Pengikut

Cari Makan Sikit

Friday, August 28, 2009

Saya Balik Kampung

hari ketujuh berpuasa.

malam ni aku balik kampung. yes yes dan yes lagi.

tak sabar nak berbuka, bersahur, berterawih dan bermoreh kat rumah. hehe.

adios amigos.

takde kopok lekor balik nanti. sebab puasa, takut tak laku.

Wednesday, August 26, 2009

Ralat #9

hari kelima berpuasa.

'datang jumpa saya pukul 10'

sms tu masuk tadi pagi. masa aku baru je nak lelapkan mata lepas bangun sahur and tak tido-tido.

alamak. apa lagi dia nak ni. boring la.

aku teruskan jugak tidur. sampai alarm bunyi. jam 0930.

haish. cuaca mendung. gelap. dingin. sejuk.

aku tarik selimut.

jam 1000.

handset dah start vibrate dengan ringtone Si Cekgu.

bingkas bangun. tengok jam. halamak. dah pukul 10.

terus taip sms.

'saya terpaksa datang lambat. kawan datang. dia tak ada kunci'

dia terus balas. aku pulak terus masuk tandas.

sudah mandi 3 miscall aku dapat. 2 sms.

'jam berapa?'

'kenapa saya call selalu tak angkat? saya tak suka student biadap. siapa supervisor sekarang ni?'

hadoi. opkos la engko supervisor, aku student. kalau tak, takde lah aku aje yang asyik kena bebel. apadaa.

jam 1115.

dalam bilik beliau.

'awak ada apa masalah sekarang? selalu datang lambat?'

ah, sudah. nak kasi alasan apa? cerita betul atau palsu?

'saya ada personal problem'

'masalah apa?'

'masalah personal la'

'awak ada boyfriend?'

'err.. aa daa..'

'ala, takpe, story je dekat saya. saya pun pernah bercinta. pun pernah putus cinta'

'takpe. dah ok dah. dah takde masalah'

'macam ni la....'

dia start bebel-bebel. bagi nasihat. cerita experience lama semua.

damn, i dont need this.

'tengok orang muka macam dia pun sedih'

'saya tengok kereta yang macam kereta dia pun saya dah sedih cikgu'

mata aku berkaca.

shit, dia buat aku sampai menangis.

damn.

hari ni hari paling damn.

dalam waktu sekarang ni, dia lah orang terakhir yang aku akan share cerita pasal Mr.Magoo.

damn.

Tuesday, August 25, 2009

Hari Marah Orang

hari keempat berpuasa.

jam 1032 pagi.

adoi. dah pukul 1000 lebih. kenapa macam best je nak tidur lagi. ish. kena bangun. sebab semalam dah dapat pesanan daripada Si Cekgu. susun-susun bantal. sekali dengan kepala dan badan aku susun sekali kat atas katil tu. terlelap lagi. bukan salah aku. bilik tu best sangat. gelap even aku dah bukak tingkap dan langsir. cuaca lak mendung-mendung sejuk dingin semua lah - yang mendorong aku untuk teruskan tidur. sekali lagi cakap, bukan salah aku.

jam 1115 pagi.

aku terkejut. bukak mata, tengok jam. ah, malas gila nak bangun. duduk atas katil. fikir buruk baik kalau aku tak pergi. semalam kan dah taburkan janji palsu pada Si Cekgu. so, hari ni kena la kotakan janji tu. walaupun lambat. baru la janji palsu nama dia. aku bangun, mandi dan bersiap ala kamdar.

jam 1145 pagi.

aku mulakan perjalanan ke bus stop. hari ni aku pakai kurung. memang dah niat macam tu sepanjang bulan puasa ni. lagipun banyak mana sangat la aku pergi lab tu. opss.. aku berjalan dengan penuh keayuan sehingga lah dekat tempat orang buang sampah. aku selalu berjaga-jaga kalau lalu kat situ sebab selalu ada anjing berkeliaran.

saya takut anjing, sekian terima kasih.

setelah semua nya aku rasa secure, aku pun berjalan la lenggang mak limah. mak oi, tiba-tiba anjing tu melintas. cis, kuss semangat sekejap. nak berlari-lari anak karang, hilang la keayuan aku. macamana aku boleh tak perasan. agaknya anjing tu duduk kat blind spot aku kot tadi. hish.

jam 1155 pagi.

selamat sampai ke bus stop. betul-betulkan payung macam biasa. tiba-tiba handset berbunyi. ah, tensi sudah. aku angkat jugak walaupun dah tertera nama Si Cekgu.

'hello'

'hello'

'awak kat mana ni?'

'tengah tunggu bus'

'kenapa sekarang baru nak datang lab? awak makin lambat eh datang lab. orang lain semua datang awal'

'yelah, nape?'

'saya nak email dari publisher semalam. forward dekat saya. boleh?'

'ye, ok'

'ok. bila nak buat eksperimen?'

'nanti la'

'saya nak result cepat tau'

'yelah'

cis. cis betul. lagi sekali cis. adoi. gila merosakkan mode ayu aku. hampagas betul. kurang pahala puasa aku.

jam 1220.

aku sampai dekat lab. bertembung dengan Cik Kaunselor. tapi buat-buat senyum sebab dalam hati tengah marah. tak dengar apa dia cakap sebab dengar walkman dengan sangat kuat. tanda protes.

masuk lab. jumpa Si Rajin. eh, Si Rajin je ke yang ada? Si Foreigner takda. Orang Baru pun takda. Si Ibu Mengandung toksah cakap lah. hihi. aku makin marah. geram ya amat. cakap tadi macam aku sorang je belum sampai. ni apa? takda sorang pun. maknanya masa dia call aku tadi, ada 2 orang je dalam lab. habis tu nak merapu meraban tu pasal apa.

aku cerita pada Si Rajin selepas dia pun mendapat call daripada Si Cekgu sebaik pc aku terpasang.

agaknya hari ni adalah hari-Si Cekgu-marah-orang kot.

dia duk tanya siapa ada dekat lab. nasib baik aku dah sampai. tapi Cik Kaunselor pulak keluar. Orang Baru dengan Si Ibu Mengandung turut disoal sama. alahai, mana lah Si Rajin tu nak tahu perihal semua orang. tak boleh fikir ke?

lepas tu push aku suruh hantar email tadi yang dipesan.

aku jawab pada Si Rajin. lain kali kalau nak suruh buat kerja laju-laju, tukar lah pc ni jadik pc baru yang laju-laju jugak. ish. Si Rajin pun senyum sambil kata 'alah, dia buat hal lagi la tu'.

hai hati, sabar je lah. dah lama tak diduga dengan perangai Si Cekgu ni.

jam 1331.

aku pulak merapu meraban kat sini. tensi. sebab takda kerja yang aku boleh buat pun. nak buat eksperimen pun perlukan masa dengan pelan yang teratur. kalau buat dan simpan lama-lama pun tak guna. nanti sampel aku tak boleh bagi result yang betul jugak. tu pun Si Cekgu takleh fikir ke? ish.

Monday, August 24, 2009

Dunia Skandel #3

hari ketiga berpuasa.

hari ni aku happy sangat. wink wink.

sebab tadi Mr.Magoo telefon. walaupun bukan dengan niat nak sambung kembali, tapi aku gembira dia hubungi aku. tu dah cukup buat aku suka.

aku pada awalnya konfuse, sebab siang tadi aku baru je lepaskan dia. baru dapat lepaskan dia. jadi aku fikir dia mungkin lega bila aku akhirnya dah tak memaksa-maksa lagi. tapi sebaliknya pulak berlaku.

suara dia serak. macam baru lepas
nangis. sebab tu aku lagi macam happy. hahah. kejam la pulak.

dia nangis sebab dia tersentuh bila tengok gambar kami dalam profile aku. aku tak buang gambar tu sepertimana yang dia suruh. tapi aku tak berniat sedemikian pun. tu hanya sebagai kenangan indah untuk aku.

dia cakap dia rindu. wah. petanda baik. hahah.

dia cakap lagi dia tak kuat macam aku. sebab aku tak nangis pun. tapi aku cakap, itu sekarang. sebelum ni setiap malam ada adegan mencuci mata. hahah.

aku tak kisah dia masih tak boleh terima aku balik.

tapi dengan tindakan dia tu pun aku dah dapat tahu. haha. takpe. aku bagi dia masa. cewah. bajet bagus je.

kami tak boleh bersama atas sebab keluarga. nak buat macamana. benda yang aku atau dia tak boleh nak ubah. sebab tu dia undur diri. kalau tak sekarang, mungkin masa akan datang kena buat macam tu jugak. siapa tahu.

tapi tu lah. jodoh di tangan Yang Satu.

kalau ada jodoh antara aku dan dia, aku harap jodoh kami diperpanjangkan. dan jika tiada, aku harap aku boleh lupakan dia. Amin.

oh, tidak lupa. pesanan penaja. selamat hari lahir buat Si Jatt Jatt also known as Si Gagah. kamu dah tua!

Sunday, August 23, 2009

Kisah Syahdu

hari kedua berpuasa.

tiket raya aku dah beli. exactly bukan aku yang beli. aku mintak tolong Si Dua. tu lah antara kelebihan bila ada Si Dua tinggal berdekatan.

dia boleh belikan tiket aku balik. sebab dia pun balik sekali.

lagi dia boleh temankan aku balik. sebab dia pun balik sekali.

lagi aku tak payah susah-susah nak fikir nak balik tarikh apa. sebab dia balik sekali dan dia bekerja pada waktu pejabat.

jadi memang tak ada makna nak ponteng. bukan pelajar macam aku. opps.

tapi tiket raya kali ni memang syahdu la.

aku balik malam raya. tsk tsk. tak pernah terbuat lagi sepanjang aku dah hampir 4 tahun kat sini. memang kadang-kadang aku cuai dan lambat pergi beli tiket. selalunya aku akan ambil tarikh paling awal ada tiket, bukan tarikh paling lambat.

Si Dua ada memberitahu aku dulu sebelum tu. aku ok kan saja.

maklum lah. kepala tengah ting tong. macam aku cerita dalam entri sebelum ni.

semalam bila aku telefon Si Dua dan dia bertanyakan

'takpe ke? balik malam raya ni?'

'entah. tak terfikir pun. semalam baru macam fikir'

sebab aku bajet raya 21hb jugak. tsk tsk. dengan kalendar aku yang start hari Isnin. dengan kepala yang ting tong. dengan tensi di lab.

tapi bila Si Dua cakap macam tu baru aku terbayang-bayang. sampai rumah pagi raya.

ah, memang syahdu.

Saturday, August 22, 2009

Ralat #8

selamat menyambut Ramadhan rakan-rakan!

semalam nasib baik ditawarkan untuk turut serta ke masjid. kalau tak, tak merasa lah solat terawih lagi aku tahun ni dekat hutan tropika ni. bukan senang nak cari surau berdekatan.

ada yang macam rumah/asrama anak-anak yatim kat depan tu. tapi macam untuk kaum Adam je. segan pulak nak pergi.

minggu depan aku balik rumah lagi.

seronok nya. duit pun habis je sekarang sebab dalam masa 2 bulan, 3 kali aku balik rumah. hahah.

tapi sekarang, aku memang sangat memerlukan rumah. aku perlukan semangat aku balik. aku perlu cari kekuatan aku balik. aku perlu cari asal usul aku balik.

wah, nak masuk bab sedih dah ni. bersedia?

ok, saya 'seorang' sekarang.

statement tak boleh belah.

penat pertahankan benda yang tiada. tidak pernah ada tapi cuba untuk diadakan. tak sangka akan tamat secepat ini.

aku pun pelik dengan diri sendiri. aku demam. aku batuk. aku pening. kepala berdenyut sana-sini. ting tong. aku cuci mata. aku cakap sorang-sorang. aku marah diri sendiri. aku marah dia jugak. aku marah semua yang ada.

tapi siapa sebenarnya yang aku marah bila aku bertindak macam tu.

ya, aku marah Yang Satu.

dan itu mana boleh.

jadi aku terduduk balik. fikir mana yang betul. jadi la normal sekejap.

tapi sekejap je lah. lepas tu aku jadi balik macam kat atas tu. ting tong lagi sekali.

aku penat nak harungi benda ni lagi sekali. aku tahu aku boleh. aku pasti aku memang boleh lepas tahap ini.

tapi semasa nak melepasi tu, memang la kena banyak korban air mata sikit. kena banyak-banyak motivate diri sendiri. kena banyak-banyak ingat akar umbi. itu untuk orang-orang yang berpesen seperti aku lah. orang lain aku tak sure pulak.

aku penat nak padamkan semua memori itu. betapa sebelum ni aku cuba nak menghindari. tapi semua itu datang jugak. dan sekali lagi buat aku jadi macam ni.

dem!

aku penat nak nasihatkan diri sendiri supaya tak jadi macam ni lagi, supaya aku dengar cakap diri sendiri lain kali, supaya aku tak lagi benarkan diri aku dilukai. sakit. pedih. aku penat nak marahkan diri sendiri yang bertindak macam orang kurang akal fikiran yang waras.

tapi itulah aku saat ni.

aku insan terluka. cewah.

maaf, mode jiwang sekarang.

'apa yang berlaku mesti ada hikmah'

'apa yang Yang Satu ambil, Dia akan bagi balik yang lebih baik'

apa-apa pun, aku akan cuba hadapi ni macam orang matang.

kau, kau dan kau semua doakan lah untuk aku. aku perlukan tempat untuk bergantung sekarang. aku perlukan teman-teman, sahabat handai dan paling penting ahli keluarga.

macam besar sangat je masalah aku ni. hihi. quite big right now, maybe will be tiny later.

selamat datang Ramadhan al-Mubarak dan salam permisi buat Mr.Magoo.

Tuesday, August 18, 2009

'Satu Journal, Satu Hari'

hari ni kelibat aku muncul di lab pada awal waktu tidak seperti hari-hari malasku yang lain. maaf, pembetulan. awal sedikit. sahaja.

aku tiba-tiba teringat pesanan penaja daripada seorang Prof. beliau suruh amalkan 'Satu Journal, Satu Hari'.

maka aku pun dengan penuh jayanya membuka link-link yang patut ke arah penyelidikan aku tu. jumpa satu artikel/journal yang memang dah lama aku perasan dan aku bukak dan save. tapi hari ini aku cuba untuk study journal tersebut.

oh, tahniah pada diri sendiri.

oleh sebab aku takut esok aku kurang rajin balik, maka aku gandakan usaha rajin aku hari ini dengan membaca 2 journal. 2 je, tak banyak pun.

tu cukup nak memenuhkan hampir 3 per 4 ruang otakku dengan informasi penuh ilmiah yang belum tentu aku ingat minggu depan.

dalam masa yang sama aku bukak new tab untuk fesbuk. untuk aplikasi-aplikasi entah-apa-apa itu, tapi wajib layan. tak tahu kenapa. addicted kot.

oh, hiburan wajib ada semasa menjalankan kerja ye. harap maklum.

aku harap esok aku masih berada dalam status agak rajin seperti hari ni. makanya aku akan lebih pandai dan lebih bersedia untuk menepis setiap soalan daripada Si Cekgu atau seangkatan dengannya.

sebab sekarang aku rasa pengetahuan aku pasal research aku sangat kosong. totally zero.

sigh.

sebelum aku lupa. hari ni hari graduasi Cik Kaunselor dan Si Beyonceet serta Si Ahli Rumah. tahniah buat kalian. aku akan follow kalian tahun depan. doakan aku.

Monday, August 17, 2009

Pohon Bantuan

sila bantu saya.

saya memerlukan dorongan, sokongan dan semangat untuk meneruskan research. hoho.

sebab saya semakin tidak rajin kebelakangan ini. kenapakah? saya tidak pasti.

sila bantu saya.

bantuan anda amat saya hargai.

sekian.

Wednesday, August 12, 2009

Demam Lagi?

aku mula rasa kepala pening tadi pagi. bila ringtone handset mendayu-dayu mengejutkan aku. Si Cekgu rupanya. dah lama dah pagi aku tak dikejutkan oleh beliau. sebab aku ignore, ada sms masuk.

'datang jumpa saya sekarang. ada hal penting'

omaigod.

aku masih di atas katil dengan mata terkebil-kebil cuba berfikir dengan betul. sempat lagi aku bergolek-golek beberapa minit selepas tu. hahah.

kemudian cepat-cepat pergi mandi and bersiap-siap konon nak kejar bus. tapi biasalah, it will take half an hour to get ready and bus pula datang setiap setengah jam. aku dah terlepas bus pukul 10.30. hahah.

masa jumpa beliau, nasib baik mood beliau ok la jugak sebab hari ni nak celebrate birthday beliau. tapi agak kalut sebab nak kena settle kan something.

so hari ni dapat makan free.

malam pulak aku tak masak sebab takda sape-sape yang makan kat rumah. heheh. terlepas.

lagipun kepala start pening balik. dengan lab yang sangat sejuk tadi. aku pulak pakai kemeja je. memang biru kuku aku. tsk tsk.

aku tidur dari jam 5 sampai 9 kot. diiringi dengan dentuman-dentuman guruh yang maha dahsyat. tapi sebab pening dan kesejukan aku teruskan je tidur tu. lagipun takda orang kat rumah. aku dengan sarah je.

malam ni nak simpan energy sebab nak keluar celebrate birthday Mr.Magoo pulak. hoho.

selamat hari lahir enche`.

Friday, August 7, 2009

Mask dan Handset

tak tahu nak stori mori apa lagi kat sini. sebab sekarang semua diproses dengan baik oleh otakku yang sudah sarat dengan benda-benda tidak patut. hoho.

tadi masa aku naik bas, ramai gila orang pakai mask. tiba-tiba terasa macam aku sangat senang diinfect oleh penyakit selsema h1n1 tu. alamak, rasa macam nak berlari ke rumah ambil mask aje.

tapi kalau dah sampai rumah, takda makna aku nak datang balik kejar bas tu. hehe.

foreigner student yang duduk sebelah aku beria-ia tanya.

'is it really dangerous?'

'yes, of course. you can get infected by only sharing the air'

wah, macam pandai je. entah betul ke tidak tu.

aku pun rasa macam nak pakai mask je ari Ahad nanti.

hari Ahad aku nak pergi survey handset baru. yeeha.

sangat seronok dan super excited. tapi jugak ada rasa macam ragu-ragu. sebab harga nya sangat outstanding bagi aku seorang pelajar yang tidak punya income. tsk tsk.

tapi walau apa pun aku nak jugak handset cinta pandang pertama tu. haha. tak kira.

ni konon-konon aku jadikan hadiah hari lahir aku. ceh. kita pun nak kena appreciate diri sendiri jugak kan, dengan bazirkan duit sebegitu rupa. haha.

tambah pulak handset aku sekarang sudah rosak. aku memang nak tukar. dah masanya aku tukar.

setuju?

Wednesday, August 5, 2009

Dunia Skandel Saya #2

selepas apa yang aku ceriterakan dalam entri lepas, semuanya kembali pada normal. ceh. semalam bukan main emo kan. hahah.

itu lah aku. senang je nak berubah kalau kena cara.

semalam Mr.Magoo datang. dan tu dah cukup bagi aku nak buktikan apa yang dia cakap melalui telefon petang semalam. huhuh. cuma hati masih berbelah bahagi sekarang sebab aku masih berhubungan dengan kenalan Mr.Magoo itu.

memang cari nahas.

tapi aku akan cuba mensteadykan diri sebaik mungkin. sebab aku taknak cepat melatah. ewah, cakap memang la senang. tapi bila datang the day tu, mungkin haru jugak lah kan.

thanks to Cik Kaunselor yang banyak mendengar cerita aku dan bagi nasihat yang tidak berpatutan. hahah. ringan sikit beban di dada.

tambah pulak aku konpius dengan kenalan Mr.Magoo tu sebab dia macam ada split identity. ceh. seronok mengata orang nampak. hahah.

maksud aku kat sini dia tu macam 'jangan disangka air yang tenang takde buaya'. tu je aku boleh cakap. nak paham, paham. taknak paham, sudah.

ceh, siap buat kuiz dalam blog sendiri. menyampah betul. haha.

jadi sekarang aku cuma ambil langkah berjaga-jaga. kedua-dua pihak aku nak dengar cerita. dan jika sekiranya ada sebarang kemusykilan pendapat atau cerita yang tidak selari, maka senang aku nak buat keputusan kan.

aku bukan nak mengugut atau apa. ini untuk kebaikan bersama. hahah. taknak mengaku jugak salah aku.

so mari kita tunggu dan lihat sahaja lah. apa nak jadi, jadi.

Tuesday, August 4, 2009

Dunia Skandel Saya

entah kenapa, hari ni aku berasakan minda dengan naluri aku tidak selari. minda aku nak buat macam ni. tapi naluri aku jiwa aku nak buat macam tu. aku tensi.

ni pasal Mr.Magoo dan kenalannya yang ku kira agak perlu untuk aku fikirkan demi hari mendatang. tapi fikiran aku tu tak dipersetujui oleh Mr.Magoo. dia nasihatkan aku biarkan saja apa nak jadi, jadi lah.

tapi aku tak boleh.

perempuan semacam aku ni tak boleh nak lepaskan benda-benda remeh semacam itu. walaupun kadangkala ia boleh menjengkelkan Mr.Magoo, malah aku sendiri juga, tapi aku tak berjaya menghalang perasaan syak, curiga dan ingin tahu tu.

salah kah aku?

mungkin jawapan yang aku dapat pun kena balik kat aku. last-last aku jugak yang sakit hati. tapi at least aku dapat tahu benda tu sebelum aku pergi lebih jauh. tu pendirian aku. kalau aku nak tahu, aku nak tahu jugak. means aku akan terbuat benda-benda mengarut yang aku sendiri pun takkan fikirkan kalau berada pada paras normal.

jadi benda ni dah separuh jalan.

aku dah bersoal jawab dengan kenalan Mr.Magoo tu. jawapan dia sangat menyakitkan hati. rasa macam nak single balik je. heheh. tambah pulak dengan mimpi-mimpi aku yang mengarut tu, lagi kuat hati aku macam nak cakap ada something wrong.

mimpi tu nanti aku cerita kemudian. kalau dapat mimpi ke-4. mimpi penentu. hahah.

yang paling penting sekarang, aku nak share perasaan aku kat sini je. ceh.

aku rasa tindakan aku macam kebudak-budakan. ok, whatever la apa kau nak cakap. tapi its normal thing about curiousity. lebih-lebih lagi kalau macam jalan nak siasat tu kena tutup. lagi la aku rasa macam ada benda je nak sorok. hmm.. apakah benda itu? mari kita siasat. yeehaa..

berani kerana benar, ok?

ceceh. melampau lak ayat aku. hahah.

tapi, walau apapun, secara jujur dan benarnya, perasaan aku hari ini goyah dengan tindak tanduk rakan Mr.Magoo dan sokongan daripada Mr.Magoo sendiri yang menyalahkan aku seratus peratus. aku cuma perlukan kata-kata penguat semangat supaya aku percaya semua itu tidak benar. tapi sebaliknya pulak berlaku. so, nak cakap apa lagi kan.

macam pathetic la pulak. eyuw.

aku harap-harap lepas aku catatkan kat sini, aku akan lebih tenang untuk menghadapi hari esok. cewah. aku cuma taknak benda ni membelenggu aku lagi. nanti datang lagi season demam aku tu. gila aku dibuatnya nanti demam selang seminggu sebab banyak masalah dalam kepala.

aku rasa aku perlu lepaskan sekali lagi. what do you think?

Monday, August 3, 2009

Saya Selamat Pulang

ya, saya dah pulang ke pangkal jalan. semalam saya selamat sampai ke destinasi tujuan. dan saya telah dijemput oleh Mr.Magoo dengan separuh paksaan daripada saya. ceh. terskema la pulak.

jadi hari ni aku dah berada di lab sebab aku dah berjaya tidak menghadirkan diri pada hari Jumaat.

untuk pengetahuan kalian, aku sepatutnya berada di lab ikut office hours walaupun bergelar student. itulah nasib yang aku sudah pilih.

seronok balik kampung. tapi penat.

hari pertama, aku tidur sampai pukul 11 pagi. hahah. lepas bangun terus mandi dan menyibukkan diri dalam menjayakan program membaca yaasin pada petang Jumaat itu. aku pilih tugas yang senang-senang aje. contoh macam menyapu, kemas rumah, dan basuh pinggan di akhir rancangan.

tujuan majlis bacaan yaasin ni untuk doakan Si Enam semoga dia dapat jawab dengan baik dalam UPSR. [aku dulu UPSR takde pun majlis macam ni. huhuh.] lagi satu dengan bertujuan kesyukuran kepada Yang Satu sempena ulangtahun kelahiran Si Satu, Si Dua, aku dan Si Enam. jimat belanja.

hari Sabtu pulak aku diwajibkan mendengar ceramah di Dewan Sivik.

oh, tidak. jangan fikir bukan-bukan. kesedaran sivik aku berada pada paras normal. cuma aku diwajibkan mendengar ceramah berbaur politik itu semata-mata untuk mendapatkan wang saguhati. hahah. niat jahat.

petangnya, aku ke rumah Si Datuk untuk menyambut hari lahir kami adik beradik selepas siap mencari baju raya aku dan Si Emak. makan blueberry cheesecake. yummy.

malamnya pulak aku turut serta dalam program menghantar Si Lima ke kolej. oh ya, semua adik beradik ku pulang pada minggu ni. sangat seronok boleh berkumpul ramai-ramai. malam tu jugak aku ajak Si Ayah dan Si Dua pergi usya telefon baru.

ya, saya butuhkan telefon baru.

tapi aku decide nak tengok harga kat tempat bermastautin terlebih dahulu untuk comparison harga. takut nanti menyesal. aku jugak sempat ke kamdar, pergi beli kain untuk buat baju raya lagi sepasang. hohoh. seronok. habiskan duit.

pagi Ahad pulak, aku bergegas pergi rumah tukang jahit. hehe. semangat gile nak ukur baju di badan sendiri.

lepas tu baru Si Satu hantar aku dan Si Dua ke hentian bas. oh oh, dah nak balik. selamat tinggal kampung halaman.

cuti merdeka aku balik lagi kalau ada tiket. haha. boleh bukak puasa kat rumah.