

Semalam

sudah kembali ke pangkal jalan semalam pada jam sembilan waktu tempatan.

masih lagi memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru.

eceh.

masa semakin suntuk, december semakin hampir.

OMG!

Sunday, September 5, 2010

Edisi Puasa #8 - Terlampau

dah lama tak datang penyakit malas-nak-update-blog, tapi baru-baru ini ia muncul lagi. maka menjadi jawapan kenapa hanya 7 entri sahaja sepanjang bulan Ramadhan. apa, puasa 7 hari je ke kamu ni Cik Ralat oi?

eh, tak tak. tanda kuat beribadah ke? tak jugak. tapi tanda penyakit malas-nak-update-blog tu datang balik.

*senyum*

sekarang dah minggu terakhir puasa dah.

aku pun dah kembali ke hutan tropika. aku pun tak tahu kenapa aku datang balik, sebab sewajarnya kalau mengikut matematik bebudak homesick seperti aku, maka lebih elok kiranya aku stay saja kat kampung lepas balik cuti merdeka tempoh hari. sila rujuk entri bawah.

tapi sebab aku rasa terlampau rajin kot, makanya aku datang balik ke sini dengan niat nak settlekan eksperimentasi dan kerja-kerja dalam lab. nak buat larutan baru, cuci substrat baru, timbang serbuk baru, buat pallet baru. eh, dah macam too much information sahaja.

sesungguhnya aku susah nak dapat sifat terlampau rajin ni sebab aku mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling dan juga kawan-kawan.

cerita pasal terlampau ni, hari ni kecoh dengan isu iklan hari raya TV3 kononnya berbau satu agama.

aku dah tengok dah dan memang terlampau membatasi had agama kita.

video kat sini dan penjelasan kat sini.

at first tengok, tak boleh nak describe - ini iklan apakah?

dengan bunga lotus, pakcik berkopiah putih lagak macam Encik Santa, sangat tidak kena ye. lagi terkejut bila dah teliti satu-satu memang nampak ada benda lain yang nak diterapkan sama.

ini tidak adil! eceh.

ramai orang yang menentang, buat satu group dekat Mukabuku dan start berkempen. good job!

seriously cakap, aku memang suka tengok orang-orang ini bersatu. suka bilamana masih ada mata-mata yang teliti memandang, masih ada hati-hati yang tidak mahu diperkotak-katikkan, masih ada jiwa-jiwa yang kekal berpegang pada tali Allah. insyaAllah, semuanya akan selamat.

oh, mintak dijauhkan daripada perkara-perkara yang boleh menyebabkan akidah kami ini terpesong Ya Tuhan.

Amin~