Pengikut

Cari Makan Sikit

Monday, June 15, 2009

Oh, Thank You God

hari ni aku ambil cuti sendiri. masih mamai dan pening-pening mini lalat. lagipun Si Cekgu tidak hadir jugak. adil la kan?

aku habiskan masa aku dengan Si Lappy. dah bosan dengan beliau, aku alihkan pulak pada Si Besi. macam tu la aku gilir-gilir untuk seharian yang bagus ni. best dan syok sendiri mula melanda. aku pasang niat nak buat kerja di rumah sahaja. tak ada salahnya kan.

tapi masalahnya macam biasa lah, kalau dah bukak internet takkan habis punya. aku asyik menghadap benda sama aje. thumbdrive dah taruk, tapi folder tak bukak-bukak sampai sekarang ni. teruk betul aku. Sila Jangan Contohi Perilaku Saya.

lepas bangun untuk entah kali ke berapa, aku menghadap Si Lappy lagi. cek email. dapat email baru bertajuk begini.

JEMPUTAN KE MAJLIS PENGANUGERAHAN HADIAH BIASISWA NATIONAL SCIENCE FELLOWSHIP (NSF) BIL. 1 TAHUN 2009 KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI.

oh oh...

kejap kejap.

nak ambil feel.

aku mula sebak.

sebab sangat-sangat-sangat-sangat-the-very-happy.

tinggal lagi aku tak menjerit dan melompat-lompat je sebab memang aku bukan jenis macam tu. cewah, sempat lagi nak bongkak.

tapi, aku memang sangat-sangat bersyukur gila. rasa satu burden dah terlepas dari dalam dada.

aku terus call Si Ayah. nak berkongsi berita gembira ni.

'hello'

'ha, hello. kenapa?'

'ni suara lain macam ni kenapa?'

'biasiswa yang interview hari tu... dapat'

'ha, ok la tu. abis tu, ngape nangis?'

'sebab happy sangat-sangat. tak sangka dapat'

'tak payah la nangis. pergi buat sujud syukur. lepas tu buat solat sunat syukur'

'ok-ok. lepas ni buat'

'solat sunat lepas maghrib. jangan lepas waktu asar'

'ok. tapi ni demam lagi ni'

'demam lagi? ish. pergi la check. kerap sangat demam'

'tak. rasanya sebab tensi lagi ni. kawan-kawan lab semua nak berhenti. tinggal sorang-sorang je perempuan'

'Si Cekgu tak buat apa-apa ke? dia tak sedar ke? mungkin orang atasan akan tegur dia kot nanti'

'tak tahu lah. tapi tak ada kawan la nanti. takut tak kuat'

'takpe lah. mungkin Si Cekgu pun dah sedar kot sekarang. nanti dah tinggal sorang-sorang dia fokus dekat sorang student je, senang sikit. ada banyak kelebihan'

'hmm.. harap-harap macam tu lah'

'takpelah. bertahan aje. sekejap je lagi.'

'yelah. cuba ni.'

dengar je Si Ayah punya nasihat, hati aku terus menjadi tenang dengan setenang-tenangnya. Ya Tuhan, aku sangat sayang akan lelaki itu.

aku capai sejadah. dan sujud syukur. syukran ya tuhan.

Terima kasih Si Ayah. Terima kasih Yang Satu.

aku akan cuba buat yang terbaik. belajar untuk bertahan. menjadi tabah dan kuat. amin.

No comments: