Pengikut

Cari Makan Sikit

Thursday, December 31, 2009

Agenda Malam Tahun Baru Adalah..

hari ni sebagai hari terakhir dalam tahun 2009, aku memontengkan diri.

sebab apa?

sebab semalam dah ada progress meeting.

so, aku kira itu adalah penutup untuk tahun ni. boleh begitu?

malam ni ada agenda bersama Si Dua dan Si Dua Dua. menonton wayang dan tengok bunga api. as in celebration of new year ke, aku pun tak tahu. cuma ni plan memang sudah dari minggu lepas lagi. tunggu masa nak jalan je.

Mr. Magoo also been invited. tapi tak tahu la he can make it or not. sebab ni awal malam punya wayang, bukan awal pagi. heh.

hajat aku untuk menutup tahun ni dengan lesen di tangan adalah tidak berjaya.

terkilan?

entah. yang pasti aku konfuse.

sigh.

by the way, happy new year folks!

Tuesday, December 29, 2009

Kompleks #11 - Perihal Cekgu Saya

pagi tadi, bangun aku dikejutkan oleh Si Cekgu.

terima kasih cekgu!

maka, aku sudah pasti la serta merta bukak mata, mute kan panggilan yang masuk, kemudian silent kan kedua-kedua handset dan terus mandi. ignore semua sms yang dihantar. ignore semua missed calls yang aku dapat.

perkara biasa. heh.

tapi oleh sebab aku mendapat 2 sms tambahan, 1 daripada Cik Pembantu, 1 lagi daripada Si Rajin.

sms Si Rajin sangat tidak boleh blah, yang berbunyi.

'Si Cekgu cari kamu dan Cik Kaunselor. tahu sendiri dia minta macam-macam. brave your heart, control your emotion lads. Cik Kaunselor, dia minta logbook, quotation, report, paper. kerana dia kena present bulan 2. sambil ancam pula'

haha.

sampai dapat nasihat motivasi tuh.

thanks Si Rajin.

aku kemudian bertindak call back Si Cekgu. seperti yang dipinta oleh sekalian alam. dengan persediaan telinga dan inhale banyak-banyak.

'hello'

'ye, hello'

'ada apa hal ye cekgu?'

'kat mana ni?'

'on the way nak datang lab'

'ok, nanti datang jumpa saya'

'oh, ok'

ha? apa hal?

setakat nak suruh datang jumpa, takkan la tak boleh sms. kenapa perlu sampai buat missed calls berbelas kali?

kalau sekali dua, ok la. then aku tak angkat, means aku busy la or maybe aku memang sengaja taknak angkat.

tu la guna nya perkhidmatan sms, ok?

tsk tsk.

kan haritu aku dah pesan. tak ingat ke?

ni cekgu sapa ni?

p/s - ok, cerita ni ada sambungan. cuma aku malas nak menulis sekarang. nanti aku sambung.

Pada Suatu Hari #2 - Episod Cincin

'saya jumpa cincin dalam kereta dia. sob sob'

'omaigod. dia propose awak ke?'

'ha? wadahek. cincin minah mana entah tu. huhu'

aku.

sedu-sedan.

dia.

jadi bosan.

Cik Kaunselor.

konfuse.

Monday, December 28, 2009

Usaha Tangga Kejayaan


خمسة أشياء كلنا نريدها و نحاول الحصول عليها

lima perkara semua kita mahukannya dan kita usaha untuk mendapatkannya



1-وجه جميل

1:wajah yang cantik

2- فلوس بالملاين

2:duit yang banyak

3- صحة قوية

3:kesihatan yang baik

4- اولاد شاطرين وفالحين مثلنا

4:anak2 yg cerdik dan berjaya


5- نوم عميق من دون مهدئات و أدوية

5:tidur yang nenyak tanpa ganguan



قال رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم
:
kata nabi saw



من ترك صلاة الصبح فليس في وجهه نور و من ترك صلاة الظهر فليس في رزقه

siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat

بركة و من ترك صلاة العصر فليس في جسمه قوة و من ترك صلاة المغرب فليس في

dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak-anak yang bermanfaat

أولاده ثمرة و من ترك صلاة العشاء فليس في نومه راحة

dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak



بلغ عن الرسول (صلى الله عليه وآله وسلم ) ولو آية

sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat

Saturday, December 26, 2009

Ralat #13 - Homesick

baru balik dari kenduri kahwin kawan - ahli kelab.

esok lagi seorang ahli kelab.

sangat menarik sebab kenal melalui kelab.

dan berakhir dengan ikatan perkahwinan.

nak jugak macam tu.

tapi ..

aku..

Mr.Magoo..

Si Emak..

Si Ayah..

dot dot dot..

kisah sedih kat belakang.

tsk tsk.



status sekarang.

kangen pada Orang Kampung.

Si Satu dan Si Dua pulak balik kampung tanpa saya.

berani kan mereka.

bertindak sedemikian rupa.

nak balik jugak..!!

nak duduk rumah baru jugak..!!

sob sob.

homesick equal to me.

Friday, December 25, 2009

Kompleks #10 - Konfuse

aku gabra sebenarnya.

dan kalut.

dan konfuse.

dan trauma.

atau fobia.

perlu ke aku ambil test JPJ secepat mungkin?

because i don`t think i`m ready.

but, i need to.

sigh.

Thursday, December 24, 2009

Kompleks #9 - Cerita Dari Penang

semalam balik dari Penang.

sangat-sangat lega bila dah masuk bilik sendiri.

sangat azab bila mana aku terpaksa menghipokritkan diri ini sebab stay dengan Si Cekgu untuk 3 malam. 3 malam ok?

tidur satu katil pulak tu. isk.

banyak sangat perisitiwa yang terjadi.

benda kecil, dibesar-besarkan sampai aku dan Cik Kaunselor konfuse, apa pasal nak marah-marah? kenapa nak kecewa? kenapa sampai nak maki hamun segala bagai?

tahan kan aje la.

Cik Kaunselor yang banyak layan.

aku?

aku tak reti nak layan orang yang memang aku tak boleh nak click.

dia buat apa pun, aku still akan curiga dan akan tidak selesa dan sebagainya.

omaigod,

another year with her.

isk.

Saturday, December 19, 2009

In Love

love this song.

The Rumble Strips - Girls & Boys In Love

Masih Tidak Bersedia

semalam.

bosan. rumah. kerja. slideshows.

hari ni.

kenduri. makan. tidur. penat.

esok.

penang. conference. entah. blur.

Thursday, December 17, 2009

Pada Suatu Hari..

'comel la sandal dia'

'hmm.. ingat lagi tak apa saya cakap?'

'apedie?'

'hmm.. jangan puji orang lain depan orang yang sayang awak'

'hehehe'

aku.

tarik muncung sedepa.

dia.

buat muka innocent.

cet.

Akhirnya.. Kini Pasti..

aku dah berjaya siapkan paper aku.

weehuu.

sangat seronok.

sungguh tidak ku sangka aku boleh siapkan paper itu dalam masa sehari.

dengan penat lelah mencari-cari journal dan mengedit.

dengan peluh badan akibat pakai baju 2 lapis sebab demam.

dengan tidak hadir ke lab dan mengundang kemarahan Si Cekgu.

dengan air mata tensi yang hadir tadi pagi.

ah, aku happy.

semoga malam ni aku tidur dengan selamat.

dan bangun pagi esok pun dengan selamat.

sebab pagi esok Si Cekgu nak jumpa.

see, beliau sangat-sangat-sangat kangen sama gwa.

cet.

Tuesday, December 15, 2009

Ralat #12 - Condolences

ok. dah lama tak update. tadi petang baru dapat balik My Lappy ni. sangat happy.

*senyum sampai ke telinga*

tapi aku ada banyak bad news.

1- aku gagal lagi. ok, fine. taknak cerita pasal tu. buat aku stress.

2- aku demam balik. dah nak masuk 2 hari. haihz. [ikut gaya Encik Hero]

3- rumah aku kena pecah masuk. Si Jatt Jatt dan Si Hosmet Baru punye Lappy kena curik!

4- paper aku tak siap lagi. minggu depan dah kena pergi conference.

5- masalah dengan biasiswa aku. bila nak masuk ni? isk.

6- last but not least, masalah dengan Mr.Magoo. hahah.

esok aku update lain.

Monday, December 7, 2009

Kompleks #8 - Testing Testing

esok ada test.

JPJ test.

tsk tsk.

wish me luck.

banyak benda nak update.

tapi there`s a lot more butterflies flying in my stomach than the update.


mode; sangat seram.

Saturday, December 5, 2009

Ralat #10 - Entri Emosional Saya

semalam.

sepatutnya aku keluar. sepatutnya la. tapi oleh sebab macam-macam halangan dan dugaan, aku terpaksa menghabiskan masa kat rumah saja.

gila semalam aku sangat emo ok.

sebab aku sangat nak pergi. dan aku sangat sudah bersedia nak pergi mana, pukul berapa, pakai baju apa. semua aku dah rancang. tinggal lagi cuma kawan-kawan yang akan bertindak sebagai peneman.

tapi, kita hanya merancang. Yang Satu menentukan.

so, nak dijadikan cerita kedua-dua kawan aku tak dapat nak datang. ada alasan sendiri la, yang aku pun tak boleh nak argue.

takkan aku nak paksa kot kan? walaupun memang dalam hati nak je paksa. heh.

tu semalam punya alasan.

tapi aku pujuk jugak sebab aku memang rasa nak pergi. sorang bagi alasan pasal boyfie, sorang bagi alasan pasal work.

aku je yang free kot. kenapa kah itu?

so aku cuba jugak and dorang pun cakap akan cuba untuk cari masa dan jalan untuk membolehkan proses outing tu.

yang boyfie - nak cuba lari daripada boyfie and family lepas tu datang.

yang kerja - sejam sebelum pergi, akan bagi confirmation. siap nak guna transport sendiri.

so, aku tunggu punya tunggu.

dapat sms.

'sorry. tak dapat datang. baru balik kerja. penat. rasa macam tak larat'

shoot.

sorang lagi pulak aku yang kena sms. takda jawapan. aku call pulak. takda orang angkat.

aku pun dengan penuh rasa bosan dalam hati, tertidur.

jam 2200 bangun dan dapat sms,

'sorry, tak bawak phone. lepas balik kerja terus siap-siap jumpa boyfie and family'

maka aku semalam habiskan masa sambil meminjam lappy Si Ketua Rumah dan menonton cerita ditemani dengan Cik Usahawan yang terperangkap kat rumah sebab kerja banyak. kalau beliau takda, memang aku sorang-sorang je semalam.

aku try jugak sms Mr. Magoo.

terang-terang beliau cakap,

'taknak datang. penat. letih. nanti kena marah. merajuk'

isk. patut tak aku marah pada mereka-mereka ini?



mode ; sangat emosional.

Thursday, December 3, 2009

Ralat #9 - Cedera Parah

selipar a.k.a sandal baru beli.

putus.

separuh.

takut putus lagi teruk di tengah jalan.

sewaktu berjalan-jalan ke rumah kesayangan.

terpaksa tunggu Cik Kaunselor untuk pulang.

Cik Kaunselor pulak terlebih rajin hari ni.

terpaksa tunggu lagi lama.

pukul 1730 pun beliau tak perasan.

terpaksa aku ikut, sebab nak menumpang.

perut pun dah lapar.

terpaksa tahan la sekejap.

isk.

Wednesday, December 2, 2009

Kisah Kasih Saya

aku malas nak menaip.

malas nak update.

malas nak story.

malas nak meralat.

sebab?

sebab Cik Lappy takde dalam genggaman.

jadi aku bosan dan keseorangan.

aku terpaksa menumpang kasih mana-mana lappy kepunyaan ahli tropika yang free.

tapi macam biasa lah kalau dah hidup dengan internet 24/7, mana aku ada peluang nak mencuri kasih sayang tersebut.

Cik Lappy sekarang selamat berada di Puncak Alam bersama-sama Si Satu.

tsk tsk. aku rindu kamu Cik Lappy.

Tuesday, December 1, 2009

Saya Dah Pulang

kami dah pulang.

mak buat cucur.

ulas saja.

tambah air.

entah apa-apa lagi, dah tak ingat.

pagi tadi selamat sampai ke pangkal jalan.

bertemankan Si Dua.

terus ke lab selepas jumpa Mr.Magoo.

Si Cekgu rendu pada saya.

omaigod!

should just run and save myself now.

Thursday, November 26, 2009

Ralat #8 - Sacrifices

malam ni aku akan pulang ke kampung halaman.

cet, gila skema ayat.

aku macam malas nak menulis.

semalam aku breakdown.

so, banyak gram jugak air keluar dari mata.

hari ni pulak tinggal sorang-sorang.

always being the last.

sigh.

aku benci Mr.Magoo sebab buat aku macam ni.

tapi aku rasa pathetic sebab aku still .....

sila sambung ayat tu sendiri.

mungkin sebab Raya Korban kot.

so i must 'korban' something.

dan aku harap ia nya berpanjangan.

harap-harap aku kuat.

untuk jadi sombong.

just like him.

ignorance.

just like him.

selfish.

just like him.

stubborn.

just like him.

insensitive.

just like him.

ok, i`ve had enough.

i`m done talking about him.

so off me go now.

Happy Hari Raya folks.

i get to live in new house this holidays.

yeay!

Wednesday, November 25, 2009

Kompleks #7 - Cekgu Saya Jeles

semalam.

pergi characterized samples. tempat - SEM. ditemani oleh Cik Kaunselor yang juga bertindak sebagai Pemandu Hari Ini.

tiba-tiba Cik Kaunselor dapat call.

siapa lagi kalau bukan Si Cekgu.

bila dia masuk balik, dia senyum-senyum buat muka serba salah dan kelakar.

'kenapa?'

'tak lah cekgu ni. ada pulak dia marah-marah'

'pasal apa?'

'dia cakap awak tak independent. semua nak kena mintak tolong saya. hahaha.'

'haaa?'

'yang tak tahan dia cakap macam ni awal-awal tu. "awak pergi mana? kan dah janji nak teman saya pergi bendahari?" saya jawab lah saya pergi SEM dengan Cik Ralat. awak tahu dia jawab apa? dia kata "ni siapa yang bayar gaji awak ni? saya ke Cik Ralat?"'

'ahaha. dia tanya macam tu? macam saya ni MAMPU je kan nak bayar gaji awak'

'haha. tu lah pasalnya. lepas tu dia duk bebel-bebel cakap awak tak independent. dia cakap awak kan dapat NSF, pergi la beli motor ke ape ke. kenapa nak selalu harapkan saya and bla bla bla'

'hahaha. dia jeles ke? masalahnya, dia tak rasa dia pun sama gak ke? kalau dia independent, tak perlu la dia mintak awak teman'

'ha, tu lah pasalnya. hahaha.'

kompleks rite? my cekgu ni. berebut Cik Kaunselor dengan saya. dan ada nada jealousy di situ.

*gelak guling-guling*

Tuesday, November 24, 2009

Kisah #7 - Ahli Baru

kat lab ada 2 orang baru. siapa tah nama nya aku nak panggil, sebab aku tak TERintroduce kat mereka-mereka ni, jadi aku pun belum bertegur sapa lagi.

sombong kan aku? ahaha.

semalam kan aku tak datang. lupa?

jadi hari ni aku buat pandang-pandang dan jeling-jeling je lah. entah kekal lama ke tak tuh. tahu mereka nak sambung belajar, jadi for sure la lama. tapi agak-agak boleh tahan ke eh dengan Si Cekgu?

2-2 pun lelaki. so, maybe boleh kot kalau ikutkan prinsip positif-negatif berbanding negatif-negatif macam aku ni kan?

dan lagi satu, kalau diorang kekal, maknanya diorang la teman aku sampai aku habis belajar selain Si Foreigner. sebab Si Rajen dah nak habis hujung bulan. Si Ibu Mengandung pulak extend sampai pertengahan bulan depan kot.

cuma aku je ada masa lagi setahun nak tensikan diri.

oh ya, aku dah bagitahu ke belum eh. Si Ibu Mengandung dah jadi Si Mama. waktu tu aku tengah menghabiskan masa kat Pantai Chenta Merdeka 2 minggu lepas. Si Baby sangat lah chubby.

ok, berbalik pada 2 lelaki misteri yang baru.

tadi pun aku tengok macam kesian je. sebab dah la kena share 1 komputer lepas tu nampak macam blur je.

memang la orang baru biasa macam tu.

macam aku dulu, siap sesat lagi, masuk tandas lelaki masa kali pertama datang kat sini. malu seumur hidup. tsk tsk.

diorang nasib baik la, sebab ada jugak kawan sama jantina nak heret ke sana sini. nak ajak makan pun boleh. tapi lelaki risau ke kalau pergi makan sorang-sorang?

hmm. aku rasa macam tak. sebab lelaki kan takde perasaan.

kalau perempuan lain lah. mesti rasa macam loser je kalau makan sorang-sorang. sebab takde teman nak mengumpat. hahah.

sebab tu aku malas nak pergi lab semalam. sebab dah tahu takde sape nak teman makan. boleh tak bagi alasan macam tu?

lagipun aku tahu akan takkan buat eksperimen, buat apa bersusah payah nak pergi lab sedangkan kat rumah pun aku boleh online. makan free pulak tu.

tapi satu je la ancaman. macam aku cerita dalam entri sebelum ni. kena serang dengan Si Cekgu. tu adalah bad side effect lah.

sekali lagi, pilih mana yang kau suka.

lagipun kalau takde kerja dekat lab, macam ni la aku. update blog banyak-banyak. macam hari ni. hahah. kan ke dah TERajin kat situ. tapi salah saluran lah pulak.

apapun aku ucap selamat datang lah kepada ahli baru.

semoga hidup kalian tidak miserable macam aku selama berada di sini.

*grin*

Kisah #6 - Hari Tidak Berfungsi

semalam.

aku kan tidak ke lab. selepas mendapat pelbagai nasihat dari kawan-kawan Mukabuku. aku pun duduk je la kat rumah, berlagak macam surirumah bahagia yang takda anak-anak dan suami pulak ke pejabat. ahahah.

aku just lepak-lepak je.

tapi no makan-makan. sebab malas nak masak. hihi.

aku habiskan menonton House MD season 6 sampai episod 7.

lepas tu boring datang lagi.

kali ni aku buat-buat rajin pulak. aku kemaskan barang-barang bawah katil. sapu rambut gugur atas lantai. bersihkan kipas bilik.

tu je pun. tak boleh nak panggil Ops Rajin sebab sekejap sangat. tak berapa nak keluar peluh pun. cuma nya aku memang dah lama berhajat nak kemas barang-barang abwah katil tu. asyik jadi taman permainan mini kat Si Sarah je. tambah pulak sekarang ada Cik Toby.

oh ya, Cik Toby adalah jejantan baru dan pertama dalam rumah kami.

lepas tu, aku start tengok Grey`s Anatomy dari season 1. ahaha. memang gila buhsan tahap gaban la ni.

sampai kepala aku jadi pening sebab asyik baring je. mengadap laptop.

sesekali berYM dengan Cik Kaunselor. mengumpat pasal Si Cekgu yang agak kelakar dan bertindak tak patut. macam-macam yang boleh kami gosipkan kalau berkaitan dengan Si Cekgu.

sebab apa?

sebab dia memang banyak side yang pelik-pelik dalam diri yang belum terungkai.

ewah, seronok je aku mengata kan.

so sorry Si Cekgu. jangan tak luluskan saya pulak. walaupun saya kurang rajin, saya ada output jugak apa.

ceh.

Kompleks #6 - Perihal Si Cekgu

semalam.

telefon aku vibrate. takda suara pasal aku silent sebab aku tahu yang akan call aku cuma dia - Si Cekgu. so kalau aku tak dengar and tak jawab phone tu, kira ada alasan yang betul lagi jujur bahawasanya 'saya tak dengar la cekgu, telefon silent'.

haha. brilliant aite?

tapi bila kali kedua call dia masuk lagi selang beberapa minit, memang mencari nahas kalau tak angkat. sebab apa? sebab kalau dia call banyak kali, aku cuma ada 2 peluang je. nak angkat terus dan bagi alasan dengan jawapan tertera di atas ataupun aku memang takkan jawab langsung dan dengar bebelan pada hari berikutnya.

pilih mana kau suka la.

so, semalam aku TERangkat semasa panggilan kedua masuk.

'hello! u kat mana ni?'

'err.. rumah?'

'u ni kan, suka la datang lambat tau. saya tak suka la. u asyik datang waktu tengahari je'

'saya hari ni pergi buat SEM la'

'yeke? saya call SEM eh tanya betul ke tak u pergi sana'

'ok, call la'

senyap sekejap.

'saya tak suka la kalau orang tak datang lab. muka yang saya asyik nampak dekat lab Si Rajen dengan Si Foreigner je'

'diorang kan tengah buat samples. samples saya semua tengah nak characterize. takda nak buat sample baru'

'ok, buat cepat-cepat. nanti dah siap, saya nak kena buat annual report. pasal geran dah nak habis'

'ok'

'lagi satu, kalau awak nak pergi mana-mana, awak bagitahu la saya. sms cakap awak takda kat lab dan nak pergi mana-mana. buat SEM ke pergi UPM ke buat apa-apa je la'

'so, saya nak kena beritahu cekgu setiap kali saya ke mana-mana sebab saya takda kat lab?'

'ye. ok la eh. buat cepat-cepat. bye'

'ok'

dari suara tegang ke suara kendur. sebab aku ada jawapan. ahaha.

yang pasti, kena pandai-pandai la layan mood dia yang selalu swing ke sana sini sesuka hati tanpa ada amaran.

tsk tsk.

setahun je lagi, sabar.

Monday, November 23, 2009

Mari Mengambil Lesen #7

semalam.

aku test. nervous jugak. sebab aku memang kaki gelabah setiap kali ada sesuatu benda penting.

tapi nasib baik dapat Cekgu Orang Kampong. jadi agak selesa. tambahan pulak aku memang dah cuba untuk mengawal perasaan supaya tak gatal-gatal, tak main-main dan anggap benda tu serius.

so aku just layan acuh tak acuh je Cekgu Orang Kampong. tapi sempat lagi dia duk mengorek cerita pasal family aku, pasal Mr.Magoo. oleh sebab aku tengah tense, dan tengah mengawal, maka aku secara otomatik TERcerita pada dia.

mati la kalau Cekgu Skandel tahu. ahaha.

tapi semalam dapat drive kereta alone.

naik bukit, parking and 3 penjuru. semua aku buat sorang-sorang. dah nama pun pre-test kot.

cuma dekat bukit tu, tayar aku lebih ke depan, tapi enjin tak mati tau.

*grin*

jadi semalam aku balik dengan senyuman. bukan dengan muka masam macam semalam. cuma berkerut sikit sebab tahan lapar.

dan oh ya, aku dah book test JPJ.

lagi 2 minggu. weehoo.

harap-harap lulus dan aku boleh tick azam aku untuk tahun ni dengan perkataan done!

Sunday, November 22, 2009

Mari Mengambil Lesen #6

semalam.

kelas lagi 2 jam. boleh kira last class before aku masuk ujian QTI - ujian oleh Cekgu Sekolah Memandu samada kita layak nak masuk ujian JPJ ke tidak. isk.

dapat Cekgu Cakap Banyak.

maka nya, sepanjang perjalanan tu, banyak gila benda yang dibualkan sehingga kan aku tak boleh nak fokus atas jalan raya. bukan tak boleh, tapi kurang boleh. jadi lagi banyak yang ditegurnya. habis setiap penjuru aku kena tembak.

tapi aku menjawab jugak.

sebab geram.

setengah jam terakhir, aku dah penat dan mula diam. sebab dah penat layan Cekgu Banyak Cakap ni berborak.

banyak gila benda dia tegur aku. itu salah, ini salah.

tak nampak tayar kereta depan semasa berhenti, aku kena tegur.

tak nampak garisan semasa berhenti, pun kena tegur.

tak tekan minyak, kena tegur.

tekan minyak, pun kena tegur.

aku pun tak faham.

pening la jugak, setiap kali datang aku nak kena accept pelajaran baru. yelah, lain cekgu, lain ragamnya, lain cara pengajarannya.

aku pun jadi pening dan tensi.

tapi semalam bukit aku dah agak selamat. takde lagi undur ke belakang. kira aku dah boleh control kalau guna handbreak tu, tapi tak berapa mahir lagi lah. perlukan banyak praktis. isk.

siapa mahu bantu?

Kisah #5

sangat penat.

semalam petang ke Megamall.

dating sama Cik Bestie.

malam lebih ke pagi.

bermalam di rumah kawan.

pagi pulang ke pangkal jalan.

pergi sambung belajar memandu.

balik. penat. tensi. lapar. mengantuk.

baru tadi malam.

keluar buang masa dengan kawan lama.

makan. gelak ketawa. hilang suara.

balik. penat. happy. lapar. mengantuk.

selamat malam/pagi.

Thursday, November 19, 2009

Tahniah Si Enam!

congrates to my dear sista, Si Enam yang sangat bermasalah dalam menghadapi Ujian Kanak-Kanak Kecil baru-baru ni sebab dapat jugak even not fullhouse, tapi i`m proud of you ok?

lepas tu dengan muka tak tahu malu pulak, dia duk sms mintak hadiah. forward kat semua orang pulak tu.

aku, Si Dua and aku sure Si Satu pun dapat jugak.

Si Dua balas - bagi 4 ringgan je. sebab dapat 4 je kot. ahahah.

aku - aku kata aku akan bagi hadiah kalau dia dapat masuk sekolah asrama penuh. alasan baik punya ni.

Si Satu - aku belum update lagi dengan beliau.

tapi lepas Maghrib tadi, Si Enam sms lagi.

dah la guna nombor Si Ayah. buat aku saspen je.

kali ni dia nak telefon berkamera.

ceh. banyak cantik.

katanya lagi kalau nak bagi duit pun takpe, nak bagi 2 2 telefon berkamera dan duit lagi lah takpe.

hamboi. demand pulak aih.

terus aku balas.

'ok, bagi 5 rinngit je.'

terus senyap. hahah.

apa pun tahniah la ye dik. aku tak sangka dia dapat lebih dari 3 kalau ikutkan sikap malas membaca tu.

tapi mungkin sebab memang baka geliga kot.

*gelak dengan muka perasan*

Wednesday, November 18, 2009

Ralat #16

dah pulang ke pangkal jalan. semalam.

tapi masih mahu panjangkan Cuti-Cuti Malaysia.

maka, aku habiskan masa di rumah kawan.

tapi, itu kesilapan.

banyak aku buat silap hari ni.

dan juga semalam.

ralat.

aku telah menyusahkan Cik Kaunselor.

dan dia pun sudah makin pandai merungut-rungut.

sorry ye.

saya tak sengaja.

*muka innocent*

Saturday, November 14, 2009

Dunia Skandel #7

petang ni ada hal dengan ahli kelab bertempat di Pantai Centa Merdeka - tempat dating Mr.Magoo dan Si Cantik pada zaman firaun. sebab tu aku agak beria nak pergi.

*gelak evil*

tapi semalam agak mengganggu perjalanan bilamana tercetus pergaduhan kecil di antara kami. nak tahu sebab apa?

sebab Mafia Wars.

bagi sesiapa yang tak tahu apa itu Mafia Wars -MW adalah aplikasi permainan online yang ada dalam Mukabuku, Tagged, dan sebagainya.

jadi oleh sebab Mr.Magoo sekarang tengah taksub dengan MW ni, apa yang kitorang bincangkan mesti menjurus ke arah MW dan berjaya buat aku bosan dan naik angin.

*gelak evil*

jadi, aku telah mengeluarkan kata-kata yang agak durhaka kepada Mr.Magoo menyebabkan dia pun refuse to go to Pantai Centa Merdeka.

isk.

tak boleh jadi.

maka, aku pun buat plan sendiri. dengan segala ilmu dan skills yang aku ada. aku cuba berdamai. beralah bukan mengalah. heheh.

dan, aku BERJAYA!

yeehaa..

*buat lompat bintang*

maka, sekarang hanya menunggu waktu sahaja untuk bertolak. tetapi aku masih perlu berjaga-jaga untuk tidak mendukacitakan Mr.Magoo sekali lagi memandangkan beliau bertindak sebagai pemandu aku ke sana dan ke mari.

*gelak evil*

mana tahu, takut dia berubah fikiran lagi, masak la aku.

aku tak berdusta. aku buat benda betul. dan aku berdamai dengan cara yang sah dan halal. bukan semata-mata untuk program Pantai Centa Merdeka. tapi demi memerdekakan centa kami juga.

ceh. geli lak baca.

Thursday, November 12, 2009

Tuesday, November 10, 2009

Kisah #4

tadi tak berapa pagi.

aku pergi bank. apply bank card baru. tapi punya la amik masa yang lama. sebab aku asal nya buat kat kampung, tapi tiba-tiba nak buat kat sini pulak.

so, aku kena ada surat pengesahan dari pihak bank kat kampung. macam tu la kot lebih kurang.

aku blur sikit dengan benda alah skema macam ni. tu pun tadi nasib baik dapat orang yang ok jugak nak uruskan hal aku. takde banyak songeh.

aku malas nak berurusan dengan orang yang sepatutnya tolong aku sebab tu memang dah kerja dia, tapi layan macam kerek.

biasa je jumpa orang macam ni. tak kira la bank ke pejabat pos ke apa ke kan. yang penting aku tak suka.

so, tadi dah settle semua hutang aku pada Si Ketua Rumah and Si Satu. eh, Si Satu belum. suruh dibayar pada Si Dua pulak. isk. macam-macam hal.

tapi aku rindu kad bank lama lah. rugi tak amik gambar dulu. hahah.

sebab nak pergi buat kad baru tu, aku telah terskip lab-part-time-job. tapi sebenarnya aku memang macam kurang berminat pun nak pergi. sebab pagi. hehe.

makanya esok aku kena buat lab ganti la pulak. isk. malas betul la. ingat dah settle.

apa yang aku risau sekarang cuma paper yang perlu aku siapkan dengan results yang lengkap untuk conference akan datang.

have to submit the paper by the end of this month.

shut up!

Monday, November 9, 2009

Ralat #15

tadi pagi.

sampai je ke lab. diajak makan bersama. Cik Kaunselor.

perut memang berlagu dari tadi. jadi, aku turutkan saja.

tapi pasang niat nak keluarkan duit dari atm. sebab dalam purse seingat aku ada dalam 20 ringgit je.

terus la cucuk kad bank.

tapi mesin atm tu macam slow gila nak process kad aku tu. aku terus tekan butang cancel - mengikut nasihat Cik Kaunselor.

tiba-tiba je lampu sekeliling mesin atm tu padam.

ish. lain macam je ni.

tengok betul-betul kat skrin.

'machine is out of service'

huik. kad aku ada kat dalam lagi. haiyah.

terus call centre.

ada 3 option dia bagi.

1- buat kad bank baru dan dihantar ke kampung halaman. ambil masa 7 - 14 hari.

2- buat kad baru di cawangan berdekatan. ambil masa 7 - 14 hari.

3- block serta merta kad yang stuck dan buat kad baru a.s.a.p di mana-mana cawangan dan boleh siap pada hari yang sama.

for sure la aku pilih yang ke-3.

tapi hari ni agak busy. eceh.

lagipun hari nak hujan. andaikata aku ke bank lepas makan, aku akan terus balik rumah kot. mustahil nak datang balik ke lab.

jadi esok aku akan pergi buat kad baru. tapi aku sayang dengan kad lama tu. sebab aku buat kad tu sebelum penjenamaan semula bank tu.

kira kad oldies la. sayang tu.

Cik Kaunselor pulak cakap 'orang lain nak kad baru. awak tu sayang kad lama. ish'

aku kan sentimental. hahaha.

Mari Mengambil Lesen #5

semalam.

aku ke sekolah memandu lagi.

kali ni aku dah agak yakin sikit. bukan agak je, malah maybe terlebih yakin kot. ni semua gara-gara kelas tambahan yang aku ikuti dengan Cekgu Garang. maka keyakinan ku di tahap superb.

dan kebetulan aku terus ke jalan raya, maka aku boleh praktikkan sehabis mungkin ilmu-ilmu yang dicurahkan oleh Cekgu Garang.

semuanya ok. jalan 1 dan jalan 2 aku gerak macam agak stabil dan hanya terdapat kesalahan minor menunjukkan aku belum mahir. tapi takpe, masa masih ada.

tiba-tiba je.

nak dijadikan cerita..

sebelum masuk ke sekolah, mesti lepasi 1 traffic light.

masa tu aku dengan gear 4 dan kelajuan yang agak munasabah. dah nampak traffic light, aku perlahankan kereta.

tapi belum sempat aku nak tukar gear ke gear yang lebih rendah, lampu dah hijau. dan aku sebenarnya tak sempat berhenti pun, terus jalan. jadi aku ingat macam tak payah la nak tukar gear. just tekan minyak and terus jalan je.

tapi kat situ la aku silap.

maybe sebab aku dah sangat overconfident sebelum tu, so kereta pun mati di tempat kejadian dengan kereta aku yang paling depan dalam barisan dan lebih 10 buah lagi kereta orang dekat belakang yang mungkin sangat terer bawak kereta dan mungkin jugak dah start mengomel-ngomel.

aku pulak tak tahu la kenapa aku jadi macam gabra sikit. sebab aku pernah je hari tu enjin mati, tapi try lagi sekali ok je.

tapi semalam hampir 3 kali kot kena start balik. cikgu yang aku dapat semalam macam ok je. senyap je sepanjang atas jalan raya.

dah kali ke-3 baru la kereta nak jalan kan. orang belakang berpusu-pusu potong aku. tak sempat nak tengok pulak driver tu samada muka berasap ke tak. hahah.

lepas tu, semua dah ok dan start belajar naik bukit pulak.

Cekgu Senyap tadi tiba-tiba bertukar jadi cakap banyak pulak. sebab banyak sangat kot error yang aku buat. hahah.

komen dia pada aku,

'kamu ni takut dan teragak-agak. bila kamu rileks, kamu boleh buat. tapi bila sampai masa kamu takut dan tak confident, kamu jadi tak lepas'

ye lah, mahu nya aku tak takut. enjin dah banyak kali mati masa kat atas bukit tu. keyakinan diri pun dah hilang. enjin mati dekat traffic light tadi pun masih menghantui diri ini. cewah.

tapi entah kenapa, aku macam boleh go on dengan Cekgu Senyap ni walaupun dia sendiri mengaku yang dia ni kuat menyindir. biasa lah, dah berusia sikit. tapi teguran dia tu aku boleh terima, tak macam Cekgu Siyes minggu lepas.

banyak kali jugak buat bukit. nisbah lulus dengan gagal adalah 2 : 5 kot macam tu. hahah. haru betul. dia kata lagi, parking aku dah ok. cuma kena risau pasal bukit je lah lebih.

aku rasa minggu lepas, takda la teruk macam ni prestasi aku atas bukit. semalam je macam menjadi-jadi la pulak. asyik tak dapat je. isk.

lepas dah habis belajar, nak dijadikan cerita aku kena tinggal la pulak. orang lain semua dah balik, tapi aku tertinggal sebab aku pergi book kelas untuk minggu seterusnya dan lepas tu aku pergi surau.

bila aku pergi balik je tempat menunggu tu, kosong. tsk tsk.

Cekgu Skandel tak datang pulak sebab dia demam. kesian. kalau tak, mesti aku dah sampai rumah awal-awal lagi. hehe.

nasib baik, ada Cekgu Baik tolong hantar aku.

terima kaseh cekgu!

Friday, November 6, 2009

Saya Saspen #4

tadi borak secara online dengan Si Dua.

tanya pasal cuti Raya Haji akan datang. confirmkan aktiviti-aktiviti yang Orang Kampung cadangkan.

tiba-tiba.

'Si Emak ada tanya apa-apa tak semalam?'

'contoh benda yang nak ditanya adalah?'

'ada orang nampak awak dating'

'haa? tak faham'

'haha. ada orang nampak awak dating and inform kat Si Emak'

'orang mana? isk. dating kat mana? lol'

'hahah. tak tahu. ada orang nampak kat tempat wayang'

'cis. sapekah orang itew'

'emm. tak tahu la. Si Emak tanya je'

'hmm'

'tapi tak tahu la kot Si Emak nak saiko je. hahah'

'apa je yang Si Emak tanya? cuba cerita dari awal'

'Si Emak tanya awak dengan siapa sekarang'

'lepas tu?'

'saya cakap tak tahu. ahaha. Si Emak tanya, kawan lagi ke dengan Mr.Magoo?'

'haha. lepas tu?'

'jawab tak tahu la'

'lagi? ish. nak tanya satu satu ke? cerita la sampai habis. haiyah'

'boss panggil pulak'

Si Dua's status is now "Idle". (11/6/2009 3:33 PM)

sampai sekarang ni aku tunggu. isk. saspen je kan.

seingat aku la, aku pernah la jumpa saudara aku time aku berskandelan di zaman dahulu kala. tu pun masa aku belum lagi jumpa Si Teman, Si Baru apatah lagi Mr.Magoo. lol.

tapi, kenapa baru sekarang cerita ni sampai ke telinga Si Emak?

seingat aku la, last aku pergi wayang, dengan ahli rumah masa bulan puasa.

kalau dengan skandel, lagi la lama. sebab Mr.Magoo dah jemu nak tengok wayang. tsk tsk.

dan untuk perancangan terbaru tu ada lah, tapi dengan Cekgu Skandel. hahaha.

status : saya konfuse. juga saspen.

Kisah #3

semalam balik dari lab yang sangat-sangat-sangat sejuk tu rupanya memberi impak pada suhu badan aku. bila aku keluar je dari lab, rasa cuaca berubah. suhu yang tinggi dan kontra dengan suhu di dalam lab.

naik je bas, aku dah rasa dah sistem pernafasan aku macam tak betul je. kuku yang biru dari tadi tak bertukar warna. tanda-tanda pertama mahu demam la nih.

sigh.

sampai kat rumah aku terbaring dan terlelap.

terjaga jam 1815 sebab Mr.Magoo called.

sudah borak je badan rasa seram sejuk. terus selimut semua badan.

jam 1952 aku terjaga balik.

masa tu badan memang dah over panas. kepala dah pusing. so, aku pergi bersiram dengan harapan basahkan kepala akan kurangkan pening.

jadi aku isytiharkan aku demam. tsk tsk. again.

makan roti kismis dan coklat, kemudian baring balik. nak tidur tak dapat.

called orang kampung. sembang pasal rumah baru. lega bila dapat dengar suara Si Emak dan Si Ayah.

memang lepas tu niat nak ketiduran je, tapi petang tadi dah ter'request' kat Mr.Magoo suruh datang. sebab lewat malam ada meeting kelab.

jadi aku sedaya upaya pujuk jugak Mr.Magoo supaya datang dan pergi. sebab dah hampir berapa bulan aku tak attend meeting tu. hahah.

sebelum tu pergi beli panadol actifast.

sebenarnya, aku tak suka sangat makan panadol ni sebab takut dengan kesan jangka masa panjang. tapi kalau desperate, terpaksa la jugak telan sebab kalau demam, Mr.Magoo taknak bawak aku pergi meeting. ish.

jadi lepas meeting malam semalam, balik ke hutan tropika jam 0400. aku sempat makan maggi goreng dekat mapley biasa sebab lapar sangat. heheh.

pagi ni bangun pun kepala masih pusing.

tapi aku tak boleh nak sambung tidur sebab ada aktiviti Mari Membasuh Baju. walaupun hujan, tapi terpaksa lah.

baju aku dah semakin kurang. dengan cuaca sekarang ni, mau nya 2 3 hari baru kering.

aku tak tahu lah pasal apa aku duk karang cerita macam ni taruk dalam blog aku. hahah. ni mesti sebab kepala pusing lagi.

karangan macam budak sekolah. cet.

Thursday, November 5, 2009

Mari Belajar Memandu Kereta

pagi tadi aku telah mengikuti kursus Mari Belajar Kereta dengan Cekgu Garang a.k.a Mr.Magoo bertempat di jalan gelap di belakang hutan tropika.

tapi syahdu sikit la. tsk tsk.

kereta belum gerak, aku dah kena tengking-tengking.

ish. kalau ikutkan emosi, aku nak aje tengking-tengking balik. and i did, tapi dengan volume yang lebih lembut.

aku baik, ok. ceh.

rasa macam nak cubit, cucuk, sepak dan macam-macam lagi la dekat Cekgu Garang ni masa awal-awal tu. sebab sakit hati. hahah.

nak menangis tu for sure lah. sampai aku macam nak give up je.

tapi bila fikir-fikir balik, mana tahu nanti pegawai JPJ aku lagi mereng daripada Cekgu Garang ni. takkan aku asyik nak manjakan diri aku dengan cekgu yang baik saja.

tapi bila dah bawak kereta tu, lama-lama aku ok la jugak.

alah bisa tegal biasa? hahah. macam tu lah lebih kurang.

aku belajar benda baru.

buat u-turn.

dengan kereta besar pulak tu. tak lah besar mana. tapi bukan bersaiz macam dalam kelas normal.

dengan muka gabra, aku cakap lah,

'cekgu kat sekolah belum ajar lagi'

'ah, belajar la sekarang'

'isk'

tapi dalam masa sejam aku belajar tu, boleh la akhirnya aku mengawal kereta itu dengan gaya new learner.

lepas sejam je, kaki aku dah mula stress. kepala pun memang dah stress dari awal lagi.

so, aku berhenti tiba-tiba sebelum u-turn sebab Cekgu Garang pun dah tak bersuara - macam dah tidur je.

haruslah aku berhenti untuk kejutkan dia kan. hahah.

'terkejut saya'

'siapa suruh tidur. hahah'

'ok tak saya bawak?'

'ok la'

nak jaga hati la tu. cet.

'rasa selamat tak? hahah'

'sikit-sikit'

'nanti saya curi kereta awak eh'

'hahaha'

tapi Cekgu Garang ni memang tak wajar jadi cikgu la. kuss semangat.

garang tak bertempat.

*grin*

Wednesday, November 4, 2009

Dunia Skandel #6

aku dah decide nama untuk Cekgu a.k.a Skandel baru tu.

hahah.

bagi nama Cekgu Skandel lah, senang cerita.

hari-hari sms.

call setiap pagi dan setiap kali sebelum balik kerja.

aku?

layankan saja.

tak bazir kredit pun setakat 1 sen.

*senyum gatal*

tak rasa sangat di push - tu yang aku suka.

tak kisah dia betul suka atau just flirt around.

sebab aku tak rasa kehadiran dia mengganggu gugat kehidupan seharian aku.

jadi setakat ni aku boleh layankan.

lagipun aku tak berahsia dengan Mr.Magoo.

harap dia faham aje.

kot ye tak faham pun buat-buat lah faham ye.

asal kan awak tahu hati saya kat mana.

eceh.

sebab ini lah dunia skandel saya.

*wink wink*

Monday, November 2, 2009

Mari Mengambil Lesen #4

semalam aku ke Sekolah Memandu lagi.

tapi kali ni aku bertukar cekgu. aku dapat Cekgu Siyes pulak.

aduh. aku gelak sorang-sorang je dalam kereta masa nak hilangkan gugup aku. dia buat muka derk je.

aish. tensi betul.

lepas tu dia ajar pakai mazhab lain pulak. lain sikit daripada Cekgu Kete aku yang biasa tu.

susah betul nak ingat.

bila kat jalanraya pulak, dia tukar dengan cekgu lain. kali ni aku dapat Cekgu Tido.

boleh pulak kan dia tidur masa aku drive kat jalan raya. hahah. memang nak kena la.

mula-mula nampak je mata dia merah and dia pun memang bagitahu yang dia mengantuk setiap kali bawak ke jalanraya.

habis tu, macamana.

masa aku dah habis round dekat luar and dah nak masuk sekolah balik, Cekgu Tido tu memang tidur la dengan mulut sedikit terbuka. ish.

aku terus kalut.

kereta dari depan dah takda.

aku kena masuk simpang ke kanan tapi aku tak boleh nak imbangkan clutch dengan minyak dengan hand break sekali.

last-last kereta mati. hahah.

'cekgu. cekgu. macamana ni?'

aku duk gabra. tapi bila pusing kat dia, seronok pulak dia tidur.

bila dah enjin mati, baru dia terkejut.

'terkejut saya'

aku gelak je lah dalam hati. nak marah tak sampai hati. sebab aku pun tengah kalut jugak.

bila dalam litar, sekali lagi naik bukit.

dan seperti biasa lah, ada masalah nak imbang clucth, minyak and hand break dengan Cekgu Tido yang macam dah bosan nak ajar aku.

haru betul la semalam. aku balik dengan muka blur sebab tensi.

bila dah balik, aku tengok borang aku yang diisi oleh Cekgu-Cekgu yang mengajar.

tertera tulisan 'hampir mahir.. TAK JAMIN..'

*gelak guling-guling*

Sunday, November 1, 2009

Mari Mengambil Lesen #3

semalam aku ke sekolah lagi.

tapi masuk je dalam kereta terus disuruh bawak keluar ke jalan raya?

aih, biar betul Cikgu Kete ni. aku pulak yang saspen.

yakin ke dia dengan aku ni?

dalam litar pun enjin asyik mati, nak pergi jalan-jalan kat luar. silap hari bulan kena maki dengan pemandu yang kurang sabar.

aku tak berani.

tapi aku ikutkan jugak la kata Cikgu Kete. mana boleh melawan, tak baik lawan cakap cikgu.

hampir sejam setengah aku round mengenali 3 jalan dekat luar.

wah, sangat tidak percaya.

boleh bawak kereta sampai 60km/j. laju bagi newbie macam aku.

tu pun Cekgu Kete dah takut-takut sebab stereng selalu aku lupa nak jaga. kadang-kadang masuk line orang.

aku biasa sangkut masa nak gerak balik bila berhenti kat traffic light and masa tengah laju tiba-tiba kena slow, sebab aku tak tukar gear pun. hahah. Cikgu Kete yang tolong tukarkan.

tak menang tangan di buatnya. mana satu aku nak buat dulu, lepas tu nak kena dengar Cikgu Kete membebel-bebel tambah pulak dengan nyanyian dia yang macam rileks je.

aku tak boleh layan sebab tengah pokus. hahah.

lepas tu masuk dalam litar balik.

aku buat naya masa naik bukit. aku tak lepas clucth habis. terus kereta menderum dan reverse turun bukit. hahaha. saspen gila masa tu, nasib baik aku tekan clutch and break cepat-cepat.

Cikgu Kete pulak dah geleng-geleng kepala sambil pejam mata.

selalu je buat aksi macam tu kalau aku tak mengikut arahan. tapi setiap kali aku macam buat dengan bagus, dia dengan penuh semangat nya cakap 'olrite!!' hahah.

dalam litar pulak, kereta aku selalu mati. lepas tu Cekgu Kete cakap, ' kalau mati kita tanam la'. hahah. buat lawak sengal pulak dia.

satu lagi masalah aku tak boleh nak bajet dengan pusingan stereng tu. selalu jugak kena tegur sebab aku pusing sesuka hati aku. hehe. bila Cekgu Kete tegur, aku jawab

'sebab dia macam tak pusing je. saya pusing la habis-habis'

'dia pusing la sikit-sikit. tak payah pusing habis' sambil tolong aku pusing balik stereng tu. hihi.

oh ye, semalam dapat lagi seorang skandel. wink wink.

*senyum gatal*

bukan pelajar sekolah lagi dah, kali ni cekgu pun jadi skandel aku. hahah. dia bukan yang mengajar aku, tapi menjemput dan menghantar aku pulang ke pangkal jalan.

nama dia 'aku belum decide lagi'. haha.

hari ni aku belajar lagi 2 jam. nanti aku story.

Friday, October 30, 2009

Kompleks #5

semalam aku try buat aplikasi untuk the whole experiment yang aku jalankan selama ini.

eceh. ni kira kemuncak kegemilangan la konon.

tu pun kalau jadi la.

sebab kalau jadi, kira boleh settle la aku punya study.

boleh graduate dengan hidung kembang tanda bangga.

tapi ada ralat berlaku. tsk tsk.

nak dijadikan cerita, Si Sampel itu tidak jadi.

dan ujikaji aku tidak berjaya.

maka aku kena buat again and again sampai lah jadi.

baru aku boleh lulus dan berhidung kembang.

haiyah.

Wednesday, October 28, 2009

Ralat #14

elaun dah masuk. tapi takde rasa seronok dan tak beria nak buat lompat bintang pun.

sebab tidak equal dengan kira-kira yang aku buat.

elaun hanya masuk untuk 1 bulan. walaupun aku menunggu untuk 3 bulan.

lagi 2 bulan lesap entah ke mana.

kalau nak argue dengan Si Cekgu pun, mesti beliau akan keluarkan fakta-fakta yang sebenarnya adalah aurta untuk tidak melayan tuntutan aku.

sigh.

cukup sebenarnya elaun yang aku dapat ni untuk hidup sebulan, tapi rasa macam ditindas.

ketidakadilan telah berlaku terhadap saya!

caitt.

jadi hari ni saya tidak dapat hadir ke lab dengan alasan mogok kecil-kecilan.

Monday, October 26, 2009

Hari Rajin Saya #2

hari ni hari rajin saya.

ceh. baru rajin sehari dah kepoh. takpe-takpe. bagi semangat kendiri.

ni pun bukan rajin asli. agak tiruan sebab Si Cekgu mahu tengok result dalam masa 2 minggu dari tarikh meeting last 2 weeks. so, maksud dia minggu ni la. tu pun kalau dia ingat la kan. hehe.

tapi kalau dia tak ingat pun, takpe. sebab aku memang nak buat pun. aku kan rajin. hahah.

lagipun dari bulan April aku merancang, tapi Tuhan yang menentukan. eh, silap.

dari bulan April, aku dikerah suruh buat itu ini begitu begini. tapi aku baru je bergerak dalam 2 3 langkah start bulan Ogos. sangat berwibawa kan?

jadi sekarang dah nak masuk bulan November dah.

hari tu aku bagi janji palsu lagi pada Si Cekgu bahawasanya aku boleh siap sebaik sahaja habis raya. eh, silap lagi. bukan boleh siap. tapi akan cuba untuk siapkan. hehe.

jadi hari ni baru aku berkesempatan nak siapkan.

dengan mood yang agak ok, dan timing yang agak perfect, juga keadaan Si Lab yang agak lengang, aku mula buat rajin. ceh.

Si Ibu Mengandung dah selamat pulang ke kampung halaman. semoga selamat melahirkan Baby Azmeera yep. harap semuanya akan selamat dan ok.

Cik Kaunselor pulak tengah blur sebab tak bawak specs. haha. dah macam orang sengal. opss. sebab biasa nya dia yang akan ulang alik keluar masuk lab. sebab tu aku rasa terpengaruh - macam nak masuk lab jugak. hahah.

Si Foreigner a.k.a Si Skandel Cik Kaunselor pulak sedang prepare untuk conference esok. dah balik dah pun, dengan alasan nak praktis. hoho. good luck.

sama macam Si Rajin. tengah buat poster untuk esok jugak. sangat relaks - gaya orang dah ada pengalaman.

aku je yang kelam kabut lagi masuk lab. ish.

and, kemungkinan besar Si Lab akan ditutup esok sebab conference tu.

entah lah. time aku rajin, ada je dugaan dan halangan. aku ni pesen tak boleh ada dugaan sikit, lepas tu semangat terus kendur. hehe.

macam minggu lepas, eksperimen aku tak jadi sebab pakai bahan yang lama.

so, kena restart balik dari awal and tu baru je langkah yang simple, belum aku gabungkan semua benda lagi. banyak lagi steps aku nak kena buat untuk menjadikan ianya satu aplikasi aku bagi meluluskan pengajian aku tahun depan. cewah. macam tokoh politik pulak.

jadi, ambil masa seminggu aku nak recover semangat aku balik.

ceh, alasan.

maka minggu ni aku harap aku sentiasa rajin, tak demam, tak gaduh dengan Mr.Magoo, tak dapat masalah daripada Si Cekgu, dan tak emosional.

*senyum tak ikhlas*

Friday, October 23, 2009

My Big Condolences

takziah pada keluarga sepupu belah Si Emak.

pulang ke rahmatullah jam 1100 semalam.

kanser tulang.

dapat berita daripada Si Ayah.

terus blur sebab baru je jumpa arwah masa balik kampung raya hari tu.

innalillahiwainnailaihiroji`un.

al-Fatihah...

semoga ditempatkan di kalangan yang beriman. amin.

Thursday, October 22, 2009

Ralat #13

hari ni aku buat-buat pandai. setelah sekian lama aku biarkan Si Dua memegang tugas pembeli-tiket-bas-balik-kampung, tapi hari ni aku pulak nak rasa title tu.

jadi aku pun dengan lenggang mak limah and muka blur-sebab-tidur-tak-cukup, pergi la ke tempat jual tiket, jumpa dengan Cik Kak Jual Tiket Pakai Tudung Siti. walaupun dengan muka tak mesra alam beliau tu, aku berjaya jugak make deal and beli tiket berharga kurang 20k sen.

tarikh aku beli 19hb pergi dan 23hb balik.

dengan pantas dan tuntas, aku sms Si Dua.

'ok, tiket dah beli. Jumaat pergi, Isnin balik sini'

'khamis, 26hb'

'eh, bukan semalam kata 20hb ke?'

'wei. cuti raya haji bila? tengok leklok kalendar tu. 27hb hari Jumaat'

alamak, kalendar yang ada tarikh-tarikh cuti mana ada kat tangan sekarang. aku dah gabra gila h1n1 dah pasal banyak sangat rasa keluarkan duit tadi.

aku terus call la apa lagi. memang tak sedap hati gila h1n1 punya.

but, unfortunately, it was my fault. or our fault kot. [hehe. taknak ngaku salah sendirian berhad]. sebab semalam kami dah sepakat membawa berkat kononnya raya haji tu jatuh pada 20hb.

so, aku dengan advance nya terus la pergi beli tiket tanpa banyak soal.

lepas lunch, aku keluar balik menuju ke tempat jual tiket, jumpa dengan Cik Kak Jual Tiket Pakai Tudung Siti sekali lagi.

kali ni ada pulak Cik Abang Pembersih yang tengah mengayat atau mengorat Cik Kak Jual Tiket Pakai Tudung Siti.

aku pun bagi la peluang dulu. depa nak mengayat ka nak buat apa ka. sebab nak gaduh-gaduh tak elok kalau ada saksi. heheh.

tapi Cik Abang Pembersih bagi peluang kat aku, so aku gunakan lah elok-elok.

'akak, nak tukar tiket yang beli tadi tu. salah beli la awal seminggu'

nasib aku baik. tiket boleh tukar. tapi kena extra charge 500 sen setiap helai tiket. maka aku dah terbazir 500 sen x 4 tiket.

tapi takpa, asal boleh balik ke kampung tepat pada waktunya, bukan awal seminggu.

Cik Kak Jual Tiket Pakai Tudung Siti pun bukannya nak bagi warning kat aku masa aku beli tadi. takkan takleh bajet aku nak beli tiket balik raya. ceh, sempat lagi salahkan orang lain.

Kisah #3

tadi pagi aku berjaya jugak buat akaun Bank Bermasalah tu selepas seminggu terhalang dengan pelbagai cabaran dan dugaan. cewah.

harap-harap hujung bulan ni, wang kat dalam tu akan berganda lah hendaknya.

tadi petang pulak aku berjaya present paper lama aku dalam conference tu. soalan pun simple je dan boleh aku agak dah. ceh, berlagak la pulak.

tadi malam pulak, jumpa Si Dua. dapat kepok lekor dan separuh baju raya. hahah. [aku tertinggal kain baju kurung kat rumah, baju nya aku bawak balik ke taman tropika.]

update cerita dari orang kampung. apa dah jadi kepada orang tu. apa dah jadi pada rumah ni. apa dah jadi pada kampung tu. ewah, macam ADUN la pulak. padahal baru je sebulan balik dari kampung. ceh.

lagi sebulan balik lagi. raya haji la pulak. best-best.

esok nak pergi usyar tiket raya. heheh.

Tuesday, October 20, 2009

Saya Saspen #3

kelmarin Si Ayah dah call aku.

nada suara terus tinggi. pitching memang kena tepat masuk anak telinga.

gerun. tsk tsk.

'pasal apa salah isi borang?'

'hehe. tertinggal BINTI'

'la, kan dalam borang tu dah bagitahu. tak boleh tinggal'

'hehe. biasa buat boleh je. sebab memang biasa taruk nama macam tu je dalam mana-mana borang'

'mana boleh ikut biasa-biasa'

'hehe. mana tau'

'ish'

'ok, nanti pos la kat rumah'

'ok'

so, dengan pertolongan Si Ketua Rumah, tadi Cik Borang dah selamat landing atas laptop aku, dan aku telah merajinkan diri untuk terus pos laju ke kampung halaman pada hari ni jugak.

kerajinan aku tu terbawak-bawak menyebabkan aku menjejakkan kaki ke lab pada jam lebih kurang 1543. heheh.

rajin tak aku?

sila puji aku sekarang.

Friday, October 16, 2009

Saya Saspen #2

berkenaan dengan post aku sebelum ni.

ceh, ayat gila skema lak.

sebenarnya ada sedikit ralat berlaku dalam borang perjanjian aku tu.

ralat. ralat. ralat.

amik kau.

padan muka aku.

sebab ralat yang kecil tu, aku dah terlambat dapat biasiswa. mungkin akan tertangguh selama lagi 2 bulan?

tsk tsk.

mahu makan apa 2 bulan tanpa wang elaun pun masuk.

nak tahu apa salah aku?

aku tertinggal BINTI.

sepatutnya aku isi macam ni ; Si Ralat BINTI Si Ayah.

tapi aku buat Si Ralat Si Ayah.

so ada minor mistake kat situ. tapi akibatnya besar ya amat.

maka nya borang perjanjian aku tak boleh nak diuruskan lagi.

dan sekarang aku hanya menanti borang tu datang balik pada aku sebelum aku bawak pergi jumpa Si Ayah selaku penjamin 1 dan penjamin 2, iaitu orang kampung.

berdasarkan pengalaman aku jadi anak ayah, nescaya aku akan dimarahi oleh Si Ayah. tsk tsk.

sebab tu sampai sekarang berita ni belum sampai ke pengetahuan beliau. hehe.

Thursday, October 15, 2009

Saya Saspen

'Sila hubungi urusetia NSF di talian 03-888**** dengan kadar segera.



Terima kasih.'

Unit HRD

Bahagian Perancangan

Aras 2, Blok C5, Kompleks C

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia

Putrajaya


pagi tadi dapat email ni dengan tajuk Borang Perjanjian NSF.

bukan pagi sangat la sebab bila aku nak start call tu, dorang dah bersiap-siap keluar makan tengahari kot, sebab takda sape yang jawab phone. huhuh. baru pukul 1230 kot.

oh, sangat saspen.

takut kalau-kalau ada kesilapan dengan borang perjanjian tersebut. kalau betul ada, maknanya aku akan lambat la dapat scholarship tu.

harap-harap takda masalah la.

tak sabar nak tunggu lunch hour tamat.

tapi hari ni ada progress meeting pulak. dah la tak tahu nak present apa, aduh.

Tuesday, October 13, 2009

Lagu Hari Ini

saya sedang menggilai lagu ini. wajib dengar setiap hari.


Monday, October 12, 2009

Ralat #12

aku baru je lepas sesi proposal presentation ni.

semalam baru aku start berlatih.

ceh, nak kena berlatih jugak ke? dah lah pakai slideshow yang sama masa aku kena interview dulu. boleh tak?

sebab tu aku rasa macam sombong dan bongkak dan malas dan angkuh untuk study atau berlatih lama-lama. cuma semalam aku tengok-tengok jugak lah slideshow tu sikit, tukar background, dan berlatih seround dua.

makanya tadi pagi, aku pecah rekod pergi tunggu bas dalam pukul 0855 pagi. tak pernah hayat aku berjaya keluar dari hutan tropika seawal itu. ramai rupanya manusia yang menggunakan bas di awal hari. tak best langsung.

baik pergi lambat, lagi lapang. hahah.

masa Q and A session, banyak lah pulak soalan Si Evaluator tu nak tanya. dan kalau tak silap aku, rasanya beliau pun berada dalam bidang yang sama dengan aku lah. bahaya la tu, sebab nya tadi aku macam main jawab je. seolah-olah tak buat literature review.

bukan tak buat, tapi tak refresh aje. huhuh.

jadi, tadi aku main jawab sesedap rasa aje bilamana beliau bertanya soalan berkaitan. aku memikirkan jawapan sambil memandang ke luar tingkap. obvious gila macam tengah cari jawapan. hahah. ada yang betul dan ada yang salah aku jawab.

Si Evaluator tu pulak macam saja nak menduga aku.

'are you sure?'

dengan muka blur aku yang biasa tu, aku jawab la. 'yes, i`m sure' sambil senyum bertujuan mengurangkan gelisah di hati.

yang paling aku geram bilamana Si Cekgu tak datang pun.

ceit.

dia sepatutnya jadi Evaluator Bersama, dan memandangkan dia lah yang coordinate jadual presentation, maka dia dengan sengaja meletakkan nama aku dan Si Foreigner pada sesi 1 waktu pagi, dengan alasan dia yang evaluate, so senang la sikit.

sekali, batang hidung pun tak nampak. apa daa..

aku tak tahu lah cerita pasal penipuan dan jawapan salah aku itu akan diperpanjangkan sehingga ke pengetahuan Si Cekgu dan aku harap tak lah jadi macam tu. huhuh. nak mati nanti kena jawab sebab aku sangat-sangat-sangat malas nak bersoal jawab dengan dia lagi.

dan satu lagi, aku baru dapat tahu. dia hanya akan bayar separuh untuk fee aku for the next conference which is next week yang aku mention earlier dalam post sebelum ni.

dah lah aku baru je dapat tahu, conference tu tak wajib pergi. kuang asam betol bagitahu lambat-lambat.

tapi oleh sebab aku dah buat semua, dah daftar, dah submit paper, dah siap apply untuk bayar yuran and so on, sebab setahu aku conference tu wajib dihadiri oleh student macam aku sekali dalam masa pengajian, maka aku pun pergi jugak lah. ceh, bunyi macam komited gila je. hahah.

bila aku dapat tahu conference tu tak wajib untuk orang-orang yang dah banyak ke conference lain, [macam aku lah, sebab selalu kena hantar pergi conference kan. student lain baru pergi sekali, aku dah nak masuk 4 kali dah. bajet rajin gila la ni.] maka rasa macam ada angin kus-kus kat dalam dada.

tambah lagi bila dapat tahu pulak dia cut budget dengan alasan geran nak habis. padahal dia simpan untuk next conference dekat negara luar yang dia seorang diri je akan attend. sebab tu budget aku kena cut.

dah lah elaun aku 2 bulan tak bayar.

argh. tensi.

*tarik-tarik rambut*

Sunday, October 11, 2009

Mari Mengambil Lesen #2

tadi pagi masa aku dihabiskan lagi di Sekolah Memandu.

nasib baik sempat bangun pada awal waktu.

semalam aku kejutkan Mr.Magoo semata-mata nak chat. sudahnya hampir pukul 3 baru tidur kot. tu pun dengan keadaan yang tak betul. macam tak betul-betul nak tidur.

dan aku bangun pun sebab aku bermimpi pasal Kawan Lesen aku yang meninggalkan aku keseorangan dekat Sekolah Memandu tersebut kerana bertukar ke Sekolah Memandu Baru disebabkan masalah sivik telah lulus ujian JPJ lebih awal daripada aku, dalam mimpi tu lah.

oleh sebab geram aku pada beliau tak habis lagi, maka aku terus terjaga. hahah.

hari ni aku masuk kelas 3 jam and bengkel 3 jam.

awal-awal dalam kelas tu gila mengantuk. nasib baik Cikgu tu faham. setiap sejam akan ada masa rehat 10 menit. jadi nya aku gunakan masa itu untuk melelapkan mata sekejap.

yang paling best, aku terus boleh bawak kereta hari ni sebab aku daftar direct dengan Sekolah Memandu tersebut, maka aku macam dapat kelebihan sikit la, kata Cikgu.

jadi nya, aku drive la kereta untuk first time in whole life tadi.

wah, kagum pada diri sendiri kejap. heheh.

masalah aku cuma tak reti nak bajet je. aku pusing stereng tu sesedap rasa aku je. lepas tu tak balas balik. hahah. nasib baik Cikgu aku baik.

oh ya, sempat jugak berkenalan dengan kawan baru.

nama dia Ahboy.

jumpa dalam kelas. kebetulan pulak dia pun dapat drive kereta jugak. jadi bersama-sama ke mana saja lah. hahah. padahal baru je kenal. nak balik pun dia tunggu aku dulu kejap, baru dia balik.

siap tanya aku dah sampai rumah ke belum. oh ya, kami sempat bertukar nombor telefon. hahah.

petang tadi pun sms lagi. tapi aku sedang melelapkan mata, jadi terignore la. tambah pulak sekarang aku macam sangat malas nak bersms, terutama untuk orang baru.

sebab sekarang banyak gila, like 4-5 orang yang aku tak kenal duk sms kata nak berkenalan la apa la segala bagai, yang menyemakkan hidup aku.

aku malas nak layan bukan sebab sombong, tapi sebab diorang adalah berkait-kait. Si A kawan Si B dan Si C kawan Si D dan Si D kawan Si A. contoh macam tu lah. nombor aku tu macam dah kena jual.

dan kalau nak berkenalan mesti nak tanya soalan-soalan asas kan. siapa nama. tinggal kat mana. belajar ke kerja. tu belum masuk bab keluarga lagi. jenuh nak jawab. kadang-kadang aku layan jugak bila aku tersangat-sangat-sangat la bosan. tu lah salah aku.

tapi kalau time aku busy, ada problem, tengah demam, sms macam tu masuk jugak, memang kena kutuk lah. tambah pulak tanya soalan yang sama. tak ilmiah langsung.

tu yang buat aku jadi gila bosan nak layan. apakata tanya je dekat kawan-kawan korang yang dah tahu, sebab aku dah jawab terlebih dahulu dengan diorang.

ceh, bajet glamer je. hahah.

Friday, October 9, 2009

Sihat Gaya Rasulullah

1. SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH

Rasul selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan solat sunat dan solat Fardhu, solat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain : - Berlimpah pahala dari Allah
- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesihatan/ terapi penyakit TB
- Menguatkan fikiran dan menyihatkan perasaan


2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN

Rasul selalu sentiasa rapi & bersih, tiap hari Khamis atau Jumaat, beliau mencuci rambut-rambut halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi.

"Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang-orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman" (HR Muslim)


3.TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN

Sabda Rasul : "Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan)" (Muttafaq Alaih)

Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda : Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi ummat Islam dengan adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesihatan.


4. GEMAR BERJALAN KAKI

Rasul selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir, pori-pori terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung.


5. TIDAK PEMARAH

Nasihat Rasulullah agar "Jangan Marah"diulangi sehingga 3 kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad sahaja, tetapi lebih jauh iaitu dilandasi oleh kebersihan dan kesihatan jiwa.

Ada terapi yang baik untuk menahan marah :
- Mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka duduk, dan bila duduk maka berbaring
- Membaca Ta 'awwudz, sebab marah itu dari setonnirrojim
- Segeralah berwudhu
- Solat 2 Rakaat untuk meraih ketenangan dan menghilangkan kegundahan hati


6. OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA

Sikap optimis akan memberikan impak psikologi yang mendalam bagi kelapangan jiwa sehingga tetap sabar, istiqamah dan bekerja keras, serta tawakal kepada Allah SWT


7. TAK PERNAH IRI HATI

Untuk menjaga kestabilan hati & kesihatan jiwa dan mental, maka menjauhi iri hati merupakan tindakan yang sangat tepat.

::Ya Allah,bersihkanlah hatiku dari sifat sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat sifat mahmudah...::


semua aku dah cuba. tapi tak mampu. huhu. kadang-kadang je boleh buat.

Sedekah Jariah

Kebajikan yang tak berakhir!

1.Berikan al-Quran pada seseorang, dan setiap dibaca, Anda mendapatkan hasanah.
2.Sumbangkan kerusi roda ke hospital dan setiap orang sakit menggunakannya, Anda dapat hasanah.
3.Berkongsi bahan bacaan yang membangun dengan seseorang.
4.Bantu mendidik seorang anak.
5.Ajarkan seseorang sebuah do'a. Pada setiap bacaan do'a itu, anda dapat hasanah.
6.Berkongsi CD Quran atau Do'a.
7.Terlibat dalam pembangunan sebuah masjid.
8.Tempatkan pendingin air di tempat umum.
9.Tanam sebuah pohon. Setiap seseorang atau binatang berlindung dibawahnya, Anda dapat hasanah.

Jika seseorang menjalankan salah satu dari hal diatas, Anda dapat hasanah sampai hari Qiamat.

Bila Larut Malam

akhirnya, Adik-Adik dah mencapai kata sepakat membawa berkat untuk sama-sama keluar dari rumah terchenta ini.

makanya tinggal lah kami ber4 kembali sama seperti biasa dan normal. walaupun pada hakikatnya ada ke takde ke Adik-Adik ni memang takde banyak beza. cuma bil air, bil api, dan sewa rumah je yang berkurangan sikit.

tapi tadi, Cik Usahawan dan Si Ketua Rumah sudah datang weng.

tiba-tiba je Si Ketua Rumah datang ke pintu bilik aku dengan memakai skirt pendek.

i was on the phone, so aku gelak je la kuat-kuat. terkejut tengok dia macam tu. masa tu beliau masih berpakaian lengkap.

tapi kali kedua datang, mak ai, seksi. hahah.

'oi, kurus iman aku!' aku jerit dan tutup pintu.

habis je bergayut, aku keluar bilik.

tengok-tengok Si Usahawan pulak yang duk try skirt coklat tadi, manakala Si Ketua Rumah pulak pakai skirt pink.

'aaaaaarggghhhhh'

aku terus menjerit. teruja. terkejut. marah. malu. aku tak pasti. hahah. yang pasti seronok.

'tak takut ka depa balik?'

'takpa, dia takda kunci'

*gelak setonnirrojim*

lepas tu siap bole capture gambar lagi. posing sana sini dengan pakaian Adik-Adik.

maklum lah, kami ni tak mampu nak membeli pakaian sebegitu rupa.

oh, aku terkecuali ye. aku cuma jadi jurukamera sahaja, ok.

malang pulak bila Si Jatt Jatt takda. kalau tak, aku rasa lagi riuh rumah ni tika tu. sampaikan orang tingkat atas menegur. hihi.

fyi, skirt pendek, short or baju yang seksi meksi semua adalah milik Adik-Adik.

kejadian berlaku disebabkan baju Cik Usahawan hilang, dan beliau telah membuat misi Mari Mencari Baju Hilang. accidentally, terjumpa baju yang hilang tu dalam bilik Adik-Adik. misplaced kot.

dalam misi itu, beliau juga terjumpa skirt dan pelbagai baju lain dan dalam masa yang sama beliau baru sahaja mengikuti rancangan America`s Next Top Model.

maka mungkin beliau mahu mencuba bakat dalam diri. siapa tahu.

sekian terima kasih.

aku pulak tengah susah hati masa tu. menunggu buah yang tak gugur. sebab tu tak berapa nak excited mencuba. lagipun bukan saiz aku kot. sob sob.

tapi, nak cakap jugak.

Mr. Magoo jahat....!!

Thursday, October 8, 2009

Saya Sayang Ayah Saya

hari ni saya dah sihat sepenuhnya.

thanks to Si Ayah yang saya sayangi. semangat anda buat saya sihat. cewah. hari ni hari-saya-sayang-bapak-saya-lebih-daripada-hari-biasa.

tapi semangat untuk saya masuk ke lab dan buat kerja amal tidak dapat dibekalkan oleh Si Ayah memandangkan beliau sudah penat dan mahu ketiduran semalam. makanya saya hari ini hanya datang menyudahkan semua kerja yang perlu saya siapkan lebih awal.

contoh kerja yang saya perlu siapkan adalah:

1- prepare the slideshow for presentation next Monday. pagi before 9. means aku kena bangun awal. means aku juga wajib bersedia dan berlatih 2 3 hari sebelum itu bersamaan juga dengan malam ini.

2- prepare the 2nd slideshow untuk conference 20th and 21st of October nanti. tajuk apa aku dah lupa. hehe.

3- prepare progress report untuk dipamerkan pada Si Cekgu pada pertengahan bulan nanti. aku tak tahu nak taburkan janji manis apa lagi pada beliau.

4- aku baru dapat tahu aku kena prepare for another conference end of this year. wah, haru beb. aku sorang-sorang pulak tu. Cik Kaunselor takde. Si Ibu Mengandung pun takde. aku dan Si Cekgu saja yang pergi. makna katanya, nanti kame share hotel rooms? omaigod.

5- tak ingat dah.

ok, nak pergi submit borang untuk apply part-time job. gara-gara 2 bulan dah tak dapat gaji, saya TERpaksa mencari sumber rezeki yang lain.

jangan bagitahu Si Cekgu tau.

Tuesday, October 6, 2009

Ralat #11

aku demam lagi.

berguling-guling atas katil seharian suntuk.

makan pun tak lalu sebab ada rasa nak muntah.

semalam aku just makan nugget and coklat je.

hari ni pulak aku makan pisang, ayam and sayur.

tanpa nasi sebab nasi semalam dah basi.

sekarang kepala asyik berdenyut-denyut.

aku nak baring-baring lagi.

Monday, October 5, 2009

Sebab-Sebab Kepala Jadi Pening

jam 0002.

aku masuk tidur. internet buat hal lagi. langsung hari aku tidak bermakna. hahah.

jam 0012.

tak boleh tidur la. kepala rasa pelik. terus bangun dan tukar kedudukan tidur.

jam 0512.

bangun ke toilet. Cik Usahawan terkejut sama dan terus bersahur. aku pulak pergi sambung tidur la. apalagi.

jam 0809.

terjaga. kepala rasa pusing. masih lagi cuba nak teruskan misi tidur.

jam 0840.

bangun lagi. dengar orang keluar dari rumah. Si Ketua Rumah mungkin. cuba untuk sambung tidur dengan harapan sakit kepala akan hilang.

jam 0900.

ala, awal lagi. ingat dah pukul 0930. terus sambung tidur lagi.

jam 0940.

hmm. nak pergi lab ke tak eh? pergi ke tak? pergi ke tak?

jam 1035.

bangun terus bukak lampu dan capai tuala dan mandi. kalau tak bangun macam tu, memang takkan sampai la aku ke lab jawabnya.

dan oleh sebab rentetan peristiwa di atas la, maka nya aku sekarang berada dalam keadaan pusing.

tolong jangan demam lagi.

jam 1300.

here i am, in the lab. tengah lepaskan rindu dendam kepada online friends aku. hahah. susah betul kalau taksub pada internet ni.

nak buat kerja lab, tapi aseton takda la pulak. terbantut kejap.

hari ni nak kena setelkan pasal pembayaran untuk barang yang ditempah daripada Mr.Magoo tu. nanti lambat pulak duit beliau masuk.

tapi nak balik awal jugak. sebab Si Ibu Mengandung takda. Cik Kaunselor pun takda. kepala pun pusing.

maka, lepas lunch hour aku bertekad akan pulang. yeeha.

Saturday, October 3, 2009

Kompleks #4

rasa macam kena betulkan balik aturan hidup aku ni.

selalu la macam tu.

bila aku balik kampung, aku akan terikut-ikut aturan hidup kat kampung.

tapi bertahan 2 3 hari je la.

lepas tu aku sesuaikan diri macam gaya orang duduk kat taman tropika pulak.

sebab tu aku punya prestasi selalu tidak konsisten.

kadang-kadang aku ok.

kadang-kadang tak ok.

entahlah.

masih jugak tak faham.

susah lah aku nanti kalau time dah kerja.

Friday, October 2, 2009

Hari Konfuse Saya

tak rasa macam nak menulis, tapi sangat bosan tika ini.

tak jugak rasa nak keluar, sebab sangat penat.

belum puas bergelimpangan atas katil lama-lama.

semalam aku ada journey yang panjang.

sehinggakan tak tahu macamana nak coretkan kat sini.

cuma ia nya adalah satu pengalaman yang tak mungkin aku dapat lagi.

walaupun dari segi ilmiahnya, tindakan aku agak bodoh.

tapi, apakan daya.

benda dah jadi.

dan nasib baik berjalan agak lancar.

tiada gangguan daripada pihak yang tidak perlu.

semalam, aku kena culik!

Tuesday, September 29, 2009

Kisah Hari Raya

aku dah selamat pulang ke pangkuan hutan tropika pagi tadi dengan pertolongan Mr.Magoo.

ni aku nak kongsikan sedikit pengalaman selama 7 hari bercuti menyambut Aidilfitri kali ini.

seperti biasa, kita akan mendapat pelbagai bentuk sms daripada kawan, rakan, sahabat dan skandal mengucapkan kata-kata maaf dan ucapan selamat.

1 sms yang aku terima pada malam raya, cukup mencuit hati aku.

salam aidilfitri.
maaf jika ada tersalah kata dan mengguris hati.
ingatlah Allah sentiasa.
ikhlas dari -
NIK AZMI YG MASIH BUJANG.

Friday, September 18, 2009

Salam Aidil Fitri

dah nak raya dah.

but then, aku masih di sini. masih di bumi tropika ini. sorang-sorang pulak tu. Si Gagah dah pulang ke pangkal jalan tadi pagi.

sedih.

sob sob.

tapi buat masa sekarang ada Adik-Adik lagi. tiba-tiba dia balik pulak semalam.

saspen je masa ketuk pintu kuat-kuat. kunci takde. gamble je la tu balik rumah. aku ngan Si Gagah pulak keluar secara berasingan semalam. nasib baik la aku balik awal sikit.

kalau tak, tak boleh masuk rumah la kamu ye Cik Adik.

dah tu pulak kan, meh dekat-dekat. nak ngumpat sikit.

dia tak puasa lagi.

ish ish. *geleng kepala*

masuk ni, aku rasa dah 3 kali dia cakap alasan tak boleh puasa. 3 kali dalam masa sebulan. how normal is that?

masa mula-mula masuk dulu sekali. ok, kami terima la, pasal memang tak tahu anything about her. takkan nak main serbu je kan. mungkin betul dia tak boleh puasa masa tu.

then seminggu kemudian, dah tak boleh puasa lagi. kami ahli rumah dah start buat muka pelik. hmm. hairan dan hairan dan hairan.

tapi semalam pun tak boleh puasa jugak. aku tambah jadi hairan bin ajaib. mana mungkin macam tu.

kalau ya ada darah sekalipun, itu berkemungkinan adalah darah istihadah mungkin dalam mana-mana masa yang awak cakap awak tak boleh tu ye dan sekiranya ia adalah istihadah, anda tetap kena puasa, sekian terima kasih.

ish. sila kira aturan haid anda dengan baik ye Adik-Adik.

maybe dia ingat kami ni kurang ilmu, atau mungkin kurang berfikir dengan alasan-alasan sedemikian rupa. tapi c`mon la.

dah la mereka itu sangat muda. aku macam sangat pelik la. sebab ni 1st time la aku betul-betul berumah dengan orang semacam gini.

mintak maaf kalau anda semua juga telah turut terngumpat sama bila baca ni. heheh. didn`t mean it at all.

cuma nak berkongsi aje pengalaman aku dan rasa tak sedap hati aku tadi.

lakonan mereka macam biasa lah.

mula-mula tanya.

'puasa tak hari ni?'

dengan harapan aku akan balas balik dengan pertanyaan jugak.

'puasa. kenapa? tak puasa ke?'

yang kemudiannya akan memudahkan mereka untuk membuat kenyataan macam ni.

'tak. baru je. baru je sat tadi'

kira macam baru sangat la. macam hari sebelum ni dah puasa sebulan. huhu.

lepas tu dengan selamba akan masak maggi, goreng telur atau sebagainya, pastu makan dalam bilik sebab dah buat kenyataan tak boleh puasa.

dan kami pulak sebagai ahli rumah yang lebih tua, matang dan sebagainya. [ceceh, puji aje memanjang] takkan la kami nak halang, nak buat spot check segala bagai. tak berhikmah namanya tu.

aku jadi geram la pulak. sebab sama-sama menanggung bila mana kita berada bersama dengan dia.

tapi kalau aku nak terjah dia dengan soalan-soalan yang akan mengundang bencana, nanti akan jadi pergaduhan atau masam muka. lagipun aku baru je kenal Adik-Adik ni bulan lepas.

dan kalau aku nak slow talk pun dengan mereka, macam takde kesempatan sebab mereka sangat tidak melekat kat rumah. sangat outdoor person.

ish. macamana ni Yang Arif? apa patut saya lakukan?

Wednesday, September 16, 2009

Bukak Puasa Suprise

semalam.

sms dari Si Ketua Rumah.

'kepada sahabat sekalian, anda harus membatalkan plan berbuka puasa dengan orang lain hari ini kerana anda akan berbuka puasa dengan saya'

amboi, mentang-mentang dia ketua rumah. heheh.

maka nya, petang semalam aku diiringi oleh Si Jatt Jatt a.k.a Si Gagah dan Si Usahawan Muda pun bergerak lah ke satu tempat rahsia. Si Usahawan yang drive. aku dan Si Gagah masih lagi berteka teki.

tiba-tiba Si Ketua Rumah call Si Gagah.

'hello'

'ya, dah on the way ni'

'ok, orang tunggu dekat lobby'

omaigod.

lobby? hmm. kat mana dia nak bawak makan ni?

Si Usahawan Muda lak senyap aje sebab dia penat. aku dan Si Gagah mula meneka-neka ke mana kami akan dibawa.

ceh, saspended je.

akhirnya, ketahuan jua.

Hotel Equatorial.

wah. makan besar la hari ni. bisik dalam hati bila mula masuk ke tempat makan. buffet. bak kata Si Gagah, 'makan sampai pengsan'.

1st round.

kami makan benda manis. kuih, kurma dan kek. sepiring seorang. macam-macam ada.

2nd round.

kami makan nasi. aku ambil lauk udang masak merah, ayam masak kicap, ikan salmon, salad dengan cheese, apa lagi ek? main bantai je cakap ni. sebab aku tak baca pun apa nama menu tu. aku amik air mango.

3rd round.

kami makan steamboat pulak. ada cendawan, kerang, udang, ketam, dan cendawan butang. aku sempat ambil dimsum. 1st time try. best sebab kenyal. i loike. aku amik pulak air soya.

4th round.

penutup. aku makan aiskrim 3 rasa. jagung, strawberri dan vanilla. coklat dah kehabisan. dan aku juga telah berlatik guna scoop aiskrim tu. last, amik air laici.

wah. macam tu lah cara aku menyumbat perut semalam. sangat kenyang dan sampai pagi tadi masih terasa rasa aiskrim tu. hahah.

terima kasih ye Si Ketua Rumah. lain kali buat lagi. hehe.

Monday, September 14, 2009

Kisah #2

bangun pagi. tapi tak lah pagi sangat.

masuk bilik air.

aik, baldi hilang.

'ayaq tadak' jerit Si Ketua Rumah.

aiseh. aku dah tak tahan ni.

'pastu camana?'

'mandi kat kolej'

'bila? sekarang ke?'

'a`ah'

'nak ikut'

'jom'

maka, berkemas-kemas lah kami dengan muka sangat-baru-bangun-tidur ke kolej berhampiran.

selesai mandi manda, Si Ketua Rumah terus hantar aku ke lab sebab one way.

masuk lab.

aish. takda orang pun. konfuse-konfuse.

Cik Kaunselor takda. Si Rajin pun takda. Si Foreigner je ada.

hari ni kan ada meeting.

kenapa dorang tak datang. adakah mereka tidak segabra aku? aku je ke gabra? sebab tak punya new result yang bagus.

omaigod.

maka, hari ni saya beramas mesra dengan Si Foreigner. Cik Kaunselor, sila jeles sekarang.

petang nanti aku akan jumpa Si Besfren. dah lama tak jumpa. nak gosip-gosip. bukak cerita lama.

semalam dia call aku.

'esok lah kita jumpa'

'ok. kat mana?'

'ajak lah bf ko datang sekali'

'aku dah single. hahahaha'

'ceh. aku tak sempat tau dengan sapa ko kapel pon. dah clash? ish'

'hahaha. ada lah dulu aku cerita'

'oh, dengan enche bla bla bla tu ek'

'ye saya. dia lah orang nya'

'nape putus?'

'mak aku tak kasi. hahaha'

'ok lah jumpa esok. cerita panjang'

'haha. ok'

so, hari ni aku rasa aku sangat bergaya untuk ke lab sebab aku berpakaian untuk outing.

tapi malas nak pergi progress meeting.

sigh.

Sunday, September 13, 2009

Dunia Skandel #5

baru pulang dari berbuka puasa. dengan Si Baru. masih ingat kisah dia? hahah.

ok, skandel lama aku.

tak tahu kenapa aku dengan beraninya mengajak beliau untuk sesi buka puasa sama-sama hari ni. mungkin sebab semalam kepala aku ting tong lagi dan jiwa berkecamuk.

maka jadi lah hari ni aku keluar dengan skandel lama.

tak pernah terfikir pun.

tapi sepanjang masa keluar, dalam fikiran hanya ada Mr.Magoo.

masa start masuk kereta lagi dah terbayang-bayang dia. masa nak memilih tempat makan. masa nak mengorder makanan. masa Si Kucing akan datang mintak makanan dekat kami. masa kopek kulit udang. masa makan tomyam.

semuanya kenangan dengan dia. dan kenangan tu berputar laju dalam minda aku.

rasa macam nak ada adegan cuci mata masa tu jugak. tapi aku tahan.

dan aku sangat kekok dengan Si Baru.

sebab apa?

sebab aku rasa bersalah. rasa bersalah yang amat kepada Mr.Magoo. rasa macam seorang yang sangat curang.

tapi kadang-kadang terfikir jugak, macamana kah perasaan Mr.Magoo semasa keluar dengan Si Cantik itu, bekas skandel yang paling beliau sayang itu.

adakah sama macam aku? serba salah. gelisah dan gundah.

sigh.

aku rasa aku masih tak boleh nak 'let it go'.

that is my biggest problem.

ugh. pathetic.

Dunia Skandel #4

Special dedicated to Mr.Magoo.


No, I really don't think so
That you think I'd be incapable of being on my own
No, I really don't think so
That I would for a second let you back in through my door

I have spent many a nights
Even when you were by my side
I shed tears I couldn't dry

But I should thank you for
Taking my blindfold off now
I ain't jaded no more, no more
And I take pride in being the one that said goodbye
That could only mean I am me, once more

You would turn your head the other way
So you won't have to listen to what I have to say
You assume that I needed you
But you didn't realize that I needed no one but myself
I needed no one but myself

Thursday, September 10, 2009

Ralat #12

semalam.

'datang lab tak? kalau tak datang, saya terpaksa potong gaji u. geran dah nak habis'

'ok, nanti saya pergi jumpa Cekgu untuk cop borang elaun baru.'


hari ini.

'saya call awak banyak kali. so, saya mintak dekat pusat tu jangan approve borang elaun u tu.'

'saya kat fakulti lain. buat palet.'

'betul ke? bukan kat rumah ke?'

'saya kat fakulti lain'

'Si Ibu Mengandung mana?'

'saya tak tahu. saya terus datang sini dari rumah'

'ok'

'pasal elaun saya tu..'

tut tut.

hang up.

hampagas betul.

Saya Suka Ini Lagu

She`s Gone - The Divine Masters

ada ala-ala Linkin Park. sebab tu senang tertarik kot. ish.


Tuesday, September 8, 2009

Debaran Si Enam #2

semalam.

E ; rasa boleh jawab esok!

lega hati aku.

A ; ok. buat elok-elok. boleh la tu

ayat standet Si Ayah pada aku.

selang 3 minit.

E ; cikgu kata 'esok pandai-pandai lah nak tiru'

apa punya bengap la cikgu ni bagi nasihat macam tu.

A ; jangan tiru.

E ; Si Emak cakap kalau dapat 5A, Si Emak nak bagi hadiah special. asalkan jawab dengan jujur. so, taknak tiru lah.

A ; tau pun.

E ; yelah. dah berusaha dah. kan cakap kena tawakkal.

hari tu memang aku ada cakap macam tu. sebab nampak dia macam susah hati sangat. tapi aku lega la semalam bilamana dia sms dan cakap dia bersedia.

apa yang penting, kerjasama.

kerjasama antara minda dan fizikal. kalau minda dah berjaya fikir positif, maksudnya dah separuh jalan kita berusaha. cuma perlukan lagi separuh untuk realisasikan benda alah tu.

ceh, pandai je berfalsampah.

last sms.

E ; doakan atau buat sembahyang hajat ek.

A ; ok.

tapi selang 3 minit lepas tu sms lagi. tanya soalan. hahah. aku risau balik.


petang tadi.

E ; tadi ada satu soalan Math tak boleh jawab.

A ; takpe. 1 je. tu lah nama dia tawakkal. berserah pada Yang Satu. esok paper apa pulak?

E ; Math paper 1.

selang 5 minit.

E ; 402.35 tukar ke ejaan. nak buat macamana?

A ; empat ratus dua perpuluhan tiga lima.

E ; buat 'four thousand two ten point three tenth five and hundredth'

apa dia melalut ni. aku tengok soalan balik. alamak, lupa nak bagi jawapan in English. budak-budak sekarang bukan macam aku dulu.

A ; salah. jawapan dia 'four hundred and two point three five'

E ; nombor tu lah yang payahnya. buang 1 markah.

ai, aku ingat dia study untuk paper esok. rupanya ulangkaji paper yang baru dijawab.

lepas tu call aku dan bagitahu dah 4 soalan dia check salah.

'dah 4 soalan jawab salah ni.'

'siapa suruh check. orang suruh study yang esok. '

'malas..'

'mana boleh malas-malas. esok 1 paper je ke?'

'ha`ah. lepas tu cikgu buat kelas'

'so pergi la study.'

'yelah. pukul 5 study lah.'

'tak boleh malas-malas. ada 2 hari je lagi. jangan fikir paper yang dah lepas. nanti jadi tak boleh nak study. kalau banyak salah paper lepas, paper akan datang buat sungguh-sungguh sebab nak baiki markah.'

'yelah. cikgu pun cakap macam tu'

'ha, tau pun. dah, pergi study'

'ok.'

aku tahu memang sesetengah orang macam tu kan. suka check apa yang dah lepas.

masalah sekarang kalau engkau check, bukan dapat tukar jawapan tu pun. lagi menambahkan tensi untuk paper esok ada lah.

aku pun kadang-kadang buat macam tu. terutama untuk soalan yang memang kita konfuse, dah tu salah pilih jawapan pulak. tapi serta merta kena lepaskan lah.

sebab tu biasa aku keluar dewan dengan senyuman. saja nak psiko kawan-kawan. lagi susah soalan, lagi lebar senyuman aku. hahah.

ok, untuk Si Enam, jawab betul-betul esok.

i will pray for you.

Monday, September 7, 2009

Senandung Raya

semalam eh, pagi tadi aku mimpi komunis memerintah balik. tsk tsk. sabar je lah. tiba-tiba mimpi patriotik. takde sebab. tapi komunis tu memerintah kampung aku je kot.

lepas tu aku terus terjaga.

keluar bilik. dengar lagu raya berkumandang. Si Gagah memang dari 2 hari lepas mencari lagu raya. sekarang ni rumah kami berdendang lagu raya je la.

dan lagu raya kebanyakannya kan sedih-sedih. mendayu-dayu. adoi.

teringat pulak kena balik malam raya. syahdu. tsk tsk.

harap-harap progress meeting dibatalkan. amin. heheh.

Sunday, September 6, 2009

Debaran Si Enam

Si Enam akan duduki Ujian Penilaian hari Selasa.

jadi dah 3 hari asyik sms aku.

tanya samada aku yakin pada dia.

bagitahu dia takut.

paling tak tahan, siap taip soalan dan tanya pada aku.

aku rasa jugak pelik dengan dia ni. masa aku balik rumah hari tu, Si Satu dan aku cuba sedaya upaya mungkin meluangkan masa bersama dia mengulangkaji pelajaran. harap dia ingat semua formula dan langkah-langkah nak selesaikan masalah.

sebab dia ni jenis tak boleh soalan pusing sikit, terus tak boleh jawab.

ish, risau. risau.

tapi sekarang ni macam rimas pulak. lepas tu dia berjaya buat aku pulak yang lebih risau. sebab soalan yang ditanya tu senang je.

aku risau ni dik, tahu tak. ish.

mungkin masa aku nak exam dulu macam tu jugak kot. tapi aku biasa sms Si Ayah je. pernah juga sekali kirim e-mail pada Si Satu. masa UPSR aku tak ingat la pulak. dah lama sangat.

harap-harap dia boleh jawab dengan tenang tanpa careless mistakes.

Amin.

kepada adik-adik yang akan duduki ujian yang sama, best of luck. wish all the best.

Hari Bersama Hosmet #2

aku baru pulang ke pangkal jalan ni.

keluar pukul 2.30 petang. tengok wayang. habis duit. nasib baik puasa. jimat makanan ringan dalam wayang.

o, I Love You, Beth Cooper. patut tukar dengan Mr.Magoo. eh, tak patut.

sampai rumah 2.30 pagi.

oppss.

penat la.

bukak puasa pun kat McD je. walaupun sebenarnya mengidam nasi berhidang.

hari ni konon-konon macam spesel sikit pasal Si Beyonceet pun datang join aktiviti bukak puasa. beliau la yang mencadangkan untuk ke uptown dan menghabiskan wang ringgan pulak.

sudahnya, aku dan Si Ketua Rumah berjaya membeli kemeja kotak-kotak. tu je. betul. aku tak beli bendalah lain.

banyak mengusyar aje. sampai sakit pinggang.

rancangnya nak pakai baju kotak-kotak masa buat Lawatan Sambil Belajar ke Genting Highlands dengan hosmet kesayangan. ada kaitan ke? entah lah aku.

lepas tu lepak-lepak kat Restoran Barokano. makan-makan. sambil gosip-gosip pasal Adik-Adik. heheh.

dah mamai ni.

memang sangat butuhkan bantal tika ini.

selamat malam dunia.

Friday, September 4, 2009

Edisi Balik Kampung

hari #1

aku sampai rumah hari Sabtu pagi. bersahur dekat hentian bas je sebab aku dan Si Dua tak sedar bila masa sampai. bukak mata je dah kena turun. haru betul. jadi aku terlambat nak inform Si Ayah supaya beliau prepare terlebih dahulu sebab perjalanan dari rumah ke hentian bas mengambil masa 45 minit kalau jalan tak sibuk.

sampai rumah aku bersiap apa yang patut. lepas tu aku landing sampai tengahari. hahaha. seronok nya tidur kat rumah.

tengahari pulak Si Satu sampai. terus Si Emak ajak pergi tengok rumah baru syurga baru.

petang pulak Si Emak dengan Si Ayah prepare Nasi Ayam. aku sambung tidur lagi.

lepas tu pergi bazaar. beli murtabak dengan air tebu.

untuk pengetahuan kalian, murtabak kampung aku tak sama macam murtabak kat bandar moden macam taman tropika tu. sebab tu tunggu balik rumah je baru boleh makan murtabak.


hari #2

hari untuk shopping.

aku pergi cari tudung raya. 300 terbang melayang kat kedai tu. sob sob.

aku request kat Si Emak nak Mee Laksa, my favourite dish. so, dapat lah hari tu. boleh makan 3 round. hahah. aku pun rasa macam dah pandai je nak buat sendiri. tapi belum tentu lagi sebab belum cuba.


hari #3

hari terakhir kat rumah.

aku buat agar-agar jelly yang pernah aku belajar masa matrikulasi dulu. semua bahan tu aku ingat-ingat lupa je. sebab beli pun masa mengejut. cuma jelly tu wajib ada. heheh. dan masa beli barang tu aku sempat beli Baju Berat dan Baju Labuh secara tiba-tiba dalam masa 15 minit sahaja untuk berfikir. terer tak saya?

hidangan utama Ikan Bawal Masak Merah yang sangat sedap. Si Emak jugak buat Bubur Lambuk. ni lagi satu favourite aku. sebab Bubur Lambuk di kampung dengan Bubur Lambuk kat taman tropika sangat jauh berbeza. aku bawa balik 3 tupperware berisi Bubur Lambuk untuk dibuat sahur dalam bas. heheh.

lepas tu, rezeki aku. ada buah salak. jugak saya punya kesukaan.

wah. sangat best balik kampung.

sebab balik kali ni tak perlu menyibukkan diri. macam edisi balik kampung yang sebelum ni. satu kena bersiap-siap untuk majlis kahwin Si Sepupu. dah mengandung pun dia. huhu. yang edisi lagi satu pulak kena bersiap-siap untuk majlis baca Yaasin untuk Si Enam dan majlis sambut hari lahir kami anak beranak.

pheww..

malam raya baru aku akan bertandang ke kampung lagi. tsk tsk. tiket takde.

Thursday, September 3, 2009

Ralat #11

tiba-tiba rasa serabut balik.

sigh.

aku kena isi balik borang lanjutan untuk elaun bulanan aku. kemudian kena pergi hantar dekat institut berkaitan. dah lah start pada bulan Ogos. boleh ke macam tu?

kemudian lagi masalah eksperimen.

aku ingatkan dapat siapkan hari ni. rupanya kena buat kesinambungan kerja dekat fakulti lain. maksudnya buat dekat sini separuh, buat dekat sana separuh. wah, penat berulang alik untuk orang yang gunakan perkhidmatan bas macam aku ni.

sigh.

aku pulak kena buat paper. lepas tu kena mintak support daripada pihak biasiswa nak ke oversea. lepas tu nak kena interview. aku dah serik kena interview lepas kejadian tu. aku dah tak mahu ingat lagi.

sigh.

lepas tu lagi masalah dengan jiwa raga. aku cuba simpan dalam-dalam. tapi tak mampu. aku kena kongsi dengan seseorang. tapi Cik Kaunselor pulak takmau layan.

sigh.

Mr.Magoo buat hal lagi. kali ni aku benar-benar marah. rasa tertipu yang amat.

boleh tak kalau sekali dalam hidup tu cuba hargai seseorang? dan pandai-pandai la pilih kawan. jangan kena kencing. lepas dah bosan, cari aku balik. apahal?

wah, aku sangat marah pada beliau.

kenapa beliau tidak boleh mengupgrade kan aku secara real? bukan berpura-pura berbuat sedemikian hanya di depan aku semata.

kenapa beliau malu untuk mengaku berkawan dengan aku? belakang aku buat-buat tak kenal. malahan boleh mengayat lagi sorang dua perempuan. gedik pulak tu.

kenapa beliau tidak boleh walau dalam sekali ikut nasihat aku dalam berkawan? aku cakap perempuan itu tidak sesuai. maka tak sesuai lah. perempuan tu gedik. jangan di layan. ha, sekarang dah kena tipu. padan muka.

kenapa beliau mesti nak remuk redamkan hati aku bila aku dah tenang? konon-konon teringat dekat aku. padahal tengah bosan bila Perempuan Gedik tak melayan.

dan kenapa mesti beliau merahsiakan hampir kesemua perkara daripada aku? dan semua perkara itu adalah berkaitan dengan Perempuan-Perempuan Gedik yang beliau kenali dan berkawan. konon takut aku kecik hati. dah tahu aku akan kecik hati, jangan lah buat!

damn.

sigh.

Mari Menanti

hari ini aku berjaya pergi jumpa lembaga dan matikan setem. lepas tu aku terus pos laju benda alah tu. wah. sangat lega rasanya.

pastu lagi, aku pergi depositkan cek yang aku dapat semalam. cek tu la yang aku membantu aku untuk hidup dalam 2 atau 3 bulan yang akan datang. entah cukup ke tidak. rasa macam nak kena cari Ayah Gula je. hahah.

sebab semalam bila aku bertanyakan status elaun aku pada Si Cekgu, beliau dengan selambanya cakap yang aku minta lanjutan dari bulan Jun ke Ogos.

ah, pandai lah.

aku mintak dari bulan Julai ke September. kiranya ada lagi 2 bulan untuk dia menanggung aku. tapi aku akan bayar balik bila saja aku dapat biasiswa tu. automatik kena potong. ingatkan terus dapat menabung. huhu.

cuma apa yang perlu aku buat sekarang adalah menanti, menanti dan menanti.

sigh.

Wednesday, September 2, 2009

Ralat #10

elaun untuk bulan lepas belum masuk.

sedih. dan susah hati.

macamana nak tanggung diri sendiri ni?

tsk tsk.

apasal aku sorang je yang tak dapat pulak tu.

maka dengan ini, aku akan bersungguh-sungguh fight untuk dapat biasiswa aku dengan jayanya sebab aku dah taknak bergantung pada elaun Si Cekgu.

agak-agak beliau marah aku sebab kebelakangan ni aku kurang sukses kot.

aduh.