Pengikut

Cari Makan Sikit

Thursday, October 23, 2008

konferens

2 hari lepas aku ade conference.. or more like seminar.. aku jadi presenter.. yang ketiga paling akhir.. thats why la aku assume there will be no question as the participant might be tired or exhausted.. thats what i thought..

unfortunately, banyak giler soalan aku kena jawab.. dan aku rasa aku tak mampu jawab.. even aku memang cuba nak jawab sebaik mungkin.. tapi, paham2 aje la.. dengan tahap nervous aku yang melampau ni.. [suara terketar2 kot.. hahaha..] aku just senyum aje masa mamat foreigner memberi soalan bertalu2.. fuh, kurr semangat.. jawab pun dengan senyuman.. dah la aku kurang paham english campur dengan slang mereka...

tapi, kalau nak tengok dari sudut positif, kira bagus la mereka2 itu.. at least nampak macam mereka minat dengan presentation aku.. dengan apa yang aku buat..

cuba bayangkan kalau korang present, tapi orang lain semua buat tak tahu je.. pastu pulak, borak2 kat belakang.. they acted as you never ever existed in front.. kamu beria2 prepared la.. takut tu takyah nak cakap la.. alih2 takde orang dengar kot.. hahah.. mau jugak mengamuk.. ye tak..

semalam aku pergi lewat sikit.. hari first aku pergi pukul 8.. semalam aku datang masa lawatan ke bangunan tu.. sangat menakjubkan la.. menggunakan air sebagai cooler.. xpayah susah2 pakai air cond.. bangunan nya mengamalkan zero energy office.. ZEO..

petang semalam pulak, aku ngan lab partner aku sibuk amik gamba aje.. hahaha..

moral of the story, banyak benda aku belajar..

fyi, ni my first conference.. dan aku jugak sangat gemuruh sebenarnya.. aku takut nak berdiri depan orang ramai, menerangkan sesuatu yang diorang mungkin faham, mungkin tidak.. depends on me.. [my bad..] dan result aku jugak sangat tidak memuaskan hati.. and aku memang expect banyak persoalan akan timbul.. huhuh..

so, the thing is, practice makes perfect..

mungkin lepas ni, nervous aku akan kurang kot.. hope so.. dan aku jugak akan membiasakan diri dengan orang ramai.. sebab banyak lagi conference yang akan aku participate..

dan bagusnya, dapat networking.. dapat jumpa ramai kenalan baru.. dalam bidang yang sama, tapi location je lain..

mungkin berguna time aku nak apply kerja nanti..

=)

No comments: