Pengikut

Cari Makan Sikit

Saturday, November 29, 2008

Apabila Rancangan Tidak Menjadi

sekarang berada di rumah kawan. pagi, pergi jumpa Si Ayah dan Si Atuk. datang sebab Si Dua bergraduasi hari ni. ah, rindu mereka.

sepatut nya sudah dalam perjalanan ke rumah kediaman kebanggaan diri sendiri dan kawan-kawan. tapi terbabas di padang futsal bersama kawan-kawan maya. sedar-sedar je hari dah senja. terus sms pada kawan supaya siap sedia di stesen berhampiran.

ah, malang tak ada bau. kawan sibuk. malas nak paksa, teruskan saja menginap secara percuma di rumah berdekatan.

hati tak tenang.

rancangan tak menjadi seperti yang diimaginasikan dalam kepala sebentar tadi, sebelum hari siang. patut sudah berada di rumah sendiri pada masa sekarang, bukan di rumah kawan yang jauh berkali-kali ganda ni. esok ada perkara yang perlu dibereskan. perkara penting, wajib.

baru je sebentar tadi, cuba-cuba menebalkan muka meminta tolong dengan mana-mana secret admirer who might be willing to help. dah tak tahu takut tak tahu malu, yang aku tahu hanya lah aku nak sampai di rumah sebelum pukul dua belas. kalau tak, sandal kristal aku akan bertukar menjadi sandal buruk.

ah, imaginasi sahaja.

malangnya, aku masih lagi di sini. mengharapkan belas ihsan kaum saudara, sahabat handai untuk membawa aku pulang ke pangkal jalan.

Wednesday, November 26, 2008

Status Kesihatan Diri Ini

batuk aku semakin menjadi-jadi. nak tidur pun dah terganggu. padah la macam ni. aku tak suka. macamana aku nak bentangkan poster aku nanti. walaupun aku pasti aku tak akan bercakap banyak, tapi tak tertahan rasanya nak terbatuk setiap lima minit.

aku rasa aku tak pernah pula sampai macam ni. selsema aku pun boleh tahan ni. aku bersin 2 3 kali dengan gaya comel macam heroin korea baru lepas kena hujan dalam drama bersiri setiap hari. beza nya, tak ada hero korea yang akan datang menanyakan khabar aku. dan kemudian menyelimutkan aku dengan selimut separa kering. ah, aku sudah mula berimaginasi. kesan ubat batuk tadi mungkin.

ubat batuk sudah habis sebotol aku telan. sekarang aku minta belas ihsan kawan-kawan yang pernah mempunyai ubat batuk. aku telan semua. air asam jawa juga dah aku teguk. panadol tak usah cakap lah. dah pelbagai bentuk yang masuk dalam mulut aku walaupun sebenarnya aku sedang mengajar diri sendiri supaya tidak bergantung pada ubat terutama panadol. setakat pening kepala tu, aku rehat aja. setahu aku panadol ada kesan jangka masa panjang, bukan? tak percaya? sila buat pencarian ilmiah anda sendiri.

tapi kali ini aku tak mampu melawan. aku mesti mengingkari disiplin aku sekejap. gara-gara ada persidangan yang akan aku hadiri hujung minggu nanti. aku kena cepat sihat. walaupun hanya sehari masa yang diambil, tapi aku perlu bersedia sebaik mungkin kerana aku perlu bersedia dengan 2 poster berlainan. sekarang kertas kerja penuh pun belum mampu aku siapkan, analisis keputusan pun masih ada yang tidak dimasukkan lagi.

haih.

maka nya, aku cuba mengubati hati lagi. aku mesti ingat, semua ini pasti ada hikmahnya. pasti ada benda yang terselindung yang belum aku nampak. mungkin akan ada hasil yang baik nanti. siapa tahu? rezeki masing-masing.

tapi, aku kena la cuba. sekurang-kurang nya aku bukan mengharap sahaja.

jadi kawan-kawan, doa kan lah aku cepat sembuh dan persidangan berjalan dengan lancar. terima kasih. jasa mu akan kenang.

Monday, November 24, 2008

Relevan Aku Demam

setiap kejadian ada hikmah nya. begitu pandangan aku. dalam erti kata lain untuk memujuk diri sendiri jika ada kejadian-kejadian yang tidak dirancang dalam hidup.

semalam, teori aku terbukti betul. Si Ayah telefon menyatakan surat tawaran sudah sampai. wah, rasa macam nak terlompat-lompat kat situ je. at that time, aku sedang mendaki tangga, mau pulang ke pangkal jalan. dalam hati sangat gembira tak terkata. baru lah sah aku punye kehadiran dalam makmal tempat berkhidmat.

Si Ayah akan menguruskan segala bentuk perbelanjaan. hehe. memang aku tak sempat nak uruskan semua. dengan standard kewangan aku yang tidak menunjukkan ciri-ciri akan stabil. padahal tujuan asal aku nak kerja dulu, sebab nak kumpul duit untuk tujuan ini lah. semata-mata kerana surat itu. aku bertungkus tapi tak berapa lumus dalam kerja aku selama 6 bulan.

at least, i tried. aku tak nak membebankan Si Keluarga lagi. aku nak berdikari. sedikit sedikit, lama-lama aku akan buat banyak duit. tak klise kan.

apa-apa pun, sangat berterima kasih pada Si Ayah. aku sayang kamu sepenuh hati.

dan terima kasih Tuhan kerna tunjukkan jalan yang benar [cerita lain]

Thursday, November 20, 2008

Kesakitan Semalam

kenapa kita sakit?

hari ini aku demam. lagi. untuk kali yang kedua dalam masa 2 minggu. tapi kali ini agak teruk, demam disertai batuk-batuk ringan menandakan lambat lagi nak pulih. sebab batuk mustahil nak pulih dalam masa 2 hari. unless aku betul-betul berehat. dan sekarang bukan masa nya untuk aku berehat. aku ada misi yang belum selesai.

minggu lepas juga aku demam. 3 hari aku beristirehat di rumah. hari pertama, aku buat-buat demam. sebenarnya aku malas nak pergi masuk makmal. tambah pulak, orang atasan tiada. lagi la aku buat hal. hari kedua, aku betul-betul demam. kaki kebas dan kepala pening. tapi masih gatal nak melayari internet. hari ketiga, aku pening kepala tahap dewa sampai ada ciri-ciri nak pitam.

masa sakit baru la kita teringat nak dekatkan diri pada Yang Satu. betul. aku baca doa setiap kali aku rasa otak aku tak berada dalam koordinat yang betul. aku baca perlahan-lahan, sampai terlelap. aku rasa, kalau aku tak sakit, mungkin masa tu aku sedang buat aktiviti tak berfaedah yang lain.

dan lagi satu, aku teringat kawan aku ada cakap. masa kita sakit, mungkin Yang Satu bertujuan untuk mengurangkan beban-beban atau dosa-dosa kita. masa sakit sepatutnya dijadikan sebagai masa untuk muhasabah diri. sebab biasanya masa sakit, seseorang tu akan jadi sensitif lebih daripada biasa. minta perhatian lebih.

sepatutnya kita bersyukur masa sakit. masa sakit juga la kita akan tiba-tiba jadi insaf dan terasa kerdil. takut mati, mungkin. tapi kalau jenis yang kepala tak berapa selari, mungkin buat tak endah je masa sakit. lagi dia marah-marah dekat Yang Satu ada lah. kalau anda tergolong dalam kumpulan orang sebegini, insaf lah.

pernah satu ketika, cikgu aku bertanya. mana yang kamu nak? terlantar sakit sebelum mati atau kamu terus mati tanpa bagi hint. kalau ikut akal yang pendek, mesti pilih terus mati. tak payah nak rasa sakit sangat. tak ada la seksa badan dan tak ada la menyusahkan saudara mara untuk menjaga kita masa sakit. tapi cikgu aku cakap, kalau kita terlantar sakit sebelum mati pun bagus jugak. maksudnya kita sempat nak bertaubat. kita tahu masa kita akan sampai. jadi mungkin masa kita terlantar sakit tu lah, masa yang sesuai untuk kita bertaubat, dekatkan diri pada Yang Satu. betul tak? apa pilihan kamu?

aku pun tiba-tiba ni jadi baik. kalau sakit je, aku jadi lebih sopan. tambah-tambah bila sakit kepala. secara automatik, aku akan jadi lemah lembut.

kalau kamu jumpa aku sedang berjalan dengan gaya sopan, lain daripada biasa, muka pun ala-ala gadis melayu tengah diet, maksud yang tersirat adalah aku sakit. ok?

Tuesday, November 18, 2008

Semalam Yang Hilang

akhirnya, dapat jugak aku menonton wayang, walaupun bukan dengan teman lama, tapi cukup lah untuk memenuhi nafsu hati ku ini. hahah. aku tengok ejen 007. seronok tengok kena tembak-tembak.

tiba-tiba, terdengar suara Si Ayah suruh kejutkan Si Lima. suruh sembahyang, katanya. ah, aku sebagai anak yang menurut kata, dengan malas nya pergi menggagahkan diri untuk ke bilik Si Lima.

eh, ada perempuan dalam bilik Si Lima. Si Lima nya mana? oh, Si Lima dalam bilik air rupanya. tapi, tanpa diduga dan tanpa memberi lampu signal, tiba-tiba je Si Lima naik angin. lantas dengan gaya macho, Si Lima melepaskan beberapa das tembakan ke arah aku yang berniat baik ini. aku lantas berlari keluar dan sempat menutup pintu bilik.

Si Lima masih lagi menembak aku dengan gaya nya yang tersendiri. aku menyorok di belakang dinding yang sudah rapuh. aku dapat rasa hidung aku mula kebas. tengkuk ku juga sudah rasa lain macam.

kemudian, aku berlari mendapatkan Si Ayah. dan aku peluk dia. erat. kejap. tak nak lepas. aku menangis. sayang Ayah, aku bisik. aku minta maaf kemudian aku leraikan pelukan.

aku jatuh pengsan.

tiba-tiba dengar pintu dihempas kuat.

aku buka mata perlahan-lahan. terpisat-pisat. haih. aku mimpi rupa nya. james bond punya pasal. aku pulak kena tembak. dan pagi tu memang masih ada kesan kebas kat hidung kemek aku ni.

ah, siap la Si Lima. aku balik kampung nanti, aku tembak kamu dulu. tak ada baju raya kamu tahun ni.

Tuesday, November 11, 2008

Encik Misteri

wah, aku broken hearted lagi. tak tahu kenapa. tadi aku dapat tahu encik misteri dah ada teman. ye, aku memang dah lama tahu. dia mungkin sudah berteman. actually, aku tak kisah pun part tu. yang aku kisah sekarang, aku kenal temannya tu.

haih.

tiba-tiba aku rasa sangat sedih. dalam bilik air pun aku terbayang-bayang lagi. padahal aku tak pernah kenal pun encik misteri ni. sebab tu aku suka dia. konteks suka kat sini bukan nye aku cinta ke sayang ke. aku suka je. fullstop.

tapi, tadi bila aku dapat tahu dia dah teman, teman yang mana aku boleh nampak dan boleh judge, aku jadi serba salah. sedih pun ada. huhuh. sebenarnya, tak confirm pun tu teman dia. tapi berdasarkan kebolehan aku membuat penilaian, aku rasa betul la kot. well, teman dia memang sangat cantik. good for you, encik misteri.

but, if you didnt reveal it all, it will be much better. for me. sebab sekarang aku sudah kurang suka pada kamu encik misteri. huhuh. masih ada, tapi dah berkurangan. aku takut aku juga akan mula buat penilaian pada kamu. aku tak suka macam tu. kan lebih baik kalau aku tak kenal kamu dan berterusan begitu. sekurang-kurang nya apa yang kamu bagitau sebelum ni, tak akan memberi kesan yang begitu besar pada aku. dan aku tak akan berfikir tentang kamu mahupun temanmu dengan tambahan visual. biasanya aku hanya menggunakan imaginasi tanpa grafik.

oh, aku kompleks.

apa pun, aku harap kamu bahagia dengan si peneman yang cantik. sebab aku juga macam mengalami proses yang kalian rasakan sekarang kecuali dengan parameter yang berbeza barangkali.

Sunday, November 9, 2008

Ralat #1

hahah. tadi tengok berita. entri di bawah salah sama sekali. hukuman tembak tu dijatuhkan sama macam apa yang aku bayangkan. melutut dan ditembak. bukan macam kawan aku cerita. isk isk. salah bagi maklumat pulak.

tapi mereka nak mata mereka tak ditutup masa ditembak. dan setiap seorang kena satu tembakan. dekat dada sebelah kiri, tepat menusuk dalam jantung. huhuh. tetap ngeri jugak.

apapun, semoga roh dicucuri rahmat.

Dari sudut mata seorang aku

tadi aku tengok berita.. pasal pengebom berani mati yang dah dihukum hari ni.. tiba-tiba teringat la. kawan aku ada cakap yang hukuman mati ditembak ni macamana proses nya. dia cakap orang yang dikenakan hukuman ni akan dilepaskan dalam hutan. kemudian akan ada kira-kira 12 orang komando akan memburu mereka. kiranya, macam memburu haiwan la. terkejut gak la aku dengar. tapi aku pun tak berani nak memastikan semua ni.

tapi masa aku dapat tahu, dah selamat dijalankan hukuman ni awal pagi tadi, aku macam terkaku jap. yelah. terbayang balik apa yang kawan aku cakap tu. tak boleh nak describe. ngeri la pulak.

haih.

aku bukan nya nak buat statement ke ape. cuma atas dasar perikemanusiaan, aku tak boleh nak bayangkan keadaan mereka-mereka yang berkaitan. tapi tadi dalam berita aku tengok, ramai orang yang datang membanjiri tanah perkuburan masa pengebumian dijalankan.

entah la, no comment. yang aku boleh cakap, takziah pada keluarga si mati.

oh, aku lupa. aku nak ucap tahniah juga buat Barrack Obama. ada something pada dia yang buat aku tertarik. aku tak tahu apa. harap dia dapat buat pembaharuan yang baik untuk semua pihak.

sebab sebenarnya, aku sangat tidak suka memberatkan kepala otak dengan pemimpin politik dalam negara. apatah lagi yang di luar sana. tapi kadang-kadang kita kena juga ambil tahu hal sekeliling kan?

dan pemimpin yang paling menarik minat aku, Mahmoud Ahmadinejad. tak tahu pasal apa. aku macam suka dengan pendirian beliau. heheh.

wah, serius pulak sekejap.

oh, lagi satu. semalam masa aku surf dengan penuh boring nya dan tanpa hala tuju, aku buka youtube. entah macamana, aku tertengok Megan Meier punya clip.

siapa Megan Meier?

berdasarkan apa yang aku dah tengok, dan dari sudut kaca mata aku, Megan seorang remaja. usia baru nak masuk 14 tahun. dan sebagai remaja biasa, dia ada account myspace. dalam myspace, dia berjumpa seorang Mr Nice Guy, Josh Evans. mereka start berkawan dan mungkin Megan fall in love. aku tak boleh nak pastikan.

then, things started to be mess. Josh tiba-tiba nak putuskan hubungan. Kenapa? Josh cakap Megan ni tak pandai berkawan. sort of things la. berkait dengan kawan. kemudian, Josh start post bulletin kutuk Megan yang bukan-bukan. kiranya, kena tekanan emosi la jugak si Megan ni.

bayangkan la, budak baru 13 tahun. tak boleh berfikir panjang. Megan ended her life.

She hung herself in her bedroom. wah, tersentap kejap aku.

then, 6 weeks after her funeral, her parents found out that Josh Evans never existed. it was fake. akaun myspace Josh direka oleh parents kepada bekas kawan Megan. mereka nak siasat kenapa Megan dah tak nak berkawan dengan anak mereka lagi. so, here comes the idea. mereka buat akaun myspave baru. ambil gambar remaja lelaki handsome, dan kemudian sign up as Josh Evan dan start berkawan dengan Megan on purpose. so cruel. maksudnya, this whole thing was a setup from the very beginning. bapak jahat punya orang.

kemudian, lepas putuskan hubungan palsu dengan Megan, mereka menghentam Megan dalam bulletin myspace, sehingga Megan stress. and end up hung herself.

malangnya, parents bekas kawan Megan ni tak dikenakan hukuman. sebab tak ada bukti yang boleh dibawa ke mahkamah. [tapi aku rasa dah kena soal siasat kot. sebab siap ada lawyer lagi. untuk defend diri]

then, ada seorang remaja ni, Ashley sedia untuk diinterview mengenai semua ni. Ashley then exposed about the big plan. macamana mereka berpakat nak kena kan si Megan sebab dah tak nak berkawan dengan anak mereka. ish. tak patut langsung la. mainkan perasaan budak sampai budak tu mati.

sekarang, aku tak tahu macamana ending of this story, samada the parents get caught or not. and how that Ashley girl doing because after she admitted it live on the tv, kalau tak kena hukuman polis sekalipun, aku rasa mesti ada orang akan balas dendam jugak.

moral nya aku nak cakap kat sini
satu, jangan mudah percaya kat orang.
dua, jangan mengada-ngada nak mainkan perasaan orang. it might end up so bad.
tiga, parents kena jaga anak-anak in a better way. dan get involved a lit bit. not too much, just fair enough to make sure they dont do foolish things.

walaupun, ni berlaku jauh kat Amerika, tapi yang buat aku rasa dekat, sebab dia mati kerana cyber crime. sebab myspace. haih. kesian. benda ni pun dah lama, dalam tahun 2002 kalau tak silap. tapi aku baru tahu. maklum la. slow sikit.

so, harap-harap dah tak ada benda macam ni berlaku lagi. especially dalam negara ni. cukup la dengan jenayah yang dah ada. jangan nak tambah lagi. aku penat nak baca.

Ralat

Hari ni aku rase sangat dem.. Rasa serba tak kena je.. Aku sms pun tak ada balasan. Nak aje call, tapi segan kat kawan-kawan. Malu nak tunjuk rasa kot. Tah la.

aku pun tak tahu nak describe macamana perasaan aku ni.. ade jugak rasa macam nak pohon keahlian jadi single balik. tapi macam tak berani. paling ekstrem yang aku boleh buat sekarang pun, delete phone number.. [salah satu tindakan yang immature]. aku jugak delete sms yang dah lama bersarang dalam inbox kotak telefon.

bodoh kan.

haih.

perempuan. macam tu la. tadi aku discuss dengan kawan aku. konon aku nak minta jadi single. dia tanya, ada berani ka kawan? haha. aku mesti la berani. buat masa sekarang la. masa dah duduk depan-depan nanti, aku tak tahu pulak aku akan bertindak balas dalam bentuk yang macamana.

reason aku buat semua ni, sebab aku rasa terbuang. secara tiba-tiba. dan of course la, aku tak suka. rasa macam tak penting je. arghh.. banyak la benda yang aku rasa sekarang ni. semua yang negatif je.

aku ni dah la jenis yang berfikir benda-benda yang tak elok je. negative thinker. deeply pula tu. bahaya. kadang-kadang sampai boleh affect kondisi behaviour aku at that time.

sekarang, setiap kali aku tunggu bus masa nak pulang ke pangkal jalan, aku akan berfikir pasal masalah ni. dan selepas berhari-hari i kept on thinking of this problem, i tried to sort some solutions. either i forgive and forget, or i left and forget.

selalu nya, otak logik aku akan menggalakkan aku supaya pilih 2nd one tu. kalau nak ikutkan, memang la. tu la yang aku nak buat kalau ada peluang.

tapi, lepas fikir-fikir balik.. banyak juga yang aku kena consider.

haih.

penat la. menjadi seorang aku ni. nak resign, boleh tak?

Friday, November 7, 2008

Melancholia

i know the rage that drives u, that impossible anger strangling the grief until the memory of ur loved one is just poison in ur veins and one day, u catch urself wishing the person u loved had never existed and u`d be spared ur pain.. =|

Tuesday, November 4, 2008

Selamat Malam Dunia

tadi pagi aku tak ke opis. malas, menurut kotak jawapan alasan ku. dah separuh jalan bersiap, tapi tergoda dengan laptop dan tenet yang baru masuk. maka, aku beria-ia memujuk sebahagian dari diri sendiri yang baik, agar jangan pergi hari ni... oleh sebab aku senang dipujuk rayu, maka aku duduk depan laptop dari pukul 10 sampai pukul 7 malam.

fasa pertama masa aku dihabiskan dengan paper editting. sangat gabra. aku nervous mungkin.. gelabah mencari formula.. dan apply dalam result orang lain. buat discussion sendiri. sudahnya, aku pun tak paham apa yang aku dah buat. yang aku tau, semua mesti settle before 4.

dan aku berjaya.

*senyum*

tapi sebenarnya, aku bosan tinggal kat rumah pada hari bekerja. maklum lah, wanita berkerjaya. walaupun lambat ke tempat kerja, tapi aku habiskan separuh hari aku di tempat kerja on weekdays. jadi aku tak biasa dengan surroundings kat rumah pada waktu siang pada masa bekerja. komplikated nya penerangan aku.

senang cakap, hari ini bila aku tinggal kat rumah, aku tak tahu nak buat apa. selain daripada layan tenet dan makan maggi.. aku tak tengok tv. jimat elektrik. walaupun sebenarnya, kalau kat tempat kerja aku pun buat benda sama plus makan tengahari dan buat-buat sibuk.

moral of the story malam ni.
mungkin niat aku salah.
perbuatan aku pun salah.
kerja tu amanah, tanggungjawab.
aku tak boleh la main-main macam ni.
nanti banyak pulak soalan aku kena jawab.

atau sebenarnya mungkin aku kebosanan tinggal kat rumah sendirian. kena buat houseworks yang biasa aku buat bila hujung minggu. tu pun kalau aku ada kat rumah.

maka, tindakan yang perlu diambil.
tidur awal malam ni.
bangun awal pagi esok.
pergi kerja. tak awal pun tak apa kot.
bukan aku yang drive.

selamat malam dunia. mimpi indah.

Sunday, November 2, 2008

My Side of Story...

aku betul - betul tak sangka.

we met.

again.

at the first time, i was like shocked. i don`t have any idea to react in the situation. i kinda trying to be cool. but instead of it, i felt like being fool.

how can i dealt with it. i was like, trembling.

sigh.

should stop it.

then, i tried to act normal. i tried to laugh. tried to smile. and even tried to make jokes. it did go well. i hope so. i`m trying not to stare at the subject. but, cant help it. it is right in front of me. i`m trying to be cool like the way it did.

moreover, we don`t have anything related right now except we got same buddies. it cannot be change as it will stay forever and that`s why the connection between us will not loose. how can i help it. i cannot break them apart just for my stupid old feeling.

sigh.

but, good news is, i think i can handle it now. i think i`m more happier than last night. it was like refreshing time. now, i can let it go, all over it.

lesson to be learned.
if u think u afraid of something, u should face it.
go through it and fight the fear.
then u will know your hidden potential.
and u will gain higher self esteem.

good luck. =)