Pengikut

Cari Makan Sikit

Wednesday, December 31, 2008

Pergi dan Datang

hari terakhir dalam minggu terakhir dan bulan terakhir untuk tahun 2008. hmm. apa ya yang aku dapat sepanjang tahun ini? mari kita flashback.

awal suku pertama, aku masih bergelar pelajar, tahun akhir semester akhir. bekerja keras bertungkus lumus siap kan projek tahun akhir. aku bersungguh-sungguh nak siapkan projek dengan kadar yang segera secara efisien yang mungkin. juga berhajat nak dapat pointer bagus untuk semester terakhir.

dugaan datang bila kolej aku disahkan mendapat wireless percuma.

perhatian dan komitmen aku pada study mula terganggu. aku masuk ke alam maya, berkenalan dengan kawan-kawan separa maya dan menghabiskan masa, jiwa dan perasaan pada kawan baru ku ini. sehingga kini aku masih dijangkiti virus ini.

pertengahan tahun, aku dah habis semester. hanya menanti keputusan peperiksaan di rumah. Alhamdulillah, rezeki datang. aku dapat call menawarkan kerja for the time being. aku memang merancang nak further study, so kira ni permulaan la. aku accept terus. 2 minggu je aku bercuti kat rumah, terus datang balik uni sebab nak kerja.

2 hari sebelum aku bertolak, aku dapat lagi satu peluang untuk berkhidmat di bawah lecturer dari fakulti berlainan, yang memang dah lama menjadi idaman hati. walaupun jawatan sama tapi aku memang nak masuk dunia baru. nasib baik aku diterima dan aku mohon untuk bekerja dulu baru sambung belajar.

jadi suku ketiga tahun ini, aku bergelar pekerja. walaupun dengan gaji yang cukup makan untuk aku seharian sahaja, aku dah puas hati. sekurang-kurang nya aku ada kerja nak buat dan boleh isi perut dengan duit hasil kerja aku sendiri.

aku juga mula pindah rumah, masuk rumah sewa. dah bebas dari kolej dan aktiviti yang aku kurang minat. dalam masa yang sama juga, aku bergraduasi. hari paling gembira dalam hidup aku. dan lagi gembira apabila aku tidak bersendirian tika itu. boleh dikatakan kemuncak hidup lah masa tu.

masuk suku akhir, aku mula rasa tekanan dan pelbagai unsur negatif mencucuk menikam sanubari. cewah. aku mula rasa ada ketegangan dalam diri dan aku rasa nak lepaskan semua beban yang ada. berita terbaik untuk aku masa ni adalah bila Si Ayah telefon mengenai surat tawaran sambung belajar. Alhamdulillah, again.

jadi, at the end of this year, aku pulang ke rutin asal seperti awal tahun. status aku sekarang adalah pelajar. jadi aku kembali terikat dengan undang-undang dan prinsip tertentu dalam masa 2 tahun. aku juga bersendirian untuk kali yang entah ke berapa. tapi bagus lah. aku suka begini. aku suka dengan cara hidup aku sekarang kecuali dengan bangun lambat, malas masuk lab, berfoya-foya and so on. itu cerita buruk.

so, moral of the story. buang kan yang keruh, ambil yang jernih.

maaf, maksud aku life is a wonderful circle. eventually u will realised that life is so beautiful and full of suprises. even though you will hit tough or bad side and it becomes a mess, life must go on. don`t u ever regret about the past, take it as a lesson. don`t run away from ur problems, go through it and fix it. at least it worth a try. last but not least, don`t be afraid to try something new. upgrade urself mentally and physically. it might suprise u.

that`s all i can crap based on my experiences in this year. looking forward for another year of priceless moments. farewell 2008 and welcome the promising 2009.

Saturday, December 27, 2008

Kompleks #1 : Wajar?

hmm.. aku ada satu soalan yang tak berapa penting pun pada kamu semua. tapi agak penting untuk aku. jadi aku mahu kalian memberi jawapan seikhlas mungkin walaupun kamu sebenarnya tidak berminat untuk menjawab.

aku hanya mahu pendapat.

wajar kah aku menghebahkan mengenai blog aku ni? atau cukup kah sekadar hanya dibaca oleh sesiapa yang kebetulan berasa bosan lantas terjumpa blog ini?

maksud aku, kalau aku hebahkan ke serata ceruk dunia, bermaksud kawan-kawan rapat aku atau yang tak rapat pun akan serta merta tahu the other side of me. and i don`t think i want it that way. kalau boleh aku ingin kan blog ini menjadi misteri. macam blog Encik Misteri itu, yang aku suka.

sekiranya ada pembaca yang terdiri daripada kawan atau kenalan aku tapi mungkin tak mengetahui bahawa ini blog kawan nya yang dikenali dalam dunia realiti sebab aku memang berhasrat nak rahsiakan semua ini dari penduduk kampung. hahah. konon-konon macam nak wujud kan personaliti lain lah pula.

tapi kan, sebenarnya, dah sebulan aku sebarkan link blog aku dalam akaun jaring lelabah yang aku ada. dan ramai pulak yang dah masuk. baru la macam hidup sikit blog ni. aku pun rasa seronok juga. maksud nya ada la orang yang sudi masuk kat sini. left some comments and so on. thank you.

eh, panjang pulak.

soalan sebenar aku, wajar kah aku memisterikan blog ini atau menghebahkan pada kawan-kawan saudara mara sepupu sepapat atau whatsoever?

pandangan anda sangat lah aku hargai. terima kasih.

Friday, December 26, 2008

Teman

aku baru je lepas berborak dengan seorang teman, yang dulu pernah rapat dengan aku. sekarang juga kami masih boleh rapat seperti dulu, cuma aku yang berpendapat ada baik nya jika kami menjauhkan diri.

oleh sebab dah lama tak berbual, aku jadi berdebar-debar. takut dengan tindak balas si teman. yelah, aku yang meminta, dan dia mengizinkan walau mungkin dengan hati yang berat, menyebabkan hubungan kami renggang.

sekarang aku juga yang memulakan dahulu. perbualan yang agak awkward pada mulanya. ah, macam menjilat balik ludah sendiri. eyuww..

tapi, aku tak lah jilat balik. aku hanya menjenguk bekas atau tanda yang ditinggalkan je. tak mungkin aku akan pergi balik meminta untuk berhubungan. sekadar kawan, mungkin boleh dipertimbangkan.

aku takut kejadian lama akan berulang. aku tak mampu nak pendam lagi. jadi langkah yang aku ambil, aku minta supaya diabaikan saja diri ini. teman ku mula nya cuba untuk berdiplomatik dengan mencari alternatif baru, tapi maaf. sampai di sini saja.

dalam masa yang sama, aku memang rasa bersalah dan kasihan pada teman ku ini. tapi aku tak mampu. aku harus buat pilihan, dalam keadaan yang waras dan emosi yang stabil. di mana fikiran aku berjaya mencapai tahap yang sesuai hanya apabila teman berada jauh dari aku. jadi keputusan aku agak drastik dan keras pada pandangan si teman. mungkin juga tidak adil, itu kata nya tadi.

tapi, bagi aku, pilihan yang aku buat adalah paling tepat dan adil mengikut edaran kestabilan hubungan kami waktu itu. sekarang mungkin tidak lagi, sebab aku perlu menyesuaikan diri dengan ketiadaan teman yang selama ini menjadi pendengar setia juga bertanggungjawab mengurangkan tekanan dan masalah dalam hidup aku. tapi aku tak akan berubah pendirian.

ketika sisa-sisa usia hubungan masih ada, banyak perkara yang aku suarakan tentang aku yang nyata tidak berpuas hati dengan sifat dan tingkah laku nya dan timbul banyak perkara yang tidak mencapai persefahaman dan persetujuan masing-masing menyebabkan hubungan ini mula retak. ia menjadi satu titik tolak pengakhiran pada hubungan ini. dan aku bersyukur kerana ia nya tamat dengan baik dan kami masih bergelar kawan.

aku turut mempunyai rasa lega dengan keputusan yang aku buat kerana ia memberi impak yang bukan sedikit pada diri aku, tapi banyak dan ia banyak membantu aku memperbaiki diri ini. dan yang penting ia menjadi sebab untuk aku lebih yakin bahawa jalan yang aku ambil adalah betul.

terima kasih Tuhan, sekarang aku lebih bersifat keterbukaan dan mempunyai lebih tinggi nilai self-esteem. aku juga punya lebih banyak masa hanya untuk diri sendiri. bukan lagi dikongsi dengan teman ku. namun, dari segi negatif juga banyak memberi kesan. aku akan berasa kosong dan sendiri, but i believe time will heals everything and yes, they do.

jadi, kepada teman yang pernah aku sayang dan pernah aku kasih, aku mohon maaf sekiranya berlaku banyak ketidakadilan sepanjang perkenalan kita. kita masih kekal sahabat.

ikhlas dan maaf dari aku,
teman yang tidak sempurna.

Thursday, December 25, 2008

tak tahu nak letak tajuk apa

jam dah pukul 4.08 waktu tempatan. aku masih tak tido. berada di alam maya dengan kawan-kawan separa maya. haih.

sebelum ni, tak ada tenet aku duk mengutuk-ngutuk semangat kendiri, sebab sangat bosan dan sangat tak malu mengajak teman-teman sepermainan untuk sama-sama menghabiskan ringgit malaysia. lebih kepada harapan supaya ditaja sebenarnya, sebab aku sudah tidak bekerja.

ya, aku menganggur sekarang. ada kerja kosong?

tapi maaf, aku tak berminat. minat aku dimatikan oleh bebelan atau kata nasihat dan sindiran dari bekas majikan ku. beliau pasti sangat marah sekiranya mendapat tahu aku digaji oleh orang lain. beliau sayang aku. sangat. itu aku pasti.

ok, aku tipu. tapi aku memang tak mengharap pun.

tadi petang aku berjaya menjalankan misi membuang ringgit malaysia di sunway. kali ini aku bekerjasama dengan teman satu matrikulasi. aku berjaya makan yee mee, again. hahah. dan aku juga cuba makan tako. rasa agak ok la jugak. nak beli lagi sekali, tapi m4.30 untuk 3 biji, mana mahu tahan beb. saya tak mampu lagi berpura-pura dan berlagak kaya. oh, tidak.

aku juga berjaya mengajak bakal-mertua-si-teman aku untuk turut sama menderma ringgit malaysia kepada aku dalam bentuk nasi goreng kampung dan teh`o ais limau. hahah. tak sengaja. juga sangat lapar sebenarnya. terima kasih auntie and uncle.

oh, ada gosip terbaru. about my ex-tenant. hahah. kami, iaitu ahli-ahli rumah telah sepakat membawa berkat membuat kesimpulan mengenai makhluk-cerewet-tak-bermasyarakat tersebut sebenarnya adalah bersifat perkauman, eh perjantinaan atau dalam bahasa mudah alih, sejenis. siasatan teliti akan dilakukan untuk memastikan kebenaran.

dan ingat lah, setiap yang buruk datang dari makhluk-cerewet-tak-bermasyarakat dan setiap yang baik datang daripada Yang Esa walaupun hakikatnya datang dari Yang Satu sahaja.

sekian, entri tanpa hala tuju aku.

Friday, December 19, 2008

Semalam Yang Gila

semalam hari ketiga aku keluar dalam misi untuk berfoya-foya dan menghabiskan duit. menonton wayang bersama kawan-kawan serumah.

datang lambat, dan gamble dengan harapan ada tayangan pada larut malam. pukul 12.30 malam je yang free. memang larut malam betul lah. tapi masa beli tiket tu, jam baru pukul 10.00 malam. macamana nak habiskan masa dua jam setengah?

1st, cari makanan. tak berjaya beli waffle.. kecundang.

aku cadangkan makan aiskrim ubat demam. lantas menapak ke McD. 2 twister fries, 2 fries biasa, 1 set prosperity, 2 sundae, 1 mcflurry. air di refill selepas setengah jam bergotong royong habiskan fries. sambil mata mengerling Encik Manager dan mulut mengunyah diselangi dengan umpatan dan cacian pada bekas tuan rumah dan juga gelak jahat kami berempat.

2nd, merewang-rewang ke bahagian hiburan dan permainan untuk kanak-kanak, dewasa, orang tua dan ibu muda. nak main, tapi segan. hanya melihat-lihat dan gelakkan makhluk yang tak pandai berhibur dan kagumi makhluk yang pandai menari.

3rd, masuk ke bahagian seterusnya, bowling. hanya jadi pemerhati dan gelak gembira sambil perhatikan gaya tersendiri makhluk Tuhan bermain bowling. ikut serta gelak pada masa-masa yang berkaitan.

4th, masuk ke ladies. mengosongkan apa yang penuh selepas bekerjasam berganding bahu menghabiskan air refill.

5th, jumpa jalan yang benar ke panggung. masih lagi bergelak ketawa, bergembira sakan dengan kadar volume yang lebih rendah. sekejap-sekejap senyap bila masuk part suspen.

tapi, keceriaan kami rupa nya dicemburui oleh makhluk-bulu-bulu di belakang. makhluk-bulu-bulu cuba menakutkan kami, terutamanya aku dengan suara garau sambil memberi notis amaran. makhluk-bulu-bulu ternyata sangat cemburu dengan ketiadaan bulu-bulu di badan kami, tidak seperti nya.

makhluk-bulu-bulu dengan bongkak dan angkuh nya cuba membuat aku histeria dengan bulu-bulu busuk di badan dengan bau mulut yang sangat tidak berbulu dan juga suara yang serak-serak basah sebab banyak bulu.

ok, aku tipu.

makhluk-bulu-bulu marah aku. sebab aku bising dan dia turut sama bising. jadi dia berasa keliru suara siapa lagi best dan lagi merdu.

ah, aku terus marah dengan makhluk-bulu-bulu. aku senyap tanda protes, bukan diam tanda setuju.

tak sampai lima minit, aku tak berjaya mengawal kegembiraan dan keceriaan. kami terus bergelak ketawa dan mengomel-ngomel macam deejay kesayangan kalian. lantak lah makhluk-bulu-bulu nak mengamuk ke nak menyanyi ke nak bernasyid ke, aku tak hirau.

6th, kembali ke pangkal jalan sambil mulut memaki hamun makhluk bulu-bulu diselangi dengan nama bekas tuan umah. tapi pahala lebih banyak ke arah makhluk-bulu-bulu. tahniah.

7th, lepaskan geram di jalan raya. cuba berlumba dengan makhluk aneh di dalam kenderaan oren. sambil menjerit-jerit sahaja. bagai nak gila juga. penangan suara makhluk-bulu-bulu yang masih terngiang-ngiang kat telinga ni. ish.

8th, di alam fantasi. melihat hantu raya jembalang putih jembalang hijau mencarik-carik bulu-bulu makhluk-bulu-bulu.

ah, puas hati. makhluk-bulu-bulu tiada lagi.

Thursday, December 18, 2008

womanizer

"Whatever you give a woman , she's going to multiply. If you give her sperm, she'll give you a baby.If you give her a house, she'll give you a home. If you give her groceries, she'll give you a meal.If you give her a smile, she'll give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her. So - if you give her any crap, you will receive a ton of shit ."

Sunday, December 14, 2008

maaf, aku di kampung

hampir 2 minggu aku tak sempat nak update cerita ku di sini. been busy lately. seperti yang telah aku khabarkan dalam entri lepas, aku ada kerja wajib sebaik sahaja aku pulang dari penginapan percuma di rumah kawan ku.

pagi tu, aku keluar awal dari biasa, bangun pun awal lah. sebab aku dapat tau boss aku awal kan jadual perjalanan kami ke PD. ah, nasib baik aku pun memang merancang nak pulang lebih awal. ada agenda lain sebenarnya. aku bercadang nak jumpa dengan Encik Guard dan nak marah beliau sepuas hati.

hari sebelumnya, kami dah berjanji mahu berjumpa. untuk mengenal hati budi konon nya. dah lama aku tak jalankan aktiviti serupa ini. hahah. tapi beliau tak muncul. ah, penakut. tapi tak mengapa, hari lain masih ada kecuali kalau maut datang menjemput dulu, maka tak sempat lah aku nak menarik telinga beliau.

em, bout the conference yang aku pergi hari tu lebih kepada trip mungkin. aku dan sekutu ku hanya bergambar sahaja. setiap masa dan ketika di mana-mana jua. hahah. seronok sekejap. lupakan masalah dalaman jiwa. walaupun menginap bersama boss. agak cuak juga, maklum lah kena jaga reputasi dan hati boss. takut dapat masalah lagi. serik.

hasil kerja rakan ku mendapat pengiktirafan sebagai antara yang terbaik. tiba-tiba terasa kerdil pula. aku hanya main-main. rakan juga main-main, tapi sekurang-kurangnya rakan bersungguh-sungguh dalam sesuatu hal. aku terasa kecil hati, atau mungkin lebih tepat cemburu dengan kejayaan rakan.

maka, aku berazam nak perbaiki prestasi kerja aku. sebab sebenarnya dah lama aku terasa yang aku tak ada tujuan pun sebelum ni. aku hanya buat sesuatu dalam hidup aku secara acuh tak acuh. aku rasa aku paling serius pun bila nak masuk periksa akhir. tu pun untuk semester terakhir.

ye, mungkin aku ada gabra atau kalut untuk sesuatu perkara. tapi sekarang aku sedar, aku tak mengejar apa-apa pun dalam hidup. macam aku tak punya matlamat. sebenarnya, aku rasa aku ada matlamat, tapi cara aku untuk sampai ke arah matlamat aku tu tak lah begitu bagus. aku tak bersungguh-sungguh.

dan sekarang, aku mula rasa yang aku sudah semakin liar atau nakal atau jahat atau apa-apa je perkataan untuk perkara yang kurang baik. bukan bermakna aku baik sebelum ni, tapi sekarang aku dapat rasa yang aku berubah ke arah keburukan lebih dari kebaikan. ah, senang cakap aku makin jahat or nicer word, kurang baik.

ah, dah makin kompleks pulak. aku berhenti dulu lah.

Saturday, November 29, 2008

Apabila Rancangan Tidak Menjadi

sekarang berada di rumah kawan. pagi, pergi jumpa Si Ayah dan Si Atuk. datang sebab Si Dua bergraduasi hari ni. ah, rindu mereka.

sepatut nya sudah dalam perjalanan ke rumah kediaman kebanggaan diri sendiri dan kawan-kawan. tapi terbabas di padang futsal bersama kawan-kawan maya. sedar-sedar je hari dah senja. terus sms pada kawan supaya siap sedia di stesen berhampiran.

ah, malang tak ada bau. kawan sibuk. malas nak paksa, teruskan saja menginap secara percuma di rumah berdekatan.

hati tak tenang.

rancangan tak menjadi seperti yang diimaginasikan dalam kepala sebentar tadi, sebelum hari siang. patut sudah berada di rumah sendiri pada masa sekarang, bukan di rumah kawan yang jauh berkali-kali ganda ni. esok ada perkara yang perlu dibereskan. perkara penting, wajib.

baru je sebentar tadi, cuba-cuba menebalkan muka meminta tolong dengan mana-mana secret admirer who might be willing to help. dah tak tahu takut tak tahu malu, yang aku tahu hanya lah aku nak sampai di rumah sebelum pukul dua belas. kalau tak, sandal kristal aku akan bertukar menjadi sandal buruk.

ah, imaginasi sahaja.

malangnya, aku masih lagi di sini. mengharapkan belas ihsan kaum saudara, sahabat handai untuk membawa aku pulang ke pangkal jalan.

Wednesday, November 26, 2008

Status Kesihatan Diri Ini

batuk aku semakin menjadi-jadi. nak tidur pun dah terganggu. padah la macam ni. aku tak suka. macamana aku nak bentangkan poster aku nanti. walaupun aku pasti aku tak akan bercakap banyak, tapi tak tertahan rasanya nak terbatuk setiap lima minit.

aku rasa aku tak pernah pula sampai macam ni. selsema aku pun boleh tahan ni. aku bersin 2 3 kali dengan gaya comel macam heroin korea baru lepas kena hujan dalam drama bersiri setiap hari. beza nya, tak ada hero korea yang akan datang menanyakan khabar aku. dan kemudian menyelimutkan aku dengan selimut separa kering. ah, aku sudah mula berimaginasi. kesan ubat batuk tadi mungkin.

ubat batuk sudah habis sebotol aku telan. sekarang aku minta belas ihsan kawan-kawan yang pernah mempunyai ubat batuk. aku telan semua. air asam jawa juga dah aku teguk. panadol tak usah cakap lah. dah pelbagai bentuk yang masuk dalam mulut aku walaupun sebenarnya aku sedang mengajar diri sendiri supaya tidak bergantung pada ubat terutama panadol. setakat pening kepala tu, aku rehat aja. setahu aku panadol ada kesan jangka masa panjang, bukan? tak percaya? sila buat pencarian ilmiah anda sendiri.

tapi kali ini aku tak mampu melawan. aku mesti mengingkari disiplin aku sekejap. gara-gara ada persidangan yang akan aku hadiri hujung minggu nanti. aku kena cepat sihat. walaupun hanya sehari masa yang diambil, tapi aku perlu bersedia sebaik mungkin kerana aku perlu bersedia dengan 2 poster berlainan. sekarang kertas kerja penuh pun belum mampu aku siapkan, analisis keputusan pun masih ada yang tidak dimasukkan lagi.

haih.

maka nya, aku cuba mengubati hati lagi. aku mesti ingat, semua ini pasti ada hikmahnya. pasti ada benda yang terselindung yang belum aku nampak. mungkin akan ada hasil yang baik nanti. siapa tahu? rezeki masing-masing.

tapi, aku kena la cuba. sekurang-kurang nya aku bukan mengharap sahaja.

jadi kawan-kawan, doa kan lah aku cepat sembuh dan persidangan berjalan dengan lancar. terima kasih. jasa mu akan kenang.

Monday, November 24, 2008

Relevan Aku Demam

setiap kejadian ada hikmah nya. begitu pandangan aku. dalam erti kata lain untuk memujuk diri sendiri jika ada kejadian-kejadian yang tidak dirancang dalam hidup.

semalam, teori aku terbukti betul. Si Ayah telefon menyatakan surat tawaran sudah sampai. wah, rasa macam nak terlompat-lompat kat situ je. at that time, aku sedang mendaki tangga, mau pulang ke pangkal jalan. dalam hati sangat gembira tak terkata. baru lah sah aku punye kehadiran dalam makmal tempat berkhidmat.

Si Ayah akan menguruskan segala bentuk perbelanjaan. hehe. memang aku tak sempat nak uruskan semua. dengan standard kewangan aku yang tidak menunjukkan ciri-ciri akan stabil. padahal tujuan asal aku nak kerja dulu, sebab nak kumpul duit untuk tujuan ini lah. semata-mata kerana surat itu. aku bertungkus tapi tak berapa lumus dalam kerja aku selama 6 bulan.

at least, i tried. aku tak nak membebankan Si Keluarga lagi. aku nak berdikari. sedikit sedikit, lama-lama aku akan buat banyak duit. tak klise kan.

apa-apa pun, sangat berterima kasih pada Si Ayah. aku sayang kamu sepenuh hati.

dan terima kasih Tuhan kerna tunjukkan jalan yang benar [cerita lain]

Thursday, November 20, 2008

Kesakitan Semalam

kenapa kita sakit?

hari ini aku demam. lagi. untuk kali yang kedua dalam masa 2 minggu. tapi kali ini agak teruk, demam disertai batuk-batuk ringan menandakan lambat lagi nak pulih. sebab batuk mustahil nak pulih dalam masa 2 hari. unless aku betul-betul berehat. dan sekarang bukan masa nya untuk aku berehat. aku ada misi yang belum selesai.

minggu lepas juga aku demam. 3 hari aku beristirehat di rumah. hari pertama, aku buat-buat demam. sebenarnya aku malas nak pergi masuk makmal. tambah pulak, orang atasan tiada. lagi la aku buat hal. hari kedua, aku betul-betul demam. kaki kebas dan kepala pening. tapi masih gatal nak melayari internet. hari ketiga, aku pening kepala tahap dewa sampai ada ciri-ciri nak pitam.

masa sakit baru la kita teringat nak dekatkan diri pada Yang Satu. betul. aku baca doa setiap kali aku rasa otak aku tak berada dalam koordinat yang betul. aku baca perlahan-lahan, sampai terlelap. aku rasa, kalau aku tak sakit, mungkin masa tu aku sedang buat aktiviti tak berfaedah yang lain.

dan lagi satu, aku teringat kawan aku ada cakap. masa kita sakit, mungkin Yang Satu bertujuan untuk mengurangkan beban-beban atau dosa-dosa kita. masa sakit sepatutnya dijadikan sebagai masa untuk muhasabah diri. sebab biasanya masa sakit, seseorang tu akan jadi sensitif lebih daripada biasa. minta perhatian lebih.

sepatutnya kita bersyukur masa sakit. masa sakit juga la kita akan tiba-tiba jadi insaf dan terasa kerdil. takut mati, mungkin. tapi kalau jenis yang kepala tak berapa selari, mungkin buat tak endah je masa sakit. lagi dia marah-marah dekat Yang Satu ada lah. kalau anda tergolong dalam kumpulan orang sebegini, insaf lah.

pernah satu ketika, cikgu aku bertanya. mana yang kamu nak? terlantar sakit sebelum mati atau kamu terus mati tanpa bagi hint. kalau ikut akal yang pendek, mesti pilih terus mati. tak payah nak rasa sakit sangat. tak ada la seksa badan dan tak ada la menyusahkan saudara mara untuk menjaga kita masa sakit. tapi cikgu aku cakap, kalau kita terlantar sakit sebelum mati pun bagus jugak. maksudnya kita sempat nak bertaubat. kita tahu masa kita akan sampai. jadi mungkin masa kita terlantar sakit tu lah, masa yang sesuai untuk kita bertaubat, dekatkan diri pada Yang Satu. betul tak? apa pilihan kamu?

aku pun tiba-tiba ni jadi baik. kalau sakit je, aku jadi lebih sopan. tambah-tambah bila sakit kepala. secara automatik, aku akan jadi lemah lembut.

kalau kamu jumpa aku sedang berjalan dengan gaya sopan, lain daripada biasa, muka pun ala-ala gadis melayu tengah diet, maksud yang tersirat adalah aku sakit. ok?

Tuesday, November 18, 2008

Semalam Yang Hilang

akhirnya, dapat jugak aku menonton wayang, walaupun bukan dengan teman lama, tapi cukup lah untuk memenuhi nafsu hati ku ini. hahah. aku tengok ejen 007. seronok tengok kena tembak-tembak.

tiba-tiba, terdengar suara Si Ayah suruh kejutkan Si Lima. suruh sembahyang, katanya. ah, aku sebagai anak yang menurut kata, dengan malas nya pergi menggagahkan diri untuk ke bilik Si Lima.

eh, ada perempuan dalam bilik Si Lima. Si Lima nya mana? oh, Si Lima dalam bilik air rupanya. tapi, tanpa diduga dan tanpa memberi lampu signal, tiba-tiba je Si Lima naik angin. lantas dengan gaya macho, Si Lima melepaskan beberapa das tembakan ke arah aku yang berniat baik ini. aku lantas berlari keluar dan sempat menutup pintu bilik.

Si Lima masih lagi menembak aku dengan gaya nya yang tersendiri. aku menyorok di belakang dinding yang sudah rapuh. aku dapat rasa hidung aku mula kebas. tengkuk ku juga sudah rasa lain macam.

kemudian, aku berlari mendapatkan Si Ayah. dan aku peluk dia. erat. kejap. tak nak lepas. aku menangis. sayang Ayah, aku bisik. aku minta maaf kemudian aku leraikan pelukan.

aku jatuh pengsan.

tiba-tiba dengar pintu dihempas kuat.

aku buka mata perlahan-lahan. terpisat-pisat. haih. aku mimpi rupa nya. james bond punya pasal. aku pulak kena tembak. dan pagi tu memang masih ada kesan kebas kat hidung kemek aku ni.

ah, siap la Si Lima. aku balik kampung nanti, aku tembak kamu dulu. tak ada baju raya kamu tahun ni.

Tuesday, November 11, 2008

Encik Misteri

wah, aku broken hearted lagi. tak tahu kenapa. tadi aku dapat tahu encik misteri dah ada teman. ye, aku memang dah lama tahu. dia mungkin sudah berteman. actually, aku tak kisah pun part tu. yang aku kisah sekarang, aku kenal temannya tu.

haih.

tiba-tiba aku rasa sangat sedih. dalam bilik air pun aku terbayang-bayang lagi. padahal aku tak pernah kenal pun encik misteri ni. sebab tu aku suka dia. konteks suka kat sini bukan nye aku cinta ke sayang ke. aku suka je. fullstop.

tapi, tadi bila aku dapat tahu dia dah teman, teman yang mana aku boleh nampak dan boleh judge, aku jadi serba salah. sedih pun ada. huhuh. sebenarnya, tak confirm pun tu teman dia. tapi berdasarkan kebolehan aku membuat penilaian, aku rasa betul la kot. well, teman dia memang sangat cantik. good for you, encik misteri.

but, if you didnt reveal it all, it will be much better. for me. sebab sekarang aku sudah kurang suka pada kamu encik misteri. huhuh. masih ada, tapi dah berkurangan. aku takut aku juga akan mula buat penilaian pada kamu. aku tak suka macam tu. kan lebih baik kalau aku tak kenal kamu dan berterusan begitu. sekurang-kurang nya apa yang kamu bagitau sebelum ni, tak akan memberi kesan yang begitu besar pada aku. dan aku tak akan berfikir tentang kamu mahupun temanmu dengan tambahan visual. biasanya aku hanya menggunakan imaginasi tanpa grafik.

oh, aku kompleks.

apa pun, aku harap kamu bahagia dengan si peneman yang cantik. sebab aku juga macam mengalami proses yang kalian rasakan sekarang kecuali dengan parameter yang berbeza barangkali.

Sunday, November 9, 2008

Ralat #1

hahah. tadi tengok berita. entri di bawah salah sama sekali. hukuman tembak tu dijatuhkan sama macam apa yang aku bayangkan. melutut dan ditembak. bukan macam kawan aku cerita. isk isk. salah bagi maklumat pulak.

tapi mereka nak mata mereka tak ditutup masa ditembak. dan setiap seorang kena satu tembakan. dekat dada sebelah kiri, tepat menusuk dalam jantung. huhuh. tetap ngeri jugak.

apapun, semoga roh dicucuri rahmat.

Dari sudut mata seorang aku

tadi aku tengok berita.. pasal pengebom berani mati yang dah dihukum hari ni.. tiba-tiba teringat la. kawan aku ada cakap yang hukuman mati ditembak ni macamana proses nya. dia cakap orang yang dikenakan hukuman ni akan dilepaskan dalam hutan. kemudian akan ada kira-kira 12 orang komando akan memburu mereka. kiranya, macam memburu haiwan la. terkejut gak la aku dengar. tapi aku pun tak berani nak memastikan semua ni.

tapi masa aku dapat tahu, dah selamat dijalankan hukuman ni awal pagi tadi, aku macam terkaku jap. yelah. terbayang balik apa yang kawan aku cakap tu. tak boleh nak describe. ngeri la pulak.

haih.

aku bukan nya nak buat statement ke ape. cuma atas dasar perikemanusiaan, aku tak boleh nak bayangkan keadaan mereka-mereka yang berkaitan. tapi tadi dalam berita aku tengok, ramai orang yang datang membanjiri tanah perkuburan masa pengebumian dijalankan.

entah la, no comment. yang aku boleh cakap, takziah pada keluarga si mati.

oh, aku lupa. aku nak ucap tahniah juga buat Barrack Obama. ada something pada dia yang buat aku tertarik. aku tak tahu apa. harap dia dapat buat pembaharuan yang baik untuk semua pihak.

sebab sebenarnya, aku sangat tidak suka memberatkan kepala otak dengan pemimpin politik dalam negara. apatah lagi yang di luar sana. tapi kadang-kadang kita kena juga ambil tahu hal sekeliling kan?

dan pemimpin yang paling menarik minat aku, Mahmoud Ahmadinejad. tak tahu pasal apa. aku macam suka dengan pendirian beliau. heheh.

wah, serius pulak sekejap.

oh, lagi satu. semalam masa aku surf dengan penuh boring nya dan tanpa hala tuju, aku buka youtube. entah macamana, aku tertengok Megan Meier punya clip.

siapa Megan Meier?

berdasarkan apa yang aku dah tengok, dan dari sudut kaca mata aku, Megan seorang remaja. usia baru nak masuk 14 tahun. dan sebagai remaja biasa, dia ada account myspace. dalam myspace, dia berjumpa seorang Mr Nice Guy, Josh Evans. mereka start berkawan dan mungkin Megan fall in love. aku tak boleh nak pastikan.

then, things started to be mess. Josh tiba-tiba nak putuskan hubungan. Kenapa? Josh cakap Megan ni tak pandai berkawan. sort of things la. berkait dengan kawan. kemudian, Josh start post bulletin kutuk Megan yang bukan-bukan. kiranya, kena tekanan emosi la jugak si Megan ni.

bayangkan la, budak baru 13 tahun. tak boleh berfikir panjang. Megan ended her life.

She hung herself in her bedroom. wah, tersentap kejap aku.

then, 6 weeks after her funeral, her parents found out that Josh Evans never existed. it was fake. akaun myspace Josh direka oleh parents kepada bekas kawan Megan. mereka nak siasat kenapa Megan dah tak nak berkawan dengan anak mereka lagi. so, here comes the idea. mereka buat akaun myspave baru. ambil gambar remaja lelaki handsome, dan kemudian sign up as Josh Evan dan start berkawan dengan Megan on purpose. so cruel. maksudnya, this whole thing was a setup from the very beginning. bapak jahat punya orang.

kemudian, lepas putuskan hubungan palsu dengan Megan, mereka menghentam Megan dalam bulletin myspace, sehingga Megan stress. and end up hung herself.

malangnya, parents bekas kawan Megan ni tak dikenakan hukuman. sebab tak ada bukti yang boleh dibawa ke mahkamah. [tapi aku rasa dah kena soal siasat kot. sebab siap ada lawyer lagi. untuk defend diri]

then, ada seorang remaja ni, Ashley sedia untuk diinterview mengenai semua ni. Ashley then exposed about the big plan. macamana mereka berpakat nak kena kan si Megan sebab dah tak nak berkawan dengan anak mereka. ish. tak patut langsung la. mainkan perasaan budak sampai budak tu mati.

sekarang, aku tak tahu macamana ending of this story, samada the parents get caught or not. and how that Ashley girl doing because after she admitted it live on the tv, kalau tak kena hukuman polis sekalipun, aku rasa mesti ada orang akan balas dendam jugak.

moral nya aku nak cakap kat sini
satu, jangan mudah percaya kat orang.
dua, jangan mengada-ngada nak mainkan perasaan orang. it might end up so bad.
tiga, parents kena jaga anak-anak in a better way. dan get involved a lit bit. not too much, just fair enough to make sure they dont do foolish things.

walaupun, ni berlaku jauh kat Amerika, tapi yang buat aku rasa dekat, sebab dia mati kerana cyber crime. sebab myspace. haih. kesian. benda ni pun dah lama, dalam tahun 2002 kalau tak silap. tapi aku baru tahu. maklum la. slow sikit.

so, harap-harap dah tak ada benda macam ni berlaku lagi. especially dalam negara ni. cukup la dengan jenayah yang dah ada. jangan nak tambah lagi. aku penat nak baca.

Ralat

Hari ni aku rase sangat dem.. Rasa serba tak kena je.. Aku sms pun tak ada balasan. Nak aje call, tapi segan kat kawan-kawan. Malu nak tunjuk rasa kot. Tah la.

aku pun tak tahu nak describe macamana perasaan aku ni.. ade jugak rasa macam nak pohon keahlian jadi single balik. tapi macam tak berani. paling ekstrem yang aku boleh buat sekarang pun, delete phone number.. [salah satu tindakan yang immature]. aku jugak delete sms yang dah lama bersarang dalam inbox kotak telefon.

bodoh kan.

haih.

perempuan. macam tu la. tadi aku discuss dengan kawan aku. konon aku nak minta jadi single. dia tanya, ada berani ka kawan? haha. aku mesti la berani. buat masa sekarang la. masa dah duduk depan-depan nanti, aku tak tahu pulak aku akan bertindak balas dalam bentuk yang macamana.

reason aku buat semua ni, sebab aku rasa terbuang. secara tiba-tiba. dan of course la, aku tak suka. rasa macam tak penting je. arghh.. banyak la benda yang aku rasa sekarang ni. semua yang negatif je.

aku ni dah la jenis yang berfikir benda-benda yang tak elok je. negative thinker. deeply pula tu. bahaya. kadang-kadang sampai boleh affect kondisi behaviour aku at that time.

sekarang, setiap kali aku tunggu bus masa nak pulang ke pangkal jalan, aku akan berfikir pasal masalah ni. dan selepas berhari-hari i kept on thinking of this problem, i tried to sort some solutions. either i forgive and forget, or i left and forget.

selalu nya, otak logik aku akan menggalakkan aku supaya pilih 2nd one tu. kalau nak ikutkan, memang la. tu la yang aku nak buat kalau ada peluang.

tapi, lepas fikir-fikir balik.. banyak juga yang aku kena consider.

haih.

penat la. menjadi seorang aku ni. nak resign, boleh tak?

Friday, November 7, 2008

Melancholia

i know the rage that drives u, that impossible anger strangling the grief until the memory of ur loved one is just poison in ur veins and one day, u catch urself wishing the person u loved had never existed and u`d be spared ur pain.. =|

Tuesday, November 4, 2008

Selamat Malam Dunia

tadi pagi aku tak ke opis. malas, menurut kotak jawapan alasan ku. dah separuh jalan bersiap, tapi tergoda dengan laptop dan tenet yang baru masuk. maka, aku beria-ia memujuk sebahagian dari diri sendiri yang baik, agar jangan pergi hari ni... oleh sebab aku senang dipujuk rayu, maka aku duduk depan laptop dari pukul 10 sampai pukul 7 malam.

fasa pertama masa aku dihabiskan dengan paper editting. sangat gabra. aku nervous mungkin.. gelabah mencari formula.. dan apply dalam result orang lain. buat discussion sendiri. sudahnya, aku pun tak paham apa yang aku dah buat. yang aku tau, semua mesti settle before 4.

dan aku berjaya.

*senyum*

tapi sebenarnya, aku bosan tinggal kat rumah pada hari bekerja. maklum lah, wanita berkerjaya. walaupun lambat ke tempat kerja, tapi aku habiskan separuh hari aku di tempat kerja on weekdays. jadi aku tak biasa dengan surroundings kat rumah pada waktu siang pada masa bekerja. komplikated nya penerangan aku.

senang cakap, hari ini bila aku tinggal kat rumah, aku tak tahu nak buat apa. selain daripada layan tenet dan makan maggi.. aku tak tengok tv. jimat elektrik. walaupun sebenarnya, kalau kat tempat kerja aku pun buat benda sama plus makan tengahari dan buat-buat sibuk.

moral of the story malam ni.
mungkin niat aku salah.
perbuatan aku pun salah.
kerja tu amanah, tanggungjawab.
aku tak boleh la main-main macam ni.
nanti banyak pulak soalan aku kena jawab.

atau sebenarnya mungkin aku kebosanan tinggal kat rumah sendirian. kena buat houseworks yang biasa aku buat bila hujung minggu. tu pun kalau aku ada kat rumah.

maka, tindakan yang perlu diambil.
tidur awal malam ni.
bangun awal pagi esok.
pergi kerja. tak awal pun tak apa kot.
bukan aku yang drive.

selamat malam dunia. mimpi indah.

Sunday, November 2, 2008

My Side of Story...

aku betul - betul tak sangka.

we met.

again.

at the first time, i was like shocked. i don`t have any idea to react in the situation. i kinda trying to be cool. but instead of it, i felt like being fool.

how can i dealt with it. i was like, trembling.

sigh.

should stop it.

then, i tried to act normal. i tried to laugh. tried to smile. and even tried to make jokes. it did go well. i hope so. i`m trying not to stare at the subject. but, cant help it. it is right in front of me. i`m trying to be cool like the way it did.

moreover, we don`t have anything related right now except we got same buddies. it cannot be change as it will stay forever and that`s why the connection between us will not loose. how can i help it. i cannot break them apart just for my stupid old feeling.

sigh.

but, good news is, i think i can handle it now. i think i`m more happier than last night. it was like refreshing time. now, i can let it go, all over it.

lesson to be learned.
if u think u afraid of something, u should face it.
go through it and fight the fear.
then u will know your hidden potential.
and u will gain higher self esteem.

good luck. =)

Friday, October 31, 2008

Malang..

malam kelmarin, sebelum tidur, aku cadang nya nak makan nasi.. bersahur kununnya.. tapi bila tengok ekspresi kawan aku masa aku cakap nak makan nasi pada larut malam, aku batalkan niat aku..

tapi, aku tetap nak isi perut yang lapar.. so, aku keluarkan keropok lekor yang aku beli sehari sebelum tu.. plastik basah sikit.. keropok pun dah ada warna putih.. sebab ikutkan nafsu, aku goreng jugak.. potong nipis - nipis, panaskan minyak..

tiba-tiba keropok meletup-letup.. [betul ke ayat aku? hmmm] keropok dalam kuali kembang, dan pecah.. sampai jadi keropok terbang pun ada.. maka automatically, minyak panas pun terpercik.. nak jadikan cerita, terkena pada tangan aku.. sigh.. masa tu tak sakit lagi.. aku basuh tangan aku sekejap..

malangnya, sinki pun dekat je dengan kuali.. sekali lagi, lengan aku pulak jadi mangsa.. haih.. basuh lagi sekali.. tapi yang second version ni tak sakit sangat.. kena tempias minyak aje.. yang 1st time kena tu, kat belakang tangan.. dekat jari telunjuk.. dalam 2.5cm.. huhuh

lepas habis goreng, baru perasan.. tangan dah merah-merah.. terus aku taruk kicap.. [masa pegi jamboree dulu, cikgu yang kat sebelah khemah aku suruh aku sapu kicap kat tangan kawan aku yang terkena kuali panas] melekit-lekit tangan aku.. ada tompok-tompok kecil kicap macam quantum dot pulak..

aku makan dulu.. habis makan baru basuh tangan.. dah menggelembung pulak kulit aku.. sigh.. sakit tiba-tiba.. psikologi.. tadi tak nampak, tak rasa pedih.. dah nampak, baru rasa sakit.. lepas basuh tangan, sapu krim pelembap.. hahah.. tak berfikir panjang.. kawan aku suruh sapu baby oil.. sapu la kejap..

dah waktu tidur, rasa sangat pedih.. hmm.. fikir punya fikir.. aku isi tupperware dengan air paip.. ambil 2 3 helai tisu.. jeng jeng jeng..

tidur dengan tangan yang berlapik tisu lembap.. baru rasa sejuk sikit... hati pun agak tenang.. psikologi lagi.. baru boleh tidur..

sekarang tangan masih menggelembung.. tapi, kalau tinggal parut, macam cantik juga.. agak ganas.. hahah.. sebab panjang.. betul-betul dekat belakang jari telunjuk... bawah sikit.. dekat dengan tulang yang aku selalu guna untuk kira bulan..

hmm.. mungkin juga ayat redha.. sebab kemungkinan parut untuk hilang sangat tipis.. tambah pulak pada kulit aku yang memang akan meninggalkan kesan warna hitam untuk mana-mana luka sekalipun.. sangat buruk..

sigh...

Wednesday, October 29, 2008

~10 Things I Hate About You~

I hate the way you talk to me, and the way you cut your hair. I hate the way you drive my car. I hate it when you stare. I hate your big dumb combat boots, and the way you read my mind. I hate you so much it makes me sick; it even makes me rhyme. I hate it, I hate the way you're always right. I hate it when you lie. I hate it when you make me laugh, even worse when you make me cry. I hate it that you're not around, and the fact that you didn't call. But mostly I hate the way I don't hate you. Not even close, not even a little bit, not even at all.

Tuesday, October 28, 2008

dont mess with bus driver

hari ni aku pergi kerja lambat sikit.. mula nya aku cool je, even dah tau lambat.. saja tak nak ikut kawan aku pergi awal setengah jam.. aku bangun dengan malas nya.. lepas mandi, boss pun called aku.. tanya aku kat mana.. aku jawab aku belum sampai.. nasib baik hari ni, boss aku tak marah.. dia cuma suruh datang jumpa dia bila aku dah sampai.. nasib baik kot..

so, aku naik la bus pukul 9.30 pagi.. bus yang biasa.. bus lama.. nak jadikan cerita, pakcik-bus-driver-9.00-pagi parked his bus dekat dengan selekoh nak keluar.. pakcik-bus-driver-9.30-pagi ni ape lagi.. hon la kuat-kuat dekat bus tu..

aku dah agak, mood pakcik-bus-driver-9.30-pagi mesti dah tak elok.. muka dia pun dah naik masam.. eh, naik geram kot.. buat muka ketat la senang cakap.

maka, dengan selambanya dia lalu dekat pintu pagar utama and keluar tanpa berhenti.. masa tu ada sorang lagi lelaki nak naik bus.. muka blur je sebab bus tu macam nak berhenti.. tapi bila kita kejar macam beria nak naik, dia terus jalan.. kalau aku yang kena, sakit hati ooo..

sampai pulak dekat bus stop yang pertama.. pakcik-bus-driver-9.30-pagi terus soal siasat perempuan yang baru nak naik.. lagak macam pak inspektor.. sebab pakcik-bus-driver-9.30-pagi tu geram kot.. aku agak la.. geram nya tak abis lagi, mungkin..

so, pakcik-bus-driver-9.30-pagi tak nak bagi orang yang tak berkelayakan naik bus dia.. kot.. aku tak pasti pulak..

maksud aku orang yang tak sehala dengan dia.. pembangkang mungkin.. entah la.. aku pulak tak sempat nak bersoal siasat dengan bakal penumpang yang tak berjaya naik bus dengan aku..

kalau mengikut pengalaman dan kepakaran aku mentafsir orang, macam tu la agak nya.. pakcik-bus-driver-9.30-pagi tak nak pick up bakal penumpang sebab pakcik-bus-driver-9.30-pagi tengah hot..

bila dah lepas bus stop ketiga, baru la nampak muka pakcik-bus-driver-9.30-pagi dah agak cool.. dia dah boleh senyum.. dan dah boleh berhenti ambil penumpang dengan kelayakan yang berlainan tanpa memilih arah tujuan mereka..

nasib baik, pakcik-bus-driver-9.30-pagi dah okay by the time nak sampai ke bus stop aku.. kalau tak, aku dapat rasa yang aku tak akan boleh turun dengan sihat walafiat..

sekian..
moral of the story.
don`t mess with pakcik bus driver.
especially pakcik-bus-driver-9.30-pagi.

Thursday, October 23, 2008

konferens

2 hari lepas aku ade conference.. or more like seminar.. aku jadi presenter.. yang ketiga paling akhir.. thats why la aku assume there will be no question as the participant might be tired or exhausted.. thats what i thought..

unfortunately, banyak giler soalan aku kena jawab.. dan aku rasa aku tak mampu jawab.. even aku memang cuba nak jawab sebaik mungkin.. tapi, paham2 aje la.. dengan tahap nervous aku yang melampau ni.. [suara terketar2 kot.. hahaha..] aku just senyum aje masa mamat foreigner memberi soalan bertalu2.. fuh, kurr semangat.. jawab pun dengan senyuman.. dah la aku kurang paham english campur dengan slang mereka...

tapi, kalau nak tengok dari sudut positif, kira bagus la mereka2 itu.. at least nampak macam mereka minat dengan presentation aku.. dengan apa yang aku buat..

cuba bayangkan kalau korang present, tapi orang lain semua buat tak tahu je.. pastu pulak, borak2 kat belakang.. they acted as you never ever existed in front.. kamu beria2 prepared la.. takut tu takyah nak cakap la.. alih2 takde orang dengar kot.. hahah.. mau jugak mengamuk.. ye tak..

semalam aku pergi lewat sikit.. hari first aku pergi pukul 8.. semalam aku datang masa lawatan ke bangunan tu.. sangat menakjubkan la.. menggunakan air sebagai cooler.. xpayah susah2 pakai air cond.. bangunan nya mengamalkan zero energy office.. ZEO..

petang semalam pulak, aku ngan lab partner aku sibuk amik gamba aje.. hahaha..

moral of the story, banyak benda aku belajar..

fyi, ni my first conference.. dan aku jugak sangat gemuruh sebenarnya.. aku takut nak berdiri depan orang ramai, menerangkan sesuatu yang diorang mungkin faham, mungkin tidak.. depends on me.. [my bad..] dan result aku jugak sangat tidak memuaskan hati.. and aku memang expect banyak persoalan akan timbul.. huhuh..

so, the thing is, practice makes perfect..

mungkin lepas ni, nervous aku akan kurang kot.. hope so.. dan aku jugak akan membiasakan diri dengan orang ramai.. sebab banyak lagi conference yang akan aku participate..

dan bagusnya, dapat networking.. dapat jumpa ramai kenalan baru.. dalam bidang yang sama, tapi location je lain..

mungkin berguna time aku nak apply kerja nanti..

=)

Monday, October 20, 2008

hari geram sedunia

hari ni aku sangat la geram. marah kat boss kot. boleh ke macam 2? hahah. sesuka ati je.

ye lah, aku ni dah la cepat naik angin. sekali beliau suruh aku edit benda alah tu banyak kali. aish, mau tak marah. rasa macam nak buat muka je tadi. tapi tak tahu lah dah terbuat ke tidak. rasa macam belum. heheh.

dah la ekon ni tak ok. lagi la aku hangat. semacam je ni. geram betul.

actually, esok ada konferens. so, nak kena prepare slides sebab aku present esok dalam pukul 4 suku. haih. bimbang jugak ni. gila nervous.

dalam kekalutan itu, tiba-tiba boss aku asyik call je memanjang. dah dekat 5 - 6 kali kot. dah la 2, suruh pulak aku naik atas jumpa dekat bilik. cakap bukan banyak pun. just scratch something kat paper je sikit-sikit. alah, by mail pun aku faham kot. ym pun dah pandai sekarang. mana mau ngelak lagi. isk isk.

maybe sebab aku sorang je kot yang layan dia. orang lain dah ignore dia. sebab 2 semua benda pon dia nak share ngan aku. even gossip.

lagi satu, aku geram kat si kekasih hati. kenapa sekarang nak ignore aku pulak. tengah-tengah aku geram ni. nak la ade listener. isk isk. kot ye pon, dengar la ape aku nak cakap. bukan argue ngan aku. sebab aku tengah serabut. aku just nak ada orang duduk diam and dengar apa aku nak cakap. hahah [gila demand].

aku nak pergi buat characterization ni. entah sempat ke tak. huhu. kalau tak sempat, aku isytihar hari geram sedunia ni sampai malam karang.

Friday, October 17, 2008

my life

hari ini aku berusaha lebih sikit untuk sign in and then menaip2 dalam blog.. aku sebenarnye bukan ape.. malas nak menaip.. lagipon aku busy.. [alasan je 2]

sekarang ni pon aku tengah siapkan slide untuk progress meeting sat lagi.. hahah.. aku dah tau sebelom balik raya ari 2 lagi.. tapi biasa la kan.. xbuat la awal2.. apekes siap awal2.. so not me.. hahah..

mase kat umah ari 2 pon.. last day before nak datang sini balik.. boss kasi mesej.. cakap ade paper nak kena submit by the end of this day.. [ari 2 la] so, aku agak kelam kabut la sikit.. internet kat umah ade.. tapi wayar dah along bawak balik.. aku blur tibe2 kat situ.. nak pegi cc, takde orang nak hantarkan.. nak naik public transport.. sooo not me.. aku xsuke naik bus kat kampong.. sangat fobia.. hahah..

aku called along.. called angah.. called my uncle.. called my dad.. then, aku try sambung mane2 wayar yang ade.. so, lucky me.. aku dapat la connect to the internet.. but, very2 slow.. sangat slow.. macam siput yang tempang.. huhuh.. boleh ym je..

aku pon ape lagi.. send file kat angah suh angah hantarkan je untuk aku.. password email aku dah bocor la di tangan angah n along.. huhuh.. tapi, nak wat cemane.. urgent.. gabra gak la aku..

kesinambungan cerita di atas ialah, aku berjaya submit paper tersebut.. and paper pon accepted dah.. so, my next action is presenting that paper next week.. hadoi.. aku xtau nak cakap ape mase konferens tu nanti.. result aku tunggang terbalik.. aku pulak jenis nerveous yang amat... sampai menggeletar pon ade.. karut betol la..

minggu ni aku ade jugak la cari related paper that might have same result with me.. kalo xsama pon, seakan2 ke.. aku nak tau ape yang dorang terangkan.. tapi xde jumpa plak.. so, aku buat sampel baru.. baru siap semalam.. sangat komited la aku minggu ni.. asyik kuar masuk lab je.. tapi boss xtengok plak.. gile nak menunjuk la aku ni.. hahah.. kalo die tau aku bz, xde la banyak sangat keje sampingan kena buat.. haha.. malas betol..

hari ni kat opis ade jamuan raya.. aku bawak kuih raya kat umah aje.. sebabnye xade orang nak makan kot.. kalau kerepek 2 lain la.. cepat je abis.. kuih ni boleh jugak tahan sebulan dua kot..

bercakap pasal raya, ari sabtu minggu lepas, aku pegi beraya ke umah hosmet aku.. ngan hosmet2 aku yang lain...

ari ahad pulak aku pegi konvoi dengan kosmet plak.. 4 buah kereta.. 5 ke 6 buah rumah.. dari shah alam sampai ke putrajaya balik... setiap rumah yang aku pergi, aku makan hidangan utama.. sangat kenyang.. kerja ari 2 makan makan makan je.. dah la badan pon naik masam.. pakai kurung seharian.. heheh.. sangat best la.. spending time with frens.. moreover, aku boleh kenal umah n family kawan aku 2... kira merapatkan silaturrahim.. cewah.. hahah..

oh ye, before i forget, selamat hari raya yang ke 17.. heheh.. dah boleh raya sekali ngan raya enam kan.. punya la lambat aku wish..

Thursday, September 25, 2008

mine

Salam.. dah lame aku xupdate blog ni.. bukan xmau.. tapi xmenyempat.. ade je koje yang nak kena bereskan.. sangat la bz.. n opkos, sangatt la tensen.. [double t.. hahah..]

Tadi baru je lepas submit last paper [hope so] yang aku kena edit.. huh.. sangat penat sudah mengedit paper-paper yang bukan milik saya.. graf-graf yang saya xpaham.. dan xmencuba untuk paham walaupun sedikit.. saya sudah pening kepala..

Ni semua gara-gara mood raya.. [see, aku salahkan org/benda lain lagi instead admit it was my fault.. eh, it isn`t my fault la..]

Malam ni aku pulang ke kampong halaman.. hip hip hooray.. hahaha.. sangat seronok.. [mood bertukar automatically.. ] bus malam ni pkul 9 malam.. insyaAllah pagi esok sampai la.. bersahur dalam bus la Nampak gayanya.. harap-harap my partner well manner.. heheh.. lelaki atau pompan aku xkesah, as long as aku yang dapat duduk tepi tingkap.. haha.. baru syok.. leh layan perasaan sorang2.. dan xperlu nak beramah mesra atau bermasyarakat dengan penumpang lain.. aku kurang suka… not my style.. hahaha.. gile sombong..

Well. Enuff said bout my trip.. kerja pulak.. kerja aku macam biasa saja.. Cuma a lil bit of tense la… by the end of this month, kena submit what, let me count.. 1.. 2.. 3.. papers ek? Hmmm.. dengan result aku yang tah pape.. tunggang terbalik.. tapi nak submit paper ke Romania.. haih.. mampu ke.. xpasti la.. but, my lect insist.. ikut saja la.. rule num 1.. bosss always right… hehe.. espeseli mine..

Abis cuti ni, terus ade progress meeting.. unfortunately, aku xde progress pon.. ape yg aku nak repot ni.. hahah.. sedikit kerisauan melanda.. sekarang aku tengah tunggu result AFM and SEM. Tapi mesti la xkan dapat dalam masa terdekat.. semua orang cuti raya kot.. cume boss aku je.. yang macam xda feel langsung nak beraya.. ahahaha.. [sorry boss.. but it`s true.. from my point of view.. heheh..]

Ari tu kana de krisis dengan akak yang nak berhenti tu.. kemarin, aku kasi la kad raya sama my boss.. esok pagi die texted aku..

“semalam kad raya tu sape yang bagi..? die ke yang bagi? kalau die bagi, saya taknak terima”

[ act, aku include skali nama akak tu as senders.. hehe.. ]

haih.. xkan sampai macam tu sekali kot.. pagi-pagi buta pon nak jugak.. aduss.. then, aku reply..

“that was from me..”

“ok, thank u.. –smiley-“

Hahah.. enuff said..
Banyak benda nak cerita.. tapi terpaksa ditapis.. tu yang aku malas tu.. tambah pulak kena tulis manual baru leh gi update blog kat pc sebelah.. haih.. kalo xupdate, bersawang la blog ni.. hahah.. eventho xde sape yang baca kot..

Oh, bekenaan hati dan jiwa raga.. haha.. nak include jugak.. saya sangat konpius sekarang.. dunno what to do.. saya hanya ikot flow sahaja.. bahaya..

Tuesday, August 5, 2008

Quote of the day

Aku mengamati semua sahabat, dan tidak menemukan sahabat yang lebih baik daripada menjaga lidah. Saya memikirkan tentang semua pakaian, tetapi tidak menemukan pakaian yang lebih baik daripada takwa. Aku merenungkan tentang segala jenis amal baik, namun tidak mendapatkan yang lebih baik daripada memberi nasihat baik. Aku mencari segala bentuk rezki, tapi tidak menemukan rezki yang lebih baik daripada sabar.

Khalifah 'Umar

Monday, August 4, 2008

selamat hari lahir..

selamat hari lahir. Si Dua. even die tak wish aku punya last month, tapi aku ingat besday dia. biasa la. perempuan yang spiesis macam aku ni. jenis yang suka ingat besday org kan. kenapa la. aku pon tak tahu.

kadang-kadang seksa juga. yela, time besday 'bekas-bekas' skandal dulu. kadang-kadang teringat jugak. even phone numbers pun aku leh hafal. untuk beberapa skandal aku yang rapat la. so, macamana nak forget semuanya kan..

aku memang kuat menghafal. kuat imaginasi jugak. kuat bersangka buruk. aish..tak boleh jadi ni. alang-alang dah tua ni, aku kena ubah diri aku. tak nak la sangat bermasalah. sebab nya masalah ni la yang buat aku lagi cepat tua. tak nak tua cepat sangat. slow-slow la. mengada punya orang.

aku still lagi malas ni nak buat experiment. aku rasa nak start 2 senang and nk buat 2 pun tak ada la ambil masa lama sangat. cuma nya sekarang ni nak jaga masa deposit filem 2 yang susah. sebabnya aku nak kena control dia punya time.

tapi dalam masa yang sama aku tak boleh duduk dalam lab ni 24/7. so, agak susah la. kalau buat 6h pun belum tentu aku boleh follow up die punya condition sebab masalah transportation aku. so, aku macam melengah-lengahkan pulak. tapi, tak boleh la sebab next week aku ada progress meeting lagi.

wish me luck guys.

update

ari ni aku sgt la ngantuk.. belum pape lagi mata dh kuyu.. tadi pagi pon aku bangun lambat.. nasib baik pakcik bus pon lambat.. so, aku sempat la nak naik bus pkul 9pagi.. kalo x, lambat lagi la aku smpai ke opis jwbnye.. huhu...

but, still i`m sleepy.. very sleepy... td lect dtg pon aku leh wat muke sposen.. last2 aku melarikan diri ke pantry lpas buat2 rajin.. hehe.. jahat la aku skarang ni... mcm2 bnde aku mngarut skang ni.. tah pape la..

smalam aku g usya lagi baju nk konvo.. ade satu yg aku bekenan.. cantik.. kaler itam.. baju die memang jenis kain yg bercorak.. but minimum la.. n xde menonjol sgt.. tapi bile pakai nampak feminin abis la.. haha... tapi masalahnye, harga die 2.. lari bajet aku.. sebab 2 aku pkir doblas kali sbelum beli.. smpai boleh rehat minum dlu sebab nak berfikir.. haha...

then, setelah mesyuarat tingkap diadakan, aku pun sebulat suara ngan aku dan diri sendiri, aku nak postpone la beli baju 2.. sebabnye aku takut kalau nati time aku pegi usya ngan kawan aku, ade lagi baju yang aku bekenan yang mempunyai ciri2 hampir serupa dan yg paling penting lebih murah.. so, drpada menyesal nati, aku tahan napsu jap nak blei baju yg sgt cantik itu... huhu.. sabo2...

ari ni sebenarnye aku nak masuk lab.. tapi banyak la pulak keje yang ade.. aku pon postpone la lagi... haha... banyak benda nak kene consider before masuk lab.. sebabnye aku kena plan dlu.. dari step smpai step akhir.. nati benda 2 x mnjadi.. huhu.. tadi aku baru cuci substrat yang aku dh rendam dalam 4 ari kot.. mesti tebal gile filem kat atas 2.. haha... malas nye orang.. sampel 2 xjadi sebab mase dalam oven, tetibe je blackout lak.. so, rusak la aku nye temperature control.. nati teradjust la aku nye result n so on.. malas la..

lagipon aku bukan leh wat pape lagi.. nak wat xrd kena tempah, but since aku ni bukan student yang sah lagi, maka susa la skit aku nak book.. huhu... takpe2.. tnggu la nati.. so, utk progress meeting yg akan dtg, aku ingat nk tnjuk result uv-vis dgn afm je la.. 2 pon kalo ade la.. but aku harap mmg ade la.. huhu...

ouh, btw, my feelings rite now... ermm... cannot be sure la.. haha... but obviously, i`m not that sad like last week.. aku dah okei.. aku sure aku okei.. haha... semalam aku hampir2 nak cari die.. tapi aku xde la pegi cari btul2.. aku just jenjalan je kat park 2... harap2 leh accidentally berjumpe kan.. who knows.. but i guess its just not my day.. aku xjumpe pon die.. aku salah msuk jalan.. haha.. aku xgi taman permainan.. so, xnmpak la die.. aku jenjalan kat area tasik 2 je.. die tu pon tah ade ke x.. tapi kalu leh jmpe best jgk kan.. leh usya teman baru die.. hehe... saje la kan.. nak tngok kena replace ngan sape.. tapi nasib baik la bukan kawan aku..xde la aku awkward sgt.. mcm hari 2.. huhu.. aku rase aku sgt beremosi masa 2.. sian kt kwn aku 2... sori beb.. aku mmg xsngaje.. bnda xleh nk kontrol.. huhu..

but now i`m okei.. i know that for sure.. haha.. best2.. aku rase aku best la skang.. best sebab dah xde beban dalam dada...

[ni duk cakap besar ni, sat lagi ade la bnda yg leh 'down' kan aku balik... huhu... nauzubillah..]

so, kat cni je la dulu. aku nk stop. rase macam mau tdo je. hehe.

Friday, July 11, 2008

well... 3rd entry...

good morning everyone. i`m a lil bit slow bout updating this new blog because i`ve already got 1, so it kinda lot of stuff to do if i`m gonna update both of it. so, i`ll try my best to share the attention and the love.

so, last night i went to my new house. me and my housemates-gonna-be pack our stuffs and put it in the house. because i went back to my friend`s room. the house is quite comfortable. but it is so far from the bus stop. aiyoh. me must be kurus and slim after this. might not. because i`ll eat a lot to fill my tangki. well. after rushing there rushing here, so, we need to eat rite. n usually i`ll eat a lot. i`m trying not to. but i can`t.

so, me n my friend will move in tonight. but i still got 1 bag full with dirty clothes [i washed them earlier this morning act], my laptop bag, my workin bag, n oh yea i forgot to bring the iron last night. so i`ll put it in the same bag. hope muat la.

i`m not feeling well act because my throat is sore, i think. i dunno. maybe because i ate the hacks soooo much. before go to work, while waiting bus, after i reach my workplace, while i`m doing my lab, while i`m surfing, before n after my lunch, n etc etc. i don`t remember because i eat them a lot. kinda my favourite rite now. i used to eat halls. black halls. then i pick a green or yellow halls. after that i chose hacks. kinda addicted. i can eat hacks anytime. [macam orang yang nak berhenti hisap rokok pun ada. but i`m not a smoker.]

i got lot of works from my boss. hehe. lady boss. but i kinda dun have the mood to do the work. editing the journal. i`ll get dizzy. looking at the formula and the graph. and i`ll like. ouh. not again. [jahat sikit la for a new worker.] i`m not supposed to do that. i mean me is the 'servant' for her.

and also i must show to her that i can be relied on when no one else can`t. not being the bodek person, but i`m still new. so, i must make her believe that she can count on me, that she pick the right person.

Thursday, June 26, 2008

New start

What’s past is past but the pain lingers. Only time will tell the truth of this path. What’s ahead is blurred but certain. Let time be the judge foretelling the times that lay. What’s current is confusing. May time carry us through and through.

1st post.. heh..

wow... at last... my 2nd blog after d blog in fs all dis while... huhu...