Pengikut

Cari Makan Sikit

Thursday, July 30, 2009

Misi Tercapai

ok, hari ni aku masih meneruskan misi rajin aku. hahah.

aku telah berjaya menghabiskan waktu seharian bersama-sama dengan Cik Kaunselor di sekitar Serdang dengan tujuan nak analisis sampel. tapi oleh sebab sampai lambat ke tempat kejadian, maka analisis itu ditangguhkan ke waktu petang.

aku sempat lagi hantar sampel aku yang lain ke tempat analisis yang lain pulak. wah, aku bangga dengan diri sendiri. haha.

aku jugak sempat pos surat borang penangguhan PT bersama-sama dengan my reference letter. oh oh. sangat lega di hati ini.

jadi aku boleh pulang dengan hati yang gumbira lalala.

satu je yang tak best.

semalam ada diskusi hangat bersama Mr.Magoo yang mungkin boleh merosakkan malam-malam ku di kampung nanti. mungkin jugak untuk malam-malam yang seterusnya kalau aku biarkan aje melarat. huhuh.

tapi bukan salah aku jugak kot. hehe. aku tak sengaja. sikit pun tak sengaja.

omaigod.

macamana lah aku boleh tak perasan aku dah sakitkan hati dia. i'm sorry. sumpah tak sengaja. cewah.

ok ok. mahu bersiap-siap untuk pulang ke jalan yang benar. selamat tinggal bumi tropika.

ceh. macam balik setahun je kat kampung. hahaha.

Wednesday, July 29, 2009

Mari Mengambil Lesen

sabtu lepas aku mulakan langkah kaki dalam dunia baru. cewah. hahaha. takde maknanya. aku just pergi kursus KPP atau bahasa panjangnya Kurikulum Pendidikan Pemandu.

ya, aku takde lesen lagi. dan lagi malang aku tak reti pon nak bawak kereta ke even motosikal sekali pun. tsk tsk.

tapi takpe. setapak demi setapak aku dapat la jugak nanti kan. cuma lambat sikit aje. lagipun semua ni aku tanggung sendiri. bangga la jugak sikit-sikit. sebab tak payah susahkan mak bapak.

semuanya berjalan dengan ok. cuma yang ralat sikit bila aku kena bersiap seawal jam 7 pagi. haih. tensi. tu adalah kelemahan aku. opss, terbagitahu la pulak.

paling aku tensi bila sampai waktu dah kena balik, tapi pihak sana taknak hantar aku dan geng-geng serata tempat tinggal ku dengan kadar yang agak segera. aku terpaksa tunggu kat situ dengan jayanya dari pukul 1435 sehingga 1735 untuk menunggu mereka menghantar kami pulang ke pangkal.

oh, tidak. aku hampir-hampir mengamuk dalam kelaparan.

nampak sangat orang tu sengaja macam taknak hantar kami terlebih awal. sebab pasukan dari Putrajaya telah berjaya dihantar terlebih dahulu daripada kami.

benda ni buat aku serik.

yelah, baru kelas pertama, dah aku rasa macam ni. tak kisahlah kalau kalian fikir aku ni banyak omong ke banyak songeh ke tak boleh nak tahan ke ape ke, cuma apa yang aku rasa pada hari tu memang tak tertanggung.

rasa terabai pun ada. macam tak profesional lah pulak kalau memilih kasih macam ni.

sebenarnya ada cerita di balik cerita ni. aku pun tak tahu betul ke tidak. samada ia berkait ke tidak.

tapi pada masa pengambilan pasukan kami dari hutan tropika ni, Si Peneman ni ada lah macam buat hal jugak. bertelingkah dengan Si Pemandu yang bertugas hari tu.

nak dijadikan cerita, Si Pemandu tu jugak yang kena hantar kami pulang walaupun ada lagi lebih 3 atau 4 orang pemandu yang berkelayakan. mungkin sebab tu kami diabaikan. entah, aku pun tak pasti.

dan yang pasti nya, kami pulang dengan Si Pemandu yang lain dan sampai kat rumah aku tepat jam 1900 sebab Si Pemandu pertama tadi mengatakan konon-konon ada kerja, padahal aku tengok rileks je. agak menyampah lah di situ, sebab waktu tu aku hanya fikir nak sampai rumah dan berehat je.

benci betul orang macam ni.

Tuesday, July 28, 2009

Saya Rajin, Sila Setuju

hari ni aku dah berjaya hantar borang claim untuk makan-makan-dan-jalan-jalan-di-singapura-itu. laju je kalau bab-bab duit eh. haha. kalau tak laju, bukan normal la tu kot. huhu.

tapi malangnya apabila ditanya jangka masa yang harus aku tunggu untuk memastikan wang tersebut berpindah ke akaun aku akan mengambil masa lagi sebulan. haiyah. lama juga mau tunggu oo.

oleh itu aku kena la banyak-banyak bersabar, lebihkan tutup mata pada sale - sale yang makin banyak dan biasakan diri dengan barang harga murah eventhough aku memang jenis yang cari barang-tak-berapa-mahal pun. tapi sekarang lagi mau kena deduce itu harga barang.

aku juga berjaya coatkan paste-keras-sebab-aku-tinggal-semalaman-macam-tu-je-sebab-tak-tahu-nak-guna-alat. hahah. tu lah, Si Cekgu suruh belajar, bukan main fesbuk. aku tadi dah campurkan ethanol nak bagi paste tu cair balik. malangnya, terlebih pulak. sangat tidak likat sudah jadinya.

jadi aku dengan penuh bijak dan akal yang panjang serta cadangan dari Cik Kaunselor, maka aku pun membaikpulihkan lah keadaan paste kelabu aku itu. dah jadik macam rupa paste, baru lah aku berani coatkan pada gelas.

tapi cubaan dilakukan terlebih dahulu ke atas 2 gelas kotor. hahah. Si Rajin yang punya. tapi tak apa kot, pasal nanti aku basuh la balik, cuma nak jadi bahan eksperimen pertama je. hehe, jangan marah tau.

aku boleh tinggalkan lontong atas meja macam tu aje sebab kejarkan eksperimen yang satu ni. rajin tak aku? hahah. perah santan la pulak. aku pun sedang konpius dengan diri sendiri kenapa kah aku sangat sukakan lab pada minggu ini. hahah.

setelah berfikir panjang, aku pun dapatlah jawapannya.

jawapannya ialah, sebab aku nak balik hujung minggu ni. yeehaa.

dan yang kedua sebab Si Cekgu nak tengok result aku next week. hahaha. tapi aku harap meeting itu dikenselkan atas sebab-sebab yang berpatutan. hehe.

yang ketiga sebab kesedaran sendiri la kot. cewah. masuk bakul angkat sendiri la pulak. sebab utamanya aku sedar tiba-tiba karena bila aku tengok report aku yang lepas, aku patut siapkan eksperimen ni dalam bulan April, kemudian tangguh ke bulan Jun or Julai, tapi sebab aku ada konferens pada bulan tersebut maka ditangguhkan lagi sehingga bulan September. hahah.

jahatnya diri sendiri. tidak amanah. cecet. [sambil tunduk dan gelengkan kepala sendiri]

kukuh tak sebab aku?

ok ok. so, kamu orang kena la setuju bahawasanya aku telah mengupdatekan sedikit tahap kerajinan aku itu pada minggu ni. minggu depan aku tak jamin. hahaha.

cuma apa yang aku tak boleh ubah, waktu pergi ke lab.

syhh... diam-diam sudah.

Monday, July 27, 2009

Kesayangan Saya

Selamat hari lahir pada Si Enam. hari ni. semoga dia boleh jawab dengan baik dalam UPSR. hahah. skema gila.

Selamat hari lahir juga pada Si Satu. awal bulan hari tu. rasa macam dah mention. tapi takpe lah. aku nak combine tiga-tiga adik beradik perempuan aku.

last but not least.

Selamat hari lahir buat diri sendiri. khamis minggu lepas. semoga aku akan sentiasa dapat apa yang aku nak dan usahakan. cewah. hahaha. gila tamak ni punya orang.

aku mungkin akan balik ke pangkal jalan minggu ni. seronok betul kalau fikir pasal balik. tapi kalau fikir pasal tiket nak pergi balik, aku macam malas je nak balik.

Tuesday, July 21, 2009

Things To Do

banyak benda nak kena buat ni. aku saja nak senaraikan dalam ni sebab tengah bosan nak menaip tapi malas menaip kerja. hehe.

ok, my things to do list.

1-malam ni kena konpem kan dengan Kawan Lesen either aku boleh pergi Sabtu ni or not. mungkin aku nak tangguhkan lagi ke. maklum la, minggu ni minggu hari lahir aku. yeeha.

2-aku nak kena setelkan pasal borang claim masa pergi Singapore hari tu. aku kena cari balik semua resit yang aku ada and then kena kumpul dan claim. dapat duit. yes yes.

3-aku kena siapkan paper dalam Bahasa Melayu. aku dah buat separuh, tapi terhenti kejap semalam. esok kot sambung balik.

4-aku jugak kena siapkan laporan geran penyelidikan aku ni. by the end 0f this month Si Cekgu nak mintak. ni pun aku teringat balik sebab aku check email tadi. haha.

5-kena hadiri meeting untuk students this coming Thursday. yang hari ni punya la, tapi postpone hari Khamis. so, aku kena bangun awal lagi. macam tadi la, sejam sebelum kejadian, aku dah kena prepare. tsk tsk.

6-aku nak balik kampung. nak balik sangat-sangat. pun kena postpone jugak. bulan puasa la balik, sekali dengan Si Satu dan Si Dua. sepakat membawa berkat. eceh.

7-aku kena follow-up dengan orang yang uruskan reference letter aku. nak tangguh PT kena ada surat jangka-tamat-belajar la pulak. tadi dah apply. ambil masa 3 hari bekerja. fuh.

8-tunggu surat dari NSF. lambat la pulak. ke aku salah hantar hari tu. takut la jugak. dah separuh jalan dah nak dapat ni. huhu.

9-nanti aku fikirkan kemudian.

ok, dah. tu je setakat ni.

perkara lain aku kena buat adalah merajinkan diri buat research, buat literature, kemas bilik, kemas umah, masak, and bangun awal. haha.

okeh, good luck untuk diri sendiri. ceh.

Monday, July 20, 2009

Kenapa Saya Ke Lab Hari Ini?

aku sedang bertarung dengan flu yang menyerang entah bila masa dan ketika, aku pun tidak tahu. nasib baik tak demam dan panas-panas badan. kalau demam, meaning aku akan rotate perkara sama seperti tragedi di bulan-bulan lepas.

ish, tak nak la.

aku dah lama tak update blog. tak tau la kenapa. alasan apa yang nak aku kasi. senang cakap aku malas je la. pastu pulak macam tak ada masa. pastu lagi macam diharamkan oleh Si Cekgu. pastu lagi aku selalu lupa nak menulis apa.

ada banyak aktiviti yang sihat dan tidak sihat telah berjaya aku lakukan sepanjang ketiadaan update itu sebenarnya. tapi aku macam malas nak tulis-tulis, ngomel-ngomel, pastu internet connection putus tiba-tiba.

bengang betul kalau jadi macam tu.

ok, berbalik pada tajuk di atas.

kenapa aku datang ke lab hari ni ha?

hmm.. mari kita fikirkan sebabnya.

1- aku ingat nak kasi barang-barang kat kawan lab.

2- Si Ibu Mengandung suruh bawak hardcopy paper beliau.

3- ada preparation meeting for another meeting tomorrow.

4- bosan duduk rumah sorang-sorang. lapar.

5- tak tau dah.

ok, itu je lah yang mampu aku fikirkan sekarang. ahaha. macam tak berapa kukuh kan. tak apa lah. lain kali aku sediakan alasan yang lebih munasabah.

Thursday, July 9, 2009

A Real Life Story

Dear friends,

I found this real life story very interesting to read. It also broadens your perception of things.


An atheist professor of philosophy speaks to his class on the problem science has with God, the Almighty. He asks one of his new students to stand and.....

Professor: So you believe in God?

Student: Absolutely, sir.

Professor: Is God good?

Student: Sure.

Professor: Is God all-powerful?

Student: Yes.

Professor: My brother died of cancer even though he prayed to God to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But God didn't. How is this God good then? Hm?

Student: (Silent.)

Professor: You can't answer, can you? Let's start again, young fellow. Is God good?

Student: Yes.

Professor: Is Satan good?

Student: No

Professor: Where does Satan come from?

Student: From...God..

Professor: That's right. Tell me son, is there evil in this world?

Student: Yes.

Professor: Evil is everywhere, isn't it? And God did make everything. Correct?

Student: Yes.

Professor: So who created evil?

Student: (Silent.)

Professor: Is there sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don't they?

Student: Yes, sir.

Professor: So, who created them?

Student: (Silent.)

Professor: Science says you have 5 senses you use to identify and serve the world around you. Tell me, son...Have you ever seen God?

Student: No, sir.

Professor: Tell us if you have ever heard your God?

Student: No, sir.

Professor: Have you ever felt your God, tasted your God, smelled your God? Have you ever had any sensory perception of God for that matter?

Student: No, sir. I'm afraid I haven't.

Professor: Yet you still believe in Him?

Student: Yes.

Professor: According to empirical, testable, demonstrable protocol, science says your GOD doesn't exist. What do you say to that, son?

Student: Nothing. I only have my faith.

Professor: Yes, faith. And that is the problem science has.

Student: Professor, is there such a thing as heat?

Professor: Yes.

Student: And is there such a thing as cold?

Professor: Yes.

Student: No sir. There isn't.

(The lecture theatre becomes very quiet with this turn of events)

Student: Sir, you can have lots of heat, even more heat, superheat, mega heat, white heat, a little heat or no heat. But we don't have any thing called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can't go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it.

(There is pin-drop silence in the lecture theatre)

Student: What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?

Professor: Yes. What is night if there isn't darkness?

Student: You're wrong again, sir. Darkness is the absence of something. You can have low light, normal light, bright light, flashing light.... But, if you have no light constantly, you have nothing and it is called darkness, isn't it? In reality, darkness isn't. If it were you would be able to make darkness darker, wouldn't you?

Professor: So what is the point you are making, young man?

Student: Sir, my point is your philosophical premise is flawed.

Professor: Flawed? Can you explain how?

Student: Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a good God and a bad. God. You are viewing the concept of God as something finite, something we can measure. Sir, science can't even explain a thought. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less fully understood either one. To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as a substantive thing. Death is not the opposite of life: just the absence of it. Now tell me, Professor. Do you teach your students that they evolved from a monkey?

Professor: If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student: Have you ever observed evolution with your own eyes, sir?

Professor: (The Professor shakes his head with a smile, beginning to realize where the argument is going.)

Student: Since no one has ever observed the process of evolution at work and cannot even prove that this process is an on-going endeavour, are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher?

(The class is in uproar)

Student: Is there anyone in the class who has ever seen the Professor's brain?

(The class breaks out into laughter)

Student: Is there anyone here who has ever heard the Professor's brain, felt it, touched or smelled it?.....No one appears to have done so. So, according to the established rules of empirical, stable, demonstrable protocol, science says that you have no brain, sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures, sir?

(The room is silent. The professor stares at the student)

Professor: I guess you'll have to take them on faith, son.

Student: That is it, sir.. The link between man & God is FAITH. That is all that keeps things moving & alive.

That young man was ALBERT EINSTEIN.......