Pengikut

Cari Makan Sikit

Wednesday, December 31, 2008

Pergi dan Datang

hari terakhir dalam minggu terakhir dan bulan terakhir untuk tahun 2008. hmm. apa ya yang aku dapat sepanjang tahun ini? mari kita flashback.

awal suku pertama, aku masih bergelar pelajar, tahun akhir semester akhir. bekerja keras bertungkus lumus siap kan projek tahun akhir. aku bersungguh-sungguh nak siapkan projek dengan kadar yang segera secara efisien yang mungkin. juga berhajat nak dapat pointer bagus untuk semester terakhir.

dugaan datang bila kolej aku disahkan mendapat wireless percuma.

perhatian dan komitmen aku pada study mula terganggu. aku masuk ke alam maya, berkenalan dengan kawan-kawan separa maya dan menghabiskan masa, jiwa dan perasaan pada kawan baru ku ini. sehingga kini aku masih dijangkiti virus ini.

pertengahan tahun, aku dah habis semester. hanya menanti keputusan peperiksaan di rumah. Alhamdulillah, rezeki datang. aku dapat call menawarkan kerja for the time being. aku memang merancang nak further study, so kira ni permulaan la. aku accept terus. 2 minggu je aku bercuti kat rumah, terus datang balik uni sebab nak kerja.

2 hari sebelum aku bertolak, aku dapat lagi satu peluang untuk berkhidmat di bawah lecturer dari fakulti berlainan, yang memang dah lama menjadi idaman hati. walaupun jawatan sama tapi aku memang nak masuk dunia baru. nasib baik aku diterima dan aku mohon untuk bekerja dulu baru sambung belajar.

jadi suku ketiga tahun ini, aku bergelar pekerja. walaupun dengan gaji yang cukup makan untuk aku seharian sahaja, aku dah puas hati. sekurang-kurang nya aku ada kerja nak buat dan boleh isi perut dengan duit hasil kerja aku sendiri.

aku juga mula pindah rumah, masuk rumah sewa. dah bebas dari kolej dan aktiviti yang aku kurang minat. dalam masa yang sama juga, aku bergraduasi. hari paling gembira dalam hidup aku. dan lagi gembira apabila aku tidak bersendirian tika itu. boleh dikatakan kemuncak hidup lah masa tu.

masuk suku akhir, aku mula rasa tekanan dan pelbagai unsur negatif mencucuk menikam sanubari. cewah. aku mula rasa ada ketegangan dalam diri dan aku rasa nak lepaskan semua beban yang ada. berita terbaik untuk aku masa ni adalah bila Si Ayah telefon mengenai surat tawaran sambung belajar. Alhamdulillah, again.

jadi, at the end of this year, aku pulang ke rutin asal seperti awal tahun. status aku sekarang adalah pelajar. jadi aku kembali terikat dengan undang-undang dan prinsip tertentu dalam masa 2 tahun. aku juga bersendirian untuk kali yang entah ke berapa. tapi bagus lah. aku suka begini. aku suka dengan cara hidup aku sekarang kecuali dengan bangun lambat, malas masuk lab, berfoya-foya and so on. itu cerita buruk.

so, moral of the story. buang kan yang keruh, ambil yang jernih.

maaf, maksud aku life is a wonderful circle. eventually u will realised that life is so beautiful and full of suprises. even though you will hit tough or bad side and it becomes a mess, life must go on. don`t u ever regret about the past, take it as a lesson. don`t run away from ur problems, go through it and fix it. at least it worth a try. last but not least, don`t be afraid to try something new. upgrade urself mentally and physically. it might suprise u.

that`s all i can crap based on my experiences in this year. looking forward for another year of priceless moments. farewell 2008 and welcome the promising 2009.

Saturday, December 27, 2008

Kompleks #1 : Wajar?

hmm.. aku ada satu soalan yang tak berapa penting pun pada kamu semua. tapi agak penting untuk aku. jadi aku mahu kalian memberi jawapan seikhlas mungkin walaupun kamu sebenarnya tidak berminat untuk menjawab.

aku hanya mahu pendapat.

wajar kah aku menghebahkan mengenai blog aku ni? atau cukup kah sekadar hanya dibaca oleh sesiapa yang kebetulan berasa bosan lantas terjumpa blog ini?

maksud aku, kalau aku hebahkan ke serata ceruk dunia, bermaksud kawan-kawan rapat aku atau yang tak rapat pun akan serta merta tahu the other side of me. and i don`t think i want it that way. kalau boleh aku ingin kan blog ini menjadi misteri. macam blog Encik Misteri itu, yang aku suka.

sekiranya ada pembaca yang terdiri daripada kawan atau kenalan aku tapi mungkin tak mengetahui bahawa ini blog kawan nya yang dikenali dalam dunia realiti sebab aku memang berhasrat nak rahsiakan semua ini dari penduduk kampung. hahah. konon-konon macam nak wujud kan personaliti lain lah pula.

tapi kan, sebenarnya, dah sebulan aku sebarkan link blog aku dalam akaun jaring lelabah yang aku ada. dan ramai pulak yang dah masuk. baru la macam hidup sikit blog ni. aku pun rasa seronok juga. maksud nya ada la orang yang sudi masuk kat sini. left some comments and so on. thank you.

eh, panjang pulak.

soalan sebenar aku, wajar kah aku memisterikan blog ini atau menghebahkan pada kawan-kawan saudara mara sepupu sepapat atau whatsoever?

pandangan anda sangat lah aku hargai. terima kasih.

Friday, December 26, 2008

Teman

aku baru je lepas berborak dengan seorang teman, yang dulu pernah rapat dengan aku. sekarang juga kami masih boleh rapat seperti dulu, cuma aku yang berpendapat ada baik nya jika kami menjauhkan diri.

oleh sebab dah lama tak berbual, aku jadi berdebar-debar. takut dengan tindak balas si teman. yelah, aku yang meminta, dan dia mengizinkan walau mungkin dengan hati yang berat, menyebabkan hubungan kami renggang.

sekarang aku juga yang memulakan dahulu. perbualan yang agak awkward pada mulanya. ah, macam menjilat balik ludah sendiri. eyuww..

tapi, aku tak lah jilat balik. aku hanya menjenguk bekas atau tanda yang ditinggalkan je. tak mungkin aku akan pergi balik meminta untuk berhubungan. sekadar kawan, mungkin boleh dipertimbangkan.

aku takut kejadian lama akan berulang. aku tak mampu nak pendam lagi. jadi langkah yang aku ambil, aku minta supaya diabaikan saja diri ini. teman ku mula nya cuba untuk berdiplomatik dengan mencari alternatif baru, tapi maaf. sampai di sini saja.

dalam masa yang sama, aku memang rasa bersalah dan kasihan pada teman ku ini. tapi aku tak mampu. aku harus buat pilihan, dalam keadaan yang waras dan emosi yang stabil. di mana fikiran aku berjaya mencapai tahap yang sesuai hanya apabila teman berada jauh dari aku. jadi keputusan aku agak drastik dan keras pada pandangan si teman. mungkin juga tidak adil, itu kata nya tadi.

tapi, bagi aku, pilihan yang aku buat adalah paling tepat dan adil mengikut edaran kestabilan hubungan kami waktu itu. sekarang mungkin tidak lagi, sebab aku perlu menyesuaikan diri dengan ketiadaan teman yang selama ini menjadi pendengar setia juga bertanggungjawab mengurangkan tekanan dan masalah dalam hidup aku. tapi aku tak akan berubah pendirian.

ketika sisa-sisa usia hubungan masih ada, banyak perkara yang aku suarakan tentang aku yang nyata tidak berpuas hati dengan sifat dan tingkah laku nya dan timbul banyak perkara yang tidak mencapai persefahaman dan persetujuan masing-masing menyebabkan hubungan ini mula retak. ia menjadi satu titik tolak pengakhiran pada hubungan ini. dan aku bersyukur kerana ia nya tamat dengan baik dan kami masih bergelar kawan.

aku turut mempunyai rasa lega dengan keputusan yang aku buat kerana ia memberi impak yang bukan sedikit pada diri aku, tapi banyak dan ia banyak membantu aku memperbaiki diri ini. dan yang penting ia menjadi sebab untuk aku lebih yakin bahawa jalan yang aku ambil adalah betul.

terima kasih Tuhan, sekarang aku lebih bersifat keterbukaan dan mempunyai lebih tinggi nilai self-esteem. aku juga punya lebih banyak masa hanya untuk diri sendiri. bukan lagi dikongsi dengan teman ku. namun, dari segi negatif juga banyak memberi kesan. aku akan berasa kosong dan sendiri, but i believe time will heals everything and yes, they do.

jadi, kepada teman yang pernah aku sayang dan pernah aku kasih, aku mohon maaf sekiranya berlaku banyak ketidakadilan sepanjang perkenalan kita. kita masih kekal sahabat.

ikhlas dan maaf dari aku,
teman yang tidak sempurna.

Thursday, December 25, 2008

tak tahu nak letak tajuk apa

jam dah pukul 4.08 waktu tempatan. aku masih tak tido. berada di alam maya dengan kawan-kawan separa maya. haih.

sebelum ni, tak ada tenet aku duk mengutuk-ngutuk semangat kendiri, sebab sangat bosan dan sangat tak malu mengajak teman-teman sepermainan untuk sama-sama menghabiskan ringgit malaysia. lebih kepada harapan supaya ditaja sebenarnya, sebab aku sudah tidak bekerja.

ya, aku menganggur sekarang. ada kerja kosong?

tapi maaf, aku tak berminat. minat aku dimatikan oleh bebelan atau kata nasihat dan sindiran dari bekas majikan ku. beliau pasti sangat marah sekiranya mendapat tahu aku digaji oleh orang lain. beliau sayang aku. sangat. itu aku pasti.

ok, aku tipu. tapi aku memang tak mengharap pun.

tadi petang aku berjaya menjalankan misi membuang ringgit malaysia di sunway. kali ini aku bekerjasama dengan teman satu matrikulasi. aku berjaya makan yee mee, again. hahah. dan aku juga cuba makan tako. rasa agak ok la jugak. nak beli lagi sekali, tapi m4.30 untuk 3 biji, mana mahu tahan beb. saya tak mampu lagi berpura-pura dan berlagak kaya. oh, tidak.

aku juga berjaya mengajak bakal-mertua-si-teman aku untuk turut sama menderma ringgit malaysia kepada aku dalam bentuk nasi goreng kampung dan teh`o ais limau. hahah. tak sengaja. juga sangat lapar sebenarnya. terima kasih auntie and uncle.

oh, ada gosip terbaru. about my ex-tenant. hahah. kami, iaitu ahli-ahli rumah telah sepakat membawa berkat membuat kesimpulan mengenai makhluk-cerewet-tak-bermasyarakat tersebut sebenarnya adalah bersifat perkauman, eh perjantinaan atau dalam bahasa mudah alih, sejenis. siasatan teliti akan dilakukan untuk memastikan kebenaran.

dan ingat lah, setiap yang buruk datang dari makhluk-cerewet-tak-bermasyarakat dan setiap yang baik datang daripada Yang Esa walaupun hakikatnya datang dari Yang Satu sahaja.

sekian, entri tanpa hala tuju aku.

Friday, December 19, 2008

Semalam Yang Gila

semalam hari ketiga aku keluar dalam misi untuk berfoya-foya dan menghabiskan duit. menonton wayang bersama kawan-kawan serumah.

datang lambat, dan gamble dengan harapan ada tayangan pada larut malam. pukul 12.30 malam je yang free. memang larut malam betul lah. tapi masa beli tiket tu, jam baru pukul 10.00 malam. macamana nak habiskan masa dua jam setengah?

1st, cari makanan. tak berjaya beli waffle.. kecundang.

aku cadangkan makan aiskrim ubat demam. lantas menapak ke McD. 2 twister fries, 2 fries biasa, 1 set prosperity, 2 sundae, 1 mcflurry. air di refill selepas setengah jam bergotong royong habiskan fries. sambil mata mengerling Encik Manager dan mulut mengunyah diselangi dengan umpatan dan cacian pada bekas tuan rumah dan juga gelak jahat kami berempat.

2nd, merewang-rewang ke bahagian hiburan dan permainan untuk kanak-kanak, dewasa, orang tua dan ibu muda. nak main, tapi segan. hanya melihat-lihat dan gelakkan makhluk yang tak pandai berhibur dan kagumi makhluk yang pandai menari.

3rd, masuk ke bahagian seterusnya, bowling. hanya jadi pemerhati dan gelak gembira sambil perhatikan gaya tersendiri makhluk Tuhan bermain bowling. ikut serta gelak pada masa-masa yang berkaitan.

4th, masuk ke ladies. mengosongkan apa yang penuh selepas bekerjasam berganding bahu menghabiskan air refill.

5th, jumpa jalan yang benar ke panggung. masih lagi bergelak ketawa, bergembira sakan dengan kadar volume yang lebih rendah. sekejap-sekejap senyap bila masuk part suspen.

tapi, keceriaan kami rupa nya dicemburui oleh makhluk-bulu-bulu di belakang. makhluk-bulu-bulu cuba menakutkan kami, terutamanya aku dengan suara garau sambil memberi notis amaran. makhluk-bulu-bulu ternyata sangat cemburu dengan ketiadaan bulu-bulu di badan kami, tidak seperti nya.

makhluk-bulu-bulu dengan bongkak dan angkuh nya cuba membuat aku histeria dengan bulu-bulu busuk di badan dengan bau mulut yang sangat tidak berbulu dan juga suara yang serak-serak basah sebab banyak bulu.

ok, aku tipu.

makhluk-bulu-bulu marah aku. sebab aku bising dan dia turut sama bising. jadi dia berasa keliru suara siapa lagi best dan lagi merdu.

ah, aku terus marah dengan makhluk-bulu-bulu. aku senyap tanda protes, bukan diam tanda setuju.

tak sampai lima minit, aku tak berjaya mengawal kegembiraan dan keceriaan. kami terus bergelak ketawa dan mengomel-ngomel macam deejay kesayangan kalian. lantak lah makhluk-bulu-bulu nak mengamuk ke nak menyanyi ke nak bernasyid ke, aku tak hirau.

6th, kembali ke pangkal jalan sambil mulut memaki hamun makhluk bulu-bulu diselangi dengan nama bekas tuan umah. tapi pahala lebih banyak ke arah makhluk-bulu-bulu. tahniah.

7th, lepaskan geram di jalan raya. cuba berlumba dengan makhluk aneh di dalam kenderaan oren. sambil menjerit-jerit sahaja. bagai nak gila juga. penangan suara makhluk-bulu-bulu yang masih terngiang-ngiang kat telinga ni. ish.

8th, di alam fantasi. melihat hantu raya jembalang putih jembalang hijau mencarik-carik bulu-bulu makhluk-bulu-bulu.

ah, puas hati. makhluk-bulu-bulu tiada lagi.

Thursday, December 18, 2008

womanizer

"Whatever you give a woman , she's going to multiply. If you give her sperm, she'll give you a baby.If you give her a house, she'll give you a home. If you give her groceries, she'll give you a meal.If you give her a smile, she'll give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her. So - if you give her any crap, you will receive a ton of shit ."

Sunday, December 14, 2008

maaf, aku di kampung

hampir 2 minggu aku tak sempat nak update cerita ku di sini. been busy lately. seperti yang telah aku khabarkan dalam entri lepas, aku ada kerja wajib sebaik sahaja aku pulang dari penginapan percuma di rumah kawan ku.

pagi tu, aku keluar awal dari biasa, bangun pun awal lah. sebab aku dapat tau boss aku awal kan jadual perjalanan kami ke PD. ah, nasib baik aku pun memang merancang nak pulang lebih awal. ada agenda lain sebenarnya. aku bercadang nak jumpa dengan Encik Guard dan nak marah beliau sepuas hati.

hari sebelumnya, kami dah berjanji mahu berjumpa. untuk mengenal hati budi konon nya. dah lama aku tak jalankan aktiviti serupa ini. hahah. tapi beliau tak muncul. ah, penakut. tapi tak mengapa, hari lain masih ada kecuali kalau maut datang menjemput dulu, maka tak sempat lah aku nak menarik telinga beliau.

em, bout the conference yang aku pergi hari tu lebih kepada trip mungkin. aku dan sekutu ku hanya bergambar sahaja. setiap masa dan ketika di mana-mana jua. hahah. seronok sekejap. lupakan masalah dalaman jiwa. walaupun menginap bersama boss. agak cuak juga, maklum lah kena jaga reputasi dan hati boss. takut dapat masalah lagi. serik.

hasil kerja rakan ku mendapat pengiktirafan sebagai antara yang terbaik. tiba-tiba terasa kerdil pula. aku hanya main-main. rakan juga main-main, tapi sekurang-kurangnya rakan bersungguh-sungguh dalam sesuatu hal. aku terasa kecil hati, atau mungkin lebih tepat cemburu dengan kejayaan rakan.

maka, aku berazam nak perbaiki prestasi kerja aku. sebab sebenarnya dah lama aku terasa yang aku tak ada tujuan pun sebelum ni. aku hanya buat sesuatu dalam hidup aku secara acuh tak acuh. aku rasa aku paling serius pun bila nak masuk periksa akhir. tu pun untuk semester terakhir.

ye, mungkin aku ada gabra atau kalut untuk sesuatu perkara. tapi sekarang aku sedar, aku tak mengejar apa-apa pun dalam hidup. macam aku tak punya matlamat. sebenarnya, aku rasa aku ada matlamat, tapi cara aku untuk sampai ke arah matlamat aku tu tak lah begitu bagus. aku tak bersungguh-sungguh.

dan sekarang, aku mula rasa yang aku sudah semakin liar atau nakal atau jahat atau apa-apa je perkataan untuk perkara yang kurang baik. bukan bermakna aku baik sebelum ni, tapi sekarang aku dapat rasa yang aku berubah ke arah keburukan lebih dari kebaikan. ah, senang cakap aku makin jahat or nicer word, kurang baik.

ah, dah makin kompleks pulak. aku berhenti dulu lah.