Pengikut

Cari Makan Sikit

Friday, May 29, 2009

Jangan Melawan Arus

aku dah tak menulis malam-malam sekarang.

sebab malam-malamku diisi dengan perkara yang lagi tidak berfaedah tapi mengambil masa. makanya aku tidak sempat untuk meluangkan waktu ku di sini.

biasanya aku akan keluar menghirup udara segar malam sehingga pagi. seterusnya menyebabkan aku lambat sedar diri keesokan harinya.

kadang-kadang masa ku hanya dihabiskan dengan melayari website entah-apa-apa-aku-pun-tak-tahu dan memakan waktu sehingga masa tidurku sampai.

kadang-kadang juga aku akan menonton segala cerita yang dimuatturun dan menyemakkan Si Lappy. aku sengaja habiskan tengok untuk aku delete kemudian hari di samping dapat melapangkan kembali memori Si Lappy dan mengurangkan tahap kesengalan beliau.

begitulah malam-malam ku dihabiskan.

selalunya dengan pilihan yang pertama. tu pun semasa hangat bercinta. cewah. sekarang dah macam suam-suam kuku je.

aku pun macam malas, dan dia pun macam sibuk.

hari pun dah lewat malam.

selamat tidur semua. jangan melawan arus. malam diciptakan untuk waktu rehatkan badan. eceh.

Thursday, May 28, 2009

Pekerja Dedikasi Itu Milik Aku

hari ini aku tidak mampu produce apa-apa hasil kerja yang menarik pun.

tiba-tiba teringat aku kena discuss this Monday about my whole project. esok baru aku kelam kabut nak cuba buat paste yang memang dah lama dah dipesan oleh Si Cekgu. cuma nya aku tidak punya kesempatan.

jadi untuk dihalang daripada mendapat gelaran kurang best lagi, aku akan berusaha esok dengan gigih dan jayanya. huhuh. doakan aku.

Wednesday, May 27, 2009

Terganggu, Tergugat, Terancam dan Terkesan

oleh sebab aku terasa bosan tiba-tiba melanda hari ini, maka aku nak post sekali lagi. yang entri bawah ni sebenarnya aku dah taip semalam. tapi Si Kaunselor beria-ia ajak balik sebab pada awalnya aku beria-ia ajak beliau ke pasar malam.

sudah sangap untuk berbelanja pada Baju-Lima-Ringgan mungkin dan aku berjaya membeli 2 helai seperti perkara lazimnya yang aku lakukan setiap kali melangkah kaki ke pasar malam itu.

aku juga berjaya menghabiskan duit membeli selendang baru. juga 2 helai. konon-konon dengan harapan berjimat sebab beli sekaligus 2.

2 je yang aku beli selain cucuk-cucuk sotong idaman.

pulang ke rumah dan sambung menyeksa mata di depan Si Lappy. melayan website-wajib-bukak dan kemudian aku sambung menonton siri baru.

masa tu aku dah terlupa pasal Mr.Magoo dan perkara-perkara berbangkit kami.

larut malam, panggilan masuk.

berbicara panjang mengenai masalah yang aku ungkitkan hari itu. ya, aku suka mengungkit. tsk tsk.

rupa-rupanya Si Cantik pernah cuba untuk mengusya tentang aku melalui dia.

Si Cantik cemburu. ya, ini diakui sendiri olehnya pada Mr.Magoo.

Si Cantik cemburu pada aku.

huh?

apa sudah aku buat? bukan kah anda yang beria-ia untuk meninggalkannya? aku cuma cuba untuk membina kembali semangatnya yang hilang tatkala anda merabakkan hatinya yang sudah cedera itu.

tapi kenapa aku juga turut sama terasa tergugat dengan kehadiran entah keberapa kali anda di dalam hidupnya itu. kenapa aku juga tiba-tiba terasa goyah dengan gangguan kali ini?

cemburukah aku? ya, mungkin.

ah, aku sudah tidak tahu nak berbicara bagaimana lagi dengannya mengenai anda. aku sudah cuba sehabis mungkin untuk mengelak. dia juga begitu.

tapi hari itu perkara ini betul-betul timbul tanpa sedar.

dan akhirnya memberi impak pada aku dan dia. menyebabkan kami terpaksa berbuat sesuatu kerana aku berasa amat terganggu dengan perkara itu.

kasihan dia. terpaksa memujuk aku pulak. terpaksa sekali lagi menghadapi situasi itu entah untuk ke berapa kali.

tapi kali ini marahku agak lama. aku pun tak tahu mengapa. mungkin berasa terancam itu sangat terkesan pada jiwa aku.

aku memang tidak pernah, sesekali tidak akan pernah bersedia untuk berkongsi, cubaan untuk berkongsi, bergurau senda untuk berkongsi atau sebagainya yang berkaitan. aku tidak boleh.

aku dah terangkan semua ini kepada dia. dan aku harap dia faham.

oh, tidak.

kenapa perlu berbahas perkara peribadi di sini. ish.

maaf.

aku sudah cuba untuk sembunyikan perkara ini daripada umum. tapi oleh sebab aku tidak mampu, maka aku terpaksa luahkan juga di ruangan Si Hijau ini.

apa yang aku harapkan sekarang adalah hubungan yang baru nak dibangunkan ini akan dimajukan dengan pelbagai fasiliti dan kemudahan untuk kestabilan masa akan datang.

sebab nampaknya serius itu hadir dalam hubungan kali ini. dan aku pun harap kekal itu wujud dalam kamus hidup aku untuk cubaan berani mati ini.

ah, mengarut sudah.

Tuesday, May 26, 2009

Azab Yang Panjang

dalam masa sebulan, aku dah berjaya dijangkiti demam sebanyak 2 kali dengan kadar selama 4 hari. huhuh. sangat kurang antibodi rupanya aku ni.

baru je baik seminggu, dah kena hinggap lagi.

demam kedua lebih teruk. sebab aku muntah. jadi aku tak boleh makan. sebab aku tak suka bila aku muntah even selepas muntah aku akan rasa sangat lega sebab baru je lepas dari satu seksaan dan terus dapat tidur. aku tak boleh nak makan sedikit walaupun sekadar nak mengalas perut. sadis betul lah.

apa yang aku makan cuma coklat je. tu pun sebagai psikologi kat otak untuk cakap kat perut yang ia sudah diisi. makanya aku sudah boleh makan ubat. huhu.

bilik aku masa tu dah jadi macam tongkang pecah. kejap je bakul-baju-dah-pakai dah penuh. walaupun apa aku buat hanya lah berbaring dan basahkan kepala dengan tuala lembap. sudahnya bantal aku sekarang pun dah jadi keras akibat lembap beberapa hari.

lepas aku dah elok sikit masa 3rd day tu, baru lah aku kutip-kutip semua baju masuk dalam bakul-baju-dah-pakai. keluarkan baldi yang ada lagi suku air. ya, aku masukkan baldi berisi separuh air panas dan paip kemudian letak sebelah katil. senang aku nak basahkan muka dan kepala bila aku rasa macam dah sangat berasap.

sebab demam aku ni demam 2 kepala. saja-saja je aku taruk nama tu. sebab kondisi aku masa demam tu. kadang-kadang demam aku ni buatkan aku menggigil-gigil kesejukan. kadang-kadang buat aku macam cacing kepanasan. kesian dekat kepala otak aku nak bezakan mana satu. huhuh.

sampaikan aku terbawa-bawa imaginasi bahawa ada Si Sejuk dan Si Panas yang bergaduh-gaduh berebut untuk menguasai badan aku. hohoho. dahsyatnya penangan demam versi kedua ni. buat aku jadi tak betul, sampai satu tahap aku fikir nak minum clorox sebab dah tak tahan sangat dengan denyut-denyut kat kepala.

macam tu rupanya tekanan pada orang yang dah kurang waras seterusnya membawa ke syurga, eh neraka. huhuhu. aku cuma berani fikir je. tak boleh buat sebab tak larat nak bangun pun. aku cuma gagahkan diri nak ke toilet je, sebab takkan nak membuang pun dalam bilik kan. banyak kerja la pulak nanti.

aku cuma hampir-hampir ok bila rakan hosmet mencadangkan untuk menghantar aku ke hospital. ya, aku memang offerkan diri nak masuk wad pun. tapi pada mulanya aku tak berharap pun dekat rakan hosmet sebab nampak macam diorang pun tak rasa aku kes berat sangat kot.

entah lah.

lagipun aku memang duk tunggu Mr.Magoo untuk bawak aku pergi. masa tu rasa macam dah takde sapa lah. ada dia je. huhu. oh ye, ada sorang lagi. Si Ibu Mengandung. tapi dia offer ke pusat kesihatan swasta. taubat aku dah taknak pergi. sekali je charge hampir seratus. saya orang yang tidak mampu, ok.

tapi bila tiba-tiba rakan hosmet bercadang nak bawak ke hospital, serta merta ada sedikit psikologi di situ. aku terasa macam diambil berat. cewah. terus rasa demam nak kebah tu meningkat perlahan-lahan selari dengan ubat yang aku baru je ambik sebelum tu.

sampai di hospital je, suhu badan aku terus jadi 37degree. memang tahap normal dan aku kelihatan seperti orang baru lepas work out. baju basah dan peluh yang mengalir-alir keluar. aku pun terus terasa sihat. cuma yang perlu diberi perhatian lagi sakit kepala aje yang kadang-kadang buat aku pusing tiba-tiba.

jadi aku terus ajak rakan-rakan subahat untuk pulang sebelum mereka sempat mengusya mana-mana bayi cantik dalam hospital tu. tambah pulak dengan pegawai perubatan yang aku dah jumpa malam tu. asyik macam nak menyindir-nyindir aku je. aku terus tawar hati dengan hospital itu.

apa yang betul-betul nak masa tu adalah landing di dalam Bilik Gelap yang dah berstatus tongkang pecah. aku nak rehat dan aku yakin esok aku akan bertambah sihat. cukuplah dengan psikologi bahawasanya masih ada yang mengambil berat pasal aku, cukup untuk jadi ubat. cewah. terima kasih kawan.

malam tu aku masih berusaha dengan keras untuk tidur.

tapi esoknya aku dah makin ok, sudah boleh menonton tv dengan kepala separa pusing. tapi malam tu aku dah boleh keluar jumpa Mr.Magoo dah. hehe. anggap la macam vitamin untuk bertambah sihat. wink wink.

begitu lah ceritanya yang sangat panjang dan lebar.

so, here i am right now. dah makin sihat tapi masih berhati-hati dengan setiap langkah aku. aku tak mahu demam lagi. sangat seksa dan tidak selesa dengan fikiran yang bercelaru dan badan yang lemah.

aku cuma nak sampaikan kredit to my hosmets yang berusaha membawa aku ke hospital, thanks so much. kepada Mr.Magoo, terima kasih cinta. hahah. kepada Si Ibu Mengandung, tenkiu sebab taking care akan daku. huhu.

jasa kalian ku kenang.

dan off course tak lupa pada Si Ayah, Si Emak, Si Satu dan Si Dua yang juga mengambil berat. saya cinta kalian.

Monday, May 18, 2009

I Need Rest

aku sangat mengantuk sekarang.
letih masih belum hilang.
penat masih belum terbang.

aku rasa macam sangat rindukan katil dan bantal ku sekarang ni. mahu lelapkan mata dan rehat puas-puas.

Friday, May 15, 2009

Mari Mengorat Jejantan

one fine day, i got sms.

"beb, kau dah ada bf belom? kalau belom, aku ada cadangan supaya laki minat kat kau"

lepas baca tu, aku terus curiga.

mamat ni apahal? sakit ke? lupa makan ubat ke? fius terbakar ke? aku konfuse.

terus aku reply.

"aku dah ada skandal. hahaha. kenapa? apa cadangan kau tu?"

"kau kuruskan badan. serius ramai laki minat kau"

cis. ke situ pulak dia.

aku mula gelak. sambil balas dengan harapan yang berkembang. bajet ada orang suka aku la. hahah.

"kau kenapa? ada kawan kau tengah tengok gambar aku ke? then dia cakap dia suka aku. tapi akan lebih suka aku kalau aku kurus ke? macam tu? haha."

"bukan ada orang suka kat kau. tapi bagi pandangan aku la. body kau kira mantap jugak, tapi kau berisi sikit. kalau kau kurus.. pehhh..."

masa baca sms tu, aku dah tak boleh tahan. gelak sorang-sorang dekat tandas awam.

tapi, aku taknak mengaku kalah lagi. sebab masih pelik dan konfuse. kenapa dia mesti bangkitkan hal ni tiba-tiba.

"kau ni kenapa weh? kau tengah tengok gambar aku eh?"

"aku mana ada gambar kau. takkan la aku tak ingat macamana rupa kau"

hahah. aku gelak lagi. rasa macam nak gelak guling-guling.

tapi aku dekat tempat awam masa tu. silap haribulan orang ingat aku kurang siuman pulak.

sebab taknak panjangkan cerita.

"aku memang nak kurus. tapi tu lah. godaan kuat. hahaha"

tapi dia reply dengan jawapan yang sangat menarik pulak.

"yela kau godaan kuat. kalau kau kurus bukan setakat laki lain, aku sendiri yang mengorat kau. wakaka"

cis. ni sesi luahan perasaan dalam diam ke. heh.

aku tak mengalah. terus jawab.

"kau memang. aku dah agak dah. hahaha. ok. aku akan berusaha untuk kurus lepas ni. haha."

jadi, mari la menolong aku untuk kurus. sila lampirkan cadangan anda di muka surat sebelah. eh, di ruangan komen.

sebenarnya, kejadian sms ini berlaku semasa aku sedang berskandal dengan Mr.Magoo di jalanan. beliau pun turut sama bergelak ketawa selepas aku tunjukkan sms-kawan-prihatin aku ni.

kemudian, beliau keluarkan kenyataan bawahasanya aku sekarang sudah ok. dia sudah suka. sempurna pada mata dia. wink wink.

jadi aku punya azam tiba-tiba luntur sekejap. hehehe.

tapi jangan risau. aku akan tetap cuba kurangkan nafsu makan itu. sebab aku sendiri pun rasa dah macam makin mengembang je.

tambah pulak gigi bongsu dah tumbuh. makna nya aku takkan tinggi lagi. tapi kalau jadi lagi tebal mungkin lah. tsk tsk.

ok, jadi mari menguruskan badan biar sihat dan kuat.

Thursday, May 14, 2009

Life Is Pain

hari ini aku isytiharkan otak aku dah pulih 99%.

kesan daripada ubat antibiotik, panadol dan ubat batuk yang mahal itu. aku sudah hampir sihat sepenuhnya. terima kasih kepada doktor yang merawat aku.

ya, aku demam lagi.

untuk kesekian kalinya dalam bulan ni. kerap sakit eh aku?

tapi ada je satu kali tu, aku buat-buat sakit.

dua hari lepas tu, aku memang jatuh sakit. real punya. itu la padahnya berbohong pada Si Cekgu. hahah.

ampun, lepas ni aku buat lagi.

sekarang cuma tinggal kesan batuk je la 1% lagi. tak hilang-hilang jugak. aku tak berpantang sangat ais. memang la susah nak baik. walaupun ubat batuk dah nak habis aku telan, tak sampai seminggu habis sebotol.

aku kagum pada diri sendiri.

aku sangat suka ubat batuk, ok. senang buat aku tidur tanpa kena lapangkan fikiran dulu.

oh, aku sebenarnya tak ada benda lagi nak update.

memang la ada cerita hot, pahit masam manis yang nak aku update. tapi entri lain ya. sekarang aku cuma nak kurangkan ketegangan mengedit paper je ni. mengantuk pun ada.

tu yang aku menyinggah kejap tu. lagipun dah lama tak menjenguk Si Hijau ni. kesian dia. makin hijau aku tengok. tsk tsk. maaf ya sayang.

tadi makan nasi lemak. sikit je, tak banyak mana pun.

aku sekarang punya masalah nak makan dengan laju. pasal gigi bongsu baru tumbuh. sakit gila sampai demam 4 hari.

tu la punca aku demam kot. selain daripada penangan intebiu [cerita lain] hari itu. tak habis lagi kesan parut calar balar dalam hati, minda dan perasaan aku ini. cewah.

tapi serius. aku memang down lepas tu.

so, sekarang aku perlu sedikit masa untuk muhasabah diri jap. betulkan mana salah. baikkan mana yang bengkok. dan cuba cari matlamat. bunyi macam susah je kan. tapi itu lah.

life is such a pain.

damn.

Thursday, May 7, 2009

Saya Sudah Down

tak ada benda aku nak repekkan di sini. aku sekarang sedang busy mengupkan diri sendiri setelah banyak kejadian yang berjaya mendownkan aku.

sila rujuk blog ini di kemudian hari. mungkin ada yang akan aku paparkan di sini pada waktu itu.

sekian terima kasih.