Pengikut

Cari Makan Sikit

Monday, June 28, 2010

Kompleks #33 - Unmotivated

tadi pagi.

bukak mata jam 0830 pagi, bangun dan terus menuju ke bilik air.

buat apa yang patut, keluar dari bilik air, masuk bilik tidur, baring dan pejam mata balik.

tidur.

bukak mata. check handset, jam 0930 pagi. berfikir, sambil pejam mata.

tidur.

bukak mata. check handset, jam 1015 pagi. berfikir, sambil pejam mata.

tidur.

bukak mata. check handset, jam 1130 pagi. berfikir, sambil pejam mata.

tidur.

bukak mata. check handset, jam 1232 tengahari. berfikir, sambil pejam mata.

tidur.

bukak mata. check handset, jam 1325 tengahari. berfikir, sambil pejam mata.

azan Zohor.

bukak mata. bangun mandi dan bersiap ke lab.



damn! gila sangat tidak bermotivasi hari ni.




pelis pelis pelis, i need a booster right now!

Wednesday, June 23, 2010

Simple but Complicated

1 . (Whatever)
Men: What should we have for dinner?
Women: Whatever..
Men: Why don't we have Mexican?
Women: No not Mexican, the last time I got pimples on my face
Men: Alright, why don't we have Szechwan cuisine
Women: Yesterday we ate Szechwan , today too?
Men: Hmm..... I suggest we have seafood
Women: Seafood is not good, I got diarrhea
Men: Then what do you suggest?
Women : Whatever..


2. (Anything)
Men: So what should we do now?
Women: Anything
Men: How about watching a movie? It's been a long time
Women: Watching movie is no good, it's a waste of time
Men: How about we go for bowling, or some exercises?
Women: Exercise on such a hot day?
Men: Then find a cafe and have a drink
Women: I am off caffeine
Men: Then what do you suggest?
Women: Anything


3. (You decide)
Men: Then do we just go home?
Women: You decide
Men: Let's take the bus, I will accompany you
Women: The bus is dirty and crowded.
Men: OK; we will take a cab
Women: Not worth it... For such a short distance
Men: All right, then we can walk. We can enjoy the weather
Women: I am hungry, can't walk.
Men: Then what do you suggest?
Women: You decide
Men: Let's have dinner first?
Women: Whatever...
Men: What shall we eat?
Women: Anything..


4. (ANYTIME.)..
Men: At what time do I have to call you?
Women: Any time as u wish
Men: But last time when I call u in the morning u didn't pick up?
Women: I was sleeping.
Men: OK; when I try to call you around 11 am u didn't pick up?
Women: I was shopping with my mother
Men: So, when I try to call you around 2-3 u didn't pick up?
Women: I was tired and relaxing.
Men: Then what about 5 PM?
Women: I was watching a cartoon.
Men: So, then why didn't you pick u phone in the night?
Women: I was studying
Men: Ok then tell me which time is the most convenience time for you to talk.
Women: Anytime.



*buat muka inosen*

Monday, June 21, 2010

Ralat #46 - Nafsu

tadi setelah lama berdiri di depan cermin sambil mulut pom pang pom pang membicarakan mengenai Si Cekgu dengan bekas Si Pembantu Tidak Rasmi, terperasankan badan yang dah semakin mengembang.

oh, sungguh tidak comel.

walaupun memang la dari dulu tak pernah comel 100%, tapi comel tu ada la.

*buat muka perahsantan*

maka, terus bertekad nak dengar cakap Cikgu Diet, dan tiba-tiba program Mari Makan Secara Sihat pun muncul!

serta merta set dalam kepala, nak pergi shopping barang-barang berkhasiat sebaik sahaja jam menunjukkan angka 5 tepat dan acara makan selepas waktu tengahari juga aku batalkan.

maka, pada jam 5 petang, menonong aku pergi ke pasaraya terdekat dengan otak yang blur hingga hampir-hampir mengakibatkan eksiden terhadap Encik Johnny. tsk tsk.

maka tahap blur bertambah-tambah, nasib baik nak cari parking lepas tu tak susah sangat.

aku berjaya memborong semua barang dalam list seperti roti gandum penuh, quaker oat, buah epal, susu tepung-yang-tak-pernah-pernah-aku-minum, dan green tea berserta beberapa barang lain.

sambil-sambil mata melilau mencari barang tu semua, perut dah nyanyi lagu keroncong untuk ana versi heavy metal.

dalam perjalanan balik, aku terpaksa melalui satu kedai-makanan-segera.

'selamat petang cik. makan sini or take away?'

'take away. emm. snack plate satu'

'ori ke black pepper?'

'black pepper'

'nak tambah air?'

'nope'

'nak tambah cheezy wedges?'

'ok'

damn!




otak berfikir guna pakai perut yang kebulur, macam tu la jadinya. maka aku menangguh cubaan untuk diet pada esok hari, boleh? sebab aku dah TERbeli KFC.

ni semua salah abang KFC tu. saya tak salah. 

*buat muka inosen*

Edisi Balik Kampung #6 - Pengalaman

balik mengejut minggu lepas, sebab Si Lima kemalangan. patah tulang rahang, muka bengkak dan tangan berbalut. haish.

banyak pengalaman yang aku kutip edisi kali ni.
  •  kelakar - masa dalam perjalanan ke kampung, Si Dua suruh aku baiki cermin sisi, aku pun tekan je la cermin sisi tu, boleh pulak cermin tu jatuh ke bawah. terus balik kampung tanpa cermin sisi kiri.
  • menyedihkan - pertama kali tengok muka Si Lima yang bengkak dan berjahit dengan tangan berbalut kesan kemalangan, sangat menakutkan. dah hilang muka cerianya. 
  • membanggakan - bilamana aku lihat Si Empat yang bertungkus-lumus menjaga Si Lima walaupun agak kasar, tapi aku rasa macam best, dan berharap agar ikatan kembali terjalin. eceh.
  • memenatkan - sebelum tidur selepas seharian menunggu di hospital, mengigau semasa bergayut dalam telefon. sebut perkara entah apa-apa. tak pernah aku penat sampai macam tu.
  • menakutkan - semasa nak balik ke pangkal jalan, nak memotong kereta di lebuh raya. tapi kena high beam dengan kereta belakang. Si Dua terus sergah, aku terus kuss semangat.

sampai sekarang aku jadi blur. tak tahu pasal apa. research, master, famili, dan macam-macam lagi.




Tuhan, bantu aku.

Friday, June 18, 2010

Legal vs Logical

After having failed his exam in "Logistics and Organization" , Johnny goes and confronts his lecturer about it...

Johnny: Sir, do you really understand anything about the subject?


Professor: Surely I must, otherwise I would not be a professor!


Johnny: Great, well then I would like to ask you a question.. If you can give me the correct answer, I will accept my mark as is and go.. If you however do not know the answer, I want you give me an "A" for the exam.


Professor: Okay, it's a deal. So what is the question?


Johnny: What is legal, but not logical, logical but not legal, and neither logical nor legal?


Even after some long and hard consideration, the professor could not give Johnny an answer, and therefore changes his exam mark into an "A", as agreed.


Still puzzled, the professor later calls on his best student in his class, Sihle, and asks him the same question.


Sihle immediately answers, "Sir, you see, you are 63 years old and married to a 35 year old woman, which is legal, but not logical. Your wife has a 25 year old lover, which is logical, but not legal. The fact that you have given your wife's lover an "A", although he really should have failed, is neither legal nor logical."


The professor fainted!

Thursday, June 17, 2010

Gaza - Revealed


email berantai yang diterima, menjelaskan mengenai bumi Gaza.


Salam,

Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati. I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:  


Mesir

Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...  "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang. 

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza . Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine … Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!!  Memang sekutu kuat Amerika and Israel . (Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)



Gaza ( Palestine )

Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza ! 


Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie. 

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim….) Beautiful country, iklim Mediterranean .boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan.. 


Hamas

Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid.  Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"…like they know they can die anytime. 

Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel …punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata. 

Hamas ada 25,000 org...tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.
Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.. Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi.. 



Israel

Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn...


Rakyat Palestine

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan. Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri! 

Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke…terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de. Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit! 

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit….Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there…Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah. Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza ...So, inilah yg diceritakan oleh beliau. 

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...
SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel . 

So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada.. 

Wasalam. 
 The below photos are not a Movie Shooting or Celebrating a festival with crackers... its a school in Gaza ..  this is the current situation of the innocent people in Gaza !

Make sure you read till last to know what is white phosphorus! and the effect!
 
( UNRWA SCHOOL IN BEIT LAHIA, GAZA , PALESTINE )

http://cache.daylife.com/imageserve/09rz5MwaJI43T/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/00PX7Jb5hqa0A/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/05YS5pWdu56nO/610x.jpg

http://cache.daylife.com/imageserve/01jU2Jb4hsbnu/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/002CdzGb6122Q/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/03MYfZGaVCbgN/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0153gFN3Lu68l/610x.jpg



http://cache.daylife.com/imageserve/0aN04NB3pRc61/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/08287YDb219OF/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/053RaGiaWBbjZ/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/08Tyf9H7utgan/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0eBHcblchO31k/610x.jpg


http://cache.daylife..com/imageserve/01ZcgI98Vn8gX/340x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/00sogmBeUJb8x/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/06hw5Ky1i0bwr/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/019A7QR9XJced/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/01f4fbF8pF2WP/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/02AQ72R9Vv556/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0dUxgSJefC3Se/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/048qcQCceg72n/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/00jXefb5zT3HF/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/06OD4pJebga4k/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0b6D6RugLM9A0/340x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0cFd1Wt28l4D2/340x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0gG8f58abwbws/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/07fr3AmgSc4NV/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0b3C8iF4P43Yo/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/02tg56100709G/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0drQda19ej7tb/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0baUcc84KmcXE/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0c8P0rr59x8xq/340x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/03mgfJ71FObTi/610x.jpg

Wednesday, June 16, 2010

Heaven


*senyum*

sebab Si Cekgu tidak ada.

sekurang-kurangnya buat seketika.

jauh di mata, jauh lagi dari mata hati jiwa.


sangat bahagia jiwa dan raga, apa lagi minda saya.

tapi apakan daya, ia bertahan seminggu cuma.

malah minggu depan terus ada meeting pula.


belum bersedia apa-apa,

sebab masih nak menikmati bahagia.

walaupun hanya lah sementara.


kira-kira seminggu cuma, tapi terasa lapang dada.

bagai duduk dalam syurga dunia.

eceh!


*senyum*

Friday, June 11, 2010

Hari - Hari Aku Bersama Dia Part 2

'awak bangun pukul berapa?'

'9'

'awak mandi berapa lama?'

'errr?'

'sejam?'

'takde lah'

'ni ha, paper ni kena reject. semua editor board pun reject'

'oh'

'saya nak u buat dalam English, lepas tu hantar ke website ni'

'ok'

'dalam masa seminggu'

'ok'

'u takde journal lagi kan, u kena buat journal satu, baru bole graduate'

'journal yang haritu?'

'yang tu saya punya. saya tak izinkan u amik'

diam.

'u tak solat Subuh ke bangun pukul 9?'

'solat'

'dah tu, u tido balik?'

angguk.

'u tau tak, 40 hari u buat macam tu, tido lepas solat Subuh, u akan jadi lembab. dan frankly speaking, u memang lembab'

diam. buat tak tahu. sambil belek paper.

'u patut hormat lah saya. saya ni kan lagi tua dari u. walaupun saya ni nampak...'


terus pandang muka beliau.


'walaupun saya ni nampak kecik, tapi saya dah tua, tau'

diam.

'u kata nak habis cepat. macamana nak habis cepat, kalau selalu datang lambat? u suka buat saya sakit'

diam.

'aritu Si Ibu yang-sudah-tidak Mengandung dah buat saya sakit. saya pergi klinik. mintak ubat. saya sakit saraf tau'

diam.

'ok lah, tu je'

'ok'




amik la nak menang. malas dah nak melawan. nanti kata biadap pulak.

Thursday, June 10, 2010

Hari - Hari Aku Bersama Dia

'hello!'

'ya, hello'

'u ni kenapa? tak angkat call saya? saya call banyak kali tau. u buat saya macam binatang!'

'saya buat silent. tak dengar'

'silent apa, u boleh balas sms. tapi bila saya call u tak jawab'

diam.

'u tak malu ke jadi perempuan yang bangun lambat? orang lain boleh bangun awal, datang lab awal. kata nak siapkan cepat, tapi selalu datang lambat. u ni perempuan apa ni?'

diam.

'saya dah la sakit ni. saya tak suka student yang bagi headache dekat saya. macam u dengan Si Ibu yang-dah-tak Mengandung'

diam.

'ok, saya nak jumpa u sekarang!'

'ok'

Tuesday, June 8, 2010

Allah Maha Penyayang

Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu dan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karya Islamik yang lain.

Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat dingin dan hujan mulai turun.

Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan seraya berkata
"Ayah! Saya dah bersedia"

Ayahnya terkejut dan berkata "Bersedia untuk apa?". "Ayah bukankah ini masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah"

"Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat"

"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika hujan turun"

Ayahnya menambah "Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca sebegini"

Dengan merintih anaknya merayu "Benarkan saya pergi ayah?"

Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada anaknya

"Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!"

"Terima kasih Ayah" Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.

Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan risalah itu kepada penghuninya.

Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.

Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun sekali lagi tiada jawapan.

Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi, mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.

Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an. Mukanya suram dan sedih.

"Nak, apa yang makcik boleh bantu?"

Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.

"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling bertuah".

Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.

"Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu" dalam nada yang lembut

Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya " Ada sesiapa nak menyatakan sesuatu"

Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah perempuan separuh umur itu.

"Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim. Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan dalam dunia ini"

Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.

"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".

"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi ke pintu"

"Seumur hidup saya, belum pernah saya melihat anak yang comel itu. Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat".

"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah yang saya dengar".

"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu dan terus baca risalah itu setiap muka surat . Akhirnya kerusi dan tali yang hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka. Aku tak perlukan itu lagi".


"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada selama-lamanya di dalam neraka"

Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!

Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.

Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat.

Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada makhluk-Nya yang penyayang.

Ingat, ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara kamu!

Monday, June 7, 2010

Rahmat Menjadi Wanita


1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya(susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya. 
6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut. *

10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allahakan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

16 Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.

23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat  pahala 80 tahun ibadat.

25. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.  

Pandangan : Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga. Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan? 

Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela. 

Yang belum kahwin tu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka. 

Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail. Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab dipertengahan jalan, dia berjumpa Izrail. 

Bagaimana rasanya ketika berjumpa Izrail? 

Untuk yang beriman, macam 700 pedang yang tajam mencucuk kamu dalam semua arah. Yang tak beriman, bayangkan pisau potong daging kat pasar tu yang tumpul. Pisau tu menetak kepala kita macam mana orang memecahkan tempurung kelapa. Kepala kita di kopak dua, dipisahkan dengan kasarnya, ketika kita masih hidup. Lepas tu di kapak-kapak kan kepala kita macam tembikai. Itu baru bab kepala. Belum masuk tangan, kaki, badan,etc... . 

Hadis nabi mengenai wanita. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia". 

Wallahua'lam





amik dari facebook kawan kepada kawan kepada kawan.

Friday, June 4, 2010

Ralat #45 - Mereng

hari ni aku bersiap-siap dengan lebih kemas dan teruja memandangkan aku akan menjalankan misi pertama solo aku untuk membawa Encik Johnny ke Serdang dengan tujuan untuk menganalisis sampel yang telah siap aku sediakan semalam.

sekurang-kurangnya lepas aku analyze sample ni, kalau dapat result yang mengagumkan alam maya, boleh la aku teruskan kaedah terbaru aku ni. ceh.

maka, aku sms la kepada tuan-penjaga-alat-analisis-sample aku tuh.

'salam, saya Cik Ralat student Si Cekgu. ada dekat lab tak dalam jam 1145? saya nak hantar sampel'

dengan penuh saspen sebab aku tengah beria-ia mengingat jalan ke sana tanpa gunakan tol dan excited sebab misi pertama membawa Encik Johnny berjalan-jalan ke daerah seberang secara berseorangan.

2 minit kemudian, dapat sms balasan.

'saya dah 6 bulan berhenti kerja dari lab'




maka, aku terus bertukar jadi mereng hari ni. dem~

Wednesday, June 2, 2010

Ralat #44 - Pening

sekarang aku malas gila nak update blog. macam dah takde cerita menarik yang boleh aku cerita secara panjang berjela buat tatapan kalian. sekurang-kurangnya dulu aku mampu untuk buat kalian muntah setiap kali menatap matamu, eh menatap blog aku.

sekarang dah bulan 6, bulan June. bulan yang aku nanti-nantikan sebab aku aim aku akan habis experimental setidak-tidaknya pada akhir bulan 6.

ceh.

masa bulan 5, aku cakap akhir bulan 5. tapi sebab sekarang dah masuk bulan 6, so memang tak berjaya la misi aku nak mencapai target tu.

jadi bulan ni aku berikrar nak cuba habiskan bahagian experimental tu sambil writing thesis. ceh.

gila lame entry kali ni.

tapi otak aku memang tak produktif la sekarang ni. asyik fikir pasal lab, substrat, e-gun, SEM, XRD, annealing, bla bla bla.

sila muntah sekarang!

bukan nak tunjuk rajin ke apa, tapi ni nak tunjuk kerja last minute ni sebab bila aku check balik tarik aku start buat experiment ni dalam log book aku, ada la yang bertarikh 21 Januari 2009.

hampeh!

dengan menggunakan ilmu hisab yang ada, aku buat la kira-kira balik. dan baru aku sedar diri sambil buat statement menginsafkan iaitu sebenarnya aku dah hampir 2 tahun duk buang masa dan enjoy kat sini. dah 2 tahun menghambakan diri pada Si Cekgu. eceh. dan jugak dah 2 tahun aku buat experiment-yang-tak-jadi ni.

*geram*

so, aku nak cuba usaha untuk habiskan experimental dalam masa bulan ni jugak. harap berjaya la, Amin.

Tuesday, June 1, 2010

Aku Kaya

this is an e-mail from my spam folder.

*gelak kuat-kuat*




I AM A WIDOW READ AND REPLY!!!!

Dear God's elect,

I am writing this mail to you with heavy tears In my eyes and great sorrow in my heart, My Name is Mrs Reda Brown, and I am contacting you from my country Tunisia I want to tell you this because I don't have any other option than to tell you as I was touched to open up to you, I married to Mr. Smith Brown who worked with Tunisia  embassy in Burkina Faso for nine years before he died in the year 2005.We were married for eleven years without a child. He died after a brief illness that lasted for only five days. Since his death I decided not to remarry, When my late husband was alive he deposited the sum of US$ 8.5m (Eight Million Five hundred Thousand Dollars) in a bank in Ouagadougou the capital city of Burkina Faso in west Africa Presently this money is still in bank. He made this money available for exportation of Gold from Burkina Faso mining.

Recently, My Doctor told me that I would not last for the period of seven months due to cancer problem. The one that disturbs me most is my stroke sickness. Having known my condition I decided to hand you over this money to take care of the less-privileged people, you will utilize this money the way I am going to instruct herein. I want you to take 30 Percent of the total money for your personal use While 70% of the money will go to charity" people in the street and helping the orphanage. I grew up as an Orphan and I don't have anybody as my family member, just to endeavour that the house of God is maintained. Am doing this so that God will forgive my sins and accept my soul because these sicknesses have suffered me so much.

As soon as I receive your reply I shall give you the contact of the bank in Burkina Faso and I will also instruct the Bank Manger to issue you an authority letter that will prove you the present beneficiary of the money in the bank that is if you assure me that you will act accordingly as I Stated herein.
 
Hoping to receive your reply:
From Mrs.Reda Brown




believe it or not?